cioccolato_bianco 08.01.06, 20:30 czym wlasciwie powinny sie roznic jedne zajecia od drugich? jakie cwiczenia powinny byc w ramach tbc, ktorych nie ma na bs i odwrotnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cioccolato_bianco Re: TBC i BS 10.01.06, 09:31 nadal jestem ciekawa:) czym te zajecia powinny sie roznic, oprocz nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: TBC i BS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 10:59 nie znam ćwiczeń typu bs, u mnie w klubie jest bbs (brzuch, biodra, stretching), może to masz na myśli? generalnie jednak - wg mnie - tbc tym różni się od innych zajęć, że większość czasu to ćwiczenia w pionie, z obciążeniem, przy utrzymywaniu tętna spalania tłuszczu. nie ma więc tak, jak na większość innych zajęć - rozgrzewka, wypady, przysiady itp, a potem schodzimy na maty, ale przez zasadniczą część zajęć (lub przez całe), jesteśmy w ruchu. ćwiczenia te na pewno wymagają lepszej kondycji. ja je bardzo lubię, wychodzę wymęczona, jak nie wiem, co, ale też i paradoksalnie pełna energii. bbs natomiast skupia się na wymienionych w nazwie częściach ciała, wykonuje się więc wiele ćwiczeń siłowych. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: TBC i BS 10.01.06, 15:57 Body Sculpting - rzeźbienie ciała - ćwiczenia wzmacniające i ujędrniające wszystkie grupy mięśniowe. Trening o umiarkowanej intensywności. Wykorzystuje się przybory: step, hantle, pałki obciążające, gumy. TBC (Total Body Conditioning) - zajęcia ogólnorozwojowe, poprawiające kondycję fizyczną, wzmacniające i ujędrniające wszystkie grupy mięśniowe. Wykorzystuje się przybory: step, hantle, pałki obciążające, gumy. takie sa opisy. a pytam, bo nie zauwazylam szczegolnych roznic w cwiczeniach na zajeciach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: TBC i BS IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.01.06, 17:35 ok, jestem bezradna :(. z czymś takim, jak bs nie miałam do czynienia. a może najlepiej zapytaj w klubie fitness, powinni ci wytłumaczyć, w czym rzecz. bo jak dla mnie z tych opisów rzeczywiście nie da się wywnioskować, jaka jest różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: TBC i BS 10.01.06, 22:19 w klubie powiedza mi co im bedzie wygodnie - bo to napisali w opisie. ja bym chciala 'opinie niezaleznego eksperta';) Odpowiedz Link Zgłoś
malwina7 Re: TBC i BS 11.01.06, 08:09 BS powinny być zajęciami bardziej statycznymi nastawionymi na wzmacnianie. Po krótkiej rozgrzewce (najczęściej typu hi-lo, lub przy użyciu stepu) następują typowe ćwiczenia wzmacniające ale powinny obejmować "całe ciało" tzn. zarówno brzuch, biodra, pośladki, jak i górne partie ciała. Najczęściej jednak instruktor wybiera sobie 3-4 grupy mięśni nad którymi "dzisiaj pracujemy bardziej" i proponuje różne ćwiczenia na te właśnie grupy mięśni. Natomiast zajęcia TBC powinny być bardziej dynamiczne tzn. albo układ hi-lo dłuższy i bardziej intensywny i po nim trochę wzmacniania lub co u mnie w klubie się częściej spotyka coś na kształt interwałów. Tzn. najpierw nauka niezbyt trudnego układu (ok. 10 min) potem trochę ćwiczeń wzmacniających np. na nogi lub pośladki, potem znowu z 10 min układu, dalej wzmacnianie np. ramion, poczym znowu układ, brzuch itd. Na końcu zajęć zarówno TBC jako i BS powinno być oczywiście porządne rozciąganie grup mięśni które ćwiczyły najintensywniej - ale o to najczęściej najtrudniej. Tyle teoria, ale przyznaję ci rację, że większość instruktorów tych zajęć nie różnicuje. Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: TBC i BS 11.01.06, 08:25 dziekuje pieknie za odpowiedz:) ja lubie cwiczyc i robie to dla przyjemnosci, tylko czasami mnie drazni ten brak urozmaicenia. mam doswiadczenie wyniesione z kilku klubow, gdzie chodzilam na zajecia i tak.. generalnie to wszystko fajnie, tylko zestawy cwiczen ciagle te same i to nie u jednego a u wszystkich instruktorow z danego klubu, tbc rozni sie od bs tylko z nazwy a od abt jedynie dodaniem cwiczen na rece z hantlami. a w koncu nie dosc, ze to sie moze znudzic, to miesnie sie przyzwyczajaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agmaa Re: TBC i BS IP: 212.244.39.* 11.01.06, 08:34 Tak naprawdę BEZPIECZNYCH ćwiczeń z których wybieramy nie ma zbyt wiele, sztuka poprowadzić zajęcia tak, żeby za każdym razem wydawało się, że wyglądają inaczej:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: TBC i BS 11.01.06, 08:42 o. a jakie sa cwiczenia niebezpieczne? i dlaczego? przepraszam, ze tak wypytuje, ale lubie robic cos i byc swiadoma zagrozen;) Odpowiedz Link Zgłoś