Dodaj do ulubionych

BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ

29.04.11, 18:09
Dzisiaj rano szukając zupełnie innych informacji znalazłam w Google artykuł "Awantura o podwyżki pensji w PKO BP" na stronie Gazety Wyborczej, wystawiony 28.04.2011 r. autor Maciej Samcik dziennikarz GW.
Proszę sobie wyobrazić, że w Google zostały tylko informacje,że taki artykuł był. Nigdzie nie jest osiągalny. Byłam na wszystkich stronach z odwołaniami, ale wszędzie są linki do strony GW a tam artykuł został usunięty!!!
Kto usunął opublikowany już artykuł!!!! Cenzura!!!
W wersji papierowaj gazety nie ma tego artykułu.
Czy jest ktoś kto ma kopię tego artykułu lub może przytoczyć o czym był?
Musiał być bardzo drażliwy skoro potraktowano go w taki sposób.
Obserwuj wątek
    • czuk1 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 18:30

Musiała być przeprowadzona skuteczna interwencja banku u wydawcy,
      • jota1974 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 18:39
        Przez cały dzień 28.04.2011 artykuł był dostępny i teoretycznie każdy mógł go sobie skopiować i pewnie ktoś by skopiował gdyby wiedział jak to się skończy. Teraz trzeba zdobyć te dane w inny sposób. Musi być ktoś, kto chociażby czytał ten artykuł i teraz podzieli się tą wiedzą.
    • chr13 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 18:33
      Masz rację. Wielmożny Pan Prezes będzie teraz podwyższać pobory wyższej kadrze zarządzającej kosztem pracowników. Ukradł bonus i podwyżki nie dał (nawet nie zrekompensował wpływu inflacji na wynagrodzenia). Ale szczęśliwi są inwestorzy. Bo nawet klienci widząc Majewskiego i słysząc o jego gaży dostają wysypki. Każdy normalny minister skarbu zgłosiłby sprawę do prokuratury jako działalność na szkodę spółki skarbu państwa.
    • winnicki2 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 19:15
      faktycznie, tylko linki zostały,musiało się nieźle zakotłować jeśli była taka reakcja,wniosek jest
      jeden,władza wie ,że przegła pałe i chce zamieść wszystko pod dywan. moze jeszcze pajacykowaty prezesik wystąpi z odezwą do pracowników żeby nie komentować spraw firmy na forach, jak w firmie jest zamordyzm i nie ma komunikacji to tu będziemy pisać.
    • undka Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 20:51
      chyba o ten artykuł chodziło
      podaję link
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,9509937,Awantura_o_podwyzki_pensji_w_PKO_BP__Pracownicy_czuja.html
      chwilę temu jeszcze artykuł był
      • czuk1 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 21:27
        Emeryci bankowi też czasem tu mogą się przydać. Oto poszukiwane - artykuł i dyskusja nad nim:
        ============================================================
        Awantura o podwyżki pensji w PKO BP. Pracownicy czują się oszukani
        Maciej Samcik
        2011-04-30, ostatnia aktualizacja 30 minut temu
        Awantura o podwyżki dla 27 tys. pracowników PKO BP. - To przelewanie z pustego w próżne, a nie żadne podwyżki - skarżą się niektórzy z nich. - Podwyżki będą, ale nie dla wszystkich i na nowych zasadach - odpowiada zarząd PKO.
        PKO BP to nie tylko największy w Polsce bank, ale i jeden z większych pracodawców w kraju zatrudniający 27 tys. osób. Ostatnio powodzi mu się bardzo dobrze. W zeszłym roku PKO zanotował najwyższy w historii zysk - 3,3 mld zł - a wiosną wydał rekordowe 3,3 mln zł na dwuletnią pensję dla Szymona Majewskiego, który ma być nową twarzą PKO. Poprawiło się też zarządowi PKO BP, który wydostał się spod ustawy kominowej ograniczającej wynagrodzenia. Dzięki temu prezes PKO BP Zbigniew Jagiełło inkasuje ok. 90 tys. zł pensji miesięcznie, gdy jego poprzednicy musieli się zadowolić kilkunastoma tysiącami złotych. Choć gwoli sprawiedliwości trzeba dodać, że Jagiełło i tak zarabia zdecydowanie najmniej wśród prezesów dużych banków komercyjnych (wśród nich przeciętna pensja to 150 tys. zł).
        Rosnące zyski banku i rozrzutność na polu marketingowym rozpaliła wśród pracowników spór o podwyżki. Niektórzy z nich oskarżają szefostwo PKO BP o to, że zapowiedziało wzrost płac, a zamierza zafundować załodze jedynie niby-podwyżki, zabierając dotychczasowe przywileje. Kością niezgody jest podpisane 14 kwietnia porozumienie zarządu PKO ze związkami zawodowymi działającymi w banku. Ustalono w nim m.in., że od maja do comiesięcznej pensji pracowników zostanie włączony tzw. bonus roczny, czyli dotychczas przyznawana trzynasta pensja. Dzięki temu zabiegowi comiesięczne zarobki w PKO BP wzrosną o 8 proc. Ale rocznych premii już nie będzie.
        Wśród pracowników od ponad tygodnia panuje ferment. "Jesteśmy tymi propozycjami zbulwersowani. Od ponad dwóch lat czekamy na obiecane przez prezesa Jagiełłę podwyżki. W 2010 r. nie było nawet podwyżek inflacyjnych. Sam prezes przyznawał, że wynagrodzenia w PKO BP odbiegają od zarobków w innych bankach. I co? Otrzymujemy wielką figę z makiem. "Tłumaczenie prezesa, że podział i włączenie bonusa rocznego do comiesięcznych poborów mamy nazywać podwyżką, jest po prostu obraźliwe" - to fragment tylko jednego z e-maili, które piszą do "Gazety" pracownicy PKO.
        Pracowników PKO BP biją po oczach wydatki banku na promocję. "Wyobraża pan sobie, jak czują się pracownicy największego banku w kraju, którego władze lekką ręką gotowe są zapłacić pewnemu mało zabawnemu celebrycie ponad 3 mln zł, wydać ponad 60 mln zł na kampanię marketingową konta osobistego, wydać kolejne setki milionów na tzw. rebranding. To kuriozalne połączenie jest dla pracowników wyjątkowo bolesne i zupełnie niezrozumiałe. W banku wrze" - pisze inny pracownik.
        Czytaj też: Uwaga na podwyżki cen debetów w PKO BP!
        Czytaj też: PKO BP przewraca do góry nogami ofertę kont osobistych
        Po banku krążą informacje, że obiecane dodatkowe podwyżki, owszem, będą, ale nie dla wszystkich. "W ostatnich dniach prezes poinformował, że na podstawie wniosków z badań wynajętej do tego firmy wyrównanie pensji przysługuje ok. 4000 pracowników, z czego 3500 osób to kadra kierownicza. Dla pozostałych pozostało wielkie, wypasione zero" - to fragment kolejnego listu. Jego autor nawiązuje do spotu z Szymonem Majewskim i reklam, w których obiecuje klientom "wypasione zero" opłat i prowizji w ramach "Konta za zero".
        Przedstawiciele zarządu PKO BP uspokajają, że likwidacja bonusu to nie wszystko, a podwyżki będą. Przyznają jednak, że nie dla wszystkich. - Aby zbudować konkurencyjny system wynagrodzeń dla pracowników, przeprowadziliśmy projekt wartościowania stanowisk pracy. Efektem jest skatalogowanie stanowisk pracy w kilka grup, każda z nich została wyceniona, uwzględniając sytuację na rynku - tłumaczy Artur Miernik, szef departamentu zarządzania personelem i efektywnością.
        - Dyrektorzy komórek organizacyjnych mają możliwość podwyższenia płacy podległym pracownikom i wyrównanie wynagrodzeń osób, które zarabiały mniej, niż oferuje konkurencja. Dotyczy wszystkich pracowników banku, a nie tylko menedżerów - mówi dyr. Miernik. - Każdy z pracowników dostał indywidualny list opisujący cały proces oraz ramy czasowe wdrożenia systemu. Zaprosiliśmy też pracowników do dyskusji, każdy może napisać do zespołu wartościującego stanowiska pracy oraz do zespołu kadr.
        Ale zbuntowanych pracowników to nie przekonuje. "Za naszą ciężką pracę zakpiono z nas, wbijając nóż w plecy. Odebrano nam bonus, tłumacząc jak przedszkolakom, że to podwyżki. Czy wyobrażacie sobie, co by się działo w kraju, gdyby górnikom "podwyżki" sprezentował rząd, odbierając świadczenia barbórkowe? Może trzeba by naszego prezesa zaprosić na salę, ale nie gimnastyczną, tylko operacji bankowych, by zobaczył pracę szarego pracownika?" - to fragment e-maila kolejnego pracownika.
        ====================================================

• jota1974 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 21:37
        Wielkie dzięki!!!
        Mi też wydaje sie, że to ten artykuł. Już skopiowałam.
        Najważniejsze co z niego wynika to fakt, że pracownicy nagłaśniają sprawę w mediach. Może tym razem coś się uda, może coś się zmieni.
        Jak widać artykuł był na tyle niewygodny, że zniknął prawie całkowicie z internetu.
        Ps. Zawsze trochę narzekałam na prezesów i przełożonych - zwykły pracownik też ma pomysły na ulepszenie procedur, pracy, itp, które zwykle nie są wprowadzane w życie i człowiek się irytuje. ALE WIERZCIE MI - OBECNEGO PREZESA ZAPAMIĘTAM DO KOŃCA ŻYCIA - I NIE BĘDĄ TO MIŁE WSPOMNIENIA:(
        Zwłaszcza jego długoplanowa wizja "podwyżek" przy stałym poziomie kosztów.
        Czy wiecie, że ZZ już dwa lata temu zgodziły się by bonus nie był obligatoryjny.
        Zrobiono koronkową robotę w białych rękawiczkach - zgodnie w przepisami i przy współpracy ZZ. Jeszcze trochę takich news-ów i uznam, że w pełni wypracowuje swoją pensję w wysokości 90 tys./m. Ciekawe jakie jeszcze szykuje dla nas niespodzianki.
        • zzzig Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 22:32
          spieszę uspokoić nastroje. oto treść maila jakiego dostałem od autora tekstu Macieja Samcika:

"Dzień dobry, zaszło nieporozumienie. Ludzie z działu internetowego gazety za wcześnie go opublikowali, będzie wystawiony już oficjalnie jutro (w sobotę), łącznie z wpisem w moim blogu i tekstem w papierowym wydaniu Wyborczej (jestem na L4, więc nie wiem na 100% czy artykuł się ukaże, ale właśnie ze względu na planowaną emisję w papierowej Wyborczej została wstrzymana jego edycja internetowa)".

duuuuże brawa dla pana Macieja za ten artykuł !
          • jota1974 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 29.04.11, 22:56
            Dzięki za info.
            Nie wiem, ale chyba trochę mi ulżyło - teoria spiskowa dziejów upadła, przynajmniej w mojej głowie:)))
            Co nie znaczy, że mój nastrój uległ poprawie.
          • e-menda77 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 30.04.11, 07:30
            faktycznie artykuł dziś się ukazał: wyborcza.biz/biznes/1,100896,9509937,Awantura_o_podwyzki_pensji_w_PKO_BP__Pracownicy_czuja.html
            • czuk1 Awantura - napisali w Gazecie 30.04.11, 11:15

Awantura - napisali na Gazecie
              Autor: antysz1313 30.04.11, 10:57
              Dodaj do ulubionych
              Odpowiedz cytując Odpowiedz
              wyborcza.biz/gieldy/1,101260,9509937,Awantura_o_podwyzki_pensji_w_PKO_BP__Pracownicy_czuja.html
              Mogliby się już tak "gupio" nie tłumaczyć ...
          • czuk1 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 30.04.11, 11:17
            Podziękowania zzzig za skuteczne uruchomienie Samcika.
            Jego art. i wpis na blogu skopiowałem wcześniej (wpis na blogu jest na osobnym wątku).
            • vranix Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 30.04.11, 11:20
              art jest juz na stronie głównej w dziale Biznes.

Chociaz tyle, ale nie sądze by nam to cos pomogło :(
              • zzzig Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 30.04.11, 12:16
                prezes na pewno już wie o tym artykule.
                zobaczymy. przecież "kropla drąży skałę".
        • korkipko555 Re: BARDZO PROSZĘ O POMOC - USUNIĘTY ARTYKUŁ 01.05.11, 23:32
          Nieprawda, że ZZ już dwa lata temu zgodziły się by bonus nie był obligatoryjny- Bonus był w układzie zbiorowym i sam Prezes bez zgody ZZ go nie zlikwidował. Dopiero w tym roku ZZ odwaliły numer i dały sie podejść .Ja winię za to Przewodn. obu ZZ .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka