07.02.06, 12:29
Witam! mam pytanie w sprawie Leadera. Czy moze ktos z zagladajacych na forum
jest zaagazowany w tworzenie LGD? interesuje mnie kwestia finansowania LGD w
II schemacie. Czy macie juz jakies rozwiazania tej kwestii? czy w Waszym
przypadku gminy beda przekazywaly pieniadze, czy właczyły sie moze banki?
Obserwuj wątek
    • ekielski Re: leader+ 07.02.06, 19:15
      Witaj !
      Ja w chwili obecnej zajmuje się realizacją projektu w ramach I schematu jako
      całkowity wykonawca projektu.
      Co do kwestii finansowania projektu w II schemacie to nasze gminy wystąpiły do
      DROW z pismem w którym zasygnalizowały problem zabezpieczenia środków na
      realizację projektu i w ogóle ich posiadania.
      Z tego co mi wiadomo to najprawdopodniej nasze gminy będą zmuszone udzielić
      jakiejś pożyczki stowarzyszeniu albo cóś takiego wymyśleć bo dla banku to chyba
      nie jesteśmy za bardzo atrakcyjnym podmiotem...
      a może się myle i jesteśmy?
      zobaczymy.
      A tak w ogóle to gdzie madziu realizujesz projekt?
      • madzia9624 Re: leader+ 08.02.06, 09:23
        Nasz projekt realizowany jest przez kilka gmin na mazowszu. obawiam sie ze
        przez brak jednozacznych (czy moze lepiej - jakichkolwiek) interpretacji
        odnosnie zabezpieczenia finansowania w II schemacie nasze wysilki okaza sie
        daremne. czy moge miec prosbe, abys po uzyskaniu odpowiedzi z DROW podzielil
        sie newsami? dzieki.
        • ekielski Re: leader+ 08.02.06, 11:46
          Mój kontakt z DROW wyglądał tak, że najpierw zapytałem jak oni wyobrażają sobie
          pozyskanie środków przez LGD bo przecież zwrot następuje PO WYDANIU PIENIęDZY
          co znaczy, że najpierw trzeba je mieć by zostały zrefinansowane.
          Na co uzyskałem odpowiedź, że oni dosstrzegają ten problem ae nie podejmują
          żadnych kroków w celu jego rozwiązania bo...
          NIE OTRZYMALI żADNEGO OFICJALNEGO PISMA KTóRE BY TEN PROBLEM SYGNALIZOWAł
          czyli mówiąc inaczej, nie zajmujemy się tym problemem bo nikt nam nie
          powiedział, że on istnieje choć my wiemy o jego istanieniu !!!
          W świetle takiej odpowiedzi wystosowaliśmy oficjalne pismo sygnalizujące ten
          problem, problem który przecież mają WSZYSTKIE LGD i który moim zdaniem może
          POłOżYć CAłY DRUGI SCHEMAT
    • witoldekielski Re: leader+ 19.02.06, 18:15
      Dostaliśmy odpowiedź od Pana Dyrektora. Była ona bardzo powalająca. Pan Dyrektor
      napisał nam to co oczywiste, że należy najpierw mieć pieniądze by potem je
      odzyskać, że możlwe są takie formy finansowania jak np.kredyt...
      A to co mnie rozbroiło najbardziej to tekst, że aby nam ułatwić życie to można
      realizować projekt w etapach przez co nie trzeba mieć 750000 zł tylko 150000
      zl(a wpraktyce 300000)
      Ciekaw jestem więc ile LGD złoży wniosek wraz z załącznikiem przedstawiającym
      źródło finansowania projektu w wysokości gwarantującej utrzymanie płynności
      projketu...
      • madzia9624 Re: leader+ 19.02.06, 18:29
        dzieki. ja dzwonila do nich i probowalam sie czegos dowiedziec w poruszanej
        kwestii. uslyszalam odpowiedz, ze to nie jest problem, bo dzwonia do nich lgd z
        calej Polski i pytaja kiedy bedzie nabor do 2 schematu, wiec maja srodki.
        zasugerowalam, ze byc moze dzwonia aby sprawdzic ile czasu im zostalo by
        znalesc te srodki, Pani powiedziala ze ona nie widzi problemu. ja niestety
        widze coraz wiekszy, bo nie wydaje mi sie zeby gminy pozyczaly srodki lgd, kote
        nie maja doswiadczenia, a tym bardziej dawaly im gwarancje bankowe potrzebne na
        zaciagniecie kredytow.
        • witoldekielski Re: leader+ 19.02.06, 21:14
          Na II schemat przeznaczono 13,175mln€.Zakładając kurs 4zł/1€ oznacza to 52,700
          mln zł czyli środki na conajmniej 70 projektów.(70x0,750 mln zł=52,500 mln zł.
          Ponieważ wnioski mogą składać tylko LGD, których powstanie nie więcej niż 174
          może się więc okazać, że przy takich trudnościach z uzyskaniem niezbędnych środków:

1. Średnia wartośc budżetu ralizowanych projektów będzie niższa niż dopuszczalne
          750 000 zł
          2. Bardzo duża ilośc LGD w ogóle nie złoży wniosków o środki w ramach II schematu

czego efektem będzie mała konkurencja pomiędzy LGD o środki lub wręcz ryzyko
          niewykorzystania całej puli przeznaczonej na II schemat.

Jak na razie FAPA zamierza ogłosić konkurs w połowie marca, który trwać będzie do...
          końca maja !
          Może taki termin został pomyślany także z myślą o daniu czasu LGD na zdobycie
          pieniędzy?
          • madzia9624 Re: leader+ 20.02.06, 19:06
            Jest jeszcze jedna watpliwa sprawa - kwalifikowalnosc VAt. ciekawe forum na
            temat leadera, w tym problemow finansowania II schematu, jest na stronie
            www.agro-info.org.pl/forum/?p=2&id_forum=57

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka