Dodaj do ulubionych

Jak wybrać szkołę

IP: 62.233.233.* 04.01.04, 12:51
Dla mnie tworzzenia tego typu klas, ktore mają się składać z
dzieci elity zamieszkującej określony rejon jest karygodne.
Każde dziecko powinno mieć te same szanse nie zależnie od
wykształcenia lub pracy rodziców. Jeżeli takie klasy elit
naprawde się tworzą jestem bardzo zawiedziony.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Jak wybrać szkołę IP: *.am.gdynia.pl 25.02.04, 13:07
      glupota. potem takie dzieci traktuja innych jak gorszej kategorii. znam z
      doswiadczenia, wiec nie zaprzeczajcie.
      ktos sie chwali, ze dziecko w zerowce mu niezle czytalo i pisalo. ja sie nie
      chwale, od ktorego roku zycia czytam i to nie "niezle", ale troche lepiej.
      mamusia ma wplyw na to, co dzieje sie z dziecmi... moze isc do nauczyciela...
      tak, rodzicom sie we lbach poprzewracalo, potem dzieciom sie przewraca, jak
      rodzic gnoi pedagoga, bo ten nie moze sie odgryzc. a potem sceny jak z torunia
      lbo i gorsze... powodzenia...

PS. pokazuja zawodowke czy technikum, gdzie dochodzi do ekscesow. niech
      pokaza "dobra szkole" tam bywa gorzej.
      PS2. nie wspominam o dzieciach grzecznych w szkole, a potem wyzywajacych sie w
      domu albo na ulicy.
      PS3. e, nie chce mi sie z wami gadac...
      • Gość: ja Re: Jak wybrać szkołę IP: *.am.gdynia.pl 25.02.04, 13:12
        powyzszy list nie jest odpowiedzia na jeszcze wczesniejszy!!!!!!!!!!
        po prostu mi nie chcialo sie dodac jako nowy watek. sorki. dlatego jako "re"
        poszło.
        • Gość: agatka_s Re: Jak wybrać szkołę IP: *.acn.pl 25.02.04, 13:51
          Jak świat światem elity były i będą, nie istnieje coś takiego
          jak równość (nawet w przyrodzie). Ja nie widzę niczego złego w
          świadomym wybieraniu szkoły dla dziecka. (Inna rzecz, że
          akurat dla mnie szkoła prywatna nie jest najlepszym miejscem
          dla mojego dziecka bo uważam że wybór kryterium finansowym nie
          jest najlepszy). Zależy mi natomiast, aby nasza szkoła była na
          dobra, elitarna itp. itd. i wolę aby moje dziecko chodziło do
          klasy z dziećmi z rodzin na jako takim poziomie cywilizacyjno-
          etyczno-światopoglądowym, niż z rodzin z marginesu (niestety
          ten margines jest obecnie coraz szerszy). Gadanie o równym
          dostępie nie jest uczciwe bo dostęp równy nigdy nie będzie (tak
          samo jak dostęp do służby zdrowia zresztą.....). Kwestią jest
          raczej to jakimi kryteriami rodzice sie kierują próbując
          wybierać szkołe, a nie że miejsca elitarne powstają.
    • Gość: tailor@plusnet.pl Re: Jak wybrać szkołę IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.03.04, 20:52
      Muszę wybrac szkołe podstawową dla mojego synka i mam dylemat.Jeżeli moęcie
      polecić dobrą szkole panstwowaw okolicach Ursynowa bądż prywatna, będę
      wdzięczna. Zależy mi na szkole, która kładzie nacisk na języki obce.
    • Gość: anka Re: Jak wybrać szkołę IP: *.ocean.univ.gda.pl 30.03.04, 11:25
      Tworzenie klas elitarnych jest totalnym bezsensem bo i oni mają dzieci
      inteligentne i debilne. Takie bystre dziecko lokalnego polityka nic więcej nie
      skorzysta będąc w klasie z różnej inteligencji dziećmi innych lokalnych
      decydentów. Jest to zwykłe wyłudzanie pieniędzy, gdyż będzie to klasa elitarna
      pod względem kasy a nie poziomu
    • Gość: go Re: Jak wybrać szkołę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.04, 13:32
      Czy lepsza jest szkoła to taka, w której 80% przyjętych absolwentów gimnazjów
      będzie miało świadectwa z paskiem i po czterech latach 80% dostanie się na
      wyższe uczelnie, czy może taka, w której 30% przyjętych absolwentów gimnazjów
      będzie miało świadectwa z paskiem i po czterech latach 50% dostanie się na
      wyższe uczelnie?
      • verdana Re: Jak wybrać szkołę 10.05.04, 19:13
        A moze taka, gdzie nie nie tak dużo osób dostało się na uczelnię, ale za to
        wszyscy wszli ze szkoły zdrowi psychicznie. Ja ukonczyłam swojego czasu
        elitarną szkołę (choć rodzice niemal na klęczkach błagali mnie, bym wybrała
        gorszą). Na studia dostałam się, owszem - bo miałam korepetycje. I gdzieś
        pomiedzy doktoratem a habilitacją nieco wróciła mi pewność siebie, ale do
        dzisiaj mam jeszcze nawroty poczucia, ze jestem durna i do niczego się nie
        nadaję. A w dodatku najlepsi uczniowie z naszej klasy nie poradzili sobie na
        studiach.
        • maksimum Re: Jak wybrać szkołę 01.04.14, 07:18
          verdana napisała:

> Ja ukonczyłam swojego czasu
          > elitarną szkołę (choć rodzice niemal na klęczkach błagali mnie, bym wybrała gorszą).

Nie bardzo wiesz co to jest szkola elitarna.
          Z elitarnej szkoly WSZYSCY dostaja sie na studia i to dobre studia.

> Na studia dostałam się, owszem - bo miałam korepetycje.

No prosze!
          Ja bez korepetycji i po przecietnej szkole dostalem sie bez problemow na SGPiS.
          10 osob z mojej klasy dostalo sie na SGPiS.

> I gdzieś pomiedzy doktoratem a habilitacją nieco wróciła mi pewność siebie, ale do
          > dzisiaj mam jeszcze nawroty poczucia, ze jestem durna i do niczego się nie nadaję.

Co innego jest wiedza ksiazkowa,ktora mozna wyklepac,a co innego umiejetnosc zycia,ktora jest scisle zwiazana z inteligencja.

> A w dodatku najlepsi uczniowie z naszej klasy nie poradzili sobie na studiach.

Bo bylas w slabej szkole,ktora miala wielka renome.
          Te osoby ktore razem ze mna dostaly sie na SGPiS wszystkie poza jedna skonczyly uczelnie,czyli 9 z 10.
          Najlepsza dziewczyna z mojej klasy Anka C. poszla chyba na Politechnike,ale ona byla o tyle lepsza od pozostalych ze dostalaby sie wszedzie gdzie by chciala.
          Problem z tym ze ona nie umiala ustawic sie zyciowo.
      • bartekswiadomy Re: Jak wybrać szkołę 26.03.14, 17:58
        Zawsze można wybierać także szkoły o charakterze społecznym - jest wtedy większa szansa zniwelowania problemu o którym pisze użytkownik wyżej. We Wrocławiu jest taka Aktywna Mała Szkoła, My zapisaliśmy tam dziecko i na razie póki co jesteśmy zadowoleni...
    • alicyjka6 Jak wybrać szkołę 24.03.14, 11:45
      Dobrym kryterium wyboru jest podobny profil i program nauczania z przedszkola, moja córeczka będzie kontynuowała program z przedszkola w szkole podstawowej aurus. Widzę, ze jest bardzo zadowolona i chętnie chodzi do przedszkola, i robi duże postępy, więc rozsądnie jest dalej iść w tym kierunku.
      • zajanka Re: Jak wybrać szkołę 31.03.14, 10:34
        też uważam, że profilowane to dobry wybór. dwujęzyczna bo warto, aby dziecko jak najszybciej zaznajamiało się z językiem
        • maksimum Re: Jak wybrać szkołę 01.04.14, 07:31
          - Według mnie idealna szkoła oprócz "zwykłej" wiedzy zapewnia naukę przynajmniej dwóch języków zachodnich, zajęcia muzyczne, kursy podnoszące efektywność uczenia i regularną opiekę psychologa - wylicza Krystyna Zielińska, logopeda, matka trójki dzieci.
          -----------------
          Moje dzieci chodza do dobrych szkol i w dobrych szkolach NIE MA PSYCHOLOGA.
          Psychologowie sa w srednich i slabych szkolach bo w takich wlasnie dzici maja poroblemy.

"28-letnia Anna pochodzi z domu z tradycjami, w którym od pokoleń dużą wagę przywiązywano do solidnego wykształcenia. Matka skończyła studia prawnicze na amerykańskiej uczelni, siostra cioteczna robi w Kanadzie doktorat z filozofii. Ona sama liceum i studia skończyła w Toronto, od czterech lat pracuje w Warszawie w banku holenderskim."
          --------------
          Nikt normalny nie idzie na studia prawnicze w USA-bo po nich nie ma pieniedzy.
          Doktorat z filozofii to juz jest tragedia z zatrudnieniem
          Liceum w Toronto i pracuje w Warszawie-to jest istna porazka.
          NIKT po dobrej szkole w USA nie jedzie do pracy w Polsce.

" Po czterech latach wszyscy bez problemu zdali egzaminy na renomowane kierunki, jak: prawo, medycyna, socjologia,"

Prawo i socjologia to sa kierunki po ktorych w USA nie mozna znalezc pracy.

"Słyszy się o tworzeniu przez dyrektorów państwowych podstawówek i gimnazjów elitarnych klas, do których przyjmowane są dzieci lokalnych biznesmenów, lekarzy, prawników. Co o tym myślisz? Czy w Twojej szkole też są takie klasy?"
          -----------
          Ja nic o tym nie mysle,bo w czesniej czy pozniej beda musialy pojsc na studia i wykazac sie dobra praca po studiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka