Dodaj do ulubionych

cwiczenia ....

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.05.05, 13:21
Witam .
Slyszalam ze jesli sie cwiczy , to trzeba miedzy cwiczeniami robic dzien
przerwy zeby organizm sie zregenerowal. Jak dotad cwicze codziennie , brzuszki
,przysiady , bieganie . I w takim razie robic te dni przerwy ? Czy
jesli bede cwiczyc codziennie BEZ takich przerw to zaszkodzi mojemu
odchudzaniu , czy wrecz przeciwnie ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • jogger Re: cwiczenia .... 19.05.05, 15:03
      Szkodzi wyłącznie przetrenowanie, po prostu nie można się zmuszać do ćwiczeń.
    • Gość: scept89 dni na odpoczynek IP: *.ljcrf.edu 19.05.05, 20:53
      wszystko zalezy jak intensywnie cwiczysz. Chyba nawet supermeni dzien za dniem
      maratonow nie biegaja. Z drugiej strony jesli robisz 50 brzuszkow na dzien to
      nie ma co sie wyglupiac i pozwalac im odpoczywac dnia nastepnego, chyba ze cos
      wyraznie sobie naciagnelas/przetrenowalas.

Kulturysci zwykle jednego dnia cwicza gore (lapy/pas barkowy) drugiego nogi. W
      ten sposob miesnie maja 48 godzin na regeneracje.

Ludziska trenujacy do maratonu _zawsze_ maja jeden dzien wolny na tydzien.
      Bieganie potencjalnie rozwala stawy tak ze zdecydowanie potrzebujesz przerw o
      ile nie truchtasz 15-30min/dzien. Pobiegaj interwaly/wzgorza/cross'y i zrob
      sobie nozny odpoczynek dnia nastepnego.

Oczywiscie nie wiem jak jest w Twoim przypadku, ale ja po ciezszej sesji miesnie
      nastepnego dnia czuje. Jesli Ty ich nie czujesz to albo mlodym/zdolnym do
      wspanialej regeneracji jestes stworzeniem albo tez nie cwiczysz az tak
      intensywnie w stosunku do swoich mozliwosci. Zrob sobie 5 serii przysiadow do
      upadlego na dzien, zanotuj liczby i zobacz czy nastepnego dnia bedziesz w stanie
      je powtorzyc zachowujac forme (=>ja nie daje rady).

Sa dwie szkoly: "wolnych codziennych" i "intensywnych z przerwami" -> ja wyznaje
      ta druga, choc oczywiscie przespacerowac sie/poplywac co nieco w dniu wolnym tez
      mozna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka