hagen_01 11.09.06, 18:49 Planuję przeprowadzenie renowacji kamienicy, której jestem właścicielem. Czy będąc osobą fizyczną mogę ubiegać się o fundusze unijne na ten cel? Będę wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam, hagen. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
infomsp Re: Dotacja na renowację kamienicy. 12.09.06, 08:16 Szanse na znalezienie czegoś są raczej nikłe. Dotacje generalnie nie są dla osób fizycznych. Jeżeli jest to jakiś unikalny zabytek, to może ... lub ewentualnie cel, na jaki będzie wykorzystywana po renowacji, ale pewnie na mieszkanie więc nic się tutaj nie znajdzie. Moim zdaniem odpowiedź na Twoje pytanie jest negatywna. Odpowiedz Link
cotbus76 Re: Dotacja na renowację kamienicy. 12.09.06, 08:53 Zgadzam się z przedmówcą, ale z dwoma małymi wyjątkami. Jeżeli jest to kamienica zabytkowa to możesz sprawdzić Program Operacyjny Ministra Kultury, szanse są bardzo małe, lecz z uwagi na to, że wniosek jest dość prosty i nie ma potrzeby przygotowania Studium Wykonalności, złożenie tam wniosku nie jest zbyt kosztowne i pracochłonne. W tym roku nabór jest już zamknięty i tutaj rada praktyczna, jeżeli zdecydujesz się złożyć wniosek do tego programu to zrób to najlepiej w pierwszym naborze a najpóźniej w drugim, bo potem zazwyczaj nie ma juz środków. Drugim wyjściem byłaby termomodernizacja budynku, na którą można dostać preferencyjną pożyczkę z tzw. premią termomodernizacyjną. Z tym, że zasady przyznawania takich pożyczek zmieniają się i trudno mi powiedzieć czy w tej chwili może na nia liczyć osoba fizyczna. Informacje na ten temat możesz otrzymać w Banku Ochrony Środowiska oraz Wojewódzkim Funduszu Ochrony Środowiska i Gospdoarki Wodnej Odpowiedz Link
hubertus_zamoscicus premia termomodernizacyjna 12.09.06, 08:59 wiecej o premii dla przedsiębiorców: cieplej.pl/Porady/Domy_jednorodzinne/1053701138.shtml Odpowiedz Link
hagen_01 Re: Dotacja na renowację kamienicy. 12.09.06, 12:44 Dziękuję za odpowiedzi cotbus76 napisała: możesz sprawdzić Program Operacyjny Ministra Kultury i podpowiedź;) Pozdrawiam, hagen. Odpowiedz Link
infomsp Re: Dotacja na renowację kamienicy. 13.09.06, 11:36 Z tym MK to różnie bywa, ale jako os. fiz.? Tego nie wiem, ale nie chce mi się grzebać w dokumentach, bo mam do nich awersję po tegorocznych próbach uzyskania dotacji. Ale może się da? Odpowiedz Link
cotbus76 Re: Dotacja na renowację kamienicy. 13.09.06, 12:00 Osoba fizyczna będąca właścicielem kamienicy mogła w tym roku złożyć wniosek do MK, choć nie znalazłam żadnej takiej osoby na liście decyzji pozytywnych. Niemniej chocby teoretycznie możliwośc istnieje. Odpowiedz Link
infomsp Re: Dotacja na renowację kamienicy. 13.09.06, 12:31 cotbus76 napisała: > Niemniej chocby teoretycznie możliwośc istnieje. :-D powiedział bym, że "nawet mnie niż ...", ;-) ale faktycznie nie zauważyłem tego. Taki projekt w porównaniu z gminnym prawie zawsze będzie mniej konkurencyjny, a zainteresowanie jest bardzo duże. Odpowiedz Link