Dodaj do ulubionych

callanetics

IP: proxy / 217.96.43.* 06.12.02, 14:06
Chciałabym się dowiedzieć, jak oceniacie callanetics. Czy odchudza? Czy
rzeczywiście tak rewelacyjnie kształtuje sylwetkę? Szczególnie zależy mi na
opinii tych osób, które uprawiały(ją) tę gimnastykę przez dłuższy czas. I
jeszcze jedno pytanie: czy te ćwiczenia są trudne?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • ada_o Re: callanetics 06.12.02, 15:59
      ćwiczyłam to kiedyś przez 2 miesiące po 20 min dziennie/cwiczenia były w
      dodatku twojego stylu a było to chyba 100 lat temu/ i miałam rewelacyjne
      wyniki - znacznie wysmuklałam, a potem przestałam cwiczyć i wszystko wróciło:)
      he,he
      • Gość: joanna Re: callanetics IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.02, 15:51
        Możesz powiedzieć gdzie mogę znaleśc ćwiczenia? Może internet, jakieś archiwum
        gazet?
        BArdzo zależy mi na tych ćwiczeniach.

Pozdrawiam!
        • ada_o Re: callanetics 08.12.02, 17:44
          Teraz to nie wiem gdzie można coś znależć o tych ćwiczeniach. Ja mam dodatek z
          Twojego Stylu chyba z początku lat 90. Ale gdzieś na forum fitness ktoś pisał o
          książce callanetics i chyba kaseta też jest, musisz poszukać wątku.Pozdrawiam
          • Gość: iva Re: callanetics-gdzie jest książka IP: *.solvay.com 16.12.02, 11:57
            Dla wszystkich zainteresowanych książką Atkinsa podaję adres księgarni
            internetowej, gdzie ją można zamówić. Kosztuje 26,80 plus 8 zł za przesyłkę.
            wysylkowa.pl/
    • klarissa Re: callanetics 09.12.02, 12:49
      Ja też miałam ten dodatek z Twojego Stylu chyba z 1989 roku :-)
      Callanetics był modny na początku lat 90-tych. Ponoć przynosi dużo lepsze
      efekty niż aerobic. Charakterystyczne dla callanetics jest bardzo duża ilość
      powtórzeń (nawet po kilkadziesiąt)poszczególnego ćwiczenia, ale pamiętam po
      sobie, że bez jakiejś diety się nie obejdzie.
      Ale, czy zauważyliście, że ciężko dziś znaleźć fitness club oferujący
      callanetics właśnie? Słyszałam, że to dlatego, iż callanetics zbytnio obciążał
      kręgosłup. Ale może to po prostu kwestia mody.
      • Gość: Iza Re: callanetics IP: *.ggr.co.uk 09.12.02, 14:39
        Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ćwiczyć callaneticsu w klubie, w grupie.
        Wydaje mi się, że te ćwiczenia wymagają samotności i domowego zacisza a to
        dlatego, że w momencie kiedy trzeba zrobić kilkaset powtórzeń np na biodra
        (kilka pozycji po 100 powtórzeń każda) to jedna pani je wykona, inna nawet nie
        uniesie nogi z podłogi a jeszcze inna będzie potrzebowała kilku przerw ( np co
        20 powtórzeń). Co do efektów to rzeczywiście są a jeśli chodzi o obciążenie
        kręgosłupa to nie słyszałam o tym ale chyba nie należy się tym przejmować - te
        ćwiczenia wykonuje się praktycznie nie ruszając się, tylko leciutko balansując.
        Pozycje nie są karkołomne więc chyba kręgosłupowi nie zaszkodzą.
    • drzazga1 Re: callanetics 09.12.02, 13:09
      Wątek: Callanetics - kaseta lub książka

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=342&w=2792689&a=2792689&v=2
    • zlotylotos Re: callanetics 09.12.02, 15:04
      Dla mnie rewelacja! Zaczynałam moja przygodę z fitnessem właśnie od
      callaneticsu - mało tego że zeszczuplałam, to jeszcze pieknie wyrzeźbiłam
      talię i nogi (moje zdecydowanie słabe punkty). Naprawdę bardzo polecam! jak
      juz założe ten swój fitness-club- na pewno będzie tam callanetic przy łagodnej
      muzyce. Dosyć tego skania przy ogłuszającym dyskotekowym huku. Sam spokój i
      harmonia,
      :)
      pozdrowienia
      ZL
    • deczi Re: callanetics 14.12.02, 14:31
      Gość portalu: waleria napisał(a):

> Chciałabym się dowiedzieć, jak oceniacie callanetics. Czy odchudza? Czy
      > rzeczywiście tak rewelacyjnie kształtuje sylwetkę? Szczególnie zależy mi na
      > opinii tych osób, które uprawiały(ją) tę gimnastykę przez dłuższy czas. I
      > jeszcze jedno pytanie: czy te ćwiczenia są trudne?
      > Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Znalazłam taki adres:
      agk.20a.w.interia.pl/CALLANETICS.htm
      zamierzam wypróbować;-)
    • Gość: pikpaw Re: callanetics IP: 217.97.162.* 14.12.02, 18:43
      Nie przecze, że callanetics może dawać efekty. Na pewno wysmuklające, w końcu
      ćwiczą mięśnie. Ale w obecnym fitnessie, to kompletny przeżytek. Przede
      wszystkim na pozycję, ktoóe obciążają kręgosłup, a przede wszystkim stawy
      kolanowe. Oczywiście nie wszystkie ale większość. jest jeszcze jedna subtelna
      różnica. kaseta do prawdziwego callaneticsu, nagrana przez kobietę, która to
      wymyśliła, jest chyba tylko jedna, albo co najwyżej dwie. reszta, to co można
      jeszcze spotkać w niektórych osiedlowych klubach, to są tylko i wyłącznie
      czyste wariacje instruktorów, którzy najczęściej nie skończyli żadnych kursów i
      prowadzą po prostu "jakieś" ćwiczenia, byleby zmęczyć ludzi, którzy na nie
      chodzą. A czemu one odchudzają ? ktoś się zapyta. Proszę bardzo odpowiadam:
      jeśli wcześniej za bardzo się nie ruszalam i teraz nagle zaczynam, to wydatkuje
      więcej energii niz dotychczas. Dodatkowo jeśli dołoże jakąś dietę,
      ograniczającą ilość spożywanych kalorii no to cudów nie ma: rachunek jest
      prosty jesli więcej wyjmuje niż wkładam, to musi ubywać.
      Pozdrawiam, jest już od ładnych kilku lat instruktorem fitness, prowadzę prawie
      wszystkie formy zajęć i - niestety - najbardziej efektywan jest siłownia i
      sprzęt aerobowy, tj. rower, steper, bieżnia, wiosła i co tam jeszcze się
      wymyśli.
      • Gość: wala Re: callanetics IP: proxy / 217.96.43.* 15.12.02, 21:33
        Gość portalu: pikpaw napisał(a):

> Nie przecze, że callanetics może dawać efekty. Na pewno wysmuklające, w
        końcu
        > ćwiczą mięśnie. Ale w obecnym fitnessie, to kompletny przeżytek. Przede
        > wszystkim na pozycję, ktoóe obciążają kręgosłup, a przede wszystkim stawy
        > kolanowe. Oczywiście nie wszystkie ale większość[...]

Ciekawi mnie, na jakiej podstawie twierdzisz, że callanetics obciąża kręgosłup?
        Byłam przez pewien czas w posiadaniu oryginalnej kasety z ćwiczeniami w
        wykonaniu Callan Pinckney, na której autorka informowała, że ćwiczenia te są
        polecane osobom mającym problemy z kręgosłupem (wynikające np. z siedzącego
        trybu życia). Ważne jest, by stosować się do zaleceń, nie forsować. Zresztą nie
        ma tam gwałtownych ruchów, podskoków, ale delikatne balansowanie ciałem.
        Autorka wyjaśniała też, jak powinny ćwiczyć osoby z poważniejszymi
        dolegliwościami kręgosłupa lub kolan, których pozycji muszą unikać. Osobiście
        wypróbowałam ćwiczenia, dokładnie wg instrukcji je wykonując i nigdy nic złego
        mi się nie przytrafiło. Zapamiętałam też, że autorka ogromną wagę przywiązywała
        do bezpieczeństwa ćwiczących.

> Kaseta do prawdziwego callaneticsu, nagrana przez kobietę, która to
        > wymyśliła, jest chyba tylko jedna, albo co najwyżej dwie. reszta, to co można
        > jeszcze spotkać w niektórych osiedlowych klubach, to są tylko i wyłącznie
        > czyste wariacje instruktorów, którzy najczęściej nie skończyli żadnych kursów
        i
        >
        > prowadzą po prostu "jakieś" ćwiczenia, byleby zmęczyć ludzi, którzy na nie
        > chodzą.

I może stąd biorą się u niektórych pewne dolegliwości. Ale można tu winić
        tylko "instruktorów" quasi - callaneticsu...

Stwierdzenie, że gimnastyka ta jest przeżytkiem, jest dyskusyjne. Nie każdy
        może chodzić na siłownię i nie wszystkim odpowiadają ćwiczenia aerobowe. Na
        amazon. com można tam znaleźć wiele entuzjastycznych recenzji książek i kaset
        C.P.
        Każdy szuka takiej formy ruchu, jaka mu najbardziej odpowiada. Dla niektórych
        jest to właśnie callanetics.

Pozdrawiam serdecznie
        wala
        • nowamloda Re: callanetics 16.12.02, 09:30
          Callanetics i wszystkie inne formy ruchu sa dobre jezeli chcesz zeszczuplac (a
          zwlaszcza w polaczeniu z rozsadna dieta). Najgorsze jest lezelie plackiem i
          rozmyslanie, jakie cwiczenia sa najlepsze. Pochodz pol roku na callanetics i
          zobaczysz, czy to Ci odpowiada.

Poza tym grupy sa bardzo rozne. Ja zaczynalam od grupy dla matek po porodzie,
          kiedy wiekszosc z nas miala wielkie brzuchy i pupy i nie bardzo byla w stanie
          porzadnie sie rozkraczyc. Po czterech latach dolozylam do callaneticsu (w innej
          grupie i w dosc ostrym tempie oraz dlugich seriach - o kurcze, zaraz sie
          zacznie dyskuja na temat dlugosci serii!!!), balet i pilates, bo potrzebuje
          coraz wiecej ruchu. Schudlam 20 kg od wagi poporodowej, czyli 10 kg ponizej
          wagi sprzed zajscia w ciaze.

Jezeli chodzi o cwiczenia w grupie albo w domu, to kazdy ma inne preferencje.
          Ja mam mnostwo kaset video z callanetics, Tai-bo, kickboxingiem, stepem, itp.
          Wszystkie ogladalam maximum 5 razy. Ja jesetm niestety modelem kanapowym i jak
          mam w domu kasete, to sie nie moge zebrac, zeby sie zwlec z kanapy. A jak sie
          zapisze na zajecia, to przynajmiej mam wyrzuty sumienia jak musze je opuscic -
          poza tym rownianie do innych w grupie (ja najczesciej jestem najwieksza ofiara
          losu) mobilizuje do cwiczenia rowniez miedzy zajeciami w domu.

Gość portalu: wala napisał(a):

> Gość portalu: pikpaw napisał(a):
          >
          > > Nie przecze, że callanetics może dawać efekty. Na pewno wysmuklające, w
          > końcu
          > > ćwiczą mięśnie. Ale w obecnym fitnessie, to kompletny przeżytek. Przede
          > > wszystkim na pozycję, ktoóe obciążają kręgosłup, a przede wszystkim stawy
          > > kolanowe. Oczywiście nie wszystkie ale większość[...]
          >
          > Ciekawi mnie, na jakiej podstawie twierdzisz, że callanetics obciąża
          kręgosłup?
          >
          > Byłam przez pewien czas w posiadaniu oryginalnej kasety z ćwiczeniami w
          > wykonaniu Callan Pinckney, na której autorka informowała, że ćwiczenia te są
          > polecane osobom mającym problemy z kręgosłupem (wynikające np. z siedzącego
          > trybu życia). Ważne jest, by stosować się do zaleceń, nie forsować. Zresztą
          nie
          >
          > ma tam gwałtownych ruchów, podskoków, ale delikatne balansowanie ciałem.
          > Autorka wyjaśniała też, jak powinny ćwiczyć osoby z poważniejszymi
          > dolegliwościami kręgosłupa lub kolan, których pozycji muszą unikać. Osobiście
          > wypróbowałam ćwiczenia, dokładnie wg instrukcji je wykonując i nigdy nic
          złego
          > mi się nie przytrafiło. Zapamiętałam też, że autorka ogromną wagę
          przywiązywała
          >
          > do bezpieczeństwa ćwiczących.
          >
          > > Kaseta do prawdziwego callaneticsu, nagrana przez kobietę, która to
          > > wymyśliła, jest chyba tylko jedna, albo co najwyżej dwie. reszta, to co mo
          > żna
          > > jeszcze spotkać w niektórych osiedlowych klubach, to są tylko i wyłącznie
          > > czyste wariacje instruktorów, którzy najczęściej nie skończyli żadnych kur
          > sów
          > i
          > >
          > > prowadzą po prostu "jakieś" ćwiczenia, byleby zmęczyć ludzi, którzy na nie
          >
          > > chodzą.
          >
          > I może stąd biorą się u niektórych pewne dolegliwości. Ale można tu winić
          > tylko "instruktorów" quasi - callaneticsu...
          >
          > Stwierdzenie, że gimnastyka ta jest przeżytkiem, jest dyskusyjne. Nie każdy
          > może chodzić na siłownię i nie wszystkim odpowiadają ćwiczenia aerobowe. Na
          > amazon. com można tam znaleźć wiele entuzjastycznych recenzji książek i kaset
          > C.P.
          > Każdy szuka takiej formy ruchu, jaka mu najbardziej odpowiada. Dla niektórych
          > jest to właśnie callanetics.
          >
          > Pozdrawiam serdecznie
          > wala
        • Gość: pikpaw Re: callanetics IP: 217.97.162.* 17.12.02, 07:46
          Masz rację Walu w temacie quasi instruktorów. przyznaje szczerze, nie
          spotkalem do tej pory instruktora prawdziwego callaneticsu, sprawa leży po
          prostu w dobrym szkoleniu. Choć szczerze mówiąc to nawet nie wiem, czy kiedy
          kolwiek p. Caren P. organizowala jakiekolwiek szkolenie.
          Oglądając np. zdjęcia na stronie, ktorą tutaj ktoś proponował to pierwsze
          odczucie jest dramatyczne i jednoznaczne: bezdyskusyjnie obciąża (bo kolana
          wychodzą przed linię stopy, i to b. daleko, a nawet caly cięzar ciala jest
          wlaściwie na zgiętych palcach, kręgosłup ustawiony w jak najbardziej nie
          naturalnej pozycji, jak ktos ma skoliozę, to jeszcze tylko może sobie ją
          pogłębić). Ale nie przeczę to może być sprawa szkolenia i nauczenia się
          napinania trochę innych partii mięśniowych. Tak jak np. w Pilatesie, gdzie też
          jest parę ćwiczeń wyglądających na pierwswzy rzut oka dramatycznie, tyle, że
          jeśli napniesz swoje centrum, mięsnie wewnętrzne brzucha i miednicy, to zaczyna
          mieć to sens.
          Mowię o przeżytku z racji wlasnie tej dowolności instruktorów. jeden gdzieś
          zobaczył kawalek jakiejś kasety i uważa, że już jest mądry i buduje sobie na
          tej bazie jakiekolwiek ćwiczenia i zaczyna nazywać to callaneticsem. Natomiast
          w tej chwili w fitnessie jest na prawdę takie mnóstwo zajęć i kierunków w
          ktorych idzie ten fitness i to zaczyna wyglądać, ponieważ każdy ten kierunek
          jest dogłębnie opracowany, ludzie mogą jeździć na szkolenie (może być cała
          dyskusja które szkolenia są dobre, a ktore nie - to jest temat na niezłą burzę).
          Uff się napisałem, a czuję, że jeszcze by można z milion znakow postawić, ale
          jest mile, że jest wymiana zdań - konstruktywna. Bardzo kulturalne jest to
          forum, i za to mu chwała.
          Pozdrawiam wszystkich miłośnikow i miłośniczki ruchu.
    • alabama7777 Re: callanetics 06.09.18, 15:09

Mam do sprzedania płyty DVD
      alabama7777 [małpa] gazeta.pl
    • alabama7777 Re: callanetics 06.09.18, 15:33
      Wyszczuplają, wzmacniają mięśnie, ujędrniają bez obciążenia kręgosłupa i skakania. Oryginalnie z Callan Pinckney, polski lektor.
      Mam do sprzedania płyty DVD ćwiczenia Callanetics
      alabama7777 [małpa] gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka