mondragora 29.12.09, 13:24 Suchym liściem na wietrze miotanym, płatkiem śniegu który topnieje nim dotknie ziemi, pustym akordem rozstrojonego fortepianu, czy wiesz kim jesteś i jakie drogi twoje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cichociemniasty Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 13:27 Trzeba samego siebie zapytać, a jak ja się siebie pytam to nie wiem czemu," ten ja " na moje pytanie nie odpowiada :) Odpowiedz Link Zgłoś
luizjusz Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 13:50 żywym obiektem ? Cechy konieczne Cechy konieczne by dany obiekt uznać za żywy 1. jest wyodrębniony ze świata zewnętrznego 2. posiada metabolizm 3. jest wewnętrznie stabilny, innymi słowy cechuje go homeostaza 4. posiada podsystem przechowywania i przetwarzania informacji, użyteczny dla reszty systemu 5. procesy wewnątrz systemu żywego są regulowane Cechy potencjalne Cechy które nie są konieczne by system uznać za żywy, ale konieczne by zachodził proces życia na większą skalę 1. obiekt żywy musi mieć zdolność do wzrostu i rozmnażania 2. w replikacji musi zachodzić zmienność (warunek ewolucji) 3. obiekt musi być śmiertelny. Nietrudno zauważyć, że cechy konieczne definiują organizm żywy jako autonomiczną strukturę, cechy potencjalne zaś odpowiadają redukcjonistycznej definicji życia, dotyczą więc procesu życia. Odpowiedz Link Zgłoś
cichociemniasty Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 13:55 formą białka, zbiorem autonomicznych replikatorów zdolnych do ewolucji, dynamiczną samo organizującą się strukturą ? Odpowiedz Link Zgłoś
luipepino Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 13:57 Uśmiechniętą i zadowoloną z siebie formą białka, szerokim strumieniem zlewającą wasze filozoficzne rozważania :))) Odpowiedz Link Zgłoś
zzoltar72 Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 15:43 Zbiorem chaotycznie miotających się molekuł, nawiązujących bezsensowne połaczenia neuronowe z których nie wynika nic, krążących po nierealnych orbitach pustki... ...a może ostatnim tchnieniem samotności?..... Odpowiedz Link Zgłoś
mimovioli Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 17:41 zzoltar72 napisał: > Zbiorem chaotycznie miotających się molekuł, nawiązujących > bezsensowne połaczenia neuronowe z których nie wynika nic, krążących > po nierealnych orbitach pustki... > ...a może ostatnim tchnieniem samotności?..... to piękne...szczególnie ta orbitalna pustka do mnie przemawia.... Odpowiedz Link Zgłoś
mondragora Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 17:43 przemijającą falą z przypływami i odpływami...czasami z grzywą w pianie... Odpowiedz Link Zgłoś
konto.na.chwile Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 17:49 zzoltar72 napisał: > Zbiorem chaotycznie miotających się molekuł, nawiązujących > bezsensowne połaczenia neuronowe z których nie wynika nic, Obawiam się, że z takich połączeń to mógłby wyniknąc raczej chaos, a nie NIC. Z chaosu zaś może wyłonić się COŚ:) krążących > po nierealnych orbitach pustki... > ...a może ostatnim tchnieniem samotności?..... Odpowiedz Link Zgłoś
mondragora Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 18:53 odwiecznym pytaniem pozostającym bez odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
mimovioli Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 18:55 drgnieniem, drżeniem, sekundą, wiecznością... Odpowiedz Link Zgłoś
cichociemniasty Re: Kim jesteś ? 29.12.09, 19:03 jestem tym kim jestem i taki jaki jestem, i tak powinno być ......... www.youtube.com/watch?v=8bU5C5hfdXM Odpowiedz Link Zgłoś
zzoltar72 Re: Kim jesteś ? 30.12.09, 08:36 ..a może cząstką niespełnienia która ciągla za czymś goni...złapać nie może...ustaje w biegu...goni za czymś innym...miota się beznadziejnie...upada i powstaje...jak feniks....trwa aż zgaśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mondragora Re: Kim jesteś ? 30.12.09, 09:44 zzoltar72 napisał: > ..a może cząstką niespełnienia która ciągla za czymś goni...złapać > nie może...ustaje w biegu...goni za czymś innym...miota się > beznadziejnie...upada i powstaje...jak feniks....trwa aż zgaśnie. Feniks odradzał się z popiołów już kolejnego dnia i był symbolem wschodu słońca. Jeżeli jest jakaś stała w naszym życiu to właśnie wschodzące każdego dnia słońce, bez niego życie by nie istniało. Odpowiedz Link Zgłoś
mimovioli Re: Kim jesteś ? 30.12.09, 09:47 mrówką w kosmicznej nieskończoności, ciągnącą swoje ziarenko piasku do mrowiska, nie znającą celu i sensu swego działania....skazaną na instynkt... Odpowiedz Link Zgłoś
zzoltar72 Re: Kim jesteś ? 30.12.09, 10:37 Zgadza się ;) co do Feniksa. Chodziło mi bardziej o miotające się "coś" które ma wzloty i upadki ale i koniec ostateczny. Słońce jest siłą ale nie można być słońcem - tak jak myślał Ludwik XIV. Chociaż zamieniłbym się z nim i z radością zmienił zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mondragora Re: Kim jesteś ? 30.12.09, 10:52 zzoltar72 napisał: > Zgadza się ;) co do Feniksa. Chodziło mi bardziej o miotające > się "coś" które ma wzloty i upadki ale i koniec ostateczny. > Słońce jest siłą ale nie można być słońcem - tak jak myślał Ludwik > XIV. Chociaż zamieniłbym się z nim i z radością zmienił zdanie. Zgadza się wszystko. To miotające się " coś " mające wzloty i upadki to po prostu człowiek i jego egzystencja. Personifikacja słońca jest raczej nierealna o czym już starożytnym Egipcie wiedziano, Nie tylko Ludwik uosabiał się ze słońcem, historia zna takich wielu. Cóż to tylko zwykły przerost ego małego i słabego pragnącego sobie dodać splendoru człowieczka. Odpowiedz Link Zgłoś
zzoltar72 Re: Kim jesteś ? 30.12.09, 11:31 mondragora napisała: > zzoltar72 napisał: > > > Zgadza się ;) co do Feniksa. Chodziło mi bardziej o miotające > > się "coś" które ma wzloty i upadki ale i koniec ostateczny. > > Słońce jest siłą ale nie można być słońcem - tak jak myślał Ludwik > > XIV. Chociaż zamieniłbym się z nim i z radością zmienił zdanie. > > Zgadza się wszystko. To miotające się " coś " mające wzloty i upadki to po > prostu człowiek i jego egzystencja. Personifikacja słońca jest raczej nierealna > o czym już starożytnym Egipcie wiedziano, Nie tylko Ludwik uosabiał się ze > słońcem, historia zna takich wielu. Cóż to tylko zwykły przerost ego małego i > słabego pragnącego sobie dodać splendoru człowieczka. Wielu ludzi pragnie być takim małym słoneczkiem dla innych. Jest im wtedy lepiej w życiu. Czują się wielcy i ważni.Czują się na świeczniku. Cóż że są trochę szaleni, ale chyba lepiej im się żyje. Obecnie nie muszą być królami - Na przekład nasi polscy "celebryci". Odpowiedz Link Zgłoś
hurian Re: Kim jesteś ? 31.12.09, 11:21 tylko czystą kartą, na której los nabazgrał jakichś znaczków stos... Odpowiedz Link Zgłoś
galkowy Re: Kim jesteś ? 31.12.09, 12:14 byłem sobie kiedyś tam, gdzieś tam i siam, i już mnie nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
beztora Re: Kim jesteś ? 31.12.09, 12:25 Zgodnie z zasadą, to co stare powinno odejść w starym roku by zrobić miejsce na nowe. Wszystkiego dobrego, wszelkiej pomyślności, wiatru w żagle. Wszystkim rozczarowanym mijającym rokiem życzę aby nowy był lepszy i przyniósł tylko dobre dni. Odwagi bycia sobą każdego dnia i radości z życia. Odpowiedz Link Zgłoś
osv Re: Kim jesteś ? 16.01.10, 23:18 red-fox napisał: > Jestem wyjatkowy. Jak kazdy, jak kazdy bez wyjatku...red-fox-ie : ) Soba.Choc nie zawsze jest latwo i wygodnie. To zadziwiajace, jak wiele jeszcze chcemy zobaczyc, przezyc, dokonac... www.youtube.com/watch?v=xHlkvYhtLOs Odpowiedz Link Zgłoś
red-fox Re: Kim jesteś ? 17.01.10, 14:01 osv napisała: > Jak kazdy, jak kazdy bez wyjatku...red-fox-ie : ) > > > Soba.Choc nie zawsze jest latwo i wygodnie. > To zadziwiajace, jak wiele jeszcze chcemy zobaczyc, przezyc, > dokonac... > > www.youtube.com/watch?v=xHlkvYhtLOs Chce ci coś opowiedzieć ale brakuje slow, moglbym to namalowac lecz nie wymyslil nikt kolorow ktore mozna uzyc, napisac moglbym wiersz, lecz jak odnalezc rym. Za twoj czuly szept, za dotyku deszcz, za milosci szal oddam to co mam. Oddam siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
snietywalenty Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 10:46 red-fox napisał: > Jestem wyjatkowy. i nadzwyczaj skromny :) Odpowiedz Link Zgłoś
red-fox Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 17:40 snietywalenty napisał: > red-fox napisał: > > > Jestem wyjatkowy. > > i nadzwyczaj skromny :) Ja sie nie chwale, ja po prostu mnam talent :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cichociemniasty Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 10:49 red-fox napisał: > Jestem wyjatkowy. Jestem nieprzewidywalny. Czy to jest irracjonalne ? Odpowiedz Link Zgłoś
snietywalenty Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 10:54 cichociemniasty napisał: > red-fox napisał: > > > Jestem wyjatkowy. > Jestem nieprzewidywalny. > Czy to jest irracjonalne ? Przyszłość jest nieprzewidywalna, zachowania ludzkie są nieprzewidywalne. W 100 % istnieje tylko prawdopodobieństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
mondragora Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 12:12 lądem nieodkrytym i niezbadanym, pustynią z piaskiem palącym stopy, deszczem ulewnym spływającym po skale, wiatrem buszującym w koronach drzew , zbutwiałym liściem użyzniającym glebę, iskrą w oku drugiego człowieka.... Odpowiedz Link Zgłoś
logikachaosu Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 12:14 mondragora napisała: > lądem nieodkrytym i niezbadanym, pustynią z piaskiem palącym stopy, deszczem > ulewnym spływającym po skale, wiatrem buszującym w koronach drzew , zbutwiałym > liściem użyzniającym glebę, iskrą w oku drugiego człowieka....a może tylko światłem odbitym w jego oczach ? Odpowiedz Link Zgłoś
mondragora Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 12:17 jestem wszystkim i niczym zarazem.... Odpowiedz Link Zgłoś
katinka6 Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 13:00 logikachaosu napisał: > mondragora napisała: > > > lądem nieodkrytym i niezbadanym, pustynią z piaskiem palącym stopy, deszc > zem > > ulewnym spływającym po skale, wiatrem buszującym w koronach drzew , zbutw > iałym > > liściem użyzniającym glebę, iskrą w oku drugiego człowieka....a może tylk > o > światłem odbitym w jego oczach ? Też tak myślę, logiko:) Odpowiedz Link Zgłoś
red-fox Re: Kim jesteś ? 18.01.10, 17:44 cichociemniasty napisał: > red-fox napisał: > > > Jestem wyjatkowy. To prawda. > Jestem nieprzewidywalny. To jest falsz, tego nie napisalem :-) Odpowiedz Link Zgłoś