miliaa 21.07.08, 12:24 mam 21 lat jestem po LSC, 2 miesiace po operacji okazalo sie, ze endo powrocila i juz na jednym jajniku urosla 3cm... mnie lekarz przepisal wlasnie taki lek...czy ktoras z was tez to brala? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
allure10 Re: duphaston 22.07.08, 07:46 ja również brałam przez dwa miesiące duphaston i nie wiem czy to zbieg okoliczności ale urosła torbiel 2,5 cm! a 1,5 roku od laparskopi nic nie miałam! Odpowiedz Link
miliaa Re: duphaston 22.07.08, 11:15 jula1232 napisała: > Ja cały czas biore! i co? wszystko jest ok...? a tak w ogole to jak sie po tym leku czujecie? Odpowiedz Link
fredka25 Re: duphaston 26.11.08, 21:42 Ja biore 5 opakowanie duphastonu bez przerwy w moim przypadku uśmierza ból związany z endometriozą Odpowiedz Link
mart_a_p Re: duphaston 22.07.08, 20:08 Witam, Brałam ten lek przez rok. Doprowadził on do tego że endometrioza bardzo się rozrosła i teraz mam USUNIĘTĄ MACICĘ I JAJNIKI. Mam 29 lat, męża i o dziecku mogę zapomnieć. Naprawdę uważajcie na ten lek !!!! Odpowiedz Link
jula1232 Re: miliaa 23.07.08, 07:47 Ja sie czuje dobrze, choroba stoi w miejscu i jest pod kontrola. Na pewno lek ten nie robi cudów, ale branie jego tez nie zaszkodzi. ja jestem po laparoskopii, po usunieciu ognisk (mialam to we wrzesniu 2006 r. ) Potem przeszlam kuracje danazolem, potem mialam czas na starania, potem kuracje antykami i teraz jestem juz tylko na duphastonie. Odpowiedz Link
lolewka-karolina Re: miliaa 29.10.08, 15:01 Dupaston właściwie nie leczy endo tylko -gdy ktoś stara się o dziecko pozwala je utrzymać jest jakby środkiem chroniącym przed poronieniem. Więc jeśli ktoś narazie nie planuje dziecka nie ma powodu żeby go stosować przy endo.(napewno nie jako lekarstwo). W leczeniu endo(podobno) chodzi o to aby macica tworzyła- rozsiewała jak naj mniej endometrium- więc naj lepiej jest zrezygnować z miesiączki, no ale większość kobiet żle na to reaguje.Więc trzeba ją ograniczyć (tą endo). Odpowiedz Link
jula1232 Re: duphaston 23.07.08, 07:49 A-ha co wazne ten lek nie leczy, lae pomaga złagodzić, działa wspomagajaco. Wiec nigdy nie bylo tak ze lekarz mnie leczyl duphastonem, przeszlam i terapie hormonalna i analogi, a duphaston dodatkowo. Ponadto co 2 , 3 miesiace chodze na kontrole do gina i dlatego czuje sie bezpiecznie! Odpowiedz Link
aguniaj80 Re: duphaston 29.10.08, 16:59 moje leczenie polegalo na laparoskopi i usunieciu torbieli z jajnika potem zoladex na zaleczenie ognisk endo i dopiero duphaston na wspomaganie owulacji i ewentualnego podtrzymania i podzialalo jestem w ciazy (przynajmiej testy tak wykazaly piekne 2 krechy)!!! jeszcze tylko wityta u gina by potwierdzic (oby wszystko bylo ok, takze samo leczenie duphastonem chyba to za malo Odpowiedz Link
olalaa82 Re: duphaston 30.10.08, 21:14 ja jestem rok po operacji i roku starań, międzyczasie brałam ten lek, tak z 5 cykli od połowy cyklu na wspomaganie, mi nie pomógł! Odpowiedz Link
aguniaj80 Re: duphaston 30.10.08, 21:47 no u mnie minelo 7 miesiecy od opercji z czego 4 na zoladexie, nie wiem czy w ciaze pomogl mi zajsc duphaston czy po prostu mielismy szczescie bo udalo nam sie w drugim (od pierwszego okresu po zoladexie) cyklu, teraz ciaza oficjalnie potwierdzona narazie wszystko ok i byle tak dalej...mam nadzieje ze was tez spotka takie szczescie ujrzenia 2 kreseczek na tescie pozdrawiam Odpowiedz Link
myszciarella Re: duphaston 31.10.08, 14:23 Brałam.....nic nie zadziałał...nawet jeszcze torbiel urosła....strata czasu i pieniędzy... Odpowiedz Link
olalaa82 Re: duphaston 01.11.08, 00:13 mi też urosła!!!!nie wiem czy po tym leku ale zbiegło się to w czasie z braniem duphastonu :(, jestem na etapie zmiany lekarza i robienia badań hormonalnych...jestem dobrej myśli bo mój nowy lekarz powiedział mi że torbiel tak mała nie powinna wpływać na to czy zajdę w ciąże..jak to się mówi duphaston = dupa sto to :), walczę z kilkoma kilogramami które mi przybyło, ale co tam kilogramy jak tu się rozchodzi o dziecko :), ale musiałam się czymś zająć..życzę powodzenia Wszystkim bo nie potrzebnie się stresujemy na pewno będzie ok, tylko trochę później, a może jutro :) Odpowiedz Link
agntm Re: duphaston 27.11.08, 19:27 Mam regularne i mniej bolesne miesiączki, ale niestety pojawiły się 2 dodatkowe torbiele czekoladowe w jednym jajniku i w drugim widać już zmiany :/ Nie polecam, strata czasu, pieniędzy, nerwów i nadziei :( Odpowiedz Link