Dodaj do ulubionych

Jogger, co z aspartamem????

IP: 80.48.25.* 07.04.02, 10:26
Jogger, czy moglbys mi powiedziec gdzie dokladnie mozna przeczytac o
szkodliwosci aspartamu? Przeczytalam jakis post, w ktorym pisales, ze aspartam
moze wywolywac raka mozu. Ja natomiast czytalam ostatnio, ze jest prawie w
calosci wydalany. Moze lepiej zastapic go Acesulfamem K, chociaz o nim
czytalam, ze jest pochodna sacharyny (podejrzewanej o rakotworczosc). Czyzby
najlepsza byla fruktoza? Lubie slodkie, ale czytalam, ze cukier to takie
paskudztwo, ze nawet szczury go nie tykaja :))))) Wystarczy mi juz tae 'ukryty'
i nie chce juz nim dosladzac. Dlatego przerzucilam sie na slodziki, a teraz
czytam, ze wywoluja raka mozgu. Co o tym sadzisz?
Obserwuj wątek
    • Gość: milska Re: Jogger, co z aspartamem???? IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 14:40
      Kolejny raz widzę że rady joggera są połowiczne i mogą przynieść więcej
      szkody niż pozytku. Ten człowiek radzi stosować Ultra linie complex lub Linie
      2000 które nie dosc ze sa sztucznie preparowane i mogą powodowac olbrzymie
      szkody w przewodzie pokarmowym to zawieraja mnostwo aspartamu, ktory powoduje
      raka. Wspomagacze odchudzania proponowane przez joggera w dodatku sa
      substytutem do diety niskokalorycznej, a po ich odstawieniu efekt jojo
      gwarantowany (a przeciez nie mozna cale zycie jechac na koktajlach!) Co
      dosłodzika to: Nutrasweet lub Aspartam
      Aspartame jest sprzedawany na świecie pod nazwą NutraSweet .
      Poniższy fragment został zaczerpnięty z biuletynu Dr Mercola z Townsend Letter
      for Doctors and Patients. www.onelist.com/viewarchive.cgi?
      listname=11HealthNews&archive=10.gz
      Data : Niedziela , 28 Marzec 1999 20 : 32 : 36 0500 Od : " Dr Mercola "
      Odpowiadaj Do : 11HealthNews-owner@onelist.com
      Ze wszystkich dostępnych na rynku, Aspartam jest najbardziej niebezpieczną
      substancją dodawaną do żywności. Aspartam jest nazwą techniczną nazw
      handlowych: NutraSweet, Equal, Spoonful, and Equal-Measure. Aspartam został
      odkryty przez przypadek w 1965 , kiedy James Schlatter, chemik firmy G. D.
      Searle Company testował lek przeciw wrzodom żołądka. Aspartam został
      dopuszczony do stosowania w suchych produktach spożywczych w 1981 i w napojach
      gazowanych w 1983 roku.
      Po usłyszeniu czegoś takiego pewnie pukasz się lekko w czoło! Już cię to nudzi
      słyszałeś setki razy o tym co jest trujące i rakotwórcze. Chcesz się wylogować
      ale... daj sobie samemu szansę - poczytaj jeszcze przez chwilę, nie
      pożałujesz!
      Pierwotnie aspartam został dopuszczony do stosowania w produktach suchych już
      26 lipca 1974 , ale sprzeciw wniesiony w sierpniu 1974 przez badacza neurologa
      Dr John W. Olney i prawnika organizacji "Consumer" James'a Turner'a, jak
      również wszczęte dochodzenie dotyczące praktyk badawczych firmy G.D. Searle
      spowodowały, że 5 grudnia 1974 US Food and Drug Administration (FDA -
      odpowiednik naszego PZH) zawiesił dopuszczenie. W 1985 firma Monsanto kupiła
      (za 3 mld $ - przy. tłum.) firmę G.D. Searle i przekształciła ją w dwie
      oddzielne firmy: Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company.
      Widzisz coś tu jest nie tak! Dlaczego jakiś dodatek do żywności jest
      wprowadzany a następnie wycofywany, potem jednak znowu rozgrzeszany? Czym jest
      to spowodowane? Czytaj dalej, nie uwierzysz ...!
      Aspartam odpowiada za ponad 75 % doniesień o niekorzystnych reakcjach na
      dodatki do żywności przekazywanych do FDA. Wiele z tych reakcji jest bardzo
      poważnych włącznie z atakami padaczki i zgonami, jak to ostatnio ujawniono w
      raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednik naszego
      Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej) z lutego 1994.(1) Kilka z 90 różnych
      udokumentowanych symptomów wymienionych w raporcie jako powodowane przez
      aspartam to: Bóle głowy / migreny, zawroty głowy, napady epilepsji, nudności,
      drętwienia, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje,
      zmęczenie, drażliwość, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem,
      utrata słuchu, palpitacje serca, trudności z oddychaniem, ataki niepokoju,
      niewyraźna wymowa, utrata smaku, szum w uszach, zawroty głowy, utrata pamięci
      i bóle stawów. Badacze i lekarze studiujący niekorzystne działanie aspartamu
      stwierdzili, że jego spożywanie może się przyczynić do wywołania lub
      pogorszenia stanu w następujących chorobach chronicznych:(2) guzy mózgu,
      stwardnienie rozsiane, epilepsja, chroniczny syndrom zmęczenia, choroba
      parkinsona, choroba alzheimera, opóźnienie umysłowe, chłoniak, wady wrodzone,
      fibromyalgia, i cukrzyca(!). Aspartam jest kombinacja trzech substancji
      chemicznych: Kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i metanolu. Książka,
      Prescription for Nutritional Healing, (Zalecenia dla Leczenia Poprzez
      Żywienie) napisana przez James i Phyllis Balch , wymienia aspartam
      wśród "trucizn chemicznych."
        • jogger Re: Jogger, co z aspartamem???? 08.04.02, 16:18
          Strona Mercoli jest rzeczywiście wielką skarbnicą wiedzy o możliwych skutkach
          ubocznych wszystkiego. Aspartam nie jest przecież wycofany, a tylko podejrzany.
          Np. Atkins w poprzednim wydaniu swojej ksiązki nic nie mówił o szkodliwości
          aspartamu, bo po prostu ta wiedza nie była dostępna. Obecnie na swoich stronach
          internetowych zaczyna ostrzegać przed aspartamem, zalecając nieznaną w Polsce
          Splendę. Z kolei Mercola już zdążył opublikować pierwsze ostrzeżenie przed
          Splendą. Dalej, sacharyna oskarżana o rakotwórczość została ponownie
          dopuszczona w Stanach, gdyż te doniesienia się nie potwierdziły. Rozsądek każe
          nam po prostu nie nadużywać produktów sztucznego pochodzenia. Używamy ich,
          jeśli jesteśmy do tego zmuszeni, a nie opychamy się proszkami dla przyjemności.
          • Gość: Aga Re: Jogger, co z aspartamem???? IP: *.future-net.pl 08.04.02, 16:24
            Właśnie miałam pisać o sacharynie, sam to zrobiłeś. Myślę, że nia ma co
            panikować. Jeśli ktoś pije, jak ja, jedna kawę dziennie (herbaty nie słodzę) i
            wrzuci sobie do niej jedna tabletkę aspartamu, to z pewnością nie zachoruje od
            tego na raka. Tego typu rewelacje pojawiają się na podstawie wyników badań na
            zwierzętach laboratoryjnych, które faszeruje się daną substancją - tak było z
            sacharyną, chorowały po niej na nowotwory króliki. Nie ludzie. Jednak dla
            pewności wycofano ją (czasowo) z rynku. Należy pamięatć, że organizmy zwierząt
            bardzo się różnią od ludzkiego, przykładowo kot po jednej aspirynie może
            umrzeć. Chemii oczywiście jak najmniej, ale bez przesady i bez paniki:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka