Gość: inna IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.07, 18:39 ile czasu potrzebuje, zeby nauczyc sie plywac? nie umiem plywac w ogole, czyli w gre wchodzi nauka plywania od podsatw. mysle o indywidaulnych lekcjach z intruktorem. bede wdzieczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kingadaw Re: basen - w jakim czasie mozna nauczyc sie plyw 16.08.07, 13:40 przyłączam sie do pytania Odpowiedz Link Zgłoś
kotapsota Re: basen - w jakim czasie mozna nauczyc sie plyw 16.08.07, 18:07 Nauczyłam się pływać od podstaw w ciągu roku [przez co rozumiem przepłynięcie głębokiego basenu bez tonięcia:)]. Chodziłam na naukę pływania dla dorosłych. Kurs trwa 2 miesiące. Miałam 40 lat, jak zaczęłam się uczyć. Teraz umiem juz kraulem, na plecach, żabką. Cały czas chodzę na doskonalenie pływania i mam już ćwiczenia do delfina. Zyczę wytrwałości i powodzenia! Joanna PS. Myslę,że lepsze sa zajęcia grupowe niż indywidualne. Patrząc na innych duzo sie uczymy:)Ale to oczywiście zalezy od prowadzacego i naszego "zapotrzebowania":) Odpowiedz Link Zgłoś
trublu Re: basen - w jakim czasie mozna nauczyc sie plyw 11.11.07, 00:42 hej, dziewczyny nauczyłyście się pływać, bo ja właśnie chcę się zapisać na indywidualną naukę pływania i nie wiem czy się opłaca, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Re: basen - w jakim czasie mozna nauczyc sie plyw IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.07, 14:39 do tej pory bylem w stanie nauczyc plywac kazdego czlowieka w ciagu 1-2 tygodni. Oczywiscie z pewnymi zastrzezeniami: - musial miec do mnie zaufanie - po tym okresie przestal sie bac wody i byl w stanie pokonac samodzielnie przynajmniej 50 m na otwartej wodzie. Nie jest to trudne i wbrew pozorom najlepiej funkcjonuje z dziecmi i z mezczyznami - u kobiet bardzo czesto (prosze sie nie obrazac!) wystepuje postepowanie troche bardziej "irracjonalne" i zwiazane z tym strachy. Jestes osoba dorosla a wiec przeanalizuj czego najbardziej sie w wódzie boisz -strach przed utonieciem, obawa przed "zamoczeniem" oczu, obawa przed zachlysnieciem sie woda przez nos... Na to wszystko najlepsze jest zainwestowanie troche pieniedzy i kupno pletw, maski i malej styropianowej deski do utrzymywania na niej rak. Przy uczeniu sie(kogos) plywania NAJWAZNIEJSZE jest uswiadomienie sobie(komus), ZE WODA GO NOSI !! Jak do tego dojsc? Otoz najlepiej jest zalozyc maske lub okulary (jak ktos potrzebuje), zalozyc pletwy (bardzo wazne !!, bo czlowiek nie potrafiacy plywac w ogole nie posuwa sie do przodu wykonujac najczesciej rozne nieskoordynowane ruchy nogami), polozyc obie rece na styropianowej desce i zrobic tzw. "strzalke". Polega ona na "rzuceniu" sie na wode zupelnie plasko z WYCIAGNIETYMI rekami i nogami i spokojnym poruszaniu nogami w pletwach. Zapewniam cie, ze besziesz zafascynowana ze woda cie UNOSI :). Nie zwracac uwagi na innych i ich ewentualne komentarze - uczysz sie przeciez dla siebie nieprawdaz? Po kilku takich "strzalkach" nalezy sprobowac tego samego zdejmujac jedna reke z deski, a z czasem i obie. Plywanie z pletwami ma taka zalete, ze juz przy najmniejszych ruchach nog masz taki naped, ze jestes w stanie plywac bez najmniejszego udzialu rak - po prostu uzywajac tylko nog. Zapewniam cie, ze juz na drugi dzien bedziesz chciala probowac nauki kraula: zu niestety zaczynaja sie "schody" bo raz nauczywszy sie zlej techniki bedziesz potrzebowac miesiecy intensywnej pracy, aby jej sie pozbyc. Niestety na tym etapie potrzebny jest dobry intruktor, tzn. ktoss kto sam naprawde dobrze i stylowo plywa i potrafi ci pokazac. Oczywiscie w necie znajdziesz opisy techniki i zaryzykuje twierdzenie, ze inteligentny czlowiek umiejacy analizowac sytucje jest w stanie sam sie nauczyc, ale jest to o niebo trudniejsze niz z dobrym instruktorem Pokonaj strach i sprobuj bo naprawde warto i nie taki diabel straszny jak go maluja. Pozdrawiam Janusz Ps. sam jestem dobrym plywakiem i wieloletnim ratownikiem, nauczylem plywac w moim zyciu przynajmniej kilkaset osob i jeszcze nie spotkalem nikogo przy ktorym by mi sie to nie udalo. Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus do janusza 11.11.07, 15:04 a masz jakies porady dotyczace atakow paniki w glebokiej wodzie??? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus w czasie jednej lekcji 11.11.07, 15:02 niech Ci instruktor pod brzuch zalozy taki cienki pasek zpianki, zebys nie utonela, a potem niech Ci pokaze, jak sie robi zabke tak dlugo powinnas probowac, az zaskoczysz mnie sie to udalo dosc szybko no moze dwie lekcje powinien poswiecic na prawidlowe ruchy rak i nog i oddychanie Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus ps tez polecam nauke grupowa 11.11.07, 15:06 naprawde latwiej sie uczyc, widzac bledy i sukcesy innych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz @ggigus IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.07, 15:58 moze po kolei: - nie sadze, aby istniala jedna uniwersalna metoda na walke z atakami paniki. Strach jest czyms irracjonalnym i nie poddaje sie naszej dobrej woli, w moim przekonaniu to jedynie oswojenie sie z sytuacjami ktore budza nasz strach pozwala go opanowac. Jezeli chodzi o wode to moja rada jest taka: zamknac oczy i sprobowac uregulowac odech. Zamkniecie oczu w groznych sytuacjach na wodzie mi osobiscie pomga. Plywalem dlugie dystanse (po kilkanascie kilometrow w morzu) i zdarzaly mi sie tez takie ataki chociaz uwazam sie za naprawde doswiadczonego plywaka. Poza tym najwazniejsze to oswoic sie z woda i miec w sobie przekonanie ze WODA CIE NOSI - to jest wg. mnie najwazniejsze. - nauka zabki: wg. mnie w nauce plywania naprawde pomaga uczenie sie ze styropianowa deska. Mozna opierajac (wazne ! a nie trzymajac sie) rece na niej cwiczyc ruchy nog w zabce i rownoczesnie uczyc sie prawidlowego wdychania i wydychania wraz z zanurzaniem glowy. Mozna trzymajac ta deseczke miedzy udami, cwiczyc i doskonalic ruchy rak w kraulu.. naprawde super sprawa -nauka grupowaa czy indywidualnie ? Wg. mnie plywanie to tak jak nauka jazdy na rowerze, lyzwach czy nartach... nie wychodzi nic, padasz na pysk i nagle nie wiadomo dlaczego "zlapalas" - bingo ! A wiec tylko indywidualnie.. oczywiscie patrzenie sie jak to robia inni pomaga bo wiekszosc ludzi jednak plywa tragicznie - raczej walczy o przezycie.. Warto nauczyc sie plywac stylowo, bo dobra technika nie tylko wyglada elegancko, ale przede wszystkim pozwala ci oszczedzic sil i energii. I nie bac sie, cwiczyc i cwiczyc.. pozdrawiam janusz Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus dzieki! 11.11.07, 16:02 telekom.de rzadzi:)) dzieki, juz mialam takie dni, ze potrafilam opanowac ataki paniki i plynac dalej spokojnie bo to jest taki refleks, jak uklucie szpilka i nalezy odczekac, az minie no i myslalam, ze po wszystkim, pare miesiecy nie bylam na basenie no i sie zaczelo to samo sprobuje zamknac kiedys oczy jeszcze raz dzieki za rade pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trisz Re: basen - w jakim czasie mozna nauczyc sie plyw IP: *.telpol.net.pl 25.02.08, 14:22 to jak szybko dana osoba nauczy się pływać to przede wszystkim indywidualne predyspozycje oraz wybór wykwalifikowanego nauczyciela.... naukę pływania najlepiej rozpocząć z doświadczonym instruktorem, który wie od czego najlepiej zacząć i potrafi indywidualnie podejść do początkującego pływaka. należy się jednak zastanowić czy mają być to zajęcia indywidualne, które na pewno są droższe (ceny mogą wahać się od 30zł/h do nawet 50-60zł lub więcej), ale dają pewność, że instruktor jest tylko i wyłącznie dla Ciebie i nikt poza nim nie obserwuje i nie komentuje Twoich postępów .... czy też może warto poszukać zajęć grupowych, które również są organizowane w grupach dla dorosłych. Takie zajęcia są zdecydowanie tańsze (zazwyczaj w karnecie na miesiąc ok. 100-150zł) i wbrew pozorom wcale nie muszą być gorsze, gdyż pływanie z innymi osobami daje większą motywację do pracy i doskonalenia. Wykwalifikowany instruktor przede wszystkim nauczy Cię pływać stylowo i poprawnie, a w przypadku różnego rodzaju zorganizowanych zajęć nie musisz się przejmować sprzętem (deski płetwy itp), gdyż szkółki zazwyczaj posiadają go do Twojej dyspozycji. Ty musisz mieć strój, czepek jeśli to wymagane (ale uwierz mi bardzo praktyczne) i okularki do pływania, które są dla Twojego komfortu i które znacznie szybciej pozwolą Ci opanować naukę pływania (to też bardzo ważne i przydatne)!! podstawy poznasz na pewno ucząc się z deską do pływania, musisz się oswoić z "oddychaniem" do wody, a potem grzbiet, kraul, żaba no itd :) uwierz mi dobry instruktor to podstawa! więc najlepiej popytać i poszukać opinii o osobach prowadzących zajęcia z nauki pływania w Twojej okolicy. ile czasu to trwa? znam panie ok. 40l która nauczyły się pływać trzema stylami po ok. pół roku:) Odpowiedz Link Zgłoś