Dodaj do ulubionych

Marszotrucht 6,5 km/h-czy to ma sens???

25.03.06, 19:54
Instruktorka na sali powiedziała mi,że najbardziej efektywne spalanie
tłuszczu jest przy tętnie 130-140 i ze trzeba tak robić aeroby aby takie
tętno utrzymać.
Ja mam takie tętno przy marszu na bieżni z predkością 6,5 km/h.
Czy mam tak marszo truchtać??Trochę to śmiesznie wygląda ani spacer ani
bieg.7,5 km/h to już lekki bieg ale tętno większe.Czy możecie doradzić??
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jszafranski nie przesadzaj 25.03.06, 20:45
      6,5 na godzine to normalny szybki chod i wiele osob tak chodzi.
      jesli tetno bedzie za niskie neico podnies kat nachylenie biezni :)
      pzdr

instruk dobrze mowi
      • ron5 Re: nie przesadzaj 26.03.06, 08:07
        Dzięki za informację.Ale jeżeli będę biegał 8 km/h bo tak się przyzwyczaiłem to
        co się będzie działo??Na mój rozum szybszy bieg=większy wysiłek=więcej kalorii
        spalonych.Pozdrawiam
        • gosica37 Re: nie przesadzaj 26.03.06, 11:16
          ron5 napisał:

> Dzięki za informację.Ale jeżeli będę biegał 8 km/h bo tak się przyzwyczaiłem
          to
          >
          > co się będzie działo??Na mój rozum szybszy bieg=większy wysiłek=więcej
          kalorii
          > spalonych.Pozdrawiam

Ponoc podniesienie tetna do odpowiedniego poziomu i utrzymanie go przez
          conajmniej pol godziny-to przepis na sukces.Nie wazne jak szybko biegasz. Ale
          tez mnie to zastanawia. Tzn. ze na przyklad tempo biegu to sprawa indywidualna
          i chodzi bardziej o potrzebe szybkosci. Czekam na odp fachowcow.
        • jszafranski Re: nie przesadzaj 26.03.06, 21:46
          beg ma to do siebie ze obciaza bardziej niz chod stawy kolanowe. Dlatego tez
          przy wiekszej nadwadze lepiej szybki chod stosowac :) pzdr
    • Gość: jackk3 Re: Marszotrucht 6,5 km/h-czy to ma sens??? IP: *.ptr.terago.ca 26.03.06, 19:02
      Niezla ta instruktorka. Po pierwsze powiedz ile masz lat? Inne tetno jest dla
      osoby 25 letniej a inne dla 60-cio. To chyba oczywiste!
      Pzdr
      • ron5 Re: Marszotrucht 6,5 km/h-czy to ma sens??? 26.03.06, 20:31
        Mam 43 lata,biegam regularnie od 3 lat.Pozdrawiam.
        • Gość: jackk3 Re: Marszotrucht 6,5 km/h-czy to ma sens??? IP: *.ptr.terago.ca 26.03.06, 20:49
          Jesli biegasz od 3 lat to calkiem nizle. Ogolny wzor (troche niedokladny ale od
          czego trzeba zaczac): 220-wiek=tetno max, chyba ze wiesz jaki jest twoj max
          puls. Ogolna opinia panuje ze powinno sie miec co najmniej 65% max pulsu, co w
          twoim przypadku daje 116. Wg mnie to troche za malo, bo jesli biegasz od lat 3
          to pewno jestes w niezlej formie (i dlatego mozesz pewnie 'zgenerowac' wyzszy
          puls max). Ja bym powiedzial ze 125-130 to powinno wystarczyc. Ale to tez
          zalezy od Ciebie. Mozesz od czasu do czasu robic interwaly (znacznie wyzszy
          puls) spalajac o wiele wiecej kalorii i choc podczas biegu spalisz
          mniej 'tluszczu' to w sumie spalisz wiecej kalorii i tluszczu ('afterburn').
          Pzdr
          • ron5 Re: Marszotrucht 6,5 km/h-czy to ma sens??? 27.03.06, 07:09
            Dziękuję za te informacje.To ciekawe ale intuicyjnie wyczułem,że należy tak
            robić jak sugerujesz.Otóż biegam 4 km w tempie 8km/h na początek.Potem jak mam
            chęć i czas to drugie ok.pół godz. biegam i chodzę naprzemiennie co ma tę
            zaletę ,że nie jest monotonne i nudne.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka