osanna 06.06.06, 20:54 wytłumaczcie, dlaczego pod koniec biegania dopada mnie straszna ochota na jogurt?, ale taka,że biegnę do domu z językiem na brodzie....Cukier spada ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jogger Re: ochota na jogurt 07.06.06, 13:46 Jeśli ostro biegasz, to b. możliwe, zwłaszcza jeśli to jogurt owocowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
huskyman Re: ochota na jogurt 07.06.06, 13:55 A ja mam czesto ochote na kefir? ;) i czym mam sobie to tlumaczyc? silnym zapotrzebowaniem na białko czy mozliwie silnym kacem :D ? Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: ochota na jogurt 07.06.06, 14:12 Kefir to za dużo tego białka nie ma. Jedno z uzależnień pokarmowych to uzależnienie przysadkowe: spożywanie dużych ilości produktów mlecznych zwiększa wydzielanie prolaktyny przez przysadkę i może przynosić 'dobrostan' jak u kobiety karmiącej :-) a skutek uboczny prolaktyny to zwiększone odkładanie tłuszczu podskórnego, w stopniu maksymalnym widoczne gołym okiem u niemowląt :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ewolwenta Prolaktyny?? 07.06.06, 16:08 jej niech TO! Przecież ja żrę wszystko co białe i od krowy w hurtowych ilościach i żaden endokrynolog nie był uprzejmy mi powiedzieć że to błąd (przy zbyt wysokim poziomie prolaktyny! :) Pytałam w sąsiednim wątku o tę prolaktynę ale nie odpowiedziałeś. Może jeszcze coś wiesz i powiesz nt.?:) Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Prolaktyny?? 07.06.06, 16:47 Z reguły wpływa też na obniżenie TSH i stąd spadek metabolizmu spoczynkowego (znowu tycie :-) ) Odpowiedz Link Zgłoś
malluch Re: ochota na jogurt 07.06.06, 17:12 Wow - ale informacja, o mało nie spadłam z krzesła z wrażenia... "Katuję" się od jakiegoś czasu rózżnymi sportami i organiczeniami żywnościowymi (efekty na szczęście są i to duże :)) - ale mleka sobie nie odmawiam a właściwie to pochłaniam je w ogromnej ilości (i różne mlekopodobne) i z hormonami faktycznie też mam różne problemy... tylko dlaczego lekarze nic o tym nie mówią ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazia Re: ochota na jogurt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:47 ale czy prolaktyna nie jest po to żeby matka miała mleko a nie jej dziecko, czy nie jest to hormon zapoczątkowujący i podtrzymujący laktację??? po co noworodek pijący jej mleko tez miałby wytwarzać prolaktynę? albo w ogóle człowiek pijący mleko?? zapewne szczególnie w mleku krowim są składniki powodujące ze cielak szybko rośnie i pewnie stąd tycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazia art. o mleku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:53 www.medserwis.pl/nm.asp?p=6176,1,1686,92017 co o tym sądzicie???????? Odpowiedz Link Zgłoś
kiddo Re: ochota na jogurt 07.06.06, 19:06 czyli należy ograniczać produkty mleczne?? ile można dziennie np. jogurtu naturalnego? b. prosze o odpowiedź :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: ochota na jogurt IP: 193.93.158.* 07.06.06, 23:22 I mnie to zainteresowalo. Ile mozna w ciagu dnia spozywac produktow mlecznych w takim razie?Ja jestem przyzwyczajona do pochlaniania w ciagu dnia : szklanki(lub 2) mleka(pelnotlustego- bo wapn w malo tlustym jest nie przyswajany), jogurtu owocowego, sera bialego.CZy to duzo? I jakie to ma znaczenie, gdy dbamy o sylwetke(a raczej gdy chcemy schudnac?...).Prosze o odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gracjanna Re: ochota na jogurt IP: *.e-wro.net.pl 08.06.06, 13:42 co do mleka to nie wiem, ale czytałam kiedys artykuł ,że podczas odchudxzania nie powinno sie przesadzać ze słodkim jogurtami, a jeśli się je spożywa to należy je jeśc jako posiłek a nie jako deser po posiłku, sprawdzać zawartośc tłuszczu i cukru- ale moim zdaniem lepiej jeśc jogurty niz czekoladę;-) powodzenia,ja tez chce zrzucić 5 kilo! Odpowiedz Link Zgłoś