Dodaj do ulubionych

Nierówne traktowanie

13.12.09, 15:31
Mamy szereg różnych uregulowań, które mówią m.in. o nierównym traktowaniu
pracowników. Kodeks pracy, kodeks etyki, regulamin pracy itd. W moim odczuciu
pracownicy tzw. oddziałów typu C są nierówno traktowani w porównaniu z
pracownikami oddziałów typu A. W oddziale A jak jesteś np. na detalu to
martwisz się jedynie detalem i namiętnie możesz wałkować procedury z tej
dziedziny i jak chcesz to możesz zostać ekspertem z tej działki. Są różne
konkursy, gdzie kryteria są tak ustawione, że pracownik placówki typu C rzadko
może się załapać na nagrodę, bo on ma również inne obowiązki niż tylko np.
detal. Później są nagrody roczne albo półroczne, które pracownik placówki typu
C rzadko ogląda, bo nigdy nie będzie dobry w jednej dziedzinie, aby się
załapać na taką nagrodę. Coś tu jest nie tak z tym równym traktowaniem - nie
uważacie?
Obserwuj wątek
    • tola2009 Re: Nierówne traktowanie 13.12.09, 19:02
      W pełni się z Tobą zgadzam i w pełni popieram.
      • himalajista Re: Nierówne traktowanie 13.12.09, 23:41
        Oddzialy typu C-to obozy pracy.Wyzysk,lekceważenie i praca za trzech
        albo i więcej pracowników.Dlatego nazywa się "podporządkowany",bo
        nie ma nic do gadania i nie trzeba się liczyc z
        pracownikami.Dopisuje sie punkty w zakresie czynności i dowala
        równo.A podwyżki,nagrody ,premie i cała śmietankę spijają Ci
        z "nadrzędnego".
        • dragomir6 Re: Nierówne traktowanie 14.12.09, 18:11
          Co nam zostaje żeby się bronić skoro na związki zawodowe nie mamy co liczyć? Czy
          Rzecznik Praw Obywatelskich?
          • krowa66 Re: Nierówne traktowanie 14.12.09, 19:15
            a w typu B jest lepiej?Myślę,że niekoniecznie.Też mamy "3w1",albo i lepiej.A
            pensje?no wszyscy wiedzą .Ale dzisiaj "powalił"mnie bonus-nagroda(?)roczna -na
            łopatki.
            • mloda_duchem54 Re: Nierówne traktowanie 14.12.09, 19:37
              Czyżby u Was już wypłacili?Śląskie jeszcze nie.
          • samsung81 Re: Nierówne traktowanie 14.12.09, 21:59
            w pełni popieram, ale cóż nam zostaje? pensje mamy mniejsze niż w typu A,
            obowiązków 3 razy więcej, ich nie obchodzi jak coś nie gra, nie obchodzą ich
            skarbce, klucze, bankomaty, "sraty i pierdaty". Oni chcą wolne to idą, a my
            musimy o urlop na żądanie prosić się wcześniej i nie wiadomo czy się dostanie, a
            poza tym trzeba przyjść bo klucze, przekazania... Czasem to szkoda gadać. A tak
            w ogóle to moim zdaniem każdy pracownik z typu A powinien chociaż pełen miesiąc
            przepracować w oddziale typu C, ale nie tylko sprzedaż, tylko wszystko to co my
            mamy zakresie obowiązków.
            • himalajista Re: Nierówne traktowanie 14.12.09, 22:54
              Popieram...4 obszary biznesowe BOIP,KD,MSP i kredyty hipoteczne-
              wszsytkie procedury trzeba znac lepiej niż Ci co tylko robia w
              jednym obszarze biznesowym.Kazdy audyt wymaga od nas tak,jakbyśmy
              się zajmowali jedną 'działką",nie ma litości,zrozumienia.A
              wynagrodzenia
              dobrze wiecie jakie są,jeśli pracujecie w oddziale typu C.
              A jeśli chodzi o przejście na miesiąc z oddziału do
              podporządkowanego....zapłakałyby się ze stresu, nerwów i mam jedna
              głowe i daje ,że nie dałyby rady i zawlniałyby się prędko na własne
              życzenie.Trzeba mieć stalowe nerwy,samozaparcie,a czasami i nie mieć
              wyboru..bo to znosic.
              • a_grafka_2 Re: Nierówne traktowanie 15.12.09, 23:17
                Wiesz, sądzę,że jednak dałyby radę...w oddziałach A mamy dużo
                znajomości i w razie potrzeby moglibyśmy liczyc na pomoc chociażby
                przez telefon.Uważaj z takimi osądami typu-zapłakałyby się,
                zwolniłyby prędko...Kto wie, czy Ty sprostałabyś planom nakładanym
                na oddziały, z których tak kpisz.No więc nie dawaj głowy, nie
                ryzykuj.Mamy wiele sytuacji, że klient z oddziałów podporządkowanych
                odsyłany jest do oddziału macierzystego, bo koleżanki i koledzy z
                podporządkowanych nie radzą sobie.
                • himalajista Re: Nierówne traktowanie 16.12.09, 05:50
                  a_grafka_2 napisała:

> Wiesz, sądzę,że jednak dałyby radę...w oddziałach A mamy dużo
                  > znajomości i w razie potrzeby moglibyśmy liczyc na pomoc chociażby
                  > przez telefon.Uważaj z takimi osądami typu-zapłakałyby się,
                  > zwolniłyby prędko...Kto wie, czy Ty sprostałabyś planom nakładanym
                  > na oddziały, z których tak kpisz.No więc nie dawaj głowy, nie
                  > ryzykuj.Mamy wiele sytuacji, że klient z oddziałów
                  podporządkowanych
                  > odsyłany jest do oddziału macierzystego, bo koleżanki i koledzy z
                  > podporządkowanych nie radzą sobie.
                  Jedno pytanie-ile czasu przepracowałaś na oddziale typu C? Nie masz
                  pojęcia o czym piszesz...mogę z toba polemizować,jak przepacujesz
                  najmniej pół roku,bo narazie to co napisałaś to słowa
                  typowej "mądrali" z oddziału nadrzędnego.Musisz zobaczyć jak wygląda
                  ta robota rozłozona na 3 osoby,a nie na co najmniej 30.Mimo wszystko
                  w ten przedświateczny czas,życzę Ci zebyś nigdy nie trafiła do
                  C.Pozdrawiam.
                  • himalajista Re: Nierówne traktowanie 16.12.09, 06:02
                    I zapomniałam dodać-nadal daję głowę!
                • szreczynka Re: Nierówne traktowanie 16.12.09, 20:23
                  a_grafka_2 napisała:

> Wiesz, sądzę,że jednak dałyby radę...w oddziałach A mamy dużo
                  > znajomości i w razie potrzeby moglibyśmy liczyc na pomoc chociażby
                  > przez telefon.Uważaj z takimi osądami typu-zapłakałyby się,
                  > zwolniłyby prędko...Kto wie, czy Ty sprostałabyś planom nakładanym
                  > na oddziały, z których tak kpisz.No więc nie dawaj głowy, nie
                  > ryzykuj.Mamy wiele sytuacji, że klient z oddziałów
                  podporządkowanych
                  > odsyłany jest do oddziału macierzystego, bo koleżanki i koledzy z
                  > podporządkowanych nie radzą sobie.

Jak mówisz o planach to wyobraź sobie, że doradca w oddziale C ma
                  większy plan na kredyty niż w A - i co ty na to? Przyjdź spróbuj,
                  gwarantuję, że się zmęczysz, jak te które czasem przychodzą do nas
                  na zastępstwo i tego nie mogą robić tego też nie bo nie mają takich
                  uprawnień. Nawet przelewu z firmowego konta nie zaksięgują:-(
                • samsung81 Re: Nierówne traktowanie 17.12.09, 22:41
                  apropo planów... w C mam o połowę większy plan na karty, mam w PPI książeczkę np
                  690 000, zaznaczając że jest tylko jeden doradca - ja. W oddziale typu A nie
                  mają w ogóle planu na książeczki (tylko kasjerzy, karty mniejsze, no i jaki
                  przewał klientów - rożnych, a nie tylko ci sami. Z dużego miasta nikt nie
                  przyjedzie specjalnie do nas po kredyt, za to jest odwrotnie. Ale jak ktoś tutaj
                  już powiedział...można by polemizować. Więc proszę nie mów o planach, bo pewnie
                  w każdym oddziale są inne proporcje. Szkoda tylko że mamy często mniejsze
                  wynagrodzenie w podporządkowanych, bo chyba mi nie powiesz że masz 1750 netto?
                  • himalajista Re: Nierówne traktowanie 17.12.09, 23:03
                    Nie da sę tego niestety opowiedzieć..to trzeba przeżyc.Ci co pracują
                    w C wiedzą o czym mówisz-reszta nie zrozumie.trzech klientów
                    naraz,każdy z czym innym ,rozrzut tematów: od lokaty,wydruku z
                    konta,reklamacji bankomatu,kredyt hipoteczny,pożyczka itd.itp.
                    Co klient to inny temat, inne procedury,które musisz znac bardzo
                    dobrze,zeby klient wyszedł obsłużony i zadowolony.Widziałam juz
                    nieraz strach w oczach koleżanek z A na zastępstwie gdy podchodził
                    kolejny klient. Strach? mało powiedziane..przerażenie...i nie ma
                    koleżanek w koło, bo siedzimy po dwie na placówce -nikt nie podpowie
                    niczego.Jedna an kasie ,druga na ladzie-cala obsługa a ludzi mnóstwo.
                    Jemy na stojąco w biegu i trzymamy mocz do granic możliwości.Tak to
                    wygląda...i nikt nas nie ceni,to jest najgorsze.
                    • a_grafka_2 Re: Nierówne traktowanie 18.12.09, 20:25
                      Jak ja nie lubię tego głupiego przekomarzania się....Wyobraźcie
                      sobie, że 10 lat przepracowałam w "C", obecnie pracuję w "A".No więc
                      nie miałam przerażenia w oczach, natomiast mam porównanie.W
                      przypadku mojego oddziału sprawa na dzień dzisiejszy wygląda
                      następująco:5 osób ma 70& i trochę ponad.5 osób nie wyrobi
                      planu.Zaglądam do zaprzyjaźnionych placówek:kilka osób ma już ponad
                      100%.Zdecydowana większośc ponad 80%.Wszystkie placówki mają
                      dopisane depozyty, my przy olbrzymich planach nigdy.Może to kwestia
                      podziału planu.Nie wiem, ale nie można generalizowac.
                      • samsung81 Re: Nierówne traktowanie 28.12.09, 17:50
                        nikt nie generalizuje, ale opiera się raczej na własnych doświadczeniach
                        (wcześniej pracowałam a A). Z pewnością nie ma takich zależności we wszystkich
                        oddziałach. A co do depozytów plan udało nam się wyrobić w poprzednim kwartale i
                        przyrost mieliśmy 0%. Teraz też. Tak jest od kiedy biorą pod uwagę stan salda
                        rachunku, co z tego ze jest plan, jak powypłacają z kont... i lipa. W I kwartale
                        mają być zmniejszone plany :)
                        Wszystkiego dobrego na nowy rok!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka