Dodaj do ulubionych

Grzech pierworodny

03.12.07, 16:37
Grzech pierworodny

Zrywając owoce z drzewa pradawnego,
które ktoś posadził w samym środku Raju,
z drzewa wiadomości Złego i Dobrego,
potykam się ciągle na urwiska skraju...

Po tej stronie -wiedza, a po tamtej -pycha!
Tutaj -świętokradztwo, a tam -część nabożna!
Serce skołatane, obolałe wzdycha,
bo bez świętokradztwa nic zdobyć nie można.

A zatem się stało! Równi żeśmy bogom:
tworzymy historię, niszczymy atomy
i żadne modlitwy nic tu nie pomogą
-wpisaliśmy Stwórcę w nasze grube tomy.

Ponad kubkiem kawy, z senną garstką ludzi,
pilnuję literek na swym monitorze.
Gdy ciało usypia, mój zachwyt je budzi.
A jednak istniejesz gdzieś w tym wszystkim, Boże...
Obserwuj wątek
    • fanka.turystyki Errata 03.12.07, 16:39
      Już widzę, że z rozpędu "część nabożna" zamiast "cześć nabożna" wpisałam. Za tę
      i ewentualne inne błędy przepraszam i proszę o darowanie mi życia :-)))
      • polam5 Re: Errata 03.12.07, 17:59
        Wiersz ladny. Czytalem kilka(nascie) razy..
        Dla mnie "część nabożna" i "cześć nabożna" to jedno i to samo jako ze nie mam
        literek z ogonkami.... a wiec z tej strony nic Twemu zyciu nie grozi - nawet
        chlosty nie bedzie bo to niemozliwe na odleglosc. A tak nawiasem to czyzbys sie
        nie za bardzo przejmowala tak drobnymi bledami?
        • fanka.turystyki Re: Errata 03.12.07, 18:07
          Polam, to nie są drobne błędy, to są błędy rzeczowe. Usprawiedliwia je jedynie
          moje upojenie endorfinami. I to upojenie tak znaczne, że az prowadzące do stanu
          delirium scientific ;-PPP

Innymi słowy: spotkały mnie ostatnio wielkie zaszczyty i pochwały. A wszystko
          przez to, że wypełzłam z mojej dziury i odwiedziłam stare śmieci...
          • polam5 Re: Errata 03.12.07, 18:15
            Zaszczyty sluzbowe jak mniemam? No wiec gratuluje i zycze sukcessow.
            • fanka.turystyki Re: Errata 03.12.07, 18:20
              Ehe, niestety tylko służbowe te zaszczyty, ale dobre i to na poprawę
              samopoczucia :-)
              • polam5 Re: Errata 03.12.07, 23:11
                Wazne ze samopoczucie sie poprawilo.
                • fanka.turystyki Re: Errata 04.12.07, 12:54
                  Poprawiło by się bardziej, gdyby jeszcze szef zamiast mnie chwalić pod niebiosa,
                  załatwił dla mnie jedną rzecz, która zresztą słusznie mi się należy (oczywiście
                  że chodzi o kasę)... bo inni szefowie... potrafią tutaj... załatwić ten
                  drobiazg... osobom... którym wcale się on nie należy...

No ale żeby ten drobiazg załatwić to mój osobisty szef musiałby umieć się
                  przepychać, a nie tylko się ładnie uśmiechać i kiwać potulnie głową :-(
    • Gość: Greyblue Ladne :) IP: *.centertel.pl 03.12.07, 17:22
      Pozostaje mi tylko dla kontrastu odegrac role adwokata diabla, wbrew moim pogladom i prawdopodobnie rowniez wbrew pogladom autora ponizszego tekstu:

U & me baby ain't nothin' but mammals
      So let's do it like they do on the Discovery Channel
      Gettin' horny now
      • fanka.turystyki Oszszz, kurna ;-PPP 03.12.07, 17:25
        Mało tego, że już o Janosika masz u mnie krechę... to o te wygłupy (po
        angielsku) zarobiłeś drugą ;-PPP
        • Gość: Greyblue Re: Oszszz, kurna ;-PPP IP: *.adsl.inetia.pl 03.12.07, 21:03
          Powiedz, jakim narzędziem i gdzie na ciele mam te krechy nanieść. Zrobię to dla
          Ciebie :) W cyberprzestrzeni jestem supermenem, połączeniem Einsteina i
          Pudzianowskiego. W realu - chyba wiesz :( kurczak biurowy, zapadnięta klata,
          piwny brzuszek i tylko te paluszki klepią i klepią w klawiaturkę i ślinka
          cieknie na myśl o cyber-rozrywce :)
          • ginger43 Ale szczęściara! :PPP 03.12.07, 21:17
            Gość portalu: Greyblue napisał(a):

> ... Zrobię to dlaCiebie :)
            Ale Fanka to ma szczęście, żeby ktoś tak dla mnie chciał sobie coś
            ciachnąć... ech marzenie :)
            > ...kurczak biurowy
            Lepiej brzmi kogut biurowy, od razu Twoje notowania wzrosną.
            > zapadnięta klata,
            Chciałeś powiedzieć dół po wapnie :D
            > piwny brzuszek
            mięsień piwny - to lepiej się kojarzy.

No teraz całkiem, całkiem atrakcyjnie się prezentujesz :))) oj,
            jeszcze śliniaka poszukam, gdzieś może jeszcze jakiś się zawieruszył.
            _-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

"Sensem istnienia jest... istnienie sensu"
            • Gość: Greyblue Re: Ale szczęściara! :PPP IP: *.centertel.pl 04.12.07, 04:42
              Jak to M. Daniec powiedzial, "przeciez ja nie jestem Sharon Stone" :)))
              A i jeszcze jedno - chcialem Fance pogratulowac - milo jest byc docenionym w pracy :) Co do Krakowa, to bylismy tam latem z Zona - powspominac, odpoczac, moze znalezc to, co zgubilismy - chyba sie udalo :)
              • Gość: Greyblue Chyba (errata) IP: *.centertel.pl 04.12.07, 05:17
                Chyba = przyszlosc
                Patrzymy na nia z obawa, ale jednak bardziej z nadzieja - optymistycznie :)
            • fanka.turystyki Protestuję! :PPP 04.12.07, 12:56
              ginger43 napisała:

> Gość portalu: Greyblue napisał(a):
              >
              > > ... Zrobię to dlaCiebie :)
              > Ale Fanka to ma szczęście, żeby ktoś tak dla mnie chciał sobie coś
              > ciachnąć... ech marzenie :)

A niech nic sobie dla mnie nie ciacha! Ja nie chcę mieć go ani w części ani w
              całości na sumieniu ;-)))
              • ginger43 Re: Protestuję! :PPP 04.12.07, 15:06
                Może jemu to do szczęścia jest potrzebne, daj mu szansę :D

• polam5 Re: Oszszz, kurna ;-PPP 03.12.07, 23:13
            Tylko Harakiri w takim przypadku
            • white.falcon Re: Oszszz, kurna ;-PPP 03.12.07, 23:30
              Polam, uważaj z taką radą, bo Greyblue zaraz zażąda tu gejsz. ;-D A
              potem będzie płakał, że na same wiedźmy trafia. ;-)
              • polam5 Re: Oszszz, kurna ;-PPP 03.12.07, 23:34
                Myslisz ze go stac na gejsze?
              • Gość: Greyblue Re: Oszszz, kurna ;-PPP IP: *.centertel.pl 04.12.07, 05:28
                Moje doswiadczenie ma w sobie cos z harakiri - nie ma szans na replay. Pozdrawiam :)
              • Gość: Greyblue Do Falcon IP: *.centertel.pl 04.12.07, 10:15
                Skad wiesz, co bede mowil w przyszlosci?
                W szczegolnosci, ze bede kobiety od wiedzm wyzywal?
                Uzylem sformulowania podgatunek, co nie oznacza, ze je o wszystko obwiniam i stawiam siebie wylacznie w roli ofiary. Tu nie ma czerni i bieli. Po prostu ludzie bywaja z roznej gliny ulepieni.
                • white.falcon Do Greyblue :-) 04.12.07, 21:15
                  A nie zwróciłeś uwagi na ;-) i ;-D przy mojej wypowiedzi? Strasznie
                  poważny jesteś i strasznie poważnie odbierasz wpisy. OK, nie będę
                  żartować z Tobą, skoro takiś drażliwy. :-)
                  • Gość: Greyblue Re: Do Greyblue :-) IP: *.centertel.pl 05.12.07, 07:27
                    Nie zwrocilem uwagi na emotikony przy Twojej wypowiedzi. Co wiecej, dalej ich nie widze.
                    Wlozylas w moje usta slowo "wiedzma", tylko to widze.
                    Czas wiec zadbac o wzrok - moze soczewki kontaktowe? Jaka firme bys mi polecila, Falcon? Polegam na Twoim zdaniu :)
                    • white.falcon Re: Do Greyblue :-) 05.12.07, 17:18
                      No to istotnie - musisz udać się do lekarza od oczków. Ja leczeniem
                      nie zajmuję się i doradztwa nie prowadzam. Ostatecznie można
                      posłużyć się lupą. Natomiast na brak poczucia humoru lub zrozumienia
                      słowa pisanego nie zaradzi żaden lekarz :-)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=343&w=72840595&a=72859949
                      • Gość: Greyblue Komunikacja IP: *.centertel.pl 05.12.07, 18:50
                        Tu nie chodzi tylko o to, ze rozni ludzie maja rozne poczucie humoru. Tu chodzi tez o to, ze ten tekst odbieram jako bezpodstawna zlosliwosc. Skad przyszlo Ci do glowy, ze bede o kobietach mowil wiedzmy? Zwlaszcza, ze Tobie osobiscie przeciez wczesniej nie nadepnalem na odcisk. W kazdym razie nie przypominam sobie takiego zdarzenia. Jezeli bylem nie ok wobec kogokolwiek, kazdy ma prawo postawic mi konkretne zarzuty - przeprosze lub ustosunkuje sie.
                        Pozdrawiam :)
                        • white.falcon Re: Komunikacja 05.12.07, 21:15
                          Rany kota - nie mówiłam złośliwie. Napisałam w odpowiedzi na
                          Polamowe harakiri żartem, że zapewne zażądasz gejsz, a z racji tego,
                          że o gejszach na FR nie słyszałam, to tylko na wiedźmy trafisz -
                          mając w domyśle siebie lub kogoś podobnego do mnie. Nie rozumiem,
                          dlaczego tak Ciebie moja wypowiedź ubodła i dlaczego tak ją sobie do
                          serca wziąłeś. Ja tam ludziom nic nie zarzucam oprócz - co
                          poniektórym czasami - czepiania się mnie jak pijany płota (NIE mam
                          na myśli Ciebie, tylko ogół mojej bytności na forach). Skoro jakoś
                          nie rozumiemy się, to może sobie odpuśćmy rozmawianie ze sobą -
                          innych rozmówców tu dostatek - i takich, którzy mnie rozumieją i
                          moje żarty i takich, którzy Ciebie rozumieją i Twoje żarty.

Pozdrawiam :-)
                          • Gość: Greyblue Re: Komunikacja IP: *.centertel.pl 06.12.07, 09:46
                            Jestes merytoryczna, zmuszasz rozmowce do myslenia i kontrolowania emocji. Dlaczego wiec nie rozmawiac :)
                            Twoja wypowiedz ubodla mnie, gdyz jest skonstruowana tak, ze slowo wiedzma wklada w moje usta - podmiotu wypowiedzi, nie w Twoje - autora wypowiedzi. Odbieram to jako bezpodstawne, gdyz
                            nie uzylbym tego slowa, poprzestaje na sformulowaniu "pewien rodzaj kobiet". Powtarzam - tu nie ma czerni i bieli.
                            Pozdrawiam :)
                            • ginger43 Re: Komunikacja 06.12.07, 09:56
                              Uśmiech Wam poślę mikołajowy, bo się jakoś zaplątaliście w nerwowe
                              tłumaczenia. Jak się pisze coś, to dokonuje się często dużych
                              skrótów myślowych i przez to nie zawsze ktoś prawidłowo odbierze
                              intencje piszącego stąd pojawiają się tarcia. Ona żartowała, ja jako
                              postronny czytający tak to odebrałam.
                              Mnie tam możesz nazywać wiedźmą i się nie obrażę (sama się tak
                              czasami nazywam). U jednych takie obraźliwe słowo obraża, a u
                              innych niekoniecznie - zależy to od kontekstu, osoby itp.
                              Pozdrawiam i miłego dnia życzę z uśmiechami i prezentami
                              Gini

• Gość: Greyblue Ok :) IP: *.centertel.pl 06.12.07, 12:57
                                Dzieki Ginger i wzajemnie :)
                                U nas byl w nocy Mikolaj - dziecku cos przyniosl :)
                                Mam nadzieje, ze przyniosl rowniez calej rodzinie lepszego meza i tatusia :)
                                Falcon tez pozdrawiam :)
                                • ginger43 Re: Ok :) 06.12.07, 13:48
                                  Miło, że się uśmiechasz. Z pewnością przyniósł :)

• fanka.turystyki Grzesznicy!!! 06.12.07, 14:21
                                    A co Wy tu tak niewinnie o Mikołaju nadajecie, hęęęęęę???
                                    Spowiadać mi się natychmiast kto dostał rózgę, jaką i za co ;-PPP
                                    • ginger43 Re: Grzesznicy!!! 06.12.07, 14:23
                                      Hmmm, ja chyba i rózgę dostałam, ale dopiero po Twoim wpisie sobie
                                      to uświadomiłam. Odcierpiałam już za swoje wczorajsze małe
                                      grzeszki :PPP

• polam5 Re: Grzesznicy!!! 06.12.07, 18:13
                                      Ze mna gorzej - zupelnie mnie ominal. Chyba juz zwatpil ze sa jakiekolwiek
                                      szanse i investycja nie warta grosza....

See you in hell.....
                                      • ginger43 Re: Grzesznicy!!! 06.12.07, 18:16
                                        polam5 napisał:

> Ze mna gorzej - zupelnie mnie ominal. Chyba juz zwatpil ze sa
                                        jakiekolwiek
                                        > szanse i investycja nie warta grosza....
                                        >
                                        > See you in hell.....

Nie trać nigdy wiary, może mu coś wypadło...

www.zyczonka.ovh.org/gdzie-moj-prezent.html
                                        See you in heaven :)
                                        • polam5 Re: Grzesznicy!!! 06.12.07, 18:17
                                          Ja sie pocieszam ze na pewno oddal prezenty tym co bardziej potrzebnuja.. i mial
                                          racje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka