Dodaj do ulubionych

Chciałam...

06.01.10, 10:41
się pochwalić, że po 3-mięsiecznej kuracji Orgametrilem wchłonęła się 2-cm torbiel, plus wyregulowała miesiączka i zniknęły upławy :) Widmo drugiej operacji na jakiś czas oddalone. Cieszę się :)
Obserwuj wątek
    • olka981 Re: Chciałam... 06.01.10, 13:55
      super wiadomosc endo nie wygrala tym razem ! jak najmniej operacji
      zdrowka zycze w nowym roku
      • superanulka Re: Chciałam... 08.01.10, 01:40
        a u mnie zadnej opcji nie dali i kazą isc pod noz :(
        • sinking_stone Re: Chciałam... 08.01.10, 12:25
          wiesz jak u mnie się wszystko zaczęło, to też nie było innej opcji, brałam wprawdzie przez 6 miesięcy Mercillon, ale i tak skończyło się na operacji, na obu jajnikach cysty wielkości małej cytryny i zrosty do wyrostka robaczkowego. Poczytaj dokładnie w odp. na Twój następny post co było dalej.

superanulka napisała:

> a u mnie zadnej opcji nie dali i kazą isc pod noz :(
          • superanulka Re: Chciałam... 12.01.10, 01:23
            tylko ze ja tez juz raz operacje mialam w 2007 pozniej 6 mcy
            decapeptyl, i powstala torbiel i procz tego yasminell i pozniej yaz
            i na nic to sie nie zdalo bo kaza mi isc pod noz juz w przyszlym tyg
            chyba zwieje bo mam stracha wiekszego jak za 1 razem

wtedy torbiel byla ogromna a teraz ma 3 cm,a mimo to nie dali mi
            innej opcji jak tylko antyki

• olka981 Re: Chciałam... 12.01.10, 10:35
              3 cm to mala torbiel a oni chca ja wycicnac ja bym nie dala jeszcze
              mala ja mialam 3 cm torbiel z 2 lata a pozniej po provera sie
              wchlonela ale nikt jej nie chcial operowac dopiero od 5cm sie biora
              do wycinania
              • superanulka Re: Chciałam... 13.01.10, 02:34
                termin wyznaczony a ja bije sie z myslami
                kurcze nie wiem co robic odwolac
                przeciez po wycieci moze powstac nowa
                dzieci nie mam ani sie nie staram nie mam partnera wiec czy jest
                sens poradzcie co robic?przeciez to ingerencja 1 lek mowi ze zrobi
                laparoskopwo a moj sie upiera ze laparotomia przeciez nie mozna ciac
                czlowieka co 2 lata
              • superanulka Re: Chciałam... 13.01.10, 02:47
                powiedz czy w tym czasie stralas sie moze o dzieci
                ten lek oprovera to antyk czy z tych silniejszych?jakies skutki
                uboczne?
                • olka981 Re: Chciałam... 14.01.10, 14:12
                  no to wogole chyba przesadza ten lekarz jak nie chce tego operowac
                  laporoskopowo moja cysta byla 9 cm i wycinali ja laporoskopowo bez
                  problemu nie staralam sie o dzieci bo juz je mam
                  druga cysta byla 4 cm znikla pozniej wyszla 3 cm znikla po provera
                  ale nawet nie proponowali mi ich wycinac powiedzial mi ze jak
                  dojdzie do 5 cm to wtedy bo jest ryzyko ze peknie lub skreci jajnik
                  provera to progesteron bralam go 10 m-cy wsadz w google poczytasz
                  wiecej
                  • superanulka Re: Chciałam... 17.01.10, 17:34
                    jeden chce ten decydujacy ale moj prywatny jest za otworzeniem
                    jane rozumiem ze chca zobaczyc tylko ze to ja sie bede zbierac
                    pozniej do kupy przez kilka dobrych mcy
                    a przeciez agdzajac sie na operacje musze podpisac zgode ze w razie
                    czego mnie pokroją ale jak on juz teraz mi sugeruje to na pewno chce
                    to zrobic i zapewne przegada lekarzea głownego ordynatora
                    tez mi sie wydaje,dla nich to po rpostu królik obejrzy zobaczy co w
                    srodku widomo z punktu widzenia medycznego,tym bardziej ze mam 3st
                    endo i dos agresywna forma,
                    czy z torbiela mozna zajsc ?
                    gdyby problem dziecka miałabym rozwiazany, nie byloby to dla mnie
                    tak trudne do przyjecia i pewnie nie taki stres bym przechdzila jaki
                    przechodze
    • superanulka Re: Chciałam... 08.01.10, 01:42
      po jakim czasie powstała ta torbiel po jakim czasieod 1
      operacji,jesli mozesz podac?
      • sinking_stone Re: Chciałam... 08.01.10, 12:22
        Operację miałam w styczniu 2008, USG kontrolne po 2 miesiącach po operacji nic nie wykazało (marzec), a w lipcu już torbiel miała ok. 2 cm. Przypuszczam, że od razu po operacji z kolejną miesiączką zaczęło wszystko wracać tylko że jeszcze nie było widoczne. Od stycznia do praktycznie października byłam na antykach, z przerwą jednego cyklu, żeby sprawdzić czy mogę funkcjonować bez leków żadnych. W sensie samopoczucia było ok, zresztą ja od samego początku miałam endo bezobjawową tylko bez Marvellonu dostałam bardzo obfitej miesiączki. Potem zmieniłam lekarza, brałam przez pół roku Danazol, było bez zmian 2 cm utrzymywały się, potem 2 cykle luteiny i wreszcie na końcu brałam Orgametril na 2 połowę cyklu. 4 dni temu USG wykazało, że cysty nie ma tylko jakiś cień został, że coś tam było. W sumie przy moim stanie, endo 4 stopnia, to zakrawa na cud, że torbiel wypełniona gęsta mazią się wchłonęła. Mam następne 3 cykle brać jeszcze Orgametril, a potem przechodzę na lżejszą opcję Dupaston.
        • superanulka Re: Chciałam... 17.01.10, 17:37
          naprawde wyglada to na cud
          ja mialam podobnie zaraz po opercaji zaczela rosnac ta torbiel
          ja mam 3 st endo
    • dudunia22 Re: Chciałam... 09.01.10, 17:43
      To tylko pozazdrościć.Ja miałam w maju 2008r operacje endo
      usunięta,ale po 3 miesiącach nawrót i decyzja o orgametrilu.Kuracja
      6miesięczna przybyło mi prawie 20kg.Przez ten czas super nic się
      działo stała kontrola zero nawrotów,a gdy odstawiłam orgametril
      (przestał działać)wszysko wróciło straszne bóle choć guzek był nie
      widoczny,a teraz lekarz potwierdził że jest już widoczny ok 1cm
      narazie-ale niestety jest i nie wiem ale chyba orgametrilu się już
      nie podejmę.Pozdrawiam
      • sinking_stone Re: Chciałam... 10.01.10, 10:12
        Potwierdzam koszmarne zatrzymywanie wody w organiźmie przez Orgametril i bardzo wzmożone łaknienie. Ja zawsze łasuchem byłam, ale teraz to już normalnie jest obsesja. Walczę czy otworzyć znów lodówkę i zjeść czy może się powstrzymam. Jestem na na razie kilka kg do przodu. Nie jest to aż taki skok jak u Ciebie, ale leczę się też na niedoczynność tarczycy i te leki poprawiają metabolizm.
        • onza Re: Chciałam... 10.01.10, 16:31
          a ja się z orgametrilem pokłóciłam niestety.
          w związku z czym oddam gratis jedną paczkę.
          Ktoś (z Krakowa) chętny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka