noso2000 05.03.09, 11:59 Witam , w zwiazku z tym , ze jadę z rodzinka do Playa del Carmen szukam firmy wypozyczajacą samochody , interesuje mnie firma ktora ma tzw. "delivery at hotel" ... pzdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margerita_ok Re: Wypozyczenie samochodu 05.03.09, 14:03 W playa pożyczyłem samochód w avisie, mają kilka punktów tzw. naganiaczy, i jeden główny. Ja pożyczałem od łapacza który ma budkę niedaleko burger kinga na głównej promenadzie. ceny od 50 USD za dzień, ja brałem odpowiednik opla vectry czyli chevrolet optra, z silnikiem 2.0 i automatyczną skrzynią za około 90 USD na dzień z pełnym ubezpieczeniem. Pusisz miec kartę kredytową z wolnym limitem około 4000 zł, gdyż wypożyczalnie robią około 1000 USD zabezpieczenia na twojej karcie. Wyjątkiem niechlubnym jest Hertz, który próbował zrobić nawet 1300 USD, i notabene o tym że nie zdjęli mi blokady dowiedziałem sie w kraju, muszę czekać 14 dni aby wygasła. Pożyczałem również w Alamo tyle że w Oaxace, też nie było z nimi problemów, cena z pełnym ubezpieczeniem 1000 peso za WV Polo sedan 1,6 z manualem. kilka uwag, zastanów sie czy potrzebujesz samochód, benzyna jest tania ale odległości duże, z playa do chichen-izy jedziesz około 2,5- 3 godziny, zakładam że pojedziesz autostradą płatną, wtedy na pierwszej bramce zapłacisz 214 peso, na drugiej 55, i oprócz ostatnich 10 km cały czas walisz ile dała fabryka, moja średna prędkość na autostradzie była grubo powyzej 160, ruch zerowy, mijasz samochody nieraz co kilka minut, droga świetnie utrzymana, jeśli chcesz jechać do uxmal, autostrada wyjdzie 50 peso więcej, ale kończy sie przed meridą i dalej zwykłymi, w jedna stronę z playa do uxmal jest ponad 400 km, waląc bardzo szybko z playa wyjazd o 8 byliśmy w uxmal około 12.30. Dodam że kilka kilometrów na południe jest stara "autostrada" bezpłatna, ale ruch jest duży i jedziesz bardzo wolno, dodatkowo musisz uważać na topes, przejeżdzając przez małe miejscowości. Wracałem raz tą trasą po zmroku i szczerze odradzam Odpowiedz Link