pjanu Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 16:41 Wiadomo głupim łatwiej rządzić. A może zlikwidować wogóle maturę (przecież pokazuje opłakane skutki reformy) i na studia przyjmować za opłatą. Odpowiedz Link Zgłoś
toja28 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 16:54 jeden z najbardziej idiotycznych pomysłów ostatnich lat!!! ograniczą w ten sposób dostęp do szkolnictwa wyższego, spadnie liczba osób z wykształceniem, zrobią z nas tanią, niewykształconą siłę roboczą dla Europy!!! Szkolnictwo powinno cieszyć się szczególną troską każdego rządu, więcej wykształconych ludzi to większe szanse na rozwój gospodarki, kultury, nauki. Czy nie ma w tym kraju siły, która powstrzymałaby rząd od tak durnych pomysłów????? Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 17:14 Chodzi o pensje dla pracownikow naukowych i ministerstwa oswiaty. Argument, ze podniesie to poziom unoiwersytetow to bzdura. Poziom uniwersytetow mierzy sie poziomem intelektualnym kadry i studentow, a to od finansow nie zalezy. Nawet jak wprowadzi sie oplaty z studia to Polske i tak nie bedzie stac na zatrudnianie wybitnych mozgow spoza Polski nie mowiac o kosztowniejszych przedsiewzieciach naukowych (na to to moga pozwolic sobie USA). SIla Polski powinna byc powszechnosc edukacji i poziom ksztalcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
volf9 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 23:19 Urban, za "dawnych" czasów stwierdził- Rząd się sam wyżywi - rząd się sam wykształci .Zmieniły się gardła i gęby, z myślemiem bez zmian. Pomysł odpłatności- genialny. Całkiem "zgodny" z Konstytucją. Pomysł kredytów również- Banki noszą często nazwę "polskie" i to tylko tyle ma wspólnego z naszymi interesami. Ich celem jest wyciągnąć max zyski i będą bardzo chętne do udzielania kredytów odpowiednio zabezpieczonych ze strony Rodziców, Rządu. Teraz też banki udzielają kredytów Studenckich- tym co mają kasę ci co rzeczywiście potrzebują szanse mają niewielkie. Mógłbym służyć własnym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
jethrox Wystawić im rachunki za koszt studiów w PRL 02.08.05, 16:57 i precz z rządowcyh posad. Odpowiedz Link Zgłoś
master_mcs Re: Demokraci.pl - k..a ich m.ć 02.08.05, 17:39 "Nie masz racji! Dzieci bogatych prawników pójdą na studia "lepsze", prywatne - a tam będą płacić... Na te "gorsze", bo państwowe pójdą właśnie ci z pustymi kieszeniami ale dobrze pofałdowanymi zwojami kory mózgowej..." Czy to, ze ktos ma bogatych rodzicow znaczy, ze ma gorzej pofaldowane zwoje kory mozgowej? Zawisc przemawia przez ciebie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
grakra8 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 17:07 Teraz jest bardzo niesprawiedliwie: potomstwo polityków, lekarzy, prawników, biznesmenów dostaje się na studia dzienne( bezpłatne) za protekcją lub nie, natomiast młodzi ludzie z prowincjijeśli są ambitni- harują w marketach lub na czarno i sami sobie opłacają studia zaoczne. Jakby się dostali na studia dzienne to i tak rodzice nie byliby w stanie ich utrzymywać i opłacać im stancji przez 5 lat. Ja widzę możliwość wyrównania szans poprzez bezpłatne studiowanie poprzez internet. mysz Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 17:18 Na studia zaoczne ida ci , ktorzy nie dostali sie na dzienne z reguly dzieki gorszym wynikom na egazminie wstepnym. Jezeli biedniejsi rodzice nie sa w stanie pomoc dzieciom na studiach dziennych, to chyba gorzej bedzie jak na dodatek te studia beda platne. Stypendia i kredyty to tylko kropla w morzu. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 23:27 Bzdurzysz. Ja właśnie kończę studia dzienne. Syn eks-policjanta i pielęgniarki, z robotniczo-chłopskiej rodziny. Większość moich znajomych to dzieci skromnie żyjących ludzi. Prawo owszem, kierunek wyjątkowy pod tym względem. Ale na większosc kierunków można się dostać po prostu zdając dobrze egzamin. Argumenty o dzieciach prawników i lekarzy są śmieszne! Odpłatność, sama w sobie sensowna, w polskich realiach oznacza jedynie haracz, któremu wielu młodych ludzi nie podoła. Nie wieżę też, jakoby miało to zwiększyć poziom naucania, nie widzę przesłanek ku temu. Odpowiedz Link Zgłoś
alfredkujot Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 23:54 swoboda_t napisał: > Bzdurzysz. Ja właśnie kończę studia dzienne. Syn eks-policjanta i pielęgniarki, > > z robotniczo-chłopskiej rodziny. Jesli twoj ojciec jest policjantem a matka pilegniaka to nie wiem kto jest chlopem a kto robotnikiem? Jesli konczysz studia prawnicze i piszesz cos takiego to jest powod do zastanowienia sie nad jakoscia twoich studiow. Większość moich znajomych to dzieci skromnie > żyjących ludzi. Prawo owszem, kierunek wyjątkowy pod tym względem. Na czym mialaby polegac ta wyjatkowosc "pod tym wzgledem" Ja mysle ze sie nie wiele uczysz , nauczyles . Pewnie o zabawie z aplikacjami i korporacjami tez nie slyszales studencie? Po tych studiach "chlopo-robotniku" bedziesz mogl w ramach wolontariatu udzielac porad prawnych pobitym kobietom np albo bezplatnych porad kobietom ktorych partnerzy nie chca placic alimentow. Nie musze wcale rozpisywac sie ze bedziesz malo skuteczny bo rezultaty twoich wysilkow nie beda i nie sa zalezne od kwalifikacji a koneksji. Kasy. Ale na > większosc kierunków można się dostać po prostu zdając dobrze egzamin. Vide np "panstwowy" uniwersytet gdanski ze skandalami. Argumenty > > o dzieciach prawników i lekarzy są śmieszne! No. Moze sie zalapiesz . Odpłatność, sama w sobie sensowna, > > w polskich realiach oznacza jedynie haracz, któremu wielu młodych ludzi nie > podoła. Nie wieżę też, jakoby miało to zwiększyć poziom naucania, nie widzę > przesłanek ku temu. Jak nie widzis pseslanek to trudno , jak zwykle prawniku carno-bialo ? A poziom naucania to jedna rzecz inna jest ze wysoki poziom wyksztalcenia w Polsce nie koreluje dodatnio z szansami na rynku pracy w Polsce. Koneksje -niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 17:16 Jeżeli przyczyną takiej decyzji miałaby być chęć wyrównywania szans, to pragnę zauważyć, że moment trzynaście lat po objęciu delikwenta przez szkolnictwo jest zwyczajnie spóźniony. O to należy zadbać na wcześniejszym etapie. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
ks1 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 17:25 STUDIA TYLKO DLA BOGATYCH? A CO Z KONTYTUCYJNIE ZAGWARANTOWANYM PRAWEM DO EDUKACJI? NIE ROZUMIEM! Jeśli tak się stanie, będzie jak przed wojną za sanacji, tylko bogaci będą mogli się kształcić, a reszta niech doi krowy i zamiata ulice! Czyli kapitalizm z 19 wieku. Uciekajcie z tego kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
olias za sanacji było lepiej niż teraz 02.08.05, 21:15 5% studentów miała pochodzenie chłopskie. Obecnie jest to chyba 1% (dane sprzed paru lat, chyba dobrze pamiętam) Oczy - wprowadzenie płatnych studiów dziennych skasuje nie tylko polska wieś, ale i wszystko poza miastami akademickimi. Zresztą o to chodzi "elytom" Studia tylko dla ich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek31 Re: Rząd chce płatnych studiów - powinień zacząć o 02.08.05, 17:44 A co z osobami które ukończyły studia. Im jest łatwiej spłacić je, gdyż większość z nich pracuje. Mam tu na myśli wszystkich pracujących bez względu na wiek. Szczególnie tych co ukończyli studia za tzw. komuny i dorobek z tego okresu jest ciągle przez nie podważany. Jeżeli ma być sprawiedliwie, to niech ta sprawiedliwość obejmuje wszystkich. Jeżeli szukać pieniędzy, to u tych, co je mają. Student na pewno ich nie ma. Pożycyczki na studia, a kto zagwarantuje, że po ukończeniu studiów każdy będzie miał pracę. Jak to jest. Jednym lekką ręką rozdaje się pieniądze /np. ostatnio górnicy /, a póżnie za wszelką cenę próbuje się je zdobyć od tych co ich nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
helenawiniarska Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 18:11 Może wreszcie będzie trochę porządku i sprawiedliwości.Bogatsi studenci nie powinni studiować za darmo z pieniędzy podatników najbardziej biednych. Odpowiedz Link Zgłoś
ole16 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 18:41 Przypominam, że rząd chce opłat za studia od wszystkich, nie tylko bogatych. A ja już jakoś nie wierzę w te stypendia. Zbyt dużo już widziałem. U mnie na studiach wymagania aby dostać stypendium socjalne były takie, że w zasadzie nikt uczciwie nie miał prawa takiego dostać (jakieś 250 zł dochodu na osobę w rodzinie) Wygląda na to, że będąc dzieckiem samotnej nauczycielki byłem niezwykle bogaty:))) I nieprawda, że na dziennych tylko bogaci studiują. Większość moich kolegów z roku pochodziła z niewielkich miejscowości i miasteczek i jakoś sobie radzili. Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 19:52 Piszesz prawde, tak wlasnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jahortus Re: Rząd chce płatnych studiów-słusznie 02.08.05, 19:06 proszę Panstwa! najbardziej renomowane uniwersytety w USA są prywatne,mam 2 wykształconych na kosztowntych studiach (m.in. profesorowie laureaci Nobla ) bratanków- podkreślam z naciskiem prawidła "sprawiedliwosci" królujące tamże. Stypendia otrzymują ZDOLNI i PRACOWICI STUDENCI, a nie wg naszej propagandy rodem z PRL = biedny to mu się należy stypendium niezależnie od wyników w nauce.Jestem ponad 30 lat nauczycielem akademickim ,poziom uczelni był różny , cierpiały zwłaszcza te kierunki, którym "żelazna kurtyna" uniemożliwiała dotrzymanie kroku w badaniach.A propos stypendiów socjalnych - jednoznacznie należy promować wyniki w nauce tak jak w USA, ponadto system bardzo nisko opodatkowanych kredytów z odroccczonym terminem spłat i oczywiści rozmaite prywatne i społeczne donacje dla najlepszych i biednych .Nie tylko krakowskie mieszczki dożywiały głodnych żaków..... Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Rząd chce płatnych studiów-słusznie 02.08.05, 20:13 Mieszkam w USA od 25 lat i pisze Pan polprawde. System stypendiow dotyczy albo BARDZO biednych rodzin albo wybitnie zdolnych uczniow. Co maja zrobic ci, co pochodza ze srednio zamoznych albo srednio biednych rodzin a do wybitnie zdolnych nie naleza (Prezydent Bush byl mniej niz zdolny ale Yale skonczyl). Otoz, tacy ludzie maja nikle szanse na przebicie sie do do wyzszych grup spolecznych ( nie mowie tu tylko o zarobkach, bo zarobic w USA mozna i bez studiow). Prestizowe pozycje np. CEO firm, w spoleczenstwie USA sa w wiekszosci zapelniane przez absolwentow uczelni elitarnych, tworzacych czesto nieformalne grupy popierajace sie nawzajem. Studia medyczne kosztuja setki tysiecy dolarow. Mowienie tu o pozyczkach to czysty cynizm. System ten promuje spoleczenstwo klasowe a raczej kastowe, w pelnym slowa tego znaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
zawrat2 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 18:11 Rząd już się wykształcił w czsach socjalizmu.Wtedy pokoleniu naszych rodziców płacono marne pensje aby towarzysze mogli korzystać z darmowych akademików i studiów.Marne to musiały być studia,albo nie przykładali się do nauki.Nie wiedzą, że wykształcone pokolenia są przyszłością każdego narodu.Towarzysze z rządu dbają o to aby młodzi ludzie po studiach pracowali za granicą i przyczyniali się do rozwoju innych krajów.Zamiast obniżyć podatki aby rozwój był u nas,a do pracy ludzie przyjeżdzali do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Platne studia to duzy blad. 02.08.05, 18:38 Wplynie to na decyzje wielu ludzi ktorzy nie beda chcieli zadluzac sie na tysiace zlotych. Niestety, ucierpi na tym kraj bo straci wiele potencjalnych talentow ktore beda wolaly isc pracowac zamiast rozwijac sie w srodowisku akademickim. Tak wlasnie jest w krajach w ktorych w tej chwili studia sa platna i istnieje system pozyczek studenckich. Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Platne studia to duzy blad. 02.08.05, 20:15 Ale przeciez o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
dmitry5000 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 18:45 Płatne studia??!!??!! Już im totalnie odwala?? Nie maja co zrobic z kasa i czasem to sie w taki wlasnie sposob wyrzywaja na ludziach! Ja nie wiem nawet jak mam zaplacic za miesieczny na uczelnie a oni chca platnych studiow?? JAKBY MNIE BYLO STAC NA PLATNE TO BYM NA NIE POSZEDL!! No tak, ale kogo to moze obchodzic, prawda?? :/ P.S.Jak ma byc tak dalej to ja emigruje! i moge nawet kible czyscic, byle dalej stad!! Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 20:42 dmitry5000 napisał: > Płatne studia??!!??!! Już im totalnie odwala?? Nie maja co zrobic z kasa i > czasem to sie w taki wlasnie sposob wyrzywaja na ludziach! Ja nie wiem nawet ja > k > mam zaplacic za miesieczny na uczelnie a oni chca platnych studiow?? JAKBY MNIE > BYLO STAC NA PLATNE TO BYM NA NIE POSZEDL!! No tak, ale kogo to moze obchodzic, > prawda?? :/ > > P.S.Jak ma byc tak dalej to ja emigruje! i moge nawet kible czyscic, byle dalej > stad!! =========== Studia wieczorowe i zaoczne od dawna są płatne, do 2003r. kwoty za opłtę studiów i za przejady można było odliczać od podatku. Od 2004r.już tego czynić nie można. Stało się tak za rządów J. Hausnera, który to teraz głośno pokrzykuje że wskutek systemów emerytalnych, najbardziej ucierpią młodzi; no prosze jaki on "troskliwy". Że też on nie zatroszczył się o różnego rodzaju "moherków", którzy to posyłają pieniądze oszustowi rydzykowi na kult religijny Stocznia G. i wszystko to odliczają od dochodu, czyli dzielą nie swoimi pieniądzmi, Jestem przekonany że w tym kraju już inaczej nie będzie, zawsze będzie dominować OBŁUDA. Odpowiedz Link Zgłoś
mooriikaa Re: Dlaczego rząd chce płatnych studiów? 02.08.05, 18:54 Czy wprowadzenie odplatnosci studiow nie jest cofaniem sie wstecz? Edukacja i nauka sa glownym motorem rozwoju, dobrobytu w dzisiejszym swiecie. Czy ograniczanie dostepu do edukacji nie jest podcinaniem galezi, na ktorej sie siedzi? Dlaczego rzad tzw. lewicowy chce odplatnosci studiow? Czy dba o interesy garstki najbogatszych, i moze o lobby szkol prywatnych, bardziej niz o interesy wiekszosci sredniakow? Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 19:04 Postawić antydemkratyczną burżujkę - przed Trybunał! Skandal! Zamach na demokrację! Studia dla bogatych, a reszta do gnoju! I takie zero moralne jest wiceministrem w lewicowym niby rządzie, ale swoje bachory i siebie to wykształciła za darmo! Odpowiedz Link Zgłoś
gw_to_lewacka_gadzinowka I to sa wlasnie komunisci 02.08.05, 19:20 Studia platne, ale podatkow nie zmniejsza. Jak UPR mowil: sprywatyzowac i zmniejszyc radykalnie podatki, to SLDUPki mowili, ze to nierealne. No to teraz macie to, co wg komunistow jest realne: bedziecie placic a podatki nadal beda olbrzymie. A Polacy? A Polacy frajerzy dalej beda placic i glosowac na komunistow. Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowazocha Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 19:45 mnie osobiście najbardziej ciekawi zdanie o "systemie kredytów" - czy będzie on działał na tej samej zasadzie co teraz, kiedy nie przyznano mojemu mężowi w zeszłym roku kredytu, bo "za niski dochód", "brak wystarczająco majętnych żyrantów", a BGK odmówił gwarancji??? o tym, że tak szumnie reklamowane kredyty dla studentów są dla osób najbardziej ich potrzebujących niedostępne z ww. względów nikt w GW jeszcze nie napisał... Odpowiedz Link Zgłoś
zdrowazocha Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 20:17 i dorzucę coś jeszcze od siebie: - o tym, że w tej chwili stypendia socjalne to jedna wielka ściema juz ktoś pisał-na mojej uczelni dostają je w głównej mierze zamożne dzieci rodziców z własną działalnością gospodarczą, którzy wykazują zerowe dochody - kiedy mi brakowało na chleb na pierwszym roku, koleżanka cieszyła się na socjalkę "bo ma rachunek 200 zł za komórkę" :/ - dla osób zamożnych to mały pikuś, że będą musieli płacić za studia swoich dzieci - te 200-300 zł miesięcznie najczęściej nie zrobi im już różnicy - dla mnie i dla mojego męża opłata za studia oznacza koniec studiów - nasz budżet jest tak skonstruowany, że dodatkowych nawet stu złotych już nie dźwignie - a oprócz tego, że studiujemy, oboje pracujemy :/ trochę szkoda by było, zwłaszcza, że mamy oboje wysokie średnie - cóż, zwolni się miejsce dla "równiejszych" - to bzdura, że na studia dostają się tylko absolwenci prestiżowych liceów z dużych miast - na studia dostają się Ci, którzy naprawdę tego chcą; ja kończyłam szkołe w małym mieście, pochodzę z robotniczej rodziny, nigdy nie byłam na żadnym kursie czy korepetycjach, a zostałam laureatką olimpiad przedmiotowych - CHCIAŁO MI SIĘ PRACOWAĆ; zresztą, na moim kierunku najlepiej radzą sobie studenci z mniejszych miast i wsi - są zdyscyplinowani, zmotywowani... - jest wielu ubogich studentów, którzy mieszkają w ośrodkach akademickich, ich nie dotyczą argumenty w stylu "studiują ci, których na to stać, bo i tak przecież trzeba zapłacić za akademik itp.", dla wielu z nich nawet 100-150 zł miesięcznie będzie barierą nie do przejścia; mogłabym tak jeszcze długo, ale wniosek dla mnie jest jeden - te opłaty jak zwykle uderzą w najbiedniejszych; bogatszych to nie zaboli - dla wielu uboższych studentów będzie oznaczać albo koniec studiowania, albo gorszą jego jakość - czas przeznaczony na naukę czy wypoczynek, trzeba będzie przeznaczyć na jeszcze intensywniejszą pracę zarobkową, by podołać opłatom pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 20:20 Mam nadzieje, ze ten projekt nie przejdzie, w wiekszosci krajow Europy jak Francja, Niemcy czy Hiszpania studia sa bezplatne. Platne sa w Anglii i USA. Odpowiedz Link Zgłoś
fanfan1 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 20:14 Tej kobiecie wyraźnie odbija. Baciu pora na emeryturę ... za 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekjed Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 20:33 Tak czytam niektóre komentarze i mam wrażenie, że ludzie kompletnie oszaleli. Sporym obciążeniem dla rodzinnego budżetu jest już samo utrzymanie w mieście w którym się studiuje-jeżeli nie jest to miasto w którym mieszkamy. Jeśli do tego dojdą jeszcze opłaty za studia to sporo osób bedzie musiało z takowych zrezygnować, albo przenieść się na studia zaoczne, gdzie bedą mogli sobie dorobić. Studia dzienne na uczelniach państwowych staną się tym czym są studia dzienne na uczelniach prywatnych-bedą mogli sobie pozwolić tylko CI którzy mają dobrze usytuowanych rodziców, którzy nie bedą dziecku żałowali pieniędzy. Co do stypendiów to i tak skończy się na tym, że dostaną je Ci którym jest ono najmniej potrzebne, krętacze , oszuści, dzieci bogatych cwaniaków którzy załątwią swoim pociechom lewe zaświadczenie. Podsumowując: brawa dla rządu za kolejny(nie warto się denerwować na samą myśl o przeprowadzonej reformie edukacji) "wspaniały" pomysł jak dopiec tym najbiedniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 20:44 rzad potrzebuje pieniedzy na prowadzenie polityki zagranicznej na przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaczepiel Jeśli ma być naprawdę duża pomoc socjalna... 02.08.05, 20:36 To jestem na TAK. Jednak biedniejsi studenci powinni mieć studia za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
olias rząd niech się w DUPĘ pocałuje 02.08.05, 20:48 to najpierw płaccie za pracę. Na razie macie burdel w którym zarabia się za miejsce zamieszkania. Byle ciul ma wysoką płacę jeśli mieszka w warszawie. Mniej zarabia ciul z dużych miast. Poza nimi jest jakaś Polska. Gdzie bez względu na jakość pracy płaca MUSI być niska. Już teraz prawiew wymiotło Polskę B z uczelni. Chcecie wprowadzić studia tylko dla jaśniwe panów? To uważajcie na Jakuba Szelę. Już starczy tego dobrego - sku..one elity! Odpowiedz Link Zgłoś
glach Konstytucja RP Art. 70 pkt. 2 02.08.05, 21:04 Bardzo proszę aby Pani Vice Minister zapoznała się z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej Art.70 pkt 2. Jeżeli Pani uważa, że jej wolno, to ja Panią znajdę i wsadzę za kratki. Nie każdy ma bogatych i wpływowych rodziców. Chce pani ograniczyć mądrą ale biedną młodzież. No tak trzeba ograniczyć edukację, przecież może przyjść ktoś mądrzejszy i zacząć robić coś pożytecznego, a nie pierdzieć w stołek i wymyślać głupie propozycje. Prawda Pani "Minister"??? Odpowiedz Link Zgłoś
olany_klient Re: W jakim kraju w Europie studia są bezpłatne? 02.08.05, 22:04 Czy może mi ktoś podpowiedzieć, bo jakoś nie mogę sobie przypomnieć w jakim państwie europejskim studia są całkowicie bezpłatne??? Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: W jakim kraju w Europie studia są bezpłatne? 02.08.05, 22:20 Hiszpania, Niemcy, Wlochy, Francja - to sa kraje, ktore znam z doswiadczenia. Mowie o czesnym. Studenci w tych krajach maja terz specjalne znizki na stolowkach i komunikacji. Bezplatnie moga tez studiowac obokrajowcy stad wielu Amerykanow jezdzi do Wloch studiowac medycyne bo nie stac ich na studiowanie w USA. W Anglii studia sa platne, ile nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: W jakim kraju w Europie studia są bezpłatne? 02.08.05, 23:38 Duuuuużoooooo. Zastanawiam się nad wyjazdem do UK, własnie kończę studia na UŚ. Jak przeliczyłem sobie zarobki na łatwych do zodobycia posadach i koszty studiów, to mało z krzesła nie spadłem. Odpowiedz Link Zgłoś
olany_klient Re: W jakim kraju w Europie studia są bezpłatne? 03.08.05, 12:22 akserm napisał: > Hiszpania, Niemcy, Wlochy, Francja - to sa kraje, ktore znam z doswiadczenia. > Mowie o czesnym. Czy studenci w tych krajach nie wnoszą żadnych opłat za dzienne studia? jakoś nie chce mi się w to wierzyć... Przede wszystkim, nikt jeszcze nie powiedział jakiej wysokości mają być opłaty u nas, myślę że będą to symboliczne niewysokie kwoty, do tego rozbudowany i szczelny system stypendialny oraz kredytowy i nie taki diabeł straszny. W końcu ci co studiują na bezpłatncyh kierunkach to jest mniej niż połowa wszystkich studentów - wybrana grupa zamożnych dzieciaków z dużych miast, którzy oblegają najbardzie popularne kierunki, nie widzę powodu dlaczego miałbym finansować ich naukę ze swoich dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: W jakim kraju w Europie studia są bezpłatne? 03.08.05, 18:12 mja zona za studia w Hiszpanii placila 150 Euro na rok jako tzw.koszty matrykulacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
kubecek exRząd chce...zagonic do przedszkola 02.08.05, 22:14 ja tam swego dziecka do szkoly ani przedszkola posylac nie zamierzam. Szkoda dzieciaka. Ma dzis 2 latka i zna wszystkie litery. A w szkole - tylko debilnienie lepszych - a stresowanie slabszych. Taka przechowalnia. Podstawowa powinna byc edukacja domowa. A wszystkie inne formy - platne. Jak se ktos chce do szkoly swoje dziecko poslac - niech posyla, ale nie za moje pieniadze - bo to jest ze szkoda dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
stachu44 I oto chodzilo stoczniowcom w 1980 r. 02.08.05, 22:26 Byl to 22 postulat. Odpowiedz Link Zgłoś
tishbite Platynch - NIE; Dobrych - TAK 02.08.05, 22:29 Co za glupi pomysl z placeniem za studia. Od wyksztalcenia zalezy rozwój naszego Panstwa. Jesli ustawi sie bariere w formie finansowej to na studiach zostana najbogatsi - co nie zawsze oznacza - najzdolniejsi. ...do cholery panowie ministrowie edukacji narodowej - czy nie dosc bylo jednego Janka muzykanta??? Odpowiedz Link Zgłoś
olo55 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 22:39 sorka ale studia i tak duzo kosztuja, utrzymanie sie na studiach to wydatek min 500 zl misiecznie z czego co najmniej polowa idzie na czynsz za mieszkanie czy akademik, do tego co najmniej 300 zl na uczelnie, to razem mamy 800 zl w plecy, a jak chce studiowac informatyke w krakowie to ta suma wsrosnie, i to 3x, sorka dzieki, ale ide kopac rowy :( Odpowiedz Link Zgłoś
olo55 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 22:41 zawsze mozna wziac przyklad z gornikow i zorganizowac pospolite ruszenie na wa- we :> Odpowiedz Link Zgłoś
olo55 Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 22:46 olo55 napisał: >do tego co najmniej 300 zl na uczelnie... znaczy jak by bylu platne studia Odpowiedz Link Zgłoś
alfredkujot Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 22:52 No mamy orzech do zgryzienia. I nie bedzie latwo. Moze zaczac trzeba od tego czy rozwoj czlowieka jest zwiazany z wyposazeniem genetycznym czy ze srodowiskiem w ktorym przyszlo mu zyc. Naukowcy sklonni sa przypuszczac i dokumentuja badaniami ze jest "fifti fifti" Jesli tak mialoby byc to znaczy mniej wiecej ze malo zdolne dziecko wywodzace sie z zamoznego albo dobrze sytuowanego srodowiska ma szanse wieksze rozwoju niz bardzo zdolne dziecko ze srodowiska biednego w ktorym elementarne potrzeby sa deprymowane. Musimy sie zapytac sami siebie co korzystniejsze jest w koncowym rezultacie- dla nas spoleczenstwa. Czy zaakceptujemy to ze mierni ale "wydolnnych" finansowo rodzicow beda dostawac sie na studia dzienne bezplatne bo rodzicow stac bylo na najrozniejsze sposoby wspomagania dziecka - korepetycje , kursy jezyka za granica itp. Czy uznamy ze zdolnych ale z rodzin biednych , patologicznych musimy wspierac w wieku najwczsniejszym bo w koncowym rezultacie wykorzystaja swoj potencjal na rzecz spoleczenstwa . Czy moze trzeba sie zastanowic nad tym czy nie poszukiwac rozwiazan rownowazacych. Jesli zamozni rodzice gotowi sa do oplacania korepetycji, zajec dodatkowych zeby ich "pociecha" dostala sie na bezplatne studia to oszczedzaja w koncowym rezultacie nie placac za kilkuletnie studia czesnego. Zdolni a niezamozni , albo wrecz biedni maja nikle szanse. Choc zdarzaja sie wybitni ktorzy potrafia wyrwac sie z biedy czy patologii.Przed nimi otwieraja sie szanse na studia prywtne platne. I tu moim zdaniem dzieje sie cos patologicznego. Ci ludzie zeby awansowac spolecznie placa nie za studia moim zdaniem ale cos co jest forma haraczu. Mam bardzo duze watpliwosci. Jesli sledze np. dzilalnosc uczelni prywtnej SWPS w Warszawie , szkoly Reykowskiego ktory na stronach www.cimoszewicz tlumaczy dlaczego wlasnie na niego bedzie glosowal to cos nie jest tak z etycznej perspektywy. Czlowiek - Reykowski nazywany czerwonym - z -prywatnej- szkoly wyzszej SWPS wspiera kampanie innego z tradycjami PZPR . Obaj ksztalceni w tak zwanym PRL-u . Mam watpliwosci etyczne i dziwie sie ze PZPR-owcy tacy jak Cimoszewicz i Reykowski nie maja. W szkole Reykowskiego slono platnej jednej z drozszych ucza sie mlodzi ludzie manipulacji i socjotechnik, marketingu politycznego, negocjacji... Mozna powiedziec doskonale , tylko...... Obserwujac to co sie dzieje na scenie politycznej nie moge sie nie podzielic smutna refleksja. Mlodzi ludzie placa ciezkie pieniadze zeby sie nauczyc jak innymi manipulowac , i pewnie bedzie sie im to oplacalo-smutne ale prawdziwe. Nie mozna sie opedzic od refleksji ze oto wiedza ktora wykorzytywali funkcjonarisze PRL-u do manipulowania spoleczenstwem - a Reykowski moim zdaniem do tych ludzi nalezy teraz jest sprzedawana mlodym ludziom za ciezkie pieniadze. To mnie przeraza i niepokoji.Tym bardziej ze szkola ta wg rankingow dobra mialaby byc.Mysle ze jest przreklamowana jak mielone mieso w supermarkecie. Nie potrafie sie opedzic od jeszcze jednej przykrej dosc mysli. Kazdy kto obserwowal cyrk wokol Cimoszewicza- ta mnogosc socjotechnik prymitywnie stosowanych i polaczy to z rekomendacjami Reykowskiego nie moze chyba poczuc sie nie oszukanym. Co chce powiedziec ? Bardzo sie boje ze prywatyzacja szkol wyzszych nie odbiegnie jakosciowo od innych prywtyzacji. Co to znaczy? Ze dzieci wlascicieli szkol prywatnych beda zyly i uczyly sie za granica. Za mierne wyksztalcenie ciezkie pieniadze beda placic niezamozni. O rownosci szans nie moze byc mowy. Cala historia jest do przemyslenia . Koszty spoleczne prywtyzacji uczelni moga byc podobne do innych prywatyzacji. Tzn korzysta w sposob niczym nieuzasadniony nie wielu i pograzone w nedzy cale regiony ktore za prywtyzacje placa. Francuskie badz angielskie rozwiazania polegaja na tym ze sie "wychwytuje" zdolnych jak najwczesniej . Mniej zdolni a zamozni maja do dyspozycji uczelnie prywatne . Te renomowane chetnie "biora" niezamoznych jesli sa zdolni. W Polsce tymczasem dzieje sie moim zdaniem zle. Mierni ale zamozni przez fakt ze moga korzystac z pomocy rodzicow wypieraja zdolnych ale w koncowym rezultacie to selekcja ujemna. Mozna odniesc wrazenie ze stuacja materialna zdolnych a ubogich dyskwalifikuje ich przez fakt bycia niezamoznym. Dla tych ktorzy w paradoksalny sposob sa beneficjentami selekcji ujemnej to pozbycie sie konkurencji , dla spoleczenstwa w koncowym rezultacie niekorzystne. Nie wiem jak to rozwiazemy. Tak jak jest takze nie moze byc. Studia bezplatne sa dla zamoznych. Za studia prywatne musza placic zdolni ale biedni. Ja wiem ze zaraz ktos powie ze prywatne sa dla mniej zdolnych. Mam inne zdanie. Maja ciezko - pracuja i ucza sie.A najsmutniejsze jest ze ich wysilki sa deprecjonowane. Jesli mieliby byc oszukani o jakosc studiow to etyczny problemem kadry. Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 22:59 Po raz kolejny pytam. Tylko dlaczego musimy szanse tych biedniejszych i zdolnych wyrównywać, gdy mają 18/19 lat i idą na studia? Nie można wcześniej? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
alfredkujot Re: Rząd chce płatnych studiów 03.08.05, 11:49 gdabski napisał: > Po raz kolejny pytam. Tylko dlaczego musimy szanse tych biedniejszych i > zdolnych wyrównywać, gdy mają 18/19 lat i idą na studia? Nie można wcześniej? > > /Gdabski No wlasnie to chcialem powiedziec piszac o "wychwytywaniu" W Polsce ma miejsce selekcja wlasciwie w wieku przedszkolnym. Niestety. Wiejskie dzieci zwlaszcza z ubogich regionow szans na wyksztalcenie wyzsze nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Rząd chce płatnych studiów 02.08.05, 23:42 "Studia bezplatne sa dla zamoznych. Za studia prywatne musza placic zdolni ale biedni. Ja wiem ze zaraz ktos powie ze prywatne sa dla mniej zdolnych. Mam inne zdanie. Maja ciezko - pracuja i ucza sie". Bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś