Dodaj do ulubionych

proszę o radę

24.05.07, 11:21
Moje dziecko chodzi do klasy 5 Szkoły Podstawowej. Nie nalezy do uczniów
zdolnych, ale nie jest tez złym uczniem.
Na świadectwie szykują nam się 4 i 3 z przedmiotów. Te 3 mozna jeszcze
powyciągac na 4 i tu zaczyna się problem, bo córka nie chce. Mówi ,że jest
zmęczona ,że juz ma dość szkoły i widzę ,że nie może doczekac się wakacji.
Na moje stwierdzenie ,że tak napradę to pozostały jej dwa tygodnie (ponieważ
potem jedzie na zieloną szkołe) mówi ,że juz nie chce poprawiac tych ocen
Wczoraj uczyła sie do klasówki z przyrody,której nienawidzi i w pewnym
momencie zaczęła płakać i powiedziała ,że popełni samobójstwo, bo ma dość
nauki. Doradzcie proszę co zrobić czy dać jej juz spokój z ta nauką?
Nieukrywam ,że również należę do osób które mają jakieś ambicję i chyba każda
matka kochajaca dziecko chciałaby aby dobrze się ono uczyło.
Juz nie wiem co zrobić.
Obserwuj wątek
    • switonemsi Re: proszę o radę 24.05.07, 12:50
      Nie mozna nikogo zmusic do nauki. Po co dziecko ma sie meczyc, skoro ma dosyc?
    • randybvain Nie naciskaj 24.05.07, 19:33
      Co jest wazniejsze - martwa corka, czy zywa corka?
    • astrid88 Re: proszę o radę 26.05.07, 16:57
      Córka wbrew pozorom uczy się całkiem dobrze (sa dzieci które ledwie "wyciągają"
      na 2), nie ma powodu żeby ją zmuszać do jeszcze cięższej pracy - zwłaszcza
      jeżeli sama tego nie chce. Czego ty chcesz? Żeby córka została lekarzem albo
      kimś w tym rodzaju? Jeżeli sama tego będzie chciała to w późniejszym czasie
      zoriętuje się że potrzebuje do tego bardzo dobrych ocen i zacznie się starać -
      narazie nie ma jednak takiej potrzeby a ty zmuszając ją do nauki odbierasz jej
      radość z bycia dzieckiem. Odpuść sobie. Daj jej cieszyć się zbliżającymi się
      wakacjami.
      Nie jest prawdą ,że każda kochająca matka chce by jej dziecko dobrze się uczyło
      - tak postępują matki które chcą aby dziecko stało się w przyszłości tym kim
      pragną by było nie zważając przy tym na to kim ono samo chce być. Kochająca
      matka pragnie przede wszystkim aby jej dziecko było szczęśliwe!
      • aka10 Re: proszę o radę 26.05.07, 17:45
        Daj dziecku spokoj.Jej nauka,jej oceny.Zagrozona pozostaniem na drugi rok nie
        jest nie jest,a wyglada na to,ze to tylko Ty masz ambicje na lepsze oceny,nie
        corka.Pozdrawiam.
    • zetnon Re: proszę o radę 27.05.07, 00:11
      Wiem że mam spaczone podejście, bo problemów z nauką nie miałem przed liceum.
      Ale pamiętaj, że 5 klasa podstawówki to nie jest jakiś wielki poziom czy coś
      strasznego. Jeśli Twojemu dziecku się nie chce, to powinnaś je moim zdaniem
      zmobilizować do nauki. Zmobilizować, nie zmuszać. Jej oceny w tej chwili nie
      mają większego znaczenia, ale zaległości, które może sobie stworzyć już tak. Coś
      jest nie w porządku jeśli szkoła wywołuje w niej takie negatywne reakcje. Może
      naprawdę jest przemęczona, może ktoś przesadza i zbytnio stresuje dzieciaki.
      Jest też druga opcja: rozpuściłaś dziecko i zaczęła olewać to, nad czym musi się
      wysilić. To Ty powinnaś wiedzieć co zrobić-pogadaj z dzieckiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka