Dodaj do ulubionych

Montignac- do speców

IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 21.07.02, 19:11
dużo czytałam o tej diecie tu, na forum, mam zamówioną książkę,chcę stosować
ja od zaraz (właśnie skończyłam kopenhaską), ale zanim ona do mnie dojdzie,
muszę coś jeść :-)
dlatego pozwolę sobie zasięgnąć języka u stosujących tą dietę:
1. czy jajka z majonezem na kolację mogą być?
2. czy mięso z warzywami na obiad może być?
3. czy chrupkie pieczywo może być?
4. czy coś takiego jak twarożek z jajkami na twardo, ogórkiem, pomidorem,
przyprawami może być?
5. bardzo lubię taką kupną pastę na chleb sojową- czy na pełnoziarnistym na
śniadanie mogłoby być?

odpowiedzcie- bo jutro rano muszę zjeść jakieś śniadanie :-))))))))))))))))))
pozdrawiam- Gosia
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia Re: Montignac- do speców IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 21.07.02, 19:55
      jeszcze coś
      czy grzanki z chleba grahama z serem na śniadanie mogą być?
      ta czekolada z 70% kakao- nie mogę takiej znaleźć- podpowiedzcie z jakiej jest
      firmy?
      • halszka2 Re: Montignac- do speców 21.07.02, 20:15
        Nie jestem specem od diety Montignaca ,ale wiem że czekolady 70% lub wyższe
        produkuje Lindt.
        Halszka
    • Gość: kachna Re: Montignac- do speców IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 21.07.02, 22:25
      Gość portalu: Gosia napisał(a):

rzeczywiscie, czekolada 70% ale i 99% u nas do kupienia to chyba tylko Lindt. w
      Berlinie obkupilam sie takimi czekoladami na zapas, roznych firm i o roznej
      liczbie "procentow" ale u nas na razie nic wiecej nie widzialam.

co do grahama to jezeli nie jest on z pelnego przemialu to raczej nie. z
      drugiej strony tostowanie obniza IG ale to juz nie z Montignaca tylko z
      joggera, nie wiem jaki bedzie efekt koncowy [jaki IG] wiec odradzam

> dużo czytałam o tej diecie tu, na forum, mam zamówioną książkę,chcę stosować
      > ja od zaraz (właśnie skończyłam kopenhaską), ale zanim ona do mnie dojdzie,
      > muszę coś jeść :-)
      > dlatego pozwolę sobie zasięgnąć języka u stosujących tą dietę:
      > 1. czy jajka z majonezem na kolację mogą być?

majonez tylko domowej roboty

> 2. czy mięso z warzywami na obiad może być?

zalezy jakie warzywa [niektore moga byc jedzone tylko na surowo inne
      niekoniecznie] i zalezy jak przyrzadzone mieso

> 3. czy chrupkie pieczywo może być?

pod warunkiem ze jest bez cukru, skrobi itp. z tego co wiem jakies jedne takie
      na rynku sa, ale wiekszosc sie nie nadaje

> 4. czy coś takiego jak twarożek z jajkami na twardo, ogórkiem, pomidorem,
      > przyprawami może być?

twarozek 0% i bez jajek

> 5. bardzo lubię taką kupną pastę na chleb sojową- czy na pełnoziarnistym na
      > śniadanie mogłoby być?

musisz przeczytac na opakowaniu sklad pasty sojowej, jezeli zawiera cukier albo
      konserwanty to nie, no i trzeba by tez wiedziec ile zawiera tluszczu, ale
      pewnie zawiera, a z chlebem wolno tylko beztluszczowe rzeczy

a tak szczerze [jak widzisz] przydaloby sie najpierw przeczytac ksiazke, bo od
      tego co zjesz na sniadanie zalezy co i kiedy powinnas jesc na obiad, a od tego
      co zjesz dzisiaj zalezy co powinnas jesc przez reszte tygodnia itd. szkoda sie
      zrazic do diety przez bledne jej stosowanie, a nie sposob na forum tlumaczyc
      dlaczego udzielilam takich [skrotowych przeciez] odpowiedzi, po to montignac
      napisal ksiazke. pozdrawiam :)
      • Gość: Gosia Re: Montignac- do speców IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 21.07.02, 22:48
        bardzo Ci Kachna dziękuję :-)))))))))))
        a mogłabyś rzucić jakieś dobre śniadanko, chocby tylko na jutro?
      • Gość: Gosia Re: Montignac- do speców IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 21.07.02, 22:48
        i jeszcze jedno pytanko mi się nasunęło- mogę słodzić słodzikiem? jakim- czy to
        bez znaczenia?
        • Gość: kachna Re: Montignac- do speców IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 00:49
          mozesz, slodzikiem albo fruktoza :) ale jak przeczytasz ksiazke, to
          zorientujesz sie ze trzeba sie odzwyczajac od slodkiego..
          co do sniadanka, to mozliwosci sa [jak rowniez sie przekonasz..] dwie czyli
          sniadanie tluszczowe lub weglowodanowe. to drugie jest bardziej polecane ale
          moze byc ciezko je zmontowac z produktow dostepnych w domu. musialabys albo
          miec platki zbozowe ale nie muesli [bo jest slodzone, w dodatku najczesciej
          zawiera platki kukurydziane i rodzynki] albo chleb z pelnego przemialu tudziez
          pumpernikiel. innymi slowy mozesz zjesc albo platki "w czystej postaci" z
          odtluszczonym mlekiem/jogurtem albo "pelne" kanapki z serkiem 0% lub dzemem.
          na pewno latwiej Ci bedzie o sniadanie tluszczowe - jajko, wedlina, ser, ale za
          to bez chleba, nawet pelnoziarnistego; warzywa zielone, pomidory, cebula itp.
          oczywiscie dozwolone
      • Gość: wedel Re: Montignac- do speców IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.02, 00:57
        > rzeczywiscie, czekolada 70% ale i 99% u nas do kupienia to chyba tylko Lindt.

Wedel też już ma 70% czekoladę !!! :-)))
        A ta 99% to paskudztwo nie z tej ziemi :-(((
        • Gość: katrina Re: Montignac- do speców IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 23.07.02, 10:35
          Gość portalu: wedel napisał(a):

> > rzeczywiscie, czekolada 70% ale i 99% u nas do kupienia to chyba tylko Lin
          > dt.
          >
          > Wedel też już ma 70% czekoladę !!! :-)))
          > A ta 99% to paskudztwo nie z tej ziemi :-(((

Bluźnierstwo! :-) najlepsza czekolada jaką jadłam, szkoda że taka droga.
    • Gość: Beata Re: Montignac- do speców IP: *.cfe.com.pl 22.07.02, 10:10
      A propos majonezu, to udalo mi sie znalezc taki, ktory (teoretycznie) nie
      zawiera cukru - Kielecki, ale ja przestaje juz wierzyc etykietkom na produktach,
      ja na sniadanie jem wlanorecznie przyrzadzone muesli: platki owsiane, otreby
      owsiane z suszonymi sliwkami i morelami, zalane mlekiem 0% lub z mlekiem w
      proszku, pycha!
      Co do chleba, to nie wydaje mi sie, zeby jakikolwiek kupny byl odpowiedni, na
      szczescie ja potrafie sie bez niego obyc, chociaz zbieram sie wlasnie do
      upieczenia w domu chlebka z maki z pelnego przemialu.
      A tak w ogole, to stwierdzam, ze bez ksiazki (uzupelnionej wiedza z internetu,
      zwlaszcza jesli chodzi o obszerniejsze listy indeksow), to ani rusz,
      przeczytalam ja chyba ze trzy razy i za kazdym razem odkrywam cos nowego i
      ciagle odkrywam jakies bledy w swojej diecie, ale z drugiej strony nie mozemy
      dac sie zwariowac.
      pozdrawiam,
      Beata
      • Gość: kachna Re: Montignac- do speców IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 10:37
        Gość portalu: Beata napisał(a):

> ja na sniadanie jem wlanorecznie przyrzadzone muesli: platki owsiane, otreby
        > owsiane z suszonymi sliwkami i morelami, zalane mlekiem 0% lub z mlekiem w
        > proszku, pycha!

stad tez wydaje mi sie ze najpierw trzeba sie wybrac do sklepu, ciezko zaczac
        montignaca od sniadania weglowodanowego przy uzyciu produktow ktore kazdy ma w
        domu

> Co do chleba, to nie wydaje mi sie, zeby jakikolwiek kupny byl odpowiedni, na
        > szczescie ja potrafie sie bez niego obyc, chociaz zbieram sie wlasnie do
        > upieczenia w domu chlebka z maki z pelnego przemialu.

a ja kupuje chleb z pelnego przemialu i mam zaufanie za akurat ten taki jest.
        poza tym pumpernikiel nawet przez montignaca jest jak najbardziej dozwolony o
        ile nie zawiera oleju palmowego

> A tak w ogole, to stwierdzam, ze bez ksiazki (uzupelnionej wiedza z
        internetu,
        > zwlaszcza jesli chodzi o obszerniejsze listy indeksow), to ani rusz,
        > przeczytalam ja chyba ze trzy razy i za kazdym razem odkrywam cos nowego i
        > ciagle odkrywam jakies bledy w swojej diecie, ale z drugiej strony nie mozemy
        > dac sie zwariowac.

zgadzam sie w 150%. ksiazka musi ciagle byc pod reka i bardzo duzo daje.
        :)
        • Gość: Gosia Re: Montignac- do speców IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 13:56
          jeśli można jeszcze jedna porada dla początkującej koleżanki :-)
          czy leczo z następujących składników może być: kabaczek, cebula, papryka,
          pieczarkichuda kiełbasa- wszystko uduszone, z przyprawami, i troszką
          koncentratu pomidorowego?
          byłam na zakupach i kupiłam chleb żytni pełnoziarnisty (w żadnej piekarni
          takiego nie ma, dopiero w zdrowej żywności), dżemy słodzone fruktozą.......
          apropos- czy mozna słodzić kawę lub herbatę fruktozą?
          • Gość: ruda Re: Montignac- do speców IP: 62.233.175.* 22.07.02, 14:21
            Ja zdecydowanie nie jestem specem
            ale zauważyłam, że większość wędlin ma w składzie cukier.
            Zatem chuda czy nie chuda - do kosza.
            • Gość: Beata Re: Montignac- do speców IP: *.cfe.com.pl 22.07.02, 14:58
              No i gdzie ta prostota i wygoda naszej diety?
              Zauwazylam ostatnio, ze w sklepie musze omijac juz wiekszosc polek,
              jak nie cukier, to skrobia albo jakies niewskazane slodziki (jakies alkohole, o
              ktorych mowa jest m.in. w ksiazce, a tak mi smakowaly cukierki bezcukrowe Wawla
              dopoki nie porownalam ich skladu z tym co napisane w ksiazce),
              i nie chodzi nawet o to, ze brakuje mi cukru lub pieczywa, ale ta dieta robi
              sie coraz drozsza i coraz bardziej skomplikowana,
              mam nadzieje, ze efekty okaza sie warte poswiecen (jak na razie przez ostatnie
              pare tygodni waga stoi, po poczatkowym spadku o 5 kg)
          • Gość: kachna Re: Montignac- do speców IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 22.07.02, 18:51
            Gość portalu: Gosia napisał(a):

> jeśli można jeszcze jedna porada dla początkującej koleżanki :-)
            > czy leczo z następujących składników może być: kabaczek, cebula, papryka,
            > pieczarkichuda kiełbasa- wszystko uduszone, z przyprawami, i troszką
            > koncentratu pomidorowego?

koncentrat pomidorowy to czysta chemia, wez lepiej pomidory z puszki, ale takie
            bez cukru [ja znalazlam tylko jedne - firmy davia] albo oczywiscie swieze
            pomidory. reszta skladnikow jest OK [ktos wspomnial o tym ze wedliny sa
            przetworzone ale montignac na nie w miare pozwala] z tym ze jak przeczytasz
            ksiazke to dowiesz sie o posilkach tluszczowych, weglowodanowych itd i bedziesz
            musiala brac pod uwage co i kiedy jesc. no i to leczo oczywiscie bez dodatkow
            [chleb, makaron itd]

> byłam na zakupach i kupiłam chleb żytni pełnoziarnisty (w żadnej piekarni
            > takiego nie ma, dopiero w zdrowej żywności), dżemy słodzone fruktozą.......
            > apropos- czy mozna słodzić kawę lub herbatę fruktozą?

mozna, sztucznymi slodzikami tez
    • Gość: Bratac Re: Montignac- do speców IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.02, 00:47
      Właśnie przeczytałem książkę "Dieta dla biznesmena". Jest super !
      Od poniedziałku (22-07-2002) stosuję metodę Montignac. Pewnie robię jeszcze
      błędy, ale i tak efekty są bardzo budujące, a najważniejsze, że nie jestem
      głodny !
      Mam do Was pytanie. Które ksiązki o Metodzie Montignac warto kupić ?

• Gość: Gosia Re: Montignac- do speców IP: *.lebork.sdi.tpnet.pl 28.07.02, 10:22
        na merlinie mozna zamówić jeszcze "jeść aby schudnąć" oraz "szybko i szczupło"-
        to jest jakiegoś innego autora, jest tu bardzo dużo przepisów......
        • Gość: kachna Re: Montignac- do speców IP: *.wola-justowska.sdi.tpnet.pl 28.07.02, 23:57
          "jesc aby schudnac" chronologicznie byla chyba pierwsza, ale jest pare
          sprzecznoscie miedzy nia a "dieta dla biznesmena". jednym slowem trzeba albo
          czytac ksiazki "swiadomie" i byc uczulonym na niekonsekwencje autora albo
          lepiej sobie nie mieszac i obstawac przy jednym zrodle. a "szybko i szczuplo"
          to rzeczywiscie przepisy, calkiem zjadliwe. pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka