rafal_wwa 08.04.03, 23:43 Jaki wpływ ma alkohol na cykl treningowy z zastosowaniem odżywek? W moim przypadku chodzi o kreatynę z glutaminą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dziad Re: Odżywki a alkohol IP: 217.153.134.* 09.04.03, 14:14 rafal_wwa napisał: > Jaki wpływ ma alkohol na cykl treningowy z zastosowaniem odżywek? > W moim przypadku chodzi o kreatynę z glutaminą. No właśnie. Czy ktoś coś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Odżywki a alkohol 09.04.03, 15:38 rafal_wwa napisał: > Jaki wpływ ma alkohol na cykl treningowy z zastosowaniem odżywek? > W moim przypadku chodzi o kreatynę z glutaminą. Watpie,czy gdziekolwiek przeprowadzono badania dot. interakcji alkoholu z odzywkami u sportowcow. Przeprowadzono jedynie wyrywkowe badania dot.wplywu akloholu na wydolnosc sportowcow. W krotkotrwalych wysilkach wplyw alkoholu jest neutralny(testy przeprowadzano po spozyciu alkoholu odpowiadajacemu 1 piwu 340ml czy 114 ml 40% mocniejszego drinka) W biegach na 800m i 1500m - czyli wysilkach juz aerobowych,zawodnicy osiagali gorsze czasy.Alkohol najbardziej negatywny wplyw bedzie mial u osob najbardziej wytrenowanych.Osoby te maja z reguly 4-8% tkanki tluszczowej co nie sprzyja tolerancji alkoholu w takim stopniu jak u osob zaczynajacych trenowac i majacych oczywiscie gorsza forme i wiecej tkanki tluszczowej. U wyczynowcow nawet 100gr 40%drinka moze spowodowac silne zatrucie.Po ciezkim treningu czy zawodach proces odnowy biologicznej trwa min.24 godz.Nie ma tam miejsca na alkohol. Propagowany zbawienny wplyw codziennej konsumpcji alkoholu (1-2szklanki wina) na zdrowie odnosi sie do osob nieaktywnych. Trenujacy kulturystyke czy sporty wyrzymalosciowe na wyczynowym poziomie, oraz ci,ktorzy chca robic wieksze postepy nie powinni pic alkoholu.Wyczynowiecy po treningu czy zawodach nie ida na piwo. Konsumpcje alkoholu nalezy ograniczyc do 1-2 drinkow na tydzien.Chyba najgorszym alkoholem dla sportowcow jest piwo, a najlepszym wino. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
rafal_wwa Re: Odżywki a alkohol 10.04.03, 17:32 spector1 napisał: > rafal_wwa napisał: > > > Jaki wpływ ma alkohol na cykl treningowy z zastosowaniem odżywek? > > W moim przypadku chodzi o kreatynę z glutaminą. > > Watpie,czy gdziekolwiek przeprowadzono badania dot. interakcji alkoholu > z odzywkami u sportowcow. > Przeprowadzono jedynie wyrywkowe badania dot.wplywu akloholu na wydolnosc > sportowcow. W krotkotrwalych wysilkach wplyw alkoholu jest neutralny(testy > przeprowadzano po spozyciu alkoholu odpowiadajacemu 1 piwu 340ml czy 114 ml 40% > mocniejszego drinka) > W biegach na 800m i 1500m - czyli wysilkach juz aerobowych,zawodnicy osiagali > gorsze czasy.Alkohol najbardziej negatywny wplyw bedzie mial u osob najbardziej > > wytrenowanych.Osoby te maja z reguly 4-8% tkanki tluszczowej co nie sprzyja > tolerancji alkoholu w takim stopniu jak u osob zaczynajacych trenowac i > majacych oczywiscie gorsza forme i wiecej tkanki tluszczowej. > U wyczynowcow nawet 100gr 40%drinka moze spowodowac silne zatrucie.Po ciezkim > treningu czy zawodach proces odnowy biologicznej trwa min.24 godz.Nie ma tam > miejsca na alkohol. > Propagowany zbawienny wplyw codziennej konsumpcji alkoholu (1-2szklanki wina) > na zdrowie odnosi sie do osob nieaktywnych. > Trenujacy kulturystyke czy sporty wyrzymalosciowe na wyczynowym poziomie, oraz > ci,ktorzy chca robic wieksze postepy nie powinni pic alkoholu.Wyczynowiecy > po treningu czy zawodach nie ida na piwo. > Konsumpcje alkoholu nalezy ograniczyc do 1-2 drinkow na tydzien.Chyba > najgorszym alkoholem dla sportowcow jest piwo, a najlepszym wino. > Pozdrowienia > > Serdeczne dzięki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Odżywki a alkohol 10.04.03, 18:57 Polscy piłkarze dość chętnie po meczu chadzają na piwo :-) Mam mieszane uczucia co do piwa, bo po silnym odwodnieniu wit. grupy B dostarczone w piwie bardzo dobrze się wchłoną, a 'drugą stroną' można się pozbyć kwasu mlekowego, ale faktycznie są to tylko pobieżne obserwacje. Czerwone wino - oczywiście kieliszek a nie szklanka - też dobrze robi, gdyż rezweratrol (o ile dobrze pamiętam nazwę) jest świetnym wymiataczem wolnych rodników. Silne alkohole oczywiście out. Zaś co do cyklu kreatyna/glutamina, o piwie, podobnie jak o kawie i herbacie (w ogóle napojach ziołowych) lepiej zapomnieć ze względu na ich działanie moczopędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yorick Re: Odżywki a alkohol IP: *.torun.dialup.inetia.pl 11.04.03, 16:22 Przeglądałem Forum SDF, czy jak ona tam się zwie. Jest dużo kontrowersji na ten temat. Sporo ludzi pije i im to nie przeszkadza, przynajmniej nie bardzo. Jednak ogólnie przyjmuje się, że alkohol szkodzi, tj. zakłóca syntezę białek i hormonalnie działa nie w tę stronę co trzeba. Co do wpisu Spectora to bardzo ciekawe. Przecież alkohol nie rozpuszcza się w tłuszczach (m.in. dlatego kobiety szybciej się upijają); to właśnie sportowcy teoretycznie powinni lepiej znosić picie. Z drugiej strony, odkąd zacząłem ćwiczyć, radykalnie ograniczyłem picie - raz, że teraz 'starczają mi' O WIELE mniejsze dawki niż kiedyś, dwa, że picie jakoś przestało mnie bawić. Po prostu to już nie to co kiedyś i kurcze zaczyna mnie to martwić. Mam nadzieję, że latem dam sobie trochę luzu i wróci mi radość z alkoholizowania się :). pzdrv Odpowiedz Link Zgłoś
spector1 Re: Odżywki a alkohol 11.04.03, 17:29 Gość portalu: Yorick napisał(a): > Przeglądałem Forum SDF, > czy jak ona tam się zwie. Jest dużo kontrowersji na ten temat. Sporo ludzi > pije i im to nie przeszkadza, przynajmniej nie bardzo. Tak z reguly twierdza ludzie trenujacy rekreacyjnie. Wiekszosc badan przeprowadzono na takich osobach. Biegajacy wyczynowo lub trenujacy wyczynowe kolarstwo po wypiciu 2-3 piw poprzedniego dnia obserwuja spadek formy o min 10% nastepnego dnia. Niektorzy twierdza,ze widzieli zdjecia najlepszego sprintera swiata w kolarstwie szosowym Mario Cippolinieg'o z kieliszkiem wina przy obiedzie. Osobiscie sprawdzalem na sobie wplyw wina(szklanka)na godzine przed 15 min treningiem na maxa.Po rozgrzewce jechalem na maxa 15 min w identycznych warunkach tj na rowerze (rolki -trenazer).Monitorowalem sr i maxHR, srednia predkosc i przejechany dystans w ciagu 15 min oraz HR po 1min,2min i po 3 min po zakonczeniu jazdy.Wyniki porownalem z treningiem bez alkoholu.Wyniki byly podobne.Podobnie wypadl test jazdy 60 minutowej. Piwo nie zdalo testu.Wyniki byly gorsze. > .. alkohol nie rozpuszcza się w tłuszczach (m.in. dlatego kobiety szybciej > się upijają); to właśnie sportowcy teoretycznie powinni lepiej znosić picie. Spalanie alkoholu obsluguja te same enzymy,ktore spalaja weglowodany. Alkohol spalany jest w pierwszej kolejnosci w rezultacie zostaje spalona mniejsza ilosc weglowodanow.Rezultatem niedoboru glikogenu jest pozniejszy spadkek formy. > Z drugiej strony, odkąd zacząłem ćwiczyć, radykalnie ograniczyłem picie - > raz,że teraz 'starczają mi' O WIELE mniejsze dawki niż kiedyś, dwa, że >picie jakoś przestało mnie bawić. Po prostu to już nie to co kiedyś i kurcze > zaczyna mnie to martwić. Mam nadzieję, że latem dam sobie trochę luzu i wróci > mi radość z alkoholizowania się :). Oczywiscie nie uprawiajac sportu wyczynowo mozna sobie poluzowac. Trzeba jednak uwazac na dozowanie alkoholu bo nie spalone wegle zamienia sie w tluszcz. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jogger Re: Odżywki a alkohol 12.04.03, 23:42 Wypicie piwa przed treningiem silnie obciąża nerki, i stąd spadek wydajności. Co innego jedno piwo w okresie regeneracji potreningowej, zwłaszcza przy znacznym odwodnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś