Dodaj do ulubionych

Metabolizm

IP: *.torun.dialup.inetia.pl 22.08.02, 21:31
Moim celem jest zrzucenie piwnego brzuszka, ale oszczędzenie mięśni. Na razie
idzie dobrze, ale boję się, że organizm zaczyna przyzwyczajać się do diety i
zwalnia metabolizm. Próbuję przeciwdziałać w taki sposób:

- 1 mocna kawa przed treningiem
- herbatka ziołowa (Talia lub podobna)
- dużo wody
- co kilka dni duża porcja 'szybkich' węglowodanów (2 godz. przed treningiem
siłowym i natychmiast)

czy słusznie?
pzdrv
Obserwuj wątek
    • Gość: WMI Re: Metabolizm IP: 195.112.95.* 23.08.02, 10:03
      Gość portalu: Yorick napisał(a):

> Moim celem jest zrzucenie piwnego brzuszka, ale oszczędzenie mięśni. Na razie
      > idzie dobrze, ale boję się, że organizm zaczyna przyzwyczajać się do diety i
      > zwalnia metabolizm. Próbuję przeciwdziałać w taki sposób:
      >
      > - 1 mocna kawa przed treningiem
      > - herbatka ziołowa (Talia lub podobna)
      > - dużo wody
      > - co kilka dni duża porcja 'szybkich' węglowodanów (2 godz. przed treningiem
      > siłowym i natychmiast)
      >
      > czy słusznie?
      > pzdrv

Zasadniczo slusznie.

Na ten temat napisano kilometry wypracowan i wyglada na to, ze pogladow jest
      tyle, co autorow. Generalnie, jezeli chcesz spalic tluszcz i zachowac miesnie,
      (w sumie, to nie sa to jakies oryginalne wymagania), to:
      1. Nie mozesz sie glodzic. Jezeli zaczniesz niedojdaac, to pierwsze, co zacznie
      znikac, to wlasnie miesnie.
      2. Twoj balans energetyczny musi byc ujemny, wiecej musisz spalac niz zjadac.
      Tluszcz spala sie najwydajniej podczas dlugotrwalych cwiczen aerobowych o
      srednim, ale zmiennym natezeniu.
      3. Dieta powinna byc uboga w tluszcz, bogata w bialko.

Co do kawy przed treningiem, to jest to sprawa indywidualna, jezeli czujesz, ze
      Ci to pomaga, to nie ma zadnych przeciwskazan.
    • ruda_102 Re: Metabolizm 23.08.02, 15:34
      I co Yorick, nie mówiłam,
      że mamy nowego Joggera?
      A wracając do Twojego pytania,
      moim zdaniem dieta zdecydowanie białkowa.
      Brzuszek piwny uchodowałeś sobie dzięki cukrom,
      więc teraz odstaw i piwo i węgle i nawet większość owoców.
      Jedz za to zielone warzywa i chude mięso, sery.
      I tak na dwa dni przed treningiem.
      (jeśli trenujesz co drugi dzień - to znaczy, że ciągle ;-)
      Pozdraw.
      • Gość: magdalenka26 Re: Metabolizm IP: *.ltk.com.pl 23.08.02, 16:05
        mam problem bo nie potrafię zrezygnowac z owoców (jakis nałóg czy co?).
        słodyczy, pieczywa mogę nie ruszać wcale ale owoców... wciągam ich do kg
        dziennie. oprócz owocków (głównie jabłka) jem tylko chude miesko, nabiał i same
        warzywka. waga nie spada, co wiecej mam wrazenie że zaczynam puchnąć (żadne
        słowo zastępcze nie przychodzi mi do głowy). widocznie metabolizm zupełnie mi
        siada... w dodatku zabroniono mi cwiczyć (kontuzja :******)
        jakieś pomysły?
        • Gość: Yorick kilka rzeczy IP: *.torun.dialup.inetia.pl 23.08.02, 18:54
          do magdalenki:
          mam taki pomysł - jeśli generalnie odżywiasz się 'chudo', to może by tak owoce
          wciągać po treningu 'siłowym'? fruktoza to są zdaje się bardzo 'szybkie' cukry
          i po wysiłku organizm powinien w całości przerobić je na glikogen mięśniowy.
          mnie też boli Achilles, ale cza być twardym - zamiast marszobiegu jest
          marsz+schody :)

co do mnie:
          brzuch - 5lat studiów :) piwko non stop. i teraz zgubić to, a nie schudnąć na
          kość - bo jestem szczupły - to będzie sztuka nie lada, ale już mi idzie dobrze.
          ćwiczę codziennie - aeroby, dużo różnych brzuszków (tylko na skośny brzucha nie
          mam pomysłu, oprócz skrętoskłonów), trochę na górę (pompki, drążek). trening
          siłowy co 3-4 dni, żeby mi przy okazji mięsnie nie umarły.
          i tak się zastanawiam, co robić, żeby 'cała para nie szła w gwizdek'.

do WMI: dzieki za odp. zauważyłem, że interpretacja tego jak co wpływa na
          metabolizm jest dość
          dowolna :)
          interesuje mnie, co konkretnie robi herbatka ziołowa typu Talia, Figura itp.
          pzdrv
          • Gość: Veronique Re: kilka rzeczy IP: *.chello.pl 23.08.02, 19:07
            Gość portalu: Yorick napisał(a):

> interesuje mnie, co konkretnie robi herbatka ziołowa typu Talia, Figura itp.
            > pzdrv

Te herbatki chyba maja działanie przeczyszczające - z tego co wiem zawierają
            senes (figura 2). Zbyt częste stosowanie sprawia, że organizm się przyzwyczaja.
            Przyznam się, że kiedyś bywało, że gdy potrzebowałam szybko "oczyścić żoładek"
            robiłam sobie napar z 2 torebek zalanych 1/2 szkl. wody - działało po 4
            godzinach. Ale wiem, że to niezdrowe, teraz już tak nie robię.
          • Gość: magdalena26 Re: kilka rzeczy IP: *.ltk.com.pl 23.08.02, 19:46
            u mnie problem z kolanem (jednym) - i tak sobie mysle że wszystko je będzie
            obciążało a z pewnoscią step czy schody (nawet basen odpada - uczulenie na
            chlor).
            ja ćwicze na czczo rano wtedy od razu (no, juz po ok. 15-20 min) organizm spala
            tłuszczyk, albo wieczorem przed spaniem (i wtedy po cwiczeniach już nic nie
            jem). ćwiczenia na brzuch znajdziesz w atlasie cwiczeń na portalu dotyczacym
            kulturystyki (:P) www.kulturystyka.pl/atlas/ może znajdziesz coś dla
            siebie.
            pozdrowienia
            magda
            • renianin Re: kilka rzeczy 28.08.02, 15:39
              nie łudż się że na czczo spolisz tłuszczyk niestety dopiero pi 1 godzinie
              zaczyna się spalać. A na czczo też nie polecam ćwiczyć , bo twój metabolizm
              jestjeszcze nie rozbudzony i będziesz spalać mniej kalorji
              • Gość: magdalenka Re: kilka rzeczy IP: *.ltk.com.pl 28.08.02, 16:15
                ilu mistrzów tyle teorii. jogger mówił co innego. :P
                pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka