Dodaj do ulubionych

Glywicka choinka

16.12.05, 19:43
no co, no co powinna mieć , by się odrózniała od innych regionów ? ;))))

jabłka muszą wisieć - tylko jakie ? ;))))
Obserwuj wątek
    • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 19:58
      jo mom sztuczne:)

ale krisbaum bydzie prawdiwy:))

ps

prziznac sie bez lyjtow kery juz mo stoc choinka!(?)
      • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:01
        krisbaum - to jest stroik ?
        Oczywiście , że powinna byc stawiana w Wigilie, ale stawiamy ją zazwyczaj
        wcześniej :)
        • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:01
          a jak się mówi wieszamy bombki czy bańki ?
          • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:04
            j godom bombki, a banki to momy na mlyko :)

Rico na zicher zaro powiy jak on godo:))

No a krisbaum to je choinka
            • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:06
              a robicie jeszcze takie papierowe ozdoby, może łańcuch ?
              Taki się dawniej sklejało z papierków kolorowych, oraz orzechy zawijało sie w
              złotko, sztuczne ognie się zawieszało
              • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:09
                niy Rita, tego juz kupa lot niy robiouech :((

A Ty to robisz jeszcze?

:)
                • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:12
                  Też już nie , ale kiedy dziewczynki były małe to im pokazywałam - to fajne były
                  robótki ręczne - takie jerzyki, takie zwierzaczki, gwiady, nawet gdzieś mam
                  takie zdjecie choinki tradycyjnej.
                  W niedzielę ubieram choinkę ale już nowoczesnie.
                  • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:14
                    jo pamiyntom nawet jak bouy prawdziwe swiyczki na choince :)
                    • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:16
                      tego nie pamiętam, ale najpiękniejsze były zimne ognie - takie iskierki ogienka
                      leciały - to była frajda
                      A co wieszasz oprócz bombek ?
                      • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:19
                        no lamki i take zuote choby kety ze lamety no i mom pora ptoszkow i gwiazda.
                        som tysz aniouki, i jakes inksze figurki.

A jak to je u cia?
                        • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:22
                          ja co roku zmieniam kolorystykę - miałam czerwono - granatową hehe, a teraz
                          czas na żółto- niebieską czyli ślaską ;)))
                          hehe, doszliśmy już jaka powinna być glywicka choinka żółto-niebieska ;)))
                          • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:23
                            a jo prawie byda miec czerwono-zuoto :))
                            • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:24
                              a bombony tez masz ?

czyli czerwone bombki a łańcuch złoty ?
                              • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:26
                                kedys my je wiyszali jak my byli maue, ale twera niyma we familii mauych
                                bajtli :))

ps

no niy caukym, pora dni tymu nom (siostrze od mojyj) urodzioua mauo cera :))
                                • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:29
                                  to jeszcze za mała by bonbony miała
                                  Ale Laband , co robi Twój siostrzeniec, ten który zdał maturę , studiuje ?
                                  • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:32
                                    ja, poszou na "turystyka" :)
                                    • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:02
                                      gdzie ?
                                      studiuje w Katowicach ?
                                      • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:03
                                        no:)
                                        • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:09
                                          na AWF ? tam jest taki kierunek

Musi być dobrym językowo
                                          Dumny jesteś !
                                          gratulacje
                                          • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:11
                                            Dzyinkuja w odniego imiyniu, ale obejzymy dopiyro co z tego bydzie :)
                                            • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:13
                                              A będą prezenty pod choinką ?
                                              • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:15
                                                niywiym jak to miasto Glywice dzisiej robi ?
                                                • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:18
                                                  u nas , wiadomo pod choinką zanjduje sie prezenty, które ktos podłożył, a
                                                  póżniej się je rozwija i się cieszy, że coś dostał - dobrze wytłumaczyłam ?
                                                  A u Was też tradycja obdarowania prezentami w Wigilię jest ?
                                                  • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:21
                                                    gynau tako samo :))

my momy nawt geszynk do kogos kogo prawie niyma :))
                                                  • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:37
                                                    niemożliwe i co z tym prezentem robicie ?
                                                    losujecie kto dostanie ?
                                                  • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:45
                                                    no, niy jak tyn co go praie niyma przijedzie nazod to go se musi som z pode
                                                    choinki wzionc :)
                                                  • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:51
                                                    hehe
                                                    A macie taki zwyczaj, że nie wpuszczacie do domu starej kobiety, bo to żle w
                                                    Wigilie wróży. Moją teściową będę musiała przez okno wpuszczać ;))))
                                                    Najgorzej to będzie ogrodzenie pokonac , ale wtenczas otwieram brame wjazdową ,
                                                    by bramka nie puszczać ;)))))
                                                    Macie ten zwyczaj ?
                                                  • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:52
                                                    jo to piyrsze suysza - skond to je tyn zwyczaj?
                                                  • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 22:03
                                                    Laband , takie są przekazy z dziadów pradziadów, że trzeba patrzeć kto pierwszy
                                                    wchodzi do domu w ten wigilijny dzień. Jeśli chlop to zwiastuje pomyślnośc ,
                                                    jeśli baba to odwrotnie. To dość słynny zwyczaj. Ja mam fajnie , bo znają to
                                                    moi bywalcy i rano już czakają by wejśc jako pierwszy chłop. Zaraz się domaga
                                                    nagrody ;)))
                                                    Nigdy nie patrzyłes na to kto wchodzi pierwszy do domu ?
                                                  • szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 22:04
                                                    niy, ale zapamiyntom se to :)))
                                                  • rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 22:11
                                                    Inni jeszcze to uproszczają sobie , ten zwyczaj i tylko wyglądna przez okno aby
                                                    zobaczyc pierwszą osobę . To też jest ciekawe , bo kto bedzie to nie ma na to
                                                    wpływu - trzeba liczyć na szczęście.
                                                  • rita100 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 19:40
                                                    Laband - to już wiesz , że w Wigilię nie wolno pierwszych do domu wpuszczać
                                                    starych bab :)
                                                    A teraz zobacz jaki następny zwyczaj panował - otóż , pamiętaj by w ten dzień
                                                    nic nie pożyczać jak rónież trzeba uważać na czarownice, które wyjątkowo w tym
                                                    okresie są aktywne ;))) Zabezpieczyć się możesz kładąc siekierkę na progu domu
                                                    ostrzem do góry .

"Z formami magicznymi okresu Bożego Narodzenia wiąże się przekonanie, że
                                                    wówczas specjalnie aktywnie działają czarownice, szkodząc bydłu i ludziom.
                                                    Zabezpieczano się przed nimi kładąc siekierę ostrzem do góry na progu domu i
                                                    obory. Panował przesąd, który przetrwał, że w tym okresie nie wolno nic
                                                    pożyczać, bo by się wszystko z domu straciło, znany jest on na terenie całej
                                                    Polski.."
                                                  • ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 20:24
                                                    Rita, jak mialem moze 10 lat to ojciec we Wigilie przyprowadziou do domu 17/18
                                                    letniego bezdomnego synka, (spou na glywickim Bahnhofie) wlasnie na Wigilia a
                                                    tyn synek potym u nos mieszkou byc moze nawet rok, nie za darmo, bo nyl bardzo
                                                    pracowity, jak matka wspominou.
                                                    Byl poklocony z jego ojcem, jak dostali wyjazd do Niemiec, to pojechau z
                                                    rodzina do Niemiec i nigdy my o nim nie slyszeli.
                                                  • rita100 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 20:28
                                                    To bardzo ładny gest był, teraz tego się nie spotyka - bardziej na dworcach
                                                    organizuja Wigilie dla wszystkich bezdomnych. U nas zawsze talerz zostaje pusty.
                                                  • rita100 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 20:51
                                                    Jak przed świętami na zachodzie niebo było czerwone, to mówiono, że 'aniołki
                                                    pierniki psieką'.
                                                  • ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 21:58
                                                    U nos tysz zawsze talerz pusty stoi, a ojciec czesto przywiod ludzi do dom a
                                                    mama krauzy z roladami uotwiyraua.
                                                    ;)
                                                  • sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:07
                                                    widziałam taki program w TV:chodzili redaktorzy specjalnie po domach i blokach
                                                    i żodyn ich niy wpuścioł na Wigilia do dom--my tysz momy zawsze przigotowane
                                                    dodatkowe nakrycie do wyndrowca:)
                                                  • ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:09
                                                    My by wpusciyli, ale niy z kamerom i mikrofonem tylko naprawde czuowieka
                                                    potrzebujacego.
                                                  • sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:19
                                                    ta kamera była ukryta i mikrofon tysz,a pozatym jak sie przez domofon godo to
                                                    tego niy widać ale yno słychać głos--jo bych tysz wpuściyła bo znom to:
                                                    34 Wtedy król powie tym po prawej stronie: Chodźcie,
                                                    błogosławieni mojego Ojca, weźcie w posiadanie królestwo przygotowane dla was od
                                                    stworzenia świata.
                                                    35 Bo byłem głodny, a nakarmiliście Mnie, byłem spragniony, a daliście Mi pić,
                                                    byłem przychodniem, a przyjęliście Mnie. 36 Byłem nagi, a przyodzialiście Mnie,
                                                    byłem chory, a odwiedziliście Mnie, byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie.
                                                    37 Wtedy sprawiedliwi odpowiedzą Mu: Panie, kiedyż to widzieliśmy Ciebie
                                                    głodnym, a nakarmiliśmy Cię? Spragnionym, i daliśmy Ci pić? 38 I kiedyż to
                                                    widzieliśmy, żeś przybył, i przyjęliśmy Cię? Albo żeś był nagi, i przyodzialiśmy
                                                    Cię? 39 Kiedyż to widzieliśmy Cię chorego albo w więzieniu, i przyszliśmy do Ciebie?
                                                    40 A król im odpowie: Zaprawdę powiadam wam: Coście uczynili dla jednego z tych
                                                    najmniejszych moich braci, uczyniliście dla Mnie. – 41 Wtedy powie tym po lewej
                                                    stronie: Precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany dla diabła i jego
                                                    aniołów! 42 Bo byłem głodny, a nie nakarmiliście Mnie. Byłem spragniony, a nie
                                                    daliście Mi pić. 43 Byłem przychodniem, a nie przyjęliście Mnie. Byłem nagi, a
                                                    nie przyodzialiście Mnie. Byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie.
                                                    44 Wtedy i oni powiedzą: Panie, kiedyż to widzieliśmy Cię głodnego albo
                                                    spragnionego, albo przybysza, albo nagiego, albo chorego, albo w więzieniu, i
                                                    nie usłużyliśmy Ci?
                                                    45 Wtedy im odpowie: Zaprawdę powiadam wam: Czegoście nie zrobili dla jednego z
                                                    tych najmniejszych, nie zrobiliście dla Mnie.
                                                  • ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:22
                                                    No to moj ojciec juz w niebie jest!
                    • sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:02
                      szwager_z_laband napisał:

> jo pamiyntom nawet jak bouy prawdziwe swiyczki na choince :)
                      jo tysz je pamiynto,yno trzeba było patrzeć ,żeby sie kristbaum niy
                      zapolou od tego
                      • ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:05
                        My tysz kulki i kana albo blachowka na mlyko mieli!
                        • sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:09
                          ballest napisał:

> My tysz kulki i kana albo blachowka na mlyko mieli!
                          mosz rech:mało to była blachowka a na wielko godało sie kana
            • sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:01
              szwager_z_laband napisał:

> j godom bombki, a banki to momy na mlyko :)
              >
              > Rico na zicher zaro powiy jak on godo:))
              >
              > No a krisbaum to je choinka
              jo godom kulki, a na mlyko mom kana
              • rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:30
                No i jeszcze jeden obrządek na Wigilię - nie zapomnijcie podejśc do płota
                sąsiada i potrząsnąc nim wypowiadając slowa :'jaja dla nas, gdakanie dla
                was' - odtąd kury gospodarza na jego podwórku tylko gdakały, a niosły się u
                siąsiada :)

hehe ;)
                • rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:35
                  ...........*.............,
                  ......................._/^\_
                  ......................<.....>
                  .....*................./.-.\.........*
                  ..............*........`/&\`...................*
                  ......................,@.*;@,
                  ...................../_o.I.%_\....*
                  ........*...........(`'--:o(_@;
                  .................../`;--.,__.`').............*
                  ..................;@`o.%.O,*`'`&\.
                  ............*....(`'--)_@.;o.%'()\......*
                  ................./`;--._`''--._O'@;
                  ................/&*,()~o`;-.,_.`""`)
                  .....*........../`,@.;+&.().o*`;-';\
                  ...............(`""--.,_0.+%.@'.&()\
                  .............../-.,_....``''--....-'`)..*
                  ..........*..../@%;o`:;'--,.__...__.'\
                  ..............;*,&();.@.%.&^;~`"`o;@();.........*
                  ............../();.o^~;.&.().o@*&`;&%O\
                  ........jks...`"="==""==,,,.,="=="==="`
                  ...........__.----.(\-''#####---...___...-----._
                  .........'`.........\)_`"""""`
                  ..................--'.')
                  ...............o(..)_-\
                  .................`"""`.`

jest już gotowa :)
                  • ballest Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:41
                    Rita dyc my chopy to cauy czos przezywomy,
                    "jaja dla WAS a gdakanie dla nas ;)"
                    • rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:48
                      to nie zapomnij do płotu podejść we Wigilie ;))))
                      Będziesz miał jaja kurze cały rok ;)))
                      • rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:53
                        Ten zwyczaj jest bardzo piękny i w dzisiejszych czasach trzebaby było auta na
                        dach wciagać z braku furmanek ;)))

W noc poprzedzającą Wigilię chłopcy i młodzi mężczyźni „chodzili po
                        szczęściu"”, czyli bezkarnie robili różne dowcipy słodko śpiącym mieszkańcom
                        wsi: malowali wapnem okna chałup, w których mieszkały panny na wydaniu,
                        zatykali słomą kominy, wciągali na dachy stodół lub chałup furmanki, kradli
                        furtki lub wychodki. Cała zabawa polegała na tym, aby mieć szczęście i nie dać
                        się złapać.
                        szkola.interklasa.pl/f057/chodzenie_po_szczesciu.htm
                        • ballest Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:58
                          Dowali my szyby na komin a ludzie nie umieli w piecyku zapalic, czytej po
                          slonsku w piecyku zatopic.
                          ;)
                          Zatopic = Zapalic, - dobre co Rita?
                          • rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 22:05
                            tak , dawniej to jakoś fajniej było przed i w Święta - tych kawałów to się
                            robiło ;)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka