Dodaj do ulubionych

NASZ GŁOS

04.12.11, 21:14
GAZETA BANKOWA
2011-12-01
Autor
Jacek Strzelecki

To Część artykułu dotycząca Naszego Banku / Zgadnijcie kto, miał odwagę, mówić twardym głosem o Naszych sprawach na forum publicznym i kogo władza uparła się wykończyć za wszelką cenę /. Bądźmy silni wysyłajcie deklaracje – bądźmy razem, dajmy sobie szansę, nie ryzykujecie niczym, gdy on wszystkim.

Bankowcy maję problem z bankami

W Warszawie odbyło się zebranie Komitetu Sterującego FECEC (Europejskiej Federacji Kadr Kierowniczych Instytucji Kredytowych), podczas którego uwidocznione zostały bolączki polskiego systemu bankowości widzianego od kuchni.

Poniższy tekst przytacza wybrane opinie pracowników banków, będących jednocześnie działaczami związkowymi. Tekst powstał w oparciu o stenogram konferencji i w celu ochrony przed oskarżeniami o działanie na niekorzyść banku, nie ujawnia tożsamości wypowiadających się, a jedynie ich stanowiska i nazwy instytucji, o których mówią.

Bank PKO BP
W moim banku systemem premiowania MBO są objęci wszyscy, czyli około 27 tys. pracowników. Pomysłodawcy i twórcy tego rozwiązania pracujący wcześniej m.in. w banku Pekao realizują swoje pomysły w całym PKO BP. Na ponad pięciokrotnie większej próbce pracowników niż w Pekao. System funkcjonuje od 2009 r. Podstawowa różnica dostrzegalna gołym okiem to planowane i systematyczne podnoszenie kwartalnych planów sprzedażowych o ok. 20-50 proc. U naszej bezpośredniej i największej konkurencji wielkość planów wzrasta prawdopodobnie o tyle rocznie co w PKO kwartalnie! Takie postępowanie pozbawia pracowników dodatkowego wynagrodzenia praktycznie w ogóle. Dzieli przy okazji Polskę na kategorie A i B. Wyniki realizacji planów sprzedażowych są też narzędziem wykorzystywanym do zwalniania, zastraszania i uprawiania lobbingu na pracownikach. Zwolnionych z tego powodu można liczyć już w setkach. Nie każdy zwolniony pracownik wie, jak walczyć o swoje prawa, wynagrodzenie i godność. Pracodawca tylko to wykorzystuje. Dlatego przemawia do mnie pomysł przedstawicieli kilku najbardziej liczących się europejskich banków zbudowania i propagowania pomysłów mających na celu stworzenie europejskiego społeczeństwa socjalnego. Ruchu mającego na celu stworzenie jasnych zasad, reguł i regulacji. Problemu nie było dopóki nie dotknął nas kryzys w 2008 r. Dziś zapowiada się, że kryzys może być bardziej dotkliwy, a Polska nie będzie zieloną wyspą. Bez stabilnych zasad i efektywnych narzędzi współpracy na linii pracodawca--pracownicy-związki zawodowe nie będzie możliwa realizacja strategii biznesowych wytyczonych w moim banku przez większościowy akcjonariat, czyli Skarb Państwa. Na razie na końcu drogi jest zysk i jak najwięcej zer, a nie człowiek. Zwykli pracownicy nie martwią się tylko o plany sprzedażowe. Ciąży im atmosfera pracy (a raczej jej brak) i niepewność stałości zatrudnienia. Planowana redukcja zatrudnienia w 2012 r. projektowana jest na tysiące zwolnionych pracowników. Zasady zwolnienia nie będą takie jak dotychczas. Mają zniknąć ewentualne zachęty i dodatkowe bonusy związane z dobrowolnymi odejściami. Ci, którzy zostaną po prostu zwolnieni mają dostać tylko to co przewiduje kodeks pracy. Pracodawca z wielką chęcią chciałby zmienić zasady wynagradzania. Być może PKO będzie likwidowało nieefektywne placówki lub zmieni strukturę organizacyjną. A ci, którzy nie realizują planów, nie są posłuszni i zarabiają najwięcej (czyli ich zwolnienie „zluzuje środki" dla właściwych osób) dostaną od pracodawcy takie propozycje nowej pracy, że z założenia będą one dla nich nie do przyjęcia. Mój związek i ja jesteśmy trochę między młotem a kowadłem. Z jednej strony mamy dużą liczbę „fanów i cichych zwolenników", z drugiej oczekuje się od związku, że rozwiąże wszystkie problemy, ale bez ich uczestnictwa. Zrobi to szybko i skutecznie. Żałuję, że nie mam „czarodziejskiego pierścienia" na palcu! Niestety strach przed utratą pracy i przykłady co może zrobić szef nieuległemu podwładnemu oraz formy represji, robią swoje.

Ad vocem FECEC Przedstawiciele Europejskiej Federacji Kadr Kierowniczych Instytucji Kredytowych (FECEC) podczas spotkania z polskimi związkowcami w swoich wypowiedziach podkreślali, że w krajach tzw. starej Europy funkcjonują podobne zasady, gdzie sprzedaż,\ sprzedaż i jeszcze raz sprzedaż jest najważniejsza. Banki sprzedają nawet telefony, byle był zysk. Pracownicy również są codziennie rozliczani, z tą różnicą, że obowiązują wyższe zarobki inne systemy premiowania i jak podkreślają, trochę lepsza kultura wewnętrzna. Nie mają wątpliwości, że banki już dawno przestały działać jak instytucje zaufania publicznego. Rozwiązanie problemów w sektorze bankowym FECEC widzi we wdrażaniu idei „Europa Socjalna", którą uważają za podstawowy i niezbędny element integracji europejskiej.
- W obliczu obecnego bardzo poważnego „kryzysu finansowego", który stopniowo może zarazić całość gospodarki realnej, FECEC wykazuje determinację w działaniach na rzecz wzmocnienia dialogu i harmonizacji europejskiej, co w ramach prawdziwego „europejskiego paktu społecznego" przynieść ma konkretne odpowiedzi na ciężkie i trudne wyzwania stawiane przez restrukturyzacje, konsolidacje i fuzje zachodzące na arenie europejskiego i międzynarodowego sektora bankowości i finansów - mówi Jean-Marc Gueguen, przewodniczący FECEC. •
GAZETA BANKOWA
2011-12-01
Obserwuj wątek
    • istnycyrk Re: NASZ GŁOS 05.12.11, 08:15
      "Mój związek i ja jesteśmy trochę między młotem a kowadłem. Z jednej strony mamy dużą liczbę „fanów i cichych zwolenników", z drugiej oczekuje się od związku, że rozwiąże wszystkie problemy, ale bez ich uczestnictwa. Zrobi to szybko i skutecznie. Żałuję, że nie mam „czarodziejskiego pierścienia" na palcu! "

Dlatego przestańcie stać z boku!
      Zapisujcie się do nowych ZZ !
      Nie bójcie się! Przynależność do ZZ może tylko wszystkim pomóc, a nie zaszkodzić!
      To nie może być tylko ten jeden głos! Musimy go wzmocnić swoją obecnością.
      Bierzcie deklaracje i długopisy w dłonie. To zajmuje chwilkę i kosztuje niewiele. Tylko trochę chęci z waszej strony !
    • istnycyrk Re: NASZ GŁOS 05.12.11, 08:17
      www.zzpbpkobpsa.org.pl - ZAPRASZAM
    • wilki6 Re: NASZ GŁOS 05.12.11, 14:43
      zastraszanie i szantaż ludzi-wszystko po to by przejąć ich wynagrodzenia!przecież Oni dzielą tą kasę między sobą!!!!Nie prawdą jest, że potrzebne są redukcje bo taki jest interes firmy!!!Odzyskaną kasę przydziela się w formie podwyżek SWOIM-to jest uwłaszczenie na stanowiskach pracy.
      • bankoadmin Re: NASZ GŁOS 05.12.11, 18:49
        Święta racja!!! A jak się głośniej odezwiesz to robią wszystko aby udowodnić że jesteś nierobem i durniem. A jak już "nad swoim" zbiorą się czarne chmury to zamiatają temat pod dywan i tworzą dla niego stanowisko wbrew Regulaminowi i dalej rządzi tyle że z drugiego rzędu. I tak się dalej życie toczy...Dosyć tego ! Ludzie gdzie wy macie oczy !!
    • istnycyrk Re: NASZ GŁOS 09.12.11, 07:56
      Na stronie internetowej są zawarte wszystkie informacje o NASZYM ZWIĄZKU (naszym, bo z nas - zwykłych pracowników)
      www.zzpbpkobpsa.org.pl
    • nazar04 Re: NASZ GŁOS 09.12.11, 11:19
      Dzięki za adres. Zaczynam działać na swoim terenie.
      Nie można pozwolić, żeby krzywdzili kogoś, kto jako jeden z nielicznych staje w obronie pracowników.
      Sebastian wracaj do zdrowia i do nas.
    • g-n13 Re: NASZ GŁOS 09.12.11, 18:17
      w gdansku sprzataja, trzy wieże-ja nie wierze!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka