Dodaj do ulubionych

ZOLADEX zamiast LAPAROSKOPII ?

01.05.13, 14:03
Stwierdzono u mnie torbiel endometrialną, 6 cm. Wolny termin na laparoskopię jest dopiero we wrześniu br. Czy moge spokojnie do tego czasu "wyprobowac" ZOLADEX? Zapieram sie rekam i nogami przed operacja. Jakie sa Wasze efekty po tym leku?
Obserwuj wątek
    • yellow.yellow Re: ZOLADEX zamiast LAPAROSKOPII ? 02.05.13, 11:25
      Wątpię, by jakiś rozsądny lekarz przepisał Ci Zoladex w przypadku niepotwierdzonej endometriozy... (diagnoza na podstawie USG to żadna diagnoza)
      Możesz zapytać o Visanne.
      W przypadku niezdiagnozowanej endometriozy oba leki są pełnopłatne (200-300 zł na miesiąc, mniej więcej)
      • yellow.yellow tzn. 02.05.13, 11:30
        Visanne jest pełnopłatny w przypadku niezdiagnozowanej endometriozy (nie orientuję się szczerze mówiąc, czy lekarz po USG może już "naciągnać" na refundowaną receptę, czy nie, ale stawiam na nie).
        Zaś Zoladex w ogóle refundowany w endometriozie nie jest.
        • kate54321 Re: tzn. 02.05.13, 13:25
          yellow.yellow napisała:

> Visanne jest pełnopłatny w przypadku niezdiagnozowanej endometriozy (nie orient
          > uję się szczerze mówiąc, czy lekarz po USG może już "naciągnać" na refundowaną
          > receptę, czy nie, ale stawiam na nie).
          > Zaś Zoladex w ogóle refundowany w endometriozie nie jest.

A Visanne o ile zmniejszyl Ci torbiel i z jakiej wielkości do jakiej?
          • yellow.yellow Re: tzn. 02.05.13, 15:16
            kate54321 napisała:

> A Visanne o ile zmniejszyl Ci torbiel i z jakiej wielkości do jakiej?

W ogóle mi nie zmniejszył, miałam laparoskopię.
            • yellow.yellow Re: tzn. 02.05.13, 15:18
              ... ale mojej znajomej trochę się po Visanne wysuszyła torbiel, choć nie znam szczegółów/wielkości.
              Niektórym osobom Visanne pomaga, na innych nie działa wcale - jak to z lekami.
              Dobrze by było, jeśli udałoby Ci się zdobyć ten lek na refundację. Skoro masz tak odległy termin laparoskopii to warto z tym lekiem spróbować, chociażby po to, by się nie męczyć pod względem bólu (tu ponoć też pomaga - czasem uwalnia od bólu - choć mi na ból nie pomógł).
              • kate54321 Re: tzn. 02.05.13, 20:32
                yellow.yellow napisała:

> ... ale mojej znajomej trochę się po Visanne wysuszyła torbiel, choć nie znam s
                > zczegółów/wielkości.
                > Niektórym osobom Visanne pomaga, na innych nie działa wcale - jak to z lekami.
                > Dobrze by było, jeśli udałoby Ci się zdobyć ten lek na refundację. Skoro masz t
                > ak odległy termin laparoskopii to warto z tym lekiem spróbować, chociażby po to
                > , by się nie męczyć pod względem bólu (tu ponoć też pomaga - czasem uwalnia od
                > bólu - choć mi na ból nie pomógł).

Tzn. ja zadnego bolu nie odczuwam
                • novinka1 Re: tzn. 02.05.13, 22:01
                  Ja miałam torbiel czekoladową - endometrialną wielkości ok.3-4cm. Żadnych innych "endometrialnych" przypadłości nie miałam. Torbiel rosła sobie od 2007 roku, z przerwami, bo w między czasie zaciążyłam ;), i dotrwała do 2011 roku, kiedy miałam wykonaną laparoskopię. Przy okazji wyłuszczenia torbieli usunęli spore ogniska endometrialne na prawym jajniku plus w innych częściach. Jak widać brak wielkich bóli nie oznacza braku endometriozy :/.

Nie wiem, ile masz lat, więc trudno mi cokolwiek radzić, ja żadnych leków nie brałam przed, po też nie brałam żadnych Visanne ani innych. Ja laparoskopię wspominam b. dobrze, 3 dni pobytu w szpitalu, brak dolegliwości z wyjątkiem "miesiączkowego" bólu bezpośrednio po zabiegu.

Na twoim miejscu nie faszerowałabym się niczym bez wskazań lekarza, zaczekałabym grzecznie do terminu laparoskopii i ju. Oczywiście po drodze robiłabym co jakiś czas USG, żeby sprawdzić, czy się torbiel nie powiększa...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka