thehard Może to i racja z tą łatwiejszą maturą? 19.07.06, 09:01 Biorąc pod uwagę stan naszej oświaty, wynikający z działań wizjonerów z MEN-u, co się bezpośrednio przekłada na poziom wiedzy młodzieży przystępującej do matury. W sumie wystarczy aby taki młody człowiek umiał policzyć do 1000 (płaca minimalna), był odrobinę gramotny (aby załozyć na te grosze konto w banku) i umiał się pomodlić (o lepsze jutro) aby go uznać za dojrzałego obywatela IV RP. Ktoś kiedyś powiedział, że komuna to była taka stara k...a, kóra się już wyszalała i zaczuna być stateczna, i my tą starą k...ę zamieniliśmy na nową, która jescze szaleję i długo będzie szaleć. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_angel Re: Może to i racja z tą łatwiejszą maturą? 19.07.06, 09:06 Uczyć do 1000 uczą w podstawówce. Może w ogóle odwołajmy obowiązkowe gimnazjum i pozostańmy na obowiązkowych trzech latach w podstawówce? BTW, zakładania konta w banku nie uczą w szkole ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_angel Re: Może to i racja z tą łatwiejszą maturą? 19.07.06, 09:10 Sorki, przejęzyczenie -> nie "uczyć", tylko "liczyć" :) Odpowiedz Link Zgłoś
thehard Re: Może to i racja z tą łatwiejszą maturą? 19.07.06, 09:19 Ortografii też uczą w podstawówce a maturzyści i magistrowie wala byki jak miło. A co banku nie, ne uczą w szkole otwierać konta ale trzeba umieć pisać aby złożyć swój podpis. Chyba, że dopuszczą odcisk palca. Odpowiedz Link Zgłoś
creative5 i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 09:01 więc nikomu nie zaszkodzą a jedynie dostaną mozliwość dalszej nauki.nie rozumiem dlaczego tak bardzo wszyscy sa temu przeciwni.oni naprawde dostają tylko możliwość.tylko.ale w tym kraju to już tak jest że siebie się wywyższa,poniżając innych. Odpowiedz Link Zgłoś
sweet_angel Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 09:09 Dostają możliwość, tak, w uczelniach prywatnych i w części zaocznych państwowych. Dla mnie osoba, która ledwo zdała maturę (ze wszystkich przedmiotów), a szczególnie jak zdała ją tylko dzięki amnestii, na studiach natomiast utrzymuje się tylko dzięki pieniążkom rodziców jest i tak tłumokiem, bez względu na to czy zda na magistra czy nie. Kiedyś było 10% osób z wyższym wykształceniem, nie wiem ile jest w tej chwili, ale takie pomysły doprowadzą do tego, że trzeba będzie robić 4 kierunki, żeby znaleźć pracę, bo nierozgarnięci ludzie będą kończyć prywatne uczelnie i również będą mieli wyższe wykształcenie... Odpowiedz Link Zgłoś
creative5 Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 09:14 osoba która LEDWO zdała maturę i tak będzie tlumokiem zawsze.poza tym taki tłumok nawet na zaocznych sobie nie radzi.znam osobę która wygrywała największe konkursy fizyczne w kraju i która jest wybitna w tej dziedzinie,ale nie zdała z polskiego.i ona nie pójdzie na zaden humanistyczny kierunek,nawet zaocznie,lecz bedzie sie doskaonalić w ścisłych przedmiotach.o co więc chodzi?o zwykłe polskie "NIE DAĆ,BO NIE!" ? Odpowiedz Link Zgłoś
jardya Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 10:16 Po pierwsze - decyzja ministra RG jest decyzją działającą wstecz - co nie powinno być dopuszczalne w państwie prawa i sprawiedliwości (no chyba, że społecznej ...) Po drugie - próg 30% nie jest chyba za wysoki i każdy z idących do szkoły, gdzie kończy się naukę maturą, powinien zdawać sobie sprawę, że jeżeli nie lubi np. polskiego, to powinien się do niego bardziej przyłożyć (za moich czasów nazywało się to nauką ... teraz nie wiem jak to się nazywa - głupotą ?). Matura ma za zadanie sprawdzić wiedzę w określonym zakresie - a ponieważ żyjemy w Polsce - to zawsze wiedzę w j.polskim. Pozostałe przedmioty można sobie obecnie wybrać ... Po trzecie - mam takie nieodparte wrażenie, że ciagle ułatwiamy dostęp do matury, studiów - ale nie na zasadzie równości i poszechności dostępu, tylko stosując sztuczki i obejścia. Kiedyś można było złożyć papiery tylko do jednego liceum - teraz do kilku i potem można sobie wybierać, a równocześnie blokuje się wolne miejsce w dwóch innych - to samo ze studiami. To jakaś paranoja - złożę papiery gdzie bądź - gdzieś mnie przyjmą - potem się zastanowię. To nie ma nic wspólnego ze świadomością kształcenia. Teraz matura - jak słabo pójdzie wynik ogólny matury, to się obniży próg zdawalności ... byleby ilość osób, które oficjalnie zdały była większa - to jakaś głupota, że większej trudno u RG szukać... I moim zdaniem - nie chodzi o to, że by nie dać, bo nie - chodzi o to, żeby dać tym, którzy zdali - bo teraz ten rocznik będzie musiał pewnie udowadniać za każdym razem, że zadali wszystkie przedmioty, a nie, że zdali dzięki rozporządzeniu ministra Odpowiedz Link Zgłoś
rusis1 Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 10:44 Egzamin z języka polskiego wiąże się z czytaniem ze zrozumieniem. Jak ktoś nie potrafi zrozumiec tekstu, który czyta to przykro mi ale nie wroże mu swietlanej przyszłości. Druga część to wypracowanie na temat związany z innym tekstem. Nie wierzę, że nie można napsiac tej chociażby półtorej strony aby dostać kilka punktów. Resztę punktów osoba inteligentna dostaje z czytania ze zrozumieniem. 30% to nie jest problem. A odnośnie ustnego z j. polskiego. Na przygotowanie sie do tego był czas prawie 8 miesięcy... nikt mi nie wmówi, że jak ktoś chciał popracowac nad tym i pracowął to byl w stanie oblać. Odpowiedz Link Zgłoś
eeeee1 Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 10:33 kilka uwag do Twojej wypowiedzi: 1/. nie kazdy kto nie zdal matury jest tlumokiem; wielu sposrod laureatow nagrod Nobla nie tylko mialo problemy na egzaminach ale czesto powtarzali rok; wielu geniuszy ma lekki autyzm (polowa studentow na Cambridge)i ja osobiscie nie czuje sie uprawniony by wydawac takie kategoryczne na jakie Ty sobie pozwalasz; 2/. najlepsze uniwersytety na swiecie sa uczelniami prywatnymi Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 20:42 Porownywanie tegorocznych maturzystow, tych ktorzy oblali, do nobllistow, to chyba przesada. Moze byli dysgrafami, mieli problemy, ale mieli pasje i byli przynajmniej w jednej dziedzinie dobrzy, jesli nie genialni. A oblac mature w ktorej prog zdawalnosci wynosi 30% to rodzaj geniusza, ktory jest malo noblowski. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 20:46 Porownywanie tegorocznych maturzystow, tych ktorzy oblali, do nobllistow, to chyba przesada. Moze byli dysgrafami, mieli problemy, ale mieli pasje i byli przynajmniej w jednej dziedzinie dobrzy, jesli nie genialni. A oblac mature w ktorej prog zdawalnosci wynosi 30% to rodzaj geniuszu, ktory jest malo noblowski. Studia w Cambridge to nie jest piece of cake,skad ta statystyka o polowie studentow z autyzmem? Tam nie jest latwo sie zakwalifikowac, wejdz na strony domowe i popatrz jakie tam sa kryteria. Odpowiedz Link Zgłoś
zyta101 Re: i tak ominie ich rekrutacja 19.07.06, 20:38 Jesli sa tlumokami wyleca nawet z prywatnych szkol. Tam tez trzeba sie od czasu do czasu pouczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
premier_hiacynt_wielki No no za rok elektorat LPR PISSdu bedzie lepiej 19.07.06, 09:06 wyksztalcony i to wszystko dzieki decyzji Gierycha:) Elektorat Samoobrony musi jeszcze poczekac ale sa propozycje by po 6 klasach podstawowki dostawac mala mature Odpowiedz Link Zgłoś
maqoofka ten kraj się stacza z takim "ministrem"! 19.07.06, 09:27 mierni, bierni, ale wierni, to pewnie ich nowe hasło Odpowiedz Link Zgłoś
aluminka Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 09:35 co za debilizm...to idiotyczne że metodą na słabe wyniki matur jest obniżanie kryteriów a nie prześledzenie procesu edukacji i przyczyn tak kiepskich osiągnięć tegoroczonych maturzystów.Przecież gdzieś tkwią tego przyczyny!! Zdanie matury na poziomie 30% nie jest szczególnym osiągnięciem:/wychowujemy społeczeństwo idiotów:/ Odpowiedz Link Zgłoś
drosta1 Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 09:37 Tworzenie prawa w wydaniu PiS nie ma nic wspólnego z przyzwoitością, tak więc wprowadzenie "amnestii" już po maturach wpisuje się logicznie w sposób rządzenia obecnego rządu. Natomiast zasady wprowadzone przez min. Giertycha nie są takie złe bo kryteria zdania czy też niezdania matury są rzeczą umowną. Pozwoli to wybitnym uczniom w jednej dziedzinie (np. matematyce) pójść na studia (gdy np. nie zawsze wiedzą co "autor miał na myśli"). Wydaje mi się. że warto byłoby spojrzeć krytycznie na program szkoły średniej pod kątem sensowności niektórych treści. Przykładowo wydaje mi się że w matematyce można zrezygnować z rachunku różniczkowego, gdyż dla większości uczniów jest to "ciemna magia" i raczej opanowują pamięciowo, co nie sprzyja rozwojowi myślenia i zraża do "matmy". Odpowiedz Link Zgłoś
prt04 Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 10:21 Pomysł pana R.G. nie maic wspólnego ani z prawem, ani sprawiedliwościa.Po pierwsze prawo nie może działać wstecz i jest to jego najważniejsza zasada, a czy jest sprawiedliwym posunięciem, że jedni się uczą rwą wiedzę pazurami , a inni papierek dostają od ministra? widać, że zbliżają się wybory i 50 tys oblanyc maturzystów razy rodzicówr azy dziadkow razy rodzeństwo=przynajmniej jedno duże miasto potencjalnych wyborców , ktorzy zagłosują na Romka. Jeśli chce być dobry wujkiem to niech da możliwość poprawki zawalonego egzaminu w sesji zimowej i startu z czystym kontem na studia.Trzeba się zastanowić czy napewno każdy mechanik samochodowy, piekarz i elektryk muszą mieć maturę. Dobry fachowiec to skarb zarówno dla Polski jak i Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
sajjitarius Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 11:13 Jasne. Pewien pan z wasami, z nazwiskiem zaczynajacym sie na H. juz 60 lat temu zauwazyl, ze dla Polakow pewne rzeczy sa po prostu ciemna magia. I zarzadzil, ze wystarczy by Polacy umieli liczyc do stu i podpisac sie swoim nazwiskiem. A teraz my sami ograniczamy sie bo przeciez to wszystko razem jest ciemna magia. Tak tez mozna. W sumie tutaj w Londynie do pracy na zmywaku w ogole nie trzeba zadnego wyksztalcenia... Odpowiedz Link Zgłoś
thamiel Jak powstrzymać tego wielkoluda? 19.07.06, 09:40 Mistrz świata w destrukcji rozsądku. duFromage.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sarq Takie będą Rzeczypospolite... 19.07.06, 09:41 Takie będą Rzeczypospolite, jakie ich młodzieży chowanie! A tymczasem: Matura będzie przyznawana awansem za szczerą przyjaźń dla PiS i przyjaciół. Więc: Jak IV Rzeczpospolita będzie wyglądała? Czy naprawdę wykształcenie średnie w Polsce musi znaczyć: średnio czyta, średnio pisze, średnio się wypowiada (a liczy z trudem)? Odpowiedz Link Zgłoś
dzejson.voorhees Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 09:44 HHEHE to może matury za jakiś czas już nie będzie??bo wszyscy będą zwolnieni.. albo załapią się na amnestię?? przecież świadectwo dojrzałości to wartościowy dokument..a z takimi zmianami nie będzie już niczego wart:/ to będzie kolejny "kwitek" do kompletu. Odpowiedz Link Zgłoś
m.zdzicha1 Ktoś wreszcie poprawia te SLDowskie głupoty!!! 19.07.06, 09:50 Obowiazujaca matura jest źle skonstruowana!!! Mozna jej nie zdać mając nawet bardzo duzą wiedzę, bo akurat nie trafi sie w "klucz"!!! Dlatego amnestia jest dobrym rozwiązaniem, jednak powinna obowiazywać dla tych, którzy maja średnią min.50%!!! Matura z matematyki jest potrzebna, bo osoby, które są w klasach humanistycznych robią z siebie matematyczne kaleki i nieumiejętność liczenia najprostrzych rzeczy tłumacza tym, że są humanistami... Uważam też, że poziom rozszerzony w zaproponowanej formie powinien mieć również zadania podstawowe, z których możnaby dostać 30% pkt. To już chyba wszystkie uwagi na ten temat:) ja całe szczeście mature mam za sobą, ale trudo jest odpowiadać tak jak "klucznik"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ewaw73 Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 09:53 Jak to od razu widać, że zbliżają ię wybory samorządowe - poparcie dla LPR znacząco spadło a maturzyści to osoby pełnoletnie mające prawo głosu ... każda metoda jest dobra żeby dorwać się do władzy !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jardya Wiem, że to głupie, ale może 19.07.06, 09:58 jeżeli (tak jak mnie) nie podoba się komuś to co zrobiono z matury, to niech wyrazi to głośno - ja napisałem do Wielkich Braci (poprzez Kancelarię Prezydenta i Premiera) oraz do MEN - może jak dostaliby kilkaset tysięcy maili/listów to zrozumieliby, że coś jest nie tak ... Choć znając, życie moje maile poszły w kosmos ... Odpowiedz Link Zgłoś
totalna_apokalipsa Re: Wiem, że to głupie, ale może 19.07.06, 10:07 Łudzisz sie, ze choć jeden list dotarł do własciwych rąk? Odpowiedz Link Zgłoś
jardya Re: Wiem, że to głupie, ale może 19.07.06, 10:17 Nie - ale nic więcej w obecnej chwili nie mogę zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
jewus Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 09:58 To ja proponuje dodatkowo 30% do zaliczenia ezgaminów dla przyszłych lekarzy, architektów, nauczycieli takze... będziemy mieli 'bardzo wyedukowane' społeczenstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Zdawałem maturę na poczatku lat 90 19.07.06, 10:01 noga mi sie podwineła na matmie dostałem tróję ..panie romanie please...... Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l [...] 19.07.06, 10:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l matura bez matury ;))) 19.07.06, 10:08 jestem ZA i proponuję dyplomy bez studiów jako ciąg dalszy reform. Nieh rzyje czfarta rzyćpospolita i krul jarosław i minister romek Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l identycznie zdegradowano inteligencję po 1945 19.07.06, 10:13 zrobili to wrogowie Polski i narodu. Obecnie na odwrót: to samo na większą skalę robią rzekomi patrioci PIS, LPR zniszczą państwo polskie w 2 lata. Andrzeju Leperze ratuj nas Odpowiedz Link Zgłoś
kaczorowski Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 10:10 No to mam nadzieje, ze jak ktos byl taki glupi, ze poprawil zeszloroczna mature, to ma zaliczony 1 rok studiow, na DOWOLNIE WYBRANYM KIERUNKU. Bo jak nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
codex1 Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 10:10 Czy do zmywania garów w Londynie, Essen lub w San Francisco potrzebna w ogóle jest jakaś polska matura??? Odpowiedz Link Zgłoś
bp.janusz Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 10:11 Jestem nauczycielem. Uważam, że zmiany są potrzebne, bo trudno, żeby uczniowie szkół zaocznych po znikomym procencie zajęć edukacyjnych w porównaniu z uczniami szkół dziennych pisali maturę na takich samych zasadach, ale te zmiany które się wprowadza stwarzają bezsens przeprowadzania matury. Błagam zmieńcie ministra edukacji, bo tak źle jeszcze nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
dvoryanin Przemieszanie dobrych i złych propozycji ... z 19.07.06, 10:12 przeewagą na te dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
dundrub zmiany tak.. ale w zgodzie z prawem! 19.07.06, 10:13 nie mam nic przeciwko niektorym zmianom: 1. mozliwosc zdawania jedynie poziomu rozszerzonego - rewelacja.. po cholere "dublowac" zdawanie - najpierw podstawowy, pozniej rozszerzony? 2.bylbym za zdawaniem 5 egzaminow, z ktorych wybrac byloby mozna 4, ktore mialyby decydowac o zdanej maturze absolutnie nie zgadzam sie na te amnestie TERAZ.. niech takie prawo obowiazuje od nastepnego egzaminu maturalnego! prawo nie powinno dzialac wstecz! Odpowiedz Link Zgłoś
jardya Re: zmiany tak.. ale w zgodzie z prawem! 19.07.06, 10:19 To jest państwo Prawa i Sprawiedliwości - więc takie będzie prawo jakie Bracia wyznaczą Odpowiedz Link Zgłoś
rusis1 Re: UWAGA! Jeszcze nowsza matura. Ma być łatwiejs 19.07.06, 10:16 Proponuje się więcej łatwiejszych zadań na rozszerzonej aby poprawić jej zdawalność w przypadku kiedy trzeba by było mieć z niej 30%? BZDURA. Po to jest matura rozszerzona aby sprawdzała bardziej zaawansowaną wiedze, kiedy na maturze rozszerzonej doda się zadania łatwiejsze to straci ona swój sens. Matura ma świadczyć o wynikach ucznia, czymże ona będzie gdy nawet rozszerzona będzie łatwiej zdawalna i za nią będzie o wiele więcej punktów? Wrzucenie łatwych zadań na mature rozszerzoną tylko po to aby ministerstwo było zadowolone ze zdawalności sensu nie ma. Jakoś dziwnie mi sie zdaje, że po takim posunięciu część uczelni wrócni do egzaminów wstępnych. Matura nie jest do zabawy min. G. i podcierania się nią, miała świadczyć o wiedzy a po tych zmianach nie będzie świadczyla o niczym. Całe szczęście, że pisałem w tym roku maturę i mam to wszystko już za soba. Odpowiedz Link Zgłoś
epime Czy ktoś z ministerstwa uczył kiedyś w szkole? 19.07.06, 10:23 Gratuluję, kreatywności ministrowi Giertychowi. Dzięki tym pomysłom gros młodzieży będzie wzrastać w poczuciu bezkarności. Poziom edukacji globalnie się obniży, to więcej niż pewne, dyscyplina w szkołach spadnie do poziomu szkół w amerykańskich czy niemieckich gettach etnicznych. Już teraz zamiast się uczyć i odpoczywać imprezują od piątku do poniedzałku, z błogosławieństwem oczadziałych rodziców. Jedyna pociecha w tym, że wciąż mamy mądrą młodzież i jej elita utrzyma poziom. Ale ileż trzeba samozaparcia by uczyć się, gdy wszyscy dookoła olewają? Ktoś madry kiedyś powiedział, że nie ceni się tego co łatwo przychodzi. Czy minister Giertych o tym słyszał? Ja proponuję coś innego. Obowiązkowe praktyki w szkole dla urzedników z MEN-u przed rozpoczęciem urzędowania. 2 miesiące na etacie nauczyciela, pensje ministerialne możecie zachować dla siebie (po co dodatkowy stres), ale do zajęć musicie przygotowywać się sami i nie możecie korzystać z niczyjej pomocy. Po praktykach obligatoryjna ankieta uczniów i rodziców oceniająca wasza pracę. Dopiero po tej weryfikacji możecie podejmować jakiekolwiek wiążące decyzje dotyczące szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah46 Re: Czy ktoś z ministerstwa uczył kiedyś w szkole 19.07.06, 11:47 w pełni zgadzam się. Kolejny raz dostaliśmy niekompetentnego ministra,k tóry zamiast zasięgnąć opinii środowiska coś sobie wymyślił i idzie w zaparte. Na dobrą sprawę na wszystko można znaleźć argumenty , nawet na to że ziemia jest płaska, ale co to ma wspólnego z prawdą i zdrowym rozsądkiem? Uczę przedmiotu obowiązkowego na maturze (i pracochłonnego) j. angielski i już wyobrażam sobie jak uczniowie zaczną moje lekcje olewać. Przecież jednego egzaminu można nie zdać. A pisemny angielski zdaja wszyscy moi uczniowie. Odpowiedz Link Zgłoś
noyle 30% to skandal 19.07.06, 10:25 85 % ludzi w tym kraju to matoły, teraz sporo z nich moze miec mature pozniej pojda do pseudo uczelni i beda robic magistra z malowania paznokci Odpowiedz Link Zgłoś
bkasiab rektorzy i tak na to nie pójdą. 19.07.06, 10:27 Nie będą chcieli przyjmowac tych giertychowskich głąbów. Ja rok temu jak zdawałąm na studia (nowa matura) to od razu chcieli minimum 50% z przedmiotów objętych rekrutacją, czyli trochę więcej niż te słynne 30%. I tyle powinno być. A teraz? Rektorzy także mogą postawić warunki, że np. każdy przedmiot maturalny musi byc zdany na tyle i tyle procent, żeby móc się ubiegać o miejsce na uczelni. Bardziej ceniące się uczelnie tak zrobią... Odpowiedz Link Zgłoś