Dodaj do ulubionych

pomozcie !

21.12.06, 10:49
Czy jest jeszcze jakies Malenstwo, ktore tak malo spi jak moje ? Juz nie wiem
co mam robic, moze popelniam jakis blad, otoz sytuacja wyglada nastepujaco:
moj maly wstaje ok 9, 10, o 9:30 dostaje mleko, klade go na drzemke ok 11, bo
juz jest bardzo marudny, spi przewaznie 2h, i pozniej w zaleznosci od
sytuacji klade go jeszcze raz ok 16 lub nie i go przetrzymuje do wieczora,
klade po 20, a on np wczoraj obudzil sie ok 22 i zaczyna sie bawic, spac nie
bedzie, i tak wczoraj do polnocy, powoli mnie to wykancza, bo obojetnie czy
go przetrzymam do wieczora bez spania czy tez nie, on sobie robi tylko
drzemke wieczorem, wczoraj akurat trwala drzemka 2 godziny a przewaznie trwa
pol godziny a pozniej zabawa do polnocy, prosze pomozcie, poradzcie, czy
ktoras z Was przesywa to samo ? naprawde jest to juz tak meczace, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • izunia1 Re: pomozcie ! 21.12.06, 11:20
      mój Filip tez spi mało, 2x dziennie po 30-60 min i wszystko. Czasem zdarza sie
      dłuzej ale rzadko. Chodzi spac miedzy 20-21 a wstaje ok 8-9.
      Proponuję aby ostatnią drzemkę miał najpozniej o 15.00 a potem nie kładz go moze
      sama tylko poczekaj az padnie -mysle ze to nie bedzie pózniej niz o 21 bo bedzie
      juz barzdo zmeczony. Moze nie obudzi sie po 2 godzinach.
      A jak sie obudzi to zostaw go moze niech sie sam pobawi w łozeczku i moze po
      godzinie znów zasnie.
      Moze to okres przejsciowy. Obysmile.
    • gosika78 Re: pomozcie ! 21.12.06, 11:36
      Myślę że jakby wstawał wcześniej to problem by zniknął. Wiadomo, że chciałabyś, żeby spał od 20 do 10 rano, ale 14 godzin to chyba dużo.
    • monikajacka Re: pomozcie ! 21.12.06, 18:06
      moje dziecko chodzi spać ok.21 i wstaje 6.30-7 ,w ciagu dnia spi 3-4x po 3omin
      lub 3xpo 3o min + spacer 1h.
    • stokrotka781 Re: pomozcie ! 21.12.06, 19:15
      Pewnie Cie to nie pocieszy, ale ja mam podobny problem. Antek chodzi spac okolo
      24,00. Jak zasne np o 21,00 to i tak sie za chwile budzi i szaleje do tej 24.
      I tez nie wiem jak temu zaradzic. Pozniej spi do 9-10 a czasem nawet i do 11.
      Ja chodze do pracy tak wiec niania rano ma luzy a ja wieczorem padam. Myslam ze
      nie da sie funkcjonowac spiac po 5-6h na dobe, ale jednak okazuje sie, ze sie
      da smile.
      Przeczekanie chyba nic nie da, bo moj Anetek to w zasadzie od zawsze pozno
      chodzil spac. Mial taki krotki okres (ok. miesiaca,moze mniej) ze chodzil spac
      miedzy 22 a 23, ale te czasy juz dawno minely sad. Tak wiec nie jestes sama, ale
      niestety Cie nie poratuje. Pozdrawiam wiec tylko.
    • ahoff Re: pomozcie ! 21.12.06, 20:03
      na moje oko, z tego co piszesz, nie macie ułożonych pór spania. U nas, Noe nie
      śpi wiele w dzień, ale w nocy bardzo dobrze, z jedną pobudką na jedzenie.
      Kładę go do łóżka między 19-20, je około 24, budzi się 7-8 rano. Jak wstanie
      koło 7, to kłade go na drzemke okolo 10, jak o 8, to około 11. spi ok 40 min
      (od swieta zdarza mu sie nawet 1,30h). po południu śpi około 15 - 16 i tez ok
      40 min. Wieczorem, kąpiel i łóżeczko.
      Jesli położysz dziecko, które wstalo 9.30 to połozylabym go spac około 12.00.
      proponuje Ci, zebys próbowała synka obudzić około 8.00 i położyc na drzemke
      około 10 - 11. Po godzinie wybudz go ze snu. pożniej powinien znow spac, około
      15-16, ale tez nie pozwol mu spac dluzej niz godzine. Mysle, ze sen nocny
      bedzie dluzszy i bez pobudek. oczywiscie nie od razu bedzie jak w zegarku, ale
      pare dni i powinno byc dobrze. Dziecko nie moze byc tez zbyt zmeczone, wiec nie
      przetrzymuj go do wieczora bez drzemki, bo wtedy jest strasznie marudne i
      trudno mu zasnac. Ja postepuje czesciowo według ksiażki "Jezyk niemowlecia"
      Tracy Hogg. Działa. Pozdrawiam i powodzenia.
    • malenkima Re: pomozcie ! 21.12.06, 20:03
      u nas tak było na początku i doszliśmy do tego, że im bardziej dziecko zmęczone
      tym bardziej nie może zasnąć! SEN RODZI SEN!
      • malenkima Re: pomozcie ! 21.12.06, 20:11
        enter za wcześniewink i moim zdaniem to nieprawda, że dziecko musi paść ze
        zmęczenia więc zaczęliśmy kąpać Młodą około 18-19 bo wtedy zaczynała marudzić a
        nie jak to wcześniej było o 21-22 (wtedy zasypiała przez 2-3 godziny-horror)
        oczywiście budzi się na karmienie, ale zasypia najpóźniej o 20 i wstaje zwykle
        około 7-8. jednak w dzień niestety śpi 1 raz pół godziny i spacer lub 2 razy po
        pół godziny i ani minuty dłużej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka