Dodaj do ulubionych

Zwolnienie a kredyt z FŚS

18.05.12, 14:36
Witam wszystkich, zostałam zwolniona z pracy w PKO BP SA został mi jednak do spłaty kredyt z FŚS. Czy może ktoś mi podpowiedzieć jakie są szanse aby spłacać go w ratach a nie w całości? Ja dostałam pismo, że muszę go spłacić ostatecznie w dniu rozwiązania umowy o pracę.
Obserwuj wątek
    • ewa1252 Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 18.05.12, 15:12
      Koleżanka z mojego oddziału miała taka sama sytuację, napisała prośbę i rozłożono jej spłatę kredytu z FŚŚ na raty
      • zzxr Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 18.05.12, 15:24
        Dzięki bardzo trochę mnie pocieszyłaś.
        • ona352 Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 22.05.12, 13:02
          Witam . Jestem w takiej samej sytuacji , zwolniono mnie i mam do spłaty mieszkaniówkę . Nie zgodzono się na raty i też jestem w kropce . Te prośby nic nie dają w moim przypadku , nie wiem co dalej . Ale na odchodne nam prezent robią . Też nie wiem co robić .
          • ona352 Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 22.05.12, 13:07
            Panie przyjmujące mój wniosek na raty to jakby pretensje miały , że jak ja śmiem pko prosić o raty ...
    • istnycyrk Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 22.05.12, 20:48
      To od czego to zależy, ze jednym rozkładają kredyt na raty a innym nie ?
    • sylwia_1975 Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 22.05.12, 21:18
      W mojej umowie z ZFŚS z września 2009 jest zapis, iż pożyczka niespłacona staje się wymagalna i podlega spłacie w całości z dniem rozwiązania stosunku pracy. Natomiast ten punkt nie ma zastosowania w przypadku rozwiązania stosunku pracy w związku z przejściem na emeryturę lub rentę albo z przyczyn niedotyczących pracownika oraz w przypadku przejęcia pracownika przez innego pracodawcę art 23 1KP. Moim zdaniem należałoby określić co oznacza stwierdzenie "z przyczyn niedotyczących pracownika". W art. 36 KP (dotyczy innej sprawy) jest mowa ze wypowiedzenie z przyczyn niedotyczących pracownika to m.in. upadłość, likwidacja. Więc może warto sięgnąć po regulamin i tam wyczytać czy są wyszczególnione te sytuacje niedotyczące pracownika. Bo uważam, że jeżeli ktoś przechodzi na emeryturę, rentę i wypowiedzenie nie było z przyczyn pracownika (np. likwidacja stanowiska, wypowiedzenie z tyt redukcji etatów, reorganizacja) to myślę, że można powalczyć o zachowanie terminów umowy. Ale to najpierw trzeba by sprawdzić zapisy regulaminu albo wystąpić o interpretację regulaminu, zapisów umowy.
      • fig-a75 Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 23.05.12, 08:35
        mnie kiedyś zwolnili z powodu redukcji etatów i "remontówkę" mogłam dalej spłacać w ratach. nie musiałam pisać dodatkowych próśb - sami dali taką informację. co więcej - napisałam wniosek o przyznanie zapomogi socjalnej, którą mogłabym spłacić część "remontówki" - kwotę przyznali i przelali od razu na spłatę części pożyczki. (sama wychowuję dziecko, więc może dlatego dali)
        ale to było kilka lat temu.
    • zzxr Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 23.05.12, 08:37
      Ja napisałam to podanie i wysłałam - jak dostanę odpowiedź to dam znać, ale w umowie jest też taki punkt, że zmian w umowie można dokonać tylko w formie pisemnej. Więc chyba istnieje możliwość rozłożenia tego na raty - mam przynajmniej taką nadzieję. Jestem z mazowieckiego.
    • sylwia3128 Re: Zwolnienie a kredyt z FŚS 24.05.12, 15:58
      Masz problem ze spłatą kredytów?Wpadłeś w pentle długów?Napisz, pomożemy! s.putkowska@tvn.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka