Dodaj do ulubionych

Wydanie albumu

27.12.07, 08:57
Chcę wydać album z historycznymi zdjęciami z mojej wioski rodzinnej. Wioska
została zalana wodami jeziora czorsztyńskiego (wcześniej oczywiście rozebrana
i przeniesiona w nowe miejsce) - prowadzę stronę www.nostalgia.maniowy.net, na
której mam kilkadziesiąt zdjęć z czasów przed zalaniem, kolejne kilkaset
właśnie obrabiam i pomyślałem, że dobrze byłoby wydać to w formie albumu (200
stron z najlepszymi zdjęciami plus zdjęcia z wyglądem obecnym). Do tego
dołożyłbym wywiady mojej koleżanki z ludźmi pamiętającymi tamtą wioskę, która
prowadziła u nas badania dla PAN. Dodatkowo płytka DVD z prezentacją
wszystkich zdjęć (około 550). Jeden ze znajomych poradził mi aby poszukać
funduszy w unii, koszt przedsięwzięcia to jakieś 30-40 tyś zł. Dla mnie to
kosmos. Czy istnieje jakiś fundusz, który finansuje takie projekty? Album
byłby rozprowadzany albo nieodpłatnie, albo za niewielką opłatą aby
dofinansować utrzymanie serwisu internetowego. Jestem osobą fizyczną, mogę
ewentualnie porozumieć się z domem kultury i z nimi to wydać.
Obserwuj wątek
    • rektorowi Re: Wydanie albumu 27.12.07, 12:22
      • rektorowi Re: Wydanie albumu 27.12.07, 12:31
        witaj,

fajna strona:) co do albumu i funduszy na niego - myśle ze udało by sie na to
        znaleźć środki, łatwiej mogłoby być gdyby położyc wiekszy nacisk na płytkę , a
        album jako dodatek do płyty - "digitalizacja zasobów dziedzictwa kulturowego"
        itp , itd..

proponuję być w kontakcie na priv - mieszkam pod zakopanem, zajmuję się po
        trochu funduszami ue , po trochu promocją regionu , także tematy bliskie albumowi ;)
    • cotbus76 Re: Wydanie albumu 28.12.07, 15:05
      Jako osoba fizyczna lub nawet razem ze znajomymi jako społeczna grupa
      inicjatywna nie macie możliwości ubiegania się o dotacje na wskazany przez
      Ciebie cel (chyba że macie do 30 lat, bo wtedy moglibyście spróbować w programie
      Młodzież w działaniu akcja 3 Inicjatywy młodzieżowe).Najprościej byłoby
      gdybyście mieli (założyli) stowarzyszenie miłośników swojej miejscowości,
      ponieważ organizacje pozarządowe mają dość duży, choć nadal niewystarczający,
      dostęp do różnego typu dotacji. Możecie także poprosić o wsparcie waszego
      pomysłu jakąś działającą już na waszym terenie organizację pozarządową , która
      ma wśród zadań statutowych działalność na rzecz kultury i dziedzictwa
      kulturowego (narodowego). W niektórych programach mogłaby wam pomóc także np.
      miejscowa parafia, ponieważ osoby prawne kościoła katolickiego oraz innych
      kościołów i związków wyznaniowych w wielu programach mogą otrzymywać dotacje na
      cele społeczne. To trudne rozwiązanie, bo większość stowarzyszeń groszem nie
      śmierdzi a w większości funduszy dotacyjnych trzeba niestety mieć wkład własny
      (od 10 do nawet 40 % wartości projektu) a nie zawsze można ze sobą łączyć
      pieniądze z różnych źródeł w finansowaniu tego samego przedsięwzięcia. Poniżej
      kilka moich sugestii :
      a) Moglibyście spróbować uzyskać środki z Ministerstwa Kultury z realizowanych
      przez nie Programów Operacyjnych (uczciwie powiem, że jest to naprawdę trudne,
      choć wnioski nie są zbyt skomplikowane). Wniosek musi złożyć albo jednostka
      kultury, albo jednostka samorządu terytorialnego albo organizacja pozarządowa.
      b) Sprawdziłabym czy wasze województwo nie daje środków na ochronę dziedzictwa
      kulturowego w ramach konkursu dla organizacji pozarządowych(u mnie na Dolnym
      Śląsku wspierają w tym zakresie także niskonakładowe wydawnictwa).
      c) przeszukałabym informacje o programach skierowanych do społeczności
      zamieszkujących obszary wiejskie i małe miasta takich jak "Działaj lokalnie",
      "Kultura Bliska", itp. realizowanych przez m.in. Europejski Fundusz Rozwoju Wsi
      Polskiej (www.efrwp.com.pl), Fundację Wspomagania Wsi,
      d) jeżeli będzie kontynuowany w 2008 r. program Fundusz Inicjatyw Obywatelskich
      to mógłby też być źródłem dotacji (informacje o poprzednich edycjach i ich
      zasadach : www.pozytek.gov.pl)
      e) tzw. fundusze norweskie dla organizacji pozarządowych mają mieć w 2008 r.
      kolejne terminy naborów, co ciekawe oficjalnie minimalny wkład własny wynosić
      może tylko 10 % w tym tylko 2 % muszą być wkładem finansowym a reszta rzeczowym
      (tutaj program poświęcony równości szans i integracji społecznej gdzie jednym z
      typów działań jest też pielęgnacja dziedzictwa kulturowego regiony
      www.funduszngo.pl/)
      życzę powodzenia i siły by nie stracić wiary w możliwość powodzenia projektu w
      konfrontacji z "dotacyjną biurokracją"
      • manioowy Re: Wydanie albumu 31.12.07, 13:50
        Jejuśku, dzięki!

Nie spodziewałem się aż takiej szczegółowej odpowiedzi. Co do zapału to nie
        braknie go z pewnością. Jakby co znajdę sponsorów na miejscu tylko dłużej trzeba
        będzie chodzić. Wszystkiego dobrego w nowym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka