rita100 16.12.05, 19:43 no co, no co powinna mieć , by się odrózniała od innych regionów ? ;)))) jabłka muszą wisieć - tylko jakie ? ;)))) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 19:58 jo mom sztuczne:) ale krisbaum bydzie prawdiwy:)) ps prziznac sie bez lyjtow kery juz mo stoc choinka!(?) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:01 krisbaum - to jest stroik ? Oczywiście , że powinna byc stawiana w Wigilie, ale stawiamy ją zazwyczaj wcześniej :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:01 a jak się mówi wieszamy bombki czy bańki ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:04 j godom bombki, a banki to momy na mlyko :) Rico na zicher zaro powiy jak on godo:)) No a krisbaum to je choinka Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:06 a robicie jeszcze takie papierowe ozdoby, może łańcuch ? Taki się dawniej sklejało z papierków kolorowych, oraz orzechy zawijało sie w złotko, sztuczne ognie się zawieszało Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:09 niy Rita, tego juz kupa lot niy robiouech :(( A Ty to robisz jeszcze? :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:12 Też już nie , ale kiedy dziewczynki były małe to im pokazywałam - to fajne były robótki ręczne - takie jerzyki, takie zwierzaczki, gwiady, nawet gdzieś mam takie zdjecie choinki tradycyjnej. W niedzielę ubieram choinkę ale już nowoczesnie. Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:14 jo pamiyntom nawet jak bouy prawdziwe swiyczki na choince :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:16 tego nie pamiętam, ale najpiękniejsze były zimne ognie - takie iskierki ogienka leciały - to była frajda A co wieszasz oprócz bombek ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:19 no lamki i take zuote choby kety ze lamety no i mom pora ptoszkow i gwiazda. som tysz aniouki, i jakes inksze figurki. A jak to je u cia? Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:22 ja co roku zmieniam kolorystykę - miałam czerwono - granatową hehe, a teraz czas na żółto- niebieską czyli ślaską ;))) hehe, doszliśmy już jaka powinna być glywicka choinka żółto-niebieska ;))) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:23 a jo prawie byda miec czerwono-zuoto :)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:24 a bombony tez masz ? czyli czerwone bombki a łańcuch złoty ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:26 kedys my je wiyszali jak my byli maue, ale twera niyma we familii mauych bajtli :)) ps no niy caukym, pora dni tymu nom (siostrze od mojyj) urodzioua mauo cera :)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 20:29 to jeszcze za mała by bonbony miała Ale Laband , co robi Twój siostrzeniec, ten który zdał maturę , studiuje ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:09 na AWF ? tam jest taki kierunek Musi być dobrym językowo Dumny jesteś ! gratulacje Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:11 Dzyinkuja w odniego imiyniu, ale obejzymy dopiyro co z tego bydzie :) Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:15 niywiym jak to miasto Glywice dzisiej robi ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:18 u nas , wiadomo pod choinką zanjduje sie prezenty, które ktos podłożył, a póżniej się je rozwija i się cieszy, że coś dostał - dobrze wytłumaczyłam ? A u Was też tradycja obdarowania prezentami w Wigilię jest ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:21 gynau tako samo :)) my momy nawt geszynk do kogos kogo prawie niyma :)) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:37 niemożliwe i co z tym prezentem robicie ? losujecie kto dostanie ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:45 no, niy jak tyn co go praie niyma przijedzie nazod to go se musi som z pode choinki wzionc :) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:51 hehe A macie taki zwyczaj, że nie wpuszczacie do domu starej kobiety, bo to żle w Wigilie wróży. Moją teściową będę musiała przez okno wpuszczać ;)))) Najgorzej to będzie ogrodzenie pokonac , ale wtenczas otwieram brame wjazdową , by bramka nie puszczać ;))))) Macie ten zwyczaj ? Odpowiedz Link
szwager_z_laband Re: Glywicka choinka 16.12.05, 21:52 jo to piyrsze suysza - skond to je tyn zwyczaj? Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 22:03 Laband , takie są przekazy z dziadów pradziadów, że trzeba patrzeć kto pierwszy wchodzi do domu w ten wigilijny dzień. Jeśli chlop to zwiastuje pomyślnośc , jeśli baba to odwrotnie. To dość słynny zwyczaj. Ja mam fajnie , bo znają to moi bywalcy i rano już czakają by wejśc jako pierwszy chłop. Zaraz się domaga nagrody ;))) Nigdy nie patrzyłes na to kto wchodzi pierwszy do domu ? Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 16.12.05, 22:11 Inni jeszcze to uproszczają sobie , ten zwyczaj i tylko wyglądna przez okno aby zobaczyc pierwszą osobę . To też jest ciekawe , bo kto bedzie to nie ma na to wpływu - trzeba liczyć na szczęście. Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 19:40 Laband - to już wiesz , że w Wigilię nie wolno pierwszych do domu wpuszczać starych bab :) A teraz zobacz jaki następny zwyczaj panował - otóż , pamiętaj by w ten dzień nic nie pożyczać jak rónież trzeba uważać na czarownice, które wyjątkowo w tym okresie są aktywne ;))) Zabezpieczyć się możesz kładąc siekierkę na progu domu ostrzem do góry . "Z formami magicznymi okresu Bożego Narodzenia wiąże się przekonanie, że wówczas specjalnie aktywnie działają czarownice, szkodząc bydłu i ludziom. Zabezpieczano się przed nimi kładąc siekierę ostrzem do góry na progu domu i obory. Panował przesąd, który przetrwał, że w tym okresie nie wolno nic pożyczać, bo by się wszystko z domu straciło, znany jest on na terenie całej Polski.." Odpowiedz Link
ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 20:24 Rita, jak mialem moze 10 lat to ojciec we Wigilie przyprowadziou do domu 17/18 letniego bezdomnego synka, (spou na glywickim Bahnhofie) wlasnie na Wigilia a tyn synek potym u nos mieszkou byc moze nawet rok, nie za darmo, bo nyl bardzo pracowity, jak matka wspominou. Byl poklocony z jego ojcem, jak dostali wyjazd do Niemiec, to pojechau z rodzina do Niemiec i nigdy my o nim nie slyszeli. Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 20:28 To bardzo ładny gest był, teraz tego się nie spotyka - bardziej na dworcach organizuja Wigilie dla wszystkich bezdomnych. U nas zawsze talerz zostaje pusty. Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 20:51 Jak przed świętami na zachodzie niebo było czerwone, to mówiono, że 'aniołki pierniki psieką'. Odpowiedz Link
ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 21:58 U nos tysz zawsze talerz pusty stoi, a ojciec czesto przywiod ludzi do dom a mama krauzy z roladami uotwiyraua. ;) Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:07 widziałam taki program w TV:chodzili redaktorzy specjalnie po domach i blokach i żodyn ich niy wpuścioł na Wigilia do dom--my tysz momy zawsze przigotowane dodatkowe nakrycie do wyndrowca:) Odpowiedz Link
ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:09 My by wpusciyli, ale niy z kamerom i mikrofonem tylko naprawde czuowieka potrzebujacego. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:19 ta kamera była ukryta i mikrofon tysz,a pozatym jak sie przez domofon godo to tego niy widać ale yno słychać głos--jo bych tysz wpuściyła bo znom to: 34 Wtedy król powie tym po prawej stronie: Chodźcie, błogosławieni mojego Ojca, weźcie w posiadanie królestwo przygotowane dla was od stworzenia świata. 35 Bo byłem głodny, a nakarmiliście Mnie, byłem spragniony, a daliście Mi pić, byłem przychodniem, a przyjęliście Mnie. 36 Byłem nagi, a przyodzialiście Mnie, byłem chory, a odwiedziliście Mnie, byłem w więzieniu, a przyszliście do Mnie. 37 Wtedy sprawiedliwi odpowiedzą Mu: Panie, kiedyż to widzieliśmy Ciebie głodnym, a nakarmiliśmy Cię? Spragnionym, i daliśmy Ci pić? 38 I kiedyż to widzieliśmy, żeś przybył, i przyjęliśmy Cię? Albo żeś był nagi, i przyodzialiśmy Cię? 39 Kiedyż to widzieliśmy Cię chorego albo w więzieniu, i przyszliśmy do Ciebie? 40 A król im odpowie: Zaprawdę powiadam wam: Coście uczynili dla jednego z tych najmniejszych moich braci, uczyniliście dla Mnie. – 41 Wtedy powie tym po lewej stronie: Precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, zgotowany dla diabła i jego aniołów! 42 Bo byłem głodny, a nie nakarmiliście Mnie. Byłem spragniony, a nie daliście Mi pić. 43 Byłem przychodniem, a nie przyjęliście Mnie. Byłem nagi, a nie przyodzialiście Mnie. Byłem chory i w więzieniu, a nie odwiedziliście Mnie. 44 Wtedy i oni powiedzą: Panie, kiedyż to widzieliśmy Cię głodnego albo spragnionego, albo przybysza, albo nagiego, albo chorego, albo w więzieniu, i nie usłużyliśmy Ci? 45 Wtedy im odpowie: Zaprawdę powiadam wam: Czegoście nie zrobili dla jednego z tych najmniejszych, nie zrobiliście dla Mnie. Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:02 szwager_z_laband napisał: > jo pamiyntom nawet jak bouy prawdziwe swiyczki na choince :) jo tysz je pamiynto,yno trzeba było patrzeć ,żeby sie kristbaum niy zapolou od tego Odpowiedz Link
ballest Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:05 My tysz kulki i kana albo blachowka na mlyko mieli! Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:09 ballest napisał: > My tysz kulki i kana albo blachowka na mlyko mieli! mosz rech:mało to była blachowka a na wielko godało sie kana Odpowiedz Link
sloneczko1 Re: Glywicka choinka 18.12.05, 22:01 szwager_z_laband napisał: > j godom bombki, a banki to momy na mlyko :) > > Rico na zicher zaro powiy jak on godo:)) > > No a krisbaum to je choinka jo godom kulki, a na mlyko mom kana Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:30 No i jeszcze jeden obrządek na Wigilię - nie zapomnijcie podejśc do płota sąsiada i potrząsnąc nim wypowiadając slowa :'jaja dla nas, gdakanie dla was' - odtąd kury gospodarza na jego podwórku tylko gdakały, a niosły się u siąsiada :) hehe ;) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:35 ...........*............., ......................._/^\_ ......................<.....> .....*................./.-.\.........* ..............*........`/&\`...................* ......................,@.*;@, ...................../_o.I.%_\....* ........*...........(`'--:o(_@; .................../`;--.,__.`').............* ..................;@`o.%.O,*`'`&\. ............*....(`'--)_@.;o.%'()\......* ................./`;--._`''--._O'@; ................/&*,()~o`;-.,_.`""`) .....*........../`,@.;+&.().o*`;-';\ ...............(`""--.,_0.+%.@'.&()\ .............../-.,_....``''--....-'`)..* ..........*..../@%;o`:;'--,.__...__.'\ ..............;*,&();.@.%.&^;~`"`o;@();.........* ............../();.o^~;.&.().o@*&`;&%O\ ........jks...`"="==""==,,,.,="=="==="` ...........__.----.(\-''#####---...___...-----._ .........'`.........\)_`"""""` ..................--'.') ...............o(..)_-\ .................`"""`.` jest już gotowa :) Odpowiedz Link
ballest Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:41 Rita dyc my chopy to cauy czos przezywomy, "jaja dla WAS a gdakanie dla nas ;)" Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:48 to nie zapomnij do płotu podejść we Wigilie ;)))) Będziesz miał jaja kurze cały rok ;))) Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:53 Ten zwyczaj jest bardzo piękny i w dzisiejszych czasach trzebaby było auta na dach wciagać z braku furmanek ;))) W noc poprzedzającą Wigilię chłopcy i młodzi mężczyźni „chodzili po szczęściu"”, czyli bezkarnie robili różne dowcipy słodko śpiącym mieszkańcom wsi: malowali wapnem okna chałup, w których mieszkały panny na wydaniu, zatykali słomą kominy, wciągali na dachy stodół lub chałup furmanki, kradli furtki lub wychodki. Cała zabawa polegała na tym, aby mieć szczęście i nie dać się złapać. szkola.interklasa.pl/f057/chodzenie_po_szczesciu.htm Odpowiedz Link
ballest Re: Glywicka choinka 19.12.05, 21:58 Dowali my szyby na komin a ludzie nie umieli w piecyku zapalic, czytej po slonsku w piecyku zatopic. ;) Zatopic = Zapalic, - dobre co Rita? Odpowiedz Link
rita100 Re: Glywicka choinka 19.12.05, 22:05 tak , dawniej to jakoś fajniej było przed i w Święta - tych kawałów to się robiło ;))) Odpowiedz Link