Dodaj do ulubionych

cholesterol...jogger, help!

IP: *.jci.com 15.11.04, 19:22
mam zbyt wysoki poziom cholesterolu (ciut ponad 200) mimo b. zdrowej diety!
nadwagi tez nie mam, wrecz lekka niedowage.

jem mnostwo warzyw, oliwe z oliwek, ryby, codziennie platki owsiane z
zarodkami przenicy, czesto mielone siemie lniane, no co ja jeszcze moge
zrobic??!!!

obilo mi sie o uszy ze stres ma wplyw na poziom cholesterolu. CZY TO PRAWDA?
Obserwuj wątek
    • jogger Re: cholesterol...jogger, help! 17.11.04, 17:05
      Może masz wysoki 'dobry' cholesterol? masz zrobiony profil lipidowy? (ldl,
      hdl, trójglicerydy)
      • Gość: nn no mam IP: *.jci.com 20.11.04, 02:41
        dobry 75, trojglicerydy 62
        ale chcialabym ten 'zly' zmniejszyc
        • jogger Re: no mam 20.11.04, 20:11
          Norma na 'zły' LDL to <135. Wątroba sama go produkuje, tak że jego poziom
          znacznie spada przy chorobach wątroby. A wzrost produkcji cholesterolu powodują
          np. pigułki antykoncepcyjne i sporo innych leków.
          • Gość: kk dzieki IP: *.jci.com 22.11.04, 17:32
            zastanawiam sie czy stres tez ma wplyw
            obilo mi sie o uszy, ze ma
            • Gość: kwiatas Re: dzieki IP: *.revers.nsm.pl 22.11.04, 20:14
              Wiatam,

Mam problem trochej innej postaci a mianowicie moje trojglcerydy sa caly czas
              podwyzszone op ponad 3 lat na poczatku bylo bardzo zle ponad 600 (norma 200)
              ale zwalilem to na krab rzucania palenia i duzej ilosci slodyczy. Teraz
              oscyluje w granicach 250-270 ale to caly czas za duzo a naprawde nie wiem jaka
              mam diete stosowac tzn prawie wogole juz nie jadam miesa sery tylko kozie musli
              platki, mleko sojowe. Lekarze z godnie twierdza ze to stres poniewaz testy
              watrobowe nie wyklazaly zmian. Aha zauwazylem jedna rzecz - anty depresanty !
              po 3 miesiacach stosowania wyniki byly idealne trojgic 170 i teraz moje
              pytanie: bo slyszalem 2 teorie czy to mozliwe zeby antydepresanty obnizly
              poziom trojglicerydow i cholesterolu (sa bardzo toksyczne i wplywaja na wiel
              rzeczy w naszym organiziem) czy tez "uspakajajacy" wplyw sprawi ze wyniki sie
              porawily pomimo nie zmieniania diety

Pozdrawiam.
              • jogger Re: dzieki 25.11.04, 15:05
                Wysokie trójglicerydy mogą być efektem zbytniej kaloryczności diety
                (generowania tkanki tłuszczowej). Antydepresanty typu SSRI wpływają na
                obniżenie aptetytu i są (np. Meridia, ale i prozaki) stosowane w leczeniu
                otyłości i bulimii.
                • Gość: kk to ja dalej ni ewiem co z tym stresem IP: *.jci.com 29.11.04, 18:18
                  jezeli wykluczymy zla dieta, otylosc, czy jakiekolwiek medykamenty,
                  to jak w koncu SAM ORGANIZM sie reguluje?

stres-> hormony jakies-> podwyzszony cholesterol?
                  moze watroba go robi wiecej bo stres zwieksza zapotrzebowanie na sterole albo
                  co?
                  • jogger Re: to ja dalej ni ewiem co z tym stresem 03.12.04, 14:35
                    stres ->adrenalina (hormony nadnerczy) -> zapotrzebowanie na białko i kwas
                    pantotenowy; spada serotonina-> wzrasta apetyt m.in. na słodycze :-) nadmiar
                    w/w prostych -> odkładanie tł. i wzrost chol.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka