Dodaj do ulubionych

kofeina vs guarana

28.01.07, 16:16
Potrzebny mi energetyk ogólnego zastosowania, a na kawe niestety mam uczulenie
(cięzko to znoszę, bo lubię smak kawy).

Zastanawiam się, czy po prostu wybrać samą kofeinę w tabletkach, czy rozważyć
coś opartego na guaranie. a jest spory wybór w zdaje się rozsądnej cenie, np.
Activita zawiera w kapsułce 300mg guarany i inne duperele. Problem w tym, że
cięzko mi porównać działanie; ile to jest kofeiny i czy ta z guarany działa
silniej? (tak się mówi ale niby dlaczego? dla mnie 1g kofeiny to 1g kofeiny,
czy to z kawy, z herbaty, czy z guarany, może się mylę?).

Pytanie bonusowe, bo przy okazji widzę w ofercie termogeniki. A zbliża się
faza redukcji. Czy warto zainwestować w te wymyślne kompozycje termogeniczne
np. z Olimpu (pierwszy z brzegu; kofeina, synferyna, tyrozyna, green tea,
piperyna [?]), czy - jeśli już - brać kofeinę i tussipect (i pieprz cayenne)?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Wrecekrzepki Re: kofeina vs guarana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 18:02
      Nie, kofeina z guarany to taka sama kofeina jak w kawie. Po prostu w guaranie
      jest jej srednio kilka razy wiecej niz w takiej samej ilosci (masie) kawy. W
      kawie kofeina stanowi 1-2,5%, a w guaranie 4-8%.
      • yoric Re: kofeina vs guarana 28.01.07, 21:00
        Ale marketing jest taki, że guarana jest jakaś "specjalna" :).
        No i w cytowanym przypadku spryciarze nie podali zawartości kofeiny, jedynie
        "guarany".

W każdym razie czekam na podpowiedzi co do tego i co do suplementu termo.
        Pozdrawiam
        • huskyman Re: kofeina vs guarana 28.01.07, 22:24
          Na redukcji pomysle o ScorchV3 i Tight, czytalem duzo pochlebnych opini wiec sadze ze warto przetestowac. Wiadomo, ze to cudow nie zdziala bez dietki i aerobów ;)
          • jogger Re: kofeina vs guarana 29.01.07, 15:10
            Kofeina z guarany wchłania się wolniej niż 'czysta' kofeina i dlatego działa
            słabiej, lecz dłużej. Nowsze termogeniki zawierają dlatego często i jedną, i
            drugą (i szybciej 'odpala', i dłużej działa :-) ).
            • yoric Re: kofeina vs guarana 01.02.07, 20:37
              Czy 300mg/kapsułkę starczy?
              Jeśli jest standaryzowana na 22% zawartości to by było ponad 60mg, a więc
              dostatecznie. Ale czy może tak być, że ten wyciąg nie jest standaryzowany? Mówię
              o specyfiku firmy Activita, bo dobrze wygląda cenowo.
              Pozdr
              • huskyman Re: kofeina vs guarana 01.02.07, 23:27
                I jak yoric zdecydowales sie na jakies termogeniki, spalacze?
                • yoric Re: kofeina vs guarana 02.02.07, 01:03
                  Parę lat temu przez chyba 2 czy 3 tygodnie wypalałem tłuszcz na diecie
                  ketogenicznej i ACE (aspiryna, kofeina, efedryna [z tussipectu]). Efekt był
                  "dobry", tj. wyglądałem jak dziecko z Oświęcimia.
                  Teraz zastanawiam się czy faktycznie zrzucić parę kg, bo jest z czego (brzuch),
                  niestety zawsze najpierw schodzi mi z twarzy, co wygląda fatalnie (j.w.).

Tymczasem potrzebuję jeszcze jakiejś autorytatywnej opinii nt. tej standaryzacji
                  guarany :).

Pozdrawiam
                  • jogger Re: kofeina vs guarana 02.02.07, 14:02
                    www.ultimatefatburner.com/natural-weight-loss/guarana.html
                    twierdzą, że guarana zawiera ok. 10% kofeiny
                    • yoric Re: kofeina vs guarana 02.02.07, 14:44
                      OK, ale to owoc. A mi chodzi o wyciąg. A właściwie bardziej chodzi mi o to, czy
                      są jakieś normy obowiązujące producentów, tj. czy jak podają w składzie wyciąg z
                      guarany, to ona musi zawierać przynajmniej te ileśtam % kofeiny, czy mogą sobie
                      dowolnie słaby ten wyciąg wsadzić.
                      Pozdrawiam
                      • jogger Re: kofeina vs guarana 02.02.07, 15:25
                        Jest to 'dietetyczny środek spożywczy', czyli jeśli producent zechce podać %
                        standaryzacji, oznacza to tyle, że nie będzie znaczącej różnicy pomiędzy
                        opakowaniami :-)
                        • jogger Re: kofeina vs guarana 02.02.07, 15:28
                          Tu przykładowo masz i guaranę z min. ilością kofeiny o przedłużonym uwalnianiu,
                          i kofeinę 'szybką'
                          www.sfd.pl/sklep/opis.asp?produkt=866
                          • yoric Re: kofeina vs guarana 02.02.07, 17:36
                            Jednak chyba zdecyduję się na energon x z activity, bo odpisali, że ma 66,7g
                            kofeiny guaraninowej w kapsulce. Do tego zwykłą kofeinę w tabsach z Nutrenda.
                            A do termo może dokupię tussipect.

Dzięki za rady.

Pozdrawiam
                            • Gość: marcin Re: kofeina vs guarana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.07, 14:51
                              witam, i powiem szczerze że ja polecam guarane zamiast kawy tym bardziej jak
                              ktoś nie może pić kawy, ja piłem guarane przez jakiś czas to efekt był
                              zaskakujący, na początku jak wypiłem ją (ok 1 łyżeczki rozrobionej w mleku) ok
                              godz 12 w południe to nie mogłem usnąć w nocy do ok 3. ale oczywiście po pewnym
                              czasie się organizm się z nią oswaja tak jak z kawą i działa coraz słabiej. tak
                              wiec polecam guarane -naprawdę świetny środek na odchudzenie
                              • yoric Re: kofeina vs guarana 13.02.07, 16:07
                                Póki co kofeina jest mi potrzebna jako energetyk od czasu do czasu; do pracy
                                albo do ćwiczeń, a raz w miesiącu w większej dawce na turniej bilardowy :). Na
                                termo przyjdzie czas. Activita właśnie wprowadzila kofeinę 200mg, ale to za duża
                                dawka na "recreational use" :P, a zdaje się, że to kapsułki, więc byłby problem
                                z dzieleniem. Póki co mam ten Energon (guarana) oraz zwykła kofeinę Nutrenda
                                (caffeine candy). Za jakiś czas napiszę, jak je oceniam.
                                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka