fiokla 17.01.06, 15:54 www.fengshui.art.pl/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=14 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: scept89 Feng Shui IP: *.dsl.sndg02.pacbell.net 17.01.06, 17:49 No coz, kiedy zatloczonym, zestresowanym myszkom w klatce przestwi sie przegrodki to przez jakis czas poziom stresu u myszek spada. Dlatego tez przemeblowanie mieszkania/biura/etc. od czasu do czasu w jakikolwiek chcby cwierc funkcjonalny sposob (moze byc w/g zasad Feng Shui) byc moze pomaga takze ludziom. To czy kwiatek idzie do rogu polnocnego albo poludniowego zapewne ma znaczene prawie ze zerowe. Czyli pewne rzeczy moga dzialac pomimo ze cale wytlumaczenie jest hmm, kosmicznie bzdurzaste. Co do diety to zapewne moze byc podobnie -> mozna przejsc na zrownowazona diete i motywowac to zupelnie irracjonalnie. Zastanow sie czy jest jakis fizyk czy fizjolog ktory pojecie "stan energetyczny narzadu" zrozumie w przypadku np. sledziony. Narzady to chyba nie elektrownie szczytowo-pompowe, a jesli wysoki poziom energii ma okreslac prawidlowe funkcjonowanie to co ten nowy a ezoteryczny termin wnosi poza zamacaniem? Jak widzisz ja bym sie nie przejmowal czy pokarm klasyfikowany jest jako zimny/goracy w/g Feng Shui albo bo ja wiem czerwony/zielony w/g Dream Time stories Aborygenow... Tak dlugo jak FS-isci nie pokaza co to jest tych piec elementow, jak yin and yang mierzymy w pokarmach starozytnym Chinczykom zapewne nie znanych to jest to pseudonauka. Odpowiedz Link Zgłoś
fiokla Re: Feng Shui 18.01.06, 15:11 Czy moglbys poradzic mi, jak podkrecic przemiane materii, bo to juz tydzien jak rzucilam palenie i obawiam sie, ze organizm na poczatku bez nikotyny moze miec problemy ze spalaniem. Boje sie, ze utyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgmg Re: Feng Shui IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 18:30 aby podrkrecic przemiane materii nalezy jesc jak najczesciej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
scept89 metabolizmu "podkrecanie" 18.01.06, 20:00 Po pierwsze gratulacje z powodu rzucenia palenia. Wzrost wagi ciala wystepujacy u __niektorych__ po zaprzestaniu palenia ma swoje zrodla w: - wiekszym apetycie (papierosy powoduja ze mniej jemy) - wolniejszym pasazu jelitowy/lepszym wchlanianiu - byc moze pobudzajace dzialanie nikotyny i zwiekszone wyrzuty glukozy do krwi powoduje nieco wieksze zuzycie energii u palaczy, ale to jest spekulacja duza. Jesli nie chcesz przytyc to sa na to jedynie proste rady: - do pogryzania miej pod reka zawsze cos zdrowego/malokalorycznego. Ja potrafilem jesc >0.5 kg marchewki (nie po rzuceniu palenia 20 lat temu ale calkiem calkiem niedawno). Owoce, orzechy etc. - zwiekszone wchlanianie/wiekszy apetyt rownowazysz zdrowsza dieta i cwiczeniami. Zaledwie 10 minut intensywnych cwiczen to 100 kcal. Energetycznie nie ma znaczenia czy zrobisz te cwiczenia nawet w 5x 2min sprintach czy tez dolepisz je na koniec normalnego godzinnego treningu. - w celu zwiekszenia wydolnosci podczas cwiczen wytrzymalosciowych mozna dopingowac sie kawe wypita na 30min przed cwiczeniami. - nie zupelnie na otylosc a raczej na utrzymanie stanu bez nikotyny: joga plus systematyczne cwiczenia cardio z motywujaca kolezanka/kolega Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś