Dodaj do ulubionych

Geneza mobbingu

06.08.12, 06:19
Mobbing jaki obserwujemy nie jest widzimisię kilku dyrektorów. To jest odpowiedź kadry menedżerskiej na patologiczne zarządzanie instytucją. Oni po prostu chcą przetrwać a funkcjonują w następujących warunkach : zalew ciągle zmienianych przepisów, niedobory kadrowe, nierealne plany, brak narzędzi do ich realizacji, ciągła presja centrali której nie interesują tłumaczenia. W takich patologicznych warunkach kadrze menedżerskiej nie zostaje nic innego, jak zarządzanie przez siłę, mobbing ( który nie jest celem samym w sobie ), zastraszanie itp. Oni w większości przypadków nie chcą świadomie mobbingować ale nie zostaje im nic innego - chcą przetrwać na posadkach a rynek pracy jest dla nich praktycznie zamknięty ( bo cóż umie taki dyrektor jeden z drugim jak na wszystko ma procedurę ). Taka jest prawda. Bez zmian strukturalnych mobbing będzie narastał.
Obserwuj wątek
    • ukryty_wafel A ten swoje 06.08.12, 07:14
      Exworkredekfreud napisał:

> Mobbing jaki obserwujemy nie jest widzimisię kilku dyrektorów.

Ty mobbing widzisz wszędzie, nawet jak dyrektor pogoni do roboty, jak zwróci uwagę, jak da nagane za błędy

>To jest odpowied
      > ź kadry menedżerskiej na patologiczne zarządzanie instytucją.

Odwracasz kota ogonem. Mobbing jest wszędzie, w każdej firmie zdarzyć sie może mobbing.
      I sam mobbing jest patologia Exworkredekfreudzie. Nieprawda jest, ze instytucja jest patologiczne zarządzana. Bo ten bank jest zarządzany bardzo dobrze. Natomiast są nie liczne przypadki ludzi, którzy nie rozumieją, ze np. Z niewolnika nie ma pracownika.

>Oni po prostu chc
      > ą przetrwać a funkcjonują w następujących warunkach : zalew ciągle zmienianych
      > przepisów,

Zasady, procesy sie zmieniają, bo organizacja musi płynnie reagować na otaczający nas Swiat, konkurencje i nowe wyzwania. Produkty podlegają zmianom, ludzie maja zmienne obowiązki.
      To jest po prostu norma. Wielu ludziom to sie ne podoba, bo dla nich stabilizacja to brak zmian.
      I dlatego tak wielu ludziom trudno jest w nowej rzeczywistości sie odnaleźć

>niedobory kadrowe,

Występują gdy dokonują sie zmiany. Wynikają z błędów w planowaniu albo w wyniku zaskoczenia, gdy nie można sie było do zmianyr pzygotowac :) albo znzarzadzania, gdzie osoby ktore do czegoś sie zobowiazaly, ze swoich zobowiązań sie nie wywiazuja, albo popełniają rażące błędy.

> nierealne plany,

Plany są realne, ich podział bywa błędny, bo osoby planujace nie wiedza jakie jest zapotrzebowanie rynku lokalnego. Znam przypadek, kiedy placówce nałożono potrzebę zwiększenia kredytów dla MIŚ. Nikomu nie chciało sie zrozumieć, ze w miejscowości nie ma ani jednej firmy poza kilkoma sklepami i wulkanizacja.

>brak narzędzi do ich realizacji,

Narzędzi jest od cholery ciut ciut, tylko sporo ludzi albo nie we jak sie nimi posługiwać albo sie boja.

> ciągła presja centrali której nie interesują tłumaczenia.

Interesują, tylko te tłumaczenia są grzecznie mówiąc czasami bezsensowne. Jak Twoje twierdzenie, ze presja nanrzedaz w firmie zajmującej siemrzedaza to cos złego. Panie Dyrektorze, fajnie jest siedzieć w firmie i nic nie robić jak Pan? Tylko siedzieć cały czasowa Forum? Wywala pana jak tylko ktoś sprawdzi Pana pracowitość :)

>W takich patologiczn
      > ych warunkach kadrze menedżerskiej nie zostaje nic innego, jak zarządzanie prze
      > z siłę, mobbing

No jak ktoś jest taki głupi, to faktycznie zaczyna myśleć, ze jak smagnie batogiem po plecach paru starszych Pan, to one lepiej bedą sprzedawać :) Potem szybko sie przekonują, ze to nie jest rozwiazanie. Jeśli nie pójdą po rozum do głowy, a ludzie nie zrobią nic by poinformować kogo trrzeba o patologii to robi sie kaszana. Ale Ty Exworkredekfreudzie robisz z tego zasadę?
      Nie żartuj sobie z inteligentnych ludzi proszę.

>( który nie jest celem samym w sobie ), zastraszanie itp.

zastraszanie jest przestępstwem - wystarczy je zgłosić organom ścigania. Ale powiedzenie komuś, ze nic nie robi i nie wykonuje poleceń służbowych nie jest zastraszaniem ale ostrzeganiem o grożących konsekwencjach.

>Oni w
      > większości przypadków nie chcą świadomie mobbingować ale nie zostaje im nic in
      > nego -

Nie prawda. To taka wymowka wielu mobberow. Możliwości jest wiele. Trzeba sie jednak mamy, znać. Dlatego Ci co sie na tym nie znają, nie uczą sie na szkoleniach, nie potrafią tworzyć zespołów i nimi zarządzać i zaczynajaopelniac błędy mówi sie, ze sie na Dyrektora nie nadają.
      I kiedy im sie dziekuje, tu sie mówi, że zwąlniaja i robią czystki.

>chcą przetrwać na posadkach

Mobberzy, faktycznie tak chcą.

>a rynek pracy jest dla nich praktycznie zamk
      > nięty ( bo cóż umie taki dyrektor jeden z drugim jak na wszystko ma procedurę )

Aha, czyli znajomość procedur to cos złego a nieznajomość to pewnie cos dobrego?
      Extraworkredkofraudzie, no wiem, ze uważasz sie za geniusza, ale teraz wychodzi z Ciebie trefniś :)

> . Taka jest prawda. Bez zmian strukturalnych mobbing będzie narastał.

Z mobbingiem leczy sie tylko tak: pracownik musi ujawnić mobbera, pojsc do kogoś kto ma kompetencje go wywalić. Z tym sie walczy tak samo jak ze złodziejem, gwalcicielem czy bandyta:
      Wykryć, ustalić, udowodnić, udokumentować i zwolnić.

Sam Praxownik jeśli nie pomoże w tym, będzie tylko narzekał i cierpiał.

• exworker Re: A ten swoje 06.08.12, 08:39
        Nie prosiłem Cię o wypowiedź, bo jak zawsze niczego ona nie wnosi.
        • ukryty_wafel Re: A ten swoje 06.08.12, 19:47
          exworker napisał:

> Nie prosiłem Cię o wypowiedź, bo jak zawsze niczego ona nie wnosi.

Wnosi, ale jej nie rozumiesz, co mnie nie dziwi.
          Widzisz, ja jestem wolny, niezależny i samodzielny i nie bede Ci odpowiadał po rozpatrzeniu 10 moich podań w 3 egzemplarzach :) Przyzwyczajaj się Herr Director exworkredekfreudzie :)

• exworker Re: A ten swoje 06.08.12, 09:10
        ukryty_wafel napisał(a):

> Ty mobbing widzisz wszędzie, nawet jak dyrektor pogoni do roboty, jak zwróci uw
        > agę, jak da nagane za błędy

Skąd wiesz ? Pracowałeś w oddziale ? Siedzisz całymi dniami w internecie, nie znasz produktów hipotecznych ani statutu banku, za to Tobie się wydaje.

> Odwracasz kota ogonem. Mobbing jest wszędzie, w każdej firmie zdarzyć sie może
        > mobbing.
        > I sam mobbing jest patologia Exworkredekfreudzie. Nieprawda jest, ze instytucja
        > jest patologiczne zarządzana. Bo ten bank jest zarządzany bardzo dobrze. Natom
        > iast są nie liczne przypadki ludzi, którzy nie rozumieją, ze np. Z niewolnika n
        > ie ma pracownika.

Masz prawo uważać, że jest zarządzana bardzo dobrze. Setki osób na tym forum mają prawo mieć zdanie odmienne. Szokujące jest to, że dotąd nie powstało forum zadowolonych, dzielących się wiedzą i zaangażowaniem pracowników PKO.
        >
        > Zasady, procesy sie zmieniają, bo organizacja musi płynnie reagować na otaczają
        > cy nas Swiat, konkurencje i nowe wyzwania. Produkty podlegają zmianom, ludzie m
        > aja zmienne obowiązki.
        > To jest po prostu norma. Wielu ludziom to sie ne podoba, bo dla nich stabilizac
        > ja to brak zmian.
        > I dlatego tak wielu ludziom trudno jest w nowej rzeczywistości sie odnaleźć

Naprawdę ? To nie można stworzyć procedury której nie trzeba zmieniać co drugi dzień a później wyjaśniać 25-ciom interpretacjami ? Kto ma czas to śledzić ?
        >
        > >niedobory kadrowe,
        >
        > Występują gdy dokonują sie zmiany. Wynikają z błędów w planowaniu albo w wyniku
        > zaskoczenia, gdy nie można sie było do zmianyr pzygotowac :) albo znzarzadzani
        > a, gdzie osoby ktore do czegoś sie zobowiazaly, ze swoich zobowiązań sie nie wy
        > wiazuja, albo popełniają rażące błędy.

Albo z ogromnej, nieplanowanej rotacji skarbie.

> > nierealne plany,
        >
        > Plany są realne, ich podział bywa błędny, bo osoby planujace nie wiedza jakie j
        > est zapotrzebowanie rynku lokalnego. Znam przypadek, kiedy placówce nałożono po
        > trzebę zwiększenia kredytów dla MIŚ. Nikomu nie chciało sie zrozumieć, ze w mie
        > jscowości nie ma ani jednej firmy poza kilkoma sklepami i wulkanizacja.

Co Ty możesz wiedzieć o planach nie rozróżniając produktów banku ?

> Narzędzi jest od cholery ciut ciut, tylko sporo ludzi albo nie we jak sie nimi
        > posługiwać albo sie boja.
        >
        > > ciągła presja centrali której nie interesują tłumaczenia.
        >
        > Interesują, tylko te tłumaczenia są grzecznie mówiąc czasami bezsensowne. Jak T
        > woje twierdzenie, ze presja nanrzedaz w firmie zajmującej siemrzedaza to cos zł
        > ego. Panie Dyrektorze, fajnie jest siedzieć w firmie i nic nie robić jak Pan? T
        > ylko siedzieć cały czasowa Forum? Wywala pana jak tylko ktoś sprawdzi Pana prac
        > owitość :)

Uważasz, że bezsensowne jest tłumaczenie, że nie dość że inne banki mają taniej to jeszcze robią szybciej przy mniejszel liczbie kwitów ?

> No jak ktoś jest taki głupi, to faktycznie zaczyna myśleć, ze jak smagnie batog
        > iem po plecach paru starszych Pan, to one lepiej bedą sprzedawać :) Potem szybk
        > o sie przekonują, ze to nie jest rozwiazanie. Jeśli nie pójdą po rozum do głowy
        > , a ludzie nie zrobią nic by poinformować kogo trrzeba o patologii to robi sie
        > kaszana. Ale Ty Exworkredekfreudzie robisz z tego zasadę?
        > Nie żartuj sobie z inteligentnych ludzi proszę.

Dla mnie nie jesteś inteligentny i nie zamierzam tu nikogo obrażać.

> >( który nie jest celem samym w sobie ), zastraszanie itp.
        >
        > zastraszanie jest przestępstwem - wystarczy je zgłosić organom ścigania. Ale po
        > wiedzenie komuś, ze nic nie robi i nie wykonuje poleceń służbowych nie jest zas
        > traszaniem ale ostrzeganiem o grożących konsekwencjach.

Normalny jesteś ? To ja bym musiał z 3 osoby już teraz zgłosić na organa ścigania. Co
        ty wygadujesz człowieku ?
        >

> Nie prawda. To taka wymowka wielu mobberow. Możliwości jest wiele. Trzeba sie j
        > ednak mamy, znać. Dlatego Ci co sie na tym nie znają, nie uczą sie na szkolenia
        > ch, nie potrafią tworzyć zespołów i nimi zarządzać i zaczynajaopelniac błędy mó
        > wi sie, ze sie na Dyrektora nie nadają.
        > I kiedy im sie dziekuje, tu sie mówi, że zwąlniaja i robią czystki.
        >
        > >chcą przetrwać na posadkach
        >
        > Mobberzy, faktycznie tak chcą.
        >
        > >a rynek pracy jest dla nich praktycznie zamk
        > > nięty ( bo cóż umie taki dyrektor jeden z drugim jak na wszystko ma proce
        > durę )
        >
        > Aha, czyli znajomość procedur to cos złego a nieznajomość to pewnie cos dobrego
        > ?
        > Extraworkredkofraudzie, no wiem, ze uważasz sie za geniusza, ale teraz wychodzi
        > z Ciebie trefniś :)

Nie, napisałem tylko, że rynek pracy nie jest zainteresowany gabinetowymi dyrkami, którzy ślęczą nad procedurami i tabelkami. Rynek pracy takich ludzi nie potrzebuje.

> > . Taka jest prawda. Bez zmian strukturalnych mobbing będzie narastał.
        >
        > Z mobbingiem leczy sie tylko tak: pracownik musi ujawnić mobbera, pojsc do kogo
        > ś kto ma kompetencje go wywalić. Z tym sie walczy tak samo jak ze złodziejem, g
        > walcicielem czy bandyta:
        > Wykryć, ustalić, udowodnić, udokumentować i zwolnić.

Jak to udokumentować ? Nagrywać nie można, mobber zawsze powie, że tylko naciskał na sprzedaż.

> Sam Praxownik jeśli nie pomoże w tym, będzie tylko narzekał i cierpiał.
        >
        >
        • ukryty_wafel Re: A ten swoje 06.08.12, 20:28
          exworkredekfreud napisał:

>
          > Skąd wiesz ? Pracowałeś w oddziale ? Siedzisz całymi dniami w internecie, nie z
          > nasz produktów hipotecznych ani statutu banku, za to Tobie się wydaje.

Jak to nie znam produktów hipotecznych? napisałem wyraźnie fragment komunikatu giełdowego a Tyś go nie zrozumiał :) Skąd wiem? Pracuję w Banku, współpracuję z oddziałami, natomiast nie porównuj mnie do siebie Herr Dyrektorze Exworkredekfreudzie :)
          Ja przypomnę - zaglądam tu rano w drodze do pracy, czasami woeczorem, jak zaspokoję już moją rodzinę swoją osobą. A czasami jak mnie niestrawność złapie. W trakcie pracy czasami jak wyskoczę na kupke, to wtedy piszę z iPada :-) prywatnego :)
          Zawsze to 10 minut rozrywki, w sraczyku się nie nudzę :-)

> Masz prawo uważać, że jest zarządzana bardzo dobrze.

Dziękuję Exworkredekfreudzie :-) Mam prawo i jestem pewien tego co piszę :)

>Setki osób na tym forum ma
          > ją prawo mieć zdanie odmienne.

Gdzie są te setki osób? Poza Twoimi klonami Exworkredekfreudzie, Exworker, redek, froud, jokker, 4kane i parę innych, dodać mogę parę rozgoryczonych Pań i Panów i to wszystko. Proponuję, byś zebrał swoich zwolenników, osoby, które Cię popierają, np. stwarzając nowy wątek - pt. "Kto jest za mną a nie przeciwko mnie" i wtedy policzymy. Odważ się, pokaż nam te tysiące Twoich tak samo myślących zwolenników. Chcę to zobaczyć :)

> Szokujące jest to, że dotąd nie powstało forum z
          > adowolonych, dzielących się wiedzą i zaangażowaniem pracowników PKO.

A po co? Czy to jest tylko Forum sfrustrowanych, niezadowolonych exbankowców?
          Nie - to jest FORUM PRACOWNIKÓW PKO. To Ty tu nie pasujesz Exworkredekfreudzie
          :-) boś nie jest pracownikiem Banku, ale dyrektorem Konkurencji banku :)

> Naprawdę ? To nie można stworzyć procedury której nie trzeba zmieniać co drugi
          > dzień a później wyjaśniać 25-ciom interpretacjami ? Kto ma czas to śledzić ?

Ci co chcą pracować dobrze i nie popełniać błędów. Nie można stworzyć jednej procedury na lata. Trzeba je zmieniać, bo nie ma procedur idealnych, czasami wychodzą mankamenty, niedoskonałości, które trzeba poprawiać.

> Albo z ogromnej, nieplanowanej rotacji skarbie.
          >
          Ależ Skarbie :) Oczywiście, bo przecież ludzie się mylą, popełniają karygodne błędy, fraudy, przestępstwa, mobbują, oszukują.... i Ty pewnie byś ich trzymał. Bank niestety z nimi się rozstaje.
          W każdej firmie są nieplanowane rotacje i zwolnienia :) Ciebie też zwolnią, jak Tu będizesz siedział zamiast uczciwie pracował :)

> Co Ty możesz wiedzieć o planach nie rozróżniając produktów banku ?

To Ty tu widzę jesteś bogiem :-) rozsądzasz już nie tylko kto jest dobrym katolikiem, polakiem, pracownikiem, ale jeszcze wiesz kto i jak zna produkty? Pamiętam, żeś nie zrozumiał cytowanego komunikatu giełdowego i jako redek żeś potwornie marudził :)
          Pamiętam... :-)

>
          > Uważasz, że bezsensowne jest tłumaczenie, że nie dość że inne banki mają taniej
          > to jeszcze robią szybciej przy mniejszel liczbie kwitów ?

Oczywiście! jak mają taniej, to już widać po parabankach takich jak Amber Gold :)
          Zgoda, może być mniejsza kwitologia. Pocieszę tych, co na nią narzekają. Niedługo możliwe, że jej w ogóle nie będzie, albo prawie nie będzie :-) Tak czuję :)

> > Nie żartuj sobie z inteligentnych ludzi proszę.
          >
          > Dla mnie nie jesteś inteligentny i nie zamierzam tu nikogo obrażać.

Nie czuję się obrażony. Wiesz, ja wiem, że jestem głupi. Powaga. Wiem. Nie jestem idealny, mam masę niedoskonałości, z pypciem na d..... na czele. Ale ja wiem, że jestem taki trochę nidorozwój :) problem w tym, że dzięki temu, iż to wiem, jestem mądrzejszy od Ciebie. Wiesz czemu to wiem? Bo Ty nie wiesz tego, że sam masz jeszcze gorsze ode mnie problemy. :-)
          Dlatego Ci współczuję :)

> Normalny jesteś ?

NIE - napisałem dużymi literami nie by krzyczeć, ale by Exworkredekfreud przeczytał :)
          NIE JESTEM NORMALNY! KTO NORMALNY TOBIE BY COKOLWIEK TŁUMACZYŁ! JEŚLI WIĘC TO ROBIĘ TO Ja jestem NIENORMALNY! Zakoduj to w tym zwoju mózgowym, tym drugim, po tym pierwszym, w którym masz zakodowaną zasadę: "Nie srać na podwórko!"

>To ja bym musiał z 3 osoby już teraz zgłosić na organa ścigan
          > ia.

Jeśli wszedłeś w posiadanie informacji o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, masz obowiązek zgłosić to organom ścigania. Patrzaj, jaki głupol Ci to musi wyjaśniać.
          Najczęściej dzieje się to poprzez zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (por. art. 303 k.p.k.). Co Ci grozi, jeżeli wiesz o popełnieniu przestępstwa, ale nie złożysz zawiadomienia o jego popełnieniu? Każdy, kto dowiedział się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, ma obowiązek zawiadomić o tym Policję lub prokuratora. Reguła ta dotyczy także Ciebie. Jeżeli tego nie zrobisz, możesz nawet w pewnych przypadkach pójść do więzienia nawet na 3 lata, gdyż niezawiadomienie o tym zdarzeniu jest traktowane jak przestępstwo (por. art. 240 k.k.).

> Co
          > ty wygadujesz człowieku ?

No mówię, że durnoty - więc czemu mnie czytasz i jeszcze mnie pytasz!?
          :-)

> Nie, napisałem tylko, że rynek pracy nie jest zainteresowany gabinetowymi dyrka
          > mi, którzy ślęczą nad procedurami i tabelkami. Rynek pracy takich ludzi nie pot
          > rzebuje.

I patrzaj - ja się tutaj z Tobą w całości i w całej szerokości zgodzę. Ależ Ci się udało myśl złotą wcisnąć! Tak! To prawda! Dlatego pilnuj chłopie swojej fuchy :)
          Bo potem jak Cię wywalą za siedzenie w sieci pod różnymi nickami, dniami i nocami na Forum, to nikt Cie nie zatrudni. Pamiętaj, że ja się o Ciebie troszczę. Im mniej będziesz miał roboty, tym więcej Cie tutaj będzie :)

>
          > Jak to udokumentować ? Nagrywać nie można, mobber zawsze powie, że tylko nacisk
          > ał na sprzedaż.

Poszkodowany mój Drogi Exworkredekfreudzie, nie może nagrywać. Łamie wtedy prawo. Zgadnij, kto ma prawo nagrywać? Kto ma prawo i obowiązek w Banku stosować systemy monitorujące, które mają obowiązek rejestrować wszystko w celu przeciwdziałania przestępstwom i naruszeniom w miejscu pracy? No rusz swoim genialnym umysłem.
          No pomyśl sam - Pracownik prawa nie ma a kto w Banku ma prawo i dlaczego udokumentować popełnienie przestępstwa lub nadużycia? No? pisałem o tym! Chwila wysiłku i wnioski gotowe. Już więcej Ci podpowiedzieć nie mogę :)

Pracownik w Banku nie jest sam, jeśli Pracodawca stanie po jego stronie. Tylko musi się do Pracodawcy zwrócić o pomoc. Bez tego nikt poza Pracownikiem, może nic nie wiedzieć...
          Pa
          • exworker Re: A ten swoje 07.08.12, 05:48
            To nie wklejaj komunikatów giełdowych których sam nie rozumiesz. To chyba podstawowa zasada propagadny - znać informację, którą się manipuluje.

Współpraca z oddziałami, gdzie dyrowi Ci mówią co chcesz usłyszeć bo się boją, a praca w oddziale to kolosalna różnica. Ja też współpracuję z oddziałami - chodzę tam wpłacać gotówkę.

Możesz być pewnien tego co piszesz ale dlaczego narzucasz swój punkt widzenia siłą innym ?

Bingo - to jest forum sfrustrowanych, niezadowlonych pracowników tylko nie raczyłeś przeczytać ze zrozumieniem celu forum. Ponawiam prośbę - załóż forum zadowolonych pracowników.

Nie chodzi o procedurę na lata - nie manipuluj słowami - chodzi o procedurę której nie trzeba co tydzień interpretować i zmieniać.

Nie mówię o Amber Gold - znów manipulujesz słowem - móię o BZ, ING, BRE itp.

Oczywiście, że jesteś głupi - nie mam co do tego wątpliwości. Jak inaczej nazwać wklejanie rankingów na forum o mobbingu, gadki z samym sobą aby tylko odświeżyć wątki, podejrzewanie każdego głosu odmiennego o moje wcielelenie, nie odróżnianie produktów banku, nieznajomość statutu banku, ataki personalne zamiast rzeczowej dyskusji, próba cenzury forum i wiele, wiele innych.

• exworker Re: A ten swoje 07.08.12, 08:56
              I przestań atakować personalnie adwersarzy - to nie pko tylko forum wolnych ludzi.
            • ukryty_wafel Pokaz Exworkredekfreudzie, ze masz jaja! 07.08.12, 20:59
              Exworkredekfreud napisał:

> To nie wklejaj komunikatów giełdowych których sam nie rozumiesz.

Ale ja je rozumiem :)

>To chyba podst
              > awowa zasada propagadny - znać informację, którą się manipuluje.

Proszę, ja nie manipuluje :) swietnie, ze Ty znasz te zasadę, bo manipulujesz :)

>
              > Współpraca z oddziałami, gdzie dyrowi Ci mówią co chcesz usłyszeć bo się boją,
              > a praca w oddziale to kolosalna różnica. Ja też współpracuję z oddziałami - cho
              > dzę tam wpłacać gotówkę.

No cóż. Ja Ci nie powiem co ja robię, ale wiem wiecej o ludziach w Oddziałach niz Ty

> Możesz być pewnien tego co piszesz ale dlaczego narzucasz swój punkt widzenia s
              > iłą innym ?

Narzucam? Jak? Jak tu można cokolwiek komuś narzucić? Ja staram sie przekonać.
              A ktoś może mnie nie czytać, nie wierzyć, nie odpowiadać.
              Np. Ty mnie cały czas czytasz a mi sie udaje z bólem, w cierpieniu, z oporem przekonać :)
              Jaka ja tu sile wywieram?
              Ty to tu wszystko mozesz, pod tyloma wcieleniami naskakujesz i atakujesz, przewracasz wątki do góry nogami, gadasz sam ze sobą.. Ja to przy Tobie to pikuś :)

>
              > Bingo - to jest forum sfrustrowanych, niezadowlonych pracowników tylko nie racz
              > yłeś przeczytać ze zrozumieniem celu forum.

Ależ przeczytałem, tyle razy to spamowales, ze znam to na pamiec. Ale ja chce pomoc, wyjaśnić, pokazać wyjście, wskazać, ze jest nadzieja, ze Centrala to czyta, ze cos idzie ku dobremu. A Ty uważasz, ze jest inaczej i chcesz mnie zakrzyczec, wyrzucić, zakneblować i zaszczuc! Czemu? Czemu Ty decydujesz kto pisze na temat? Kto jest dobrym Polakiem, katolikiem, pracownikiem Banku? Ty, który nic nie wynosisz tu pozytywnego poza szczuciem, podjudzaniem, rozbijaniem i poglebianiem frustracji i podziałów?

> Ponawiam prośbę - załóż forum zadow
              > olonych pracowników.

A ja Ponawiam prośbę, załóż Forum Niezadowolonych :) Wiesz dobrze. Ze tam, nikt nie pójdzie,
              Ja chce pomoc zrozumieć, wyjaśnić ludziom, ze cos można zmienić, wskazuje pewne rozwiązania. Mogę Ci powiedzieć, ze ja np. Dzisiaj mówiłem pewnym ludziom o tym co tu w pewnym wątku dyskutowano. I powiem Ci, ze mnie słuchano. Ja jestem kimś.... niewiele znaczącym w Banku, ale coś mogę zmienić na lepsze.

Nie jestem tu by sie lansować. Nie jestem Przewodniczącym, nie jestem tez Tobą. Jestem sobą. Ja wole działać niz plaplać, frustrowalać i dolować. Wyznaje zasadę, ze gorzka prawda jest lepsza niz milczenie i frustrowanie. I teraz powiedz, chciałbyś mnie stad wyrzucić?
              Chciałbyś. Gdybyś mógł wyrzucilbys mnie, zaszył usta i jeszcze narzucał mi co napisać i robić :)
              Hmmm... Pozostawie to Tobie do Przemyślenia do poduszki.
              A reszty juz nie komentuje. Szkoda czasu.
              >
              > Oczywiście, że jesteś głupi - nie mam co do tego wątpliwości.

Cieszę sie, ze i tu Cię przekonałem :)

>Jak inaczej nazwa
              > ć wklejanie rankingów na forum o mobbingu,

Nie wklejam rankingów. By tu cos wytłumaczyć, wystarcza mi zasady logiki i wiedza z zakresu moich działań.

> gadki z samym sobą

To Ty gadasz sam z sobą Exworkredekfreudzie :) nicki ju Ci sie mylą.
              Bardzo mi sie podobało. Jak tłumaczyłes sie, iż nie jesteś Exworkerem :)
              Miodzio :)

>podejrzewanie każdego głosu odmiennego o moje wcielelenie,

Ja juz napisałem, ale napisze jeszcże raz, ja wiem ile masz nickow. Wiem to a do tego wystarczy dobra pamiec i pewne narzędzia analityczne. :)
              Proponuje, byś do Admina wystąpił o to by mnie wyrzucić. Źrób osobńy wątek i zobacz, ilu ludzi Cię poprze :) Zaryzykuj :) pokaz te tysiące chętnych do zakneblowania mi ust.
              Pokaz Exworkredekfreudzie, ze masz jaja. Skrzyknij zwolenników i proszę by Admin zliczył chetńych do wywalania mnie i uszanować wole większości.
              Wyrzuc Człowieka który na tym Forum odważył sie mówić co wie i myśli. Przyszedł tu cos wyjaśnić i chce pomoc. Czekam jak zadziałałsz. Jak nie zaczniesz działać, skompromitujesz sie tak samo jak Przewodniczący jednooosobowego związku :)
              Jeśli jesteś mężczyzna, pokaz co potrafisz :)
              Inaczej będę Ci sie śmiał w nos :)
              pa
              >
              • zadowolony777 Re: Pokaz Exworkredekfreudzie, ze masz jaja! 07.08.12, 22:52
                Wafelku zapytaj jeszcze tych wszystkich ,, zadowolonych '' pracowników PKO BP SA : ,,Towarzysze , pomożecie ???? Pomożemy !!!!! Tak na podsumowanie tej całej Twojej propagandy .Jak to historia lubi się powtarzać .....
                • odkryty_joker waflu pokaż, ze masz jaja! 07.08.12, 23:30
                  Waflu wypowiadasz się tu od kilku miesięcy, ale jak widać nie ma zainteresowania Twoją pomocą więc może rzeczywiście zrezygnuj z propagowania Twoich rad i przekonań? :) Mógłbyś w tym czasie zrobić coś dobrego dla Banku dla którego pracujesz, a nie siedzieć od rana do nocy 24h na dobę na tym forum :) Pomyśl jaki przykład dajesz akcjonariuszom i klientom tego Banku, a może i dziennikarzom którzy czytają to forum? Pokazujesz tutaj, że eksperci z PKO nie mają co robić tylko przesiadują na forum non stop :) To na pewno nie stawia w dobrym świelle PKO, ponieważ pokazuje, że ten Bank płaci Ci za to, że głównym Twoim zajęciem od kilku miesięcy jest wypowiadanie się na tym forum :) A W tym czasie mógłbyś np: rozpropagować na portalu PKO oficjalnym, ile to przypadków przestępstw bankowych lub nadużyć wykryłeś poprzez swój nowy kanał zgłaszania nieprawidłowości :) Bo jak na razie to piszesz o tym tylko tutaj na jakimś nieoficjalnym forum, że podobno komuś pomogłeś, ale pracownicy Banku niekoniecznie muszą w to wierzyć,, bo nie ma na to dowodów :) Gdybyś pochwalił się oficjalnie na portalu PKO to może ludzie zaczęli by Ci wierzyć :) Nie denerwuj się Wafelku, przemyśl temat i połóż się spać dziś wcześnie :) :)
                  Ja także chcę pomóc Tobie i temu Bankowi, ale odnoszę wrażenie, że Ty nie chcesz nam pomóc:)
                  • exworker Re: waflu pokaż, ze masz jaja! 08.08.12, 06:17
                    Ale on nie chce nikogo przekonywać czy objaśniać. Jest z pijaru i ma na celu zmianę wizerunku tego forum, któe jest wrzodem na dupie centrali. Bierze za to kasę i młoci wątki. Wynajmować prawników do cenzury ? To się w głowie nie mieści.
                  • ukryty_wafel Re: waflu pokaż, ze masz jaja! 08.08.12, 07:30
                    Exworkredekfreud _joker napisał(a):

> Waflu wypowiadasz się tu od kilku miesięcy,

Jeśli juz, to od roku :)

>ale jak widać nie ma zainteresowani
                    > a Twoją pomocą

I tu sie mylisz. Skąd mozesz wiedzieć? W realnym świecie jest duże zainteresowanie :)
                    A tu? Chyba nie czytasz dokładnie albo masz zaniku pamięci.

> więc może rzeczywiście zrezygnuj z propagowania Twoich rad i prz
                    > ekonań? :)

Warunki zaniku Exworkredekfreudzie und Jokerze juz przekazałem.Pokaz ze masz jaja.
                    Pokaz,może to co teraz do mnie pitolisz ma martwym Forum 1000 zwolenników, ze masz większość za sobą, potem będziesz sie w imię większości wypowiadał :) to, ze jesteś do czegoś przekonany nic nie znaczy :)

>Mógłbyś w tym czasie zrobić coś dobrego dla Banku dla którego pracuj
                    > esz,

O tej porze? Mogę tylko siedzieć na tylnym siedzeni samochodu zony :)
                    A wieczorem Bank śpi :)
                    A ty co robisz dobrego dla Banku? Tu siedząc i ciagle frustrujące i wyjąć do Admina?
                    :)
                    >a nie siedzieć od rana do nocy 24h na dobę na tym forum :)

Nie siedzę można sprawdzić, poza urlopach, zwolnieniami, jestem tu miedzy 5:30 - 8:00 a 16:30 i tak różnie do ok. 23:00 kiedy sie klasę spać przytulajc żonę.

>Pomyśl jaki prz
                    > ykład dajesz akcjonariuszom i klientom tego Banku, a może i dziennikarzom którz
                    > y czytają to forum?

Ne najgorszy. Tak jak Ty zastanawiają sie kim jest ukryty wafel :) bo w odróżnieniu od Cienie i Twoich wcieleń Exworkredekfreudzie, wiedza ze to co pisze jest po prostu oczywiste.

>Pokazujesz tutaj, że eksperci z PKO nie mają co robić tylko
                    > przesiadują na forum non stop :)

Kto pisał o tym zawijaniu w sreberka? Bo nie ja :)

>To na pewno nie stawia w dobrym świelle PKO,
                    > ponieważ pokazuje, że ten Bank płaci Ci za to, że głównym Twoim zajęciem od kil
                    > ku miesięcy jest wypowiadanie się na tym forum :)

nie sadz proszę po sobie :) ja tu jestem w czasie wolnym. Dowody są w archiwum.

>A W tym czasie mógłbyś np: ro
                    > zpropagować na portalu PKO oficjalnym, ile to przypadków przestępstw bankowych
                    > lub nadużyć wykryłeś poprzez swój nowy kanał zgłaszania nieprawidłowości :)

A o to chodzi? Rozumiem. Nie jestem ani członkiem zarządu, ani compliance officerem, ani kadrowymi ani nie pracuje w DSD :) ułatwilem Ci w gdybaniach :)

>Bo
                    > jak na razie to piszesz o tym tylko tutaj na jakimś nieoficjalnym forum, że pod
                    > obno komuś pomogłeś, ale pracownicy Banku niekoniecznie muszą w to wierzyć,, bo
                    > nie ma na to dowodów :)

Dowody są :) tylko nie jestem Przewodniczącym jednooosobowego związku zawodowego :)

A>Gdybyś pochwalił się oficjalnie na portalu PKO to może
                    > ludzie zaczęli by Ci wierzyć :)
                    Nie muszę sie chwalić :)
                    W realnym świecie zna mnie wielu ludzi w Banku. To wystarczy :)

>Nie denerwuj się Wafelku, przemyśl temat i poł
                    > óż się spać dziś wcześnie :) :)

Jak widzisz, poszedłem spać wcześniej od Ciebie :) nie jesteś w stanie mnie zdenerwowac :)

> Ja także chcę pomóc Tobie i temu Bankowi,

Dobry dowcip. :) ale ja nie chce Twojej pomocy :)

>ale odnoszę wrażenie, że Ty nie chces
                    > z nam pomóc:)

Tobie? Na pewno nie :)
                    No to Exworkredekfreudzie - wciąż nie chcesz pokazać jaj. Za to pokazujesz język?
                    :)
                    • exworker Re: waflu pokaż, ze masz jaja! 08.08.12, 08:46
                      On nie pisze o realnym świecie tylko o forum. Manipulujesz wypowiedzią.

To nie plebiscyt na popularność. Idź blyszczeć w realu - tam ze strachu przytakną Ci we wszystkim. Wiele osób już Ci tu powiedziało co myśli o Twoich wpisach.

Pokazywanie jaj jest dla chłopców z podwórka i dla Ciebie. Ja prowadzę tu rzeczową dyskusję ( nierówną zresztą ).

Co do Twoich narzędzi analitycznych, że niby wskazują, że piszę pod różnymi nickami - znowu kłamiesz ( jak to łatwo ludziom przychodzi robić z siebie szmatę i akceptować to ). Cokolwiek byś nie sprawdzał - IP itd. itd. nigdy mi nie udowodnisz, że piszę pod różnymi nickami. Dlaczego ? Bo po prostu piszę tylko pod swoim. Jak Cię przeraża liczba osób niezadowolonych na forum to idź do przełożonego na skargę, że należy przyspieszyć zamknięcie forum.

I ostatnia sprawa - jeśli ktoś taki jak Ty pracuje w centrali i kształtuje relacje z oddziałami itp. to jestem przerażony. Zero merytoryki, zero kultury, obsesje, bufonowstwo, agresja.
                      • skuter44 geneza forum ..... to tytuł wątku. 08.08.12, 10:52
                        Włączam swój głos ścisłe na temat wątku exworkera.

Exworkerze.
                        Geneza forum to czynniki, które złożyły się na jego powstanie i rozwój , to sposób powstawania i rozwoju forum.
                        Czynnikami które wywołały powstanie tego forum to, wg mnie:
                        - brak miejsca ( w sieci wewnętrznej banku) komunikowania się swobodnego w sprawach
                        pracowniczych,
                        - występowanie w znacznej skali zjawiska mobbingu w placówkach, oddziałach i centrali
                        banku,
                        - pomysł i zrealizowanie zamiaru przez założyciela - utworzyć miejsce informowania
                        pokazania opinii publicznej i władz banku o konkretnych przypadkach mobbingu.

Rozwój forum pracowników PKO BP (ewenement w skali systemu bankowego) spowodowany jest występowaniem nadal zjawiska mobbingu w niektórych miejscach pracy w banku, niezadowoleniem części pracowników banku z warunków pracy i płacy oraz nadal
                        utrudnieniami w prostym i dyskretnym komunikowaniu na linii pracownik-pracodawca. A także opiniami części pracowników, że dużo jest nieprawidłowości w zarządzaniu bankiem.
                        Dodam ( w świetle ostatniej wypowiedzi Założyciela forum)iż istnienie forum zawdzięczamy uznaniem przez władze banku pożytecznego charakteru jakie ono generalnie spełnia , dla banku i jego pracowników.

Czy o taką konkretną odpowiedź chodziło ci przy zakładaniu wątku ?
                        Szkoda, że wątek zakładasz a potem sam nie bierzesz w nim tematycznego udziału.
                        To moja uwaga do większości twoich wpisów. Zdecyduj się..... jaki jest cel tak prowadzonej przez ciebie "dyskusji" ?
                        • exworker Re: geneza forum ..... to tytuł wątku. 08.08.12, 12:02
                          Tematem wątku jest geneza mobbingu a nie geneza forum. Proszę o uważne czytanie zanim przejdzie się do ataku.
                • ukryty_wafel No Pokaż Exworkredekfreudzie, ze masz jaja! 08.08.12, 07:09
                  zadowolony777 napisał(a):

> Wafelku zapytaj jeszcze tych wszystkich ,, zadowolonych '' pracowników PKO BP S
                  > A : ,,Towarzysze , pomożecie ???? Pomożemy !!!!! Tak na podsumowanie tej ca
                  > łej Twojej propagandy .Jak to historia lubi się powtarzać .....

Wiesz, ja zawsze krzyczalem "precz z komuna"
                  A wiesz czemu upadł komunizm? Bo komuniści myśleli dokładnie tak samo jak Ty :)
                  No to wspieraj Exworkredekfreuda w pokazania iż jest mężczyzna :)
                  Mnie mozesz olać :)
                  • odkryty_joker Re: No Pokaż Exworkredekfreudzie, ze masz jaja! 08.08.12, 12:00
                    Waflu, a jednak się denerwujesz. Agresja, nerwy, brak opanowania powodują, że nie starasz się zrozumieć przekazywanych do Ciebie informacji. Przesiadujesz na tym forum 24h na dobę , nadal uważam, że jako posłaniec z Centrali powinieneś mieć inny zakres obowiązków :) Nigdy nie zrozumiem jak można tak panicznie bać się uzasadnionej (w wielu przypadkach) krytyki, żeby wynajmować do usuwania postów prawników bankowych :) Widziałem też Twoje wpisy atakujące zwolnionego Przewodniczącego Związku p. Sebastiana. Pytałeś się go publicznie ilu ludziom pomógł, co wywalczył, a także naśmiewałeś się z niego publicznie. Ja nie będę robił tego co Ty jemu zrobiłeś, ale zapytam Cię także publicznie, ilu ludziom pomogłeś (proszę o konkretne przykłady), ilu ludzi zwolniono za nadużycia (proszę o konkretne przykłady), które wykryłeś? Jeżeli są to informacje tajne, to proszę przekaż je na oficjalnym portalu pracowników :) Jeżeli te sprawy nie będą chociażby ogólnie ujawnione do wiadomości pracowników na portalu oficjalnym, to nie oczekuj, że pracownicy Ci uwierzą w Twoje rewelacje :)
                    • ukryty_wafel Exworkredekfreudzie, Wafel pokazuje jaja! 08.08.12, 20:50
                      Exworkredekfreud napisał(a):

> Waflu, a jednak się denerwujesz.

Nic Bardziej mylnego :-) Czym mam się denerwować? Ja się tu relaksuje :)

>Nie starasz się zrozumieć przekazywanych do Ciebie informacji.

Staram się. Ale np. jeśli ja widzę, że informacja jaką przekazuję nie trafia do adresata, ponawiam ją, staram się zmienić ją tak, by była prostsza, a jak nadal nie rozumie, to ja wzruszam ramionami, bo albo ja nie potrafię dotrzeć, albo druga strona.

> Przesiadujesz na
                      > tym forum 24h na dobę ,

Nic bardziej mylnego. Jak napisałem, poza wolnymi dniami, kiedy jestem na zwolnieniu, czy w trasie, zaglądam tu mniej więcej o tej porze wieczorem i rano w drodze do pracy.
                      W pracy nie mam czasu zaglądać.

> nadal uważam, że jako posłaniec z Centrali

Nie jestem posłańcem z Centrali. Jestem takim nic nie znaczącym ludkiem pracującym w Centrali.
                      ;-)

> powinieneś m
                      > ieć inny zakres obowiązków :)

I mam. Chociaż dzięki Twojej działalności i Twoich klonów mogę moją pracę wzbogacić :)

> Nigdy nie zrozumiem jak można tak panicznie bać s
                      > ię uzasadnionej (w wielu przypadkach) krytyki,

Jak znajdziesz gdziekolwiek dowód o moim rzekomym strachu, proszę wreszcie to zacytuj.
                      Strach Exworkredekfreudzie, to efekt niewiedzy. A ja wiedzę mam. :-)
                      Chociaż twierdzisz w raz z klonami, że nie mam :-)

> żeby wynajmować do usuwania postów prawników bankowych :)

Chyba wyobraźnia Ci się spod kontroli umysłu znowu urwała :-)
                      Powiem Ci, że jak napisał Założyciel, by kasować tu wpisy, nie trzeba wynajmować prawników :-) Wystarczy dać działać Exworkredekfreudowi :) Takiej dobrej roboty dla osób którym to Forum zaszło za skórę, nikt lepszy się nie nadaje. Z jednej strony zaklina się, że nie jest pracownikiem Banku, z drugiej siecze to Forum jak dobry specjalista :) od czarnego PR.

>Widziałem też Twoje wpisy atakujące zwolnionego Przew
                      > odniczącego Związku p. Sebastiana.

Wiesz, nie atakowałem go. Ja tylko pokazywałem, że jego działalność tutaj jest oparta na fałszu.

>Pytałeś się go publicznie ilu ludziom pomógł
                      > , co wywalczył, a także naśmiewałeś się z niego publicznie.

Nie naśmiewałem sie z nikogo. Pierwszy raz słyszę, że pytanie kogoś publicznie o to co sam tu pisał (np. o zbiórce pieniężnej na rodzinę samotnej zmarłej już ś.p. Pracownicy, albo czy zgłosił organom ścigania działania nieznanych sprawców, o których też tu pisał) było naśmiewaniem się. Śmiałem się faktycznie, ale z tego, że chociaż podobno coś zrobił, pomógł i miał wyjaśnienia, jakoś o tym słowem nie napisał :-)

>Ja nie będę robił t
                      > ego co Ty jemu zrobiłeś,

Ależ rób. Na prawdę - nawet proszę. Tylko co Ty chcesz robić? Pytaj się, a jakże.

> ale zapytam Cię także publicznie, ilu ludziom pomogłeś

Wiesz, a czy ja piszę jak Przewodniczący jak bardzo pomagam pracownikom Banku?
                      Co ja robię? Nie - więc czemu mam opowiadać jak pomagam? Nie chwale się.
                      Jak jakiś pracownik będzie chciał pomocy tutaj, proszę o konkrety na maila.
                      Co da się zrobić, zrobię. Nie zrobię rzeczy niemożliwych, ale też o tym ewentualnie odpowiem na maila. Nie odpowiem i nie będe reagował na Twoje działania Exworkredekfreudzie tylko.
                      Ale jak ktoś tutaj ma duże problemy z kimś łamiącym procedury, prawo, krzywdzącym kogoś - proszę pisać na maila. Jak ktoś chce na spokojnie porozmawiać by mail - proszę pisać.
                      Dziennikarzom i osobom spoza Banku - podziękuję od razu.
                      I jak komuś pomogę - niech potem wróci na Forum i powie, czy ukryty_wafel pomógł czy nie.
                      To samo mógł zrobić Przewodniczący. Nie zrobił. Dalej rzucaj się mi do gardła :)

> (proszę o konkretne przykłady),

Proś ile wlezie. Ja nie bedę pisał o sobie. Za mnie będą mówić inni.
                      Jesli będę mógł pomóc - pomogę. I Ci, którym pomogłem wrócą tutaj i powiedzą, czy pomogłem.

> ilu ludzi zwolniono za nadużycia (proszę o konkretne przykłady), które wykryłeś?

O tym tu nie piszę :)

>Jeżeli są to informacje tajne, to proszę prz
                      > ekaż je na oficjalnym portalu pracowników :)

Jeśli to jest tajne, to umieszczenie czegokolwiek na portalu przestaje być tajne :)
                      Jeśli Ty były pracownik Banku się o tym dowiadujesz, to tajne nie jest.
                      :-)
                      > Jeżeli te sprawy nie będą chociażb
                      > y ogólnie ujawnione do wiadomości pracowników na portalu oficjalnym, to nie ocz
                      > ekuj, że pracownicy Ci uwierzą w Twoje rewelacje :)

Ależ nie muszą mi wierzyć. Wystarczy, że ktoś założy anonimowe konto, prześle mi informację, dowody, na łamanie prawa jakiegokolwiek (pracy, karnego, handlowego) - ja będę wiedział, jak to przekazać kompetentnym osobom. Jeśli sprawa będzie poważna, z radością zrobię wszystko, by zagwarantować osobie ochronę. Jak ktoś ma wątpliwości, że jestem z Banku na priva jakoś to sobie wytłumaczymy. Mi wystarczą fakty Exworkredekfreudzie. A prawda nas wyzwoli :)

Coś jeszcze chciałbyś wiedzieć?
    • skuter44 Geneza mobbingu 08.08.12, 12:43
      Przepraszam. Faktycznie geneza mobbingu.... to tytuł twojego wątku.
      Pierwsza cześć mojej poprzedniej odpowiedzi jest aktualna. Mało w tym wątku jest dyskusji na zadany temat.
      Odpowiedź na wątek forumowy .
      Może najpierw odpowiedź ogólna. To moje zdanie.
      Zjawisk mobbingu powstaje w sytuacjach kiedy :
      - warunki do zarządzania (metody zarządzania i oceny pracy, narzędzia pracy, narzędzia
      oceny pracy) nie są właściwie dobrane,
      - kadra zarządzająca narusza obowiązujące prawo pracy, a więc nie jest należycie dobrana.
      - nadzór nad funkcjonowaniem ogniw firmy jest niedostateczny,
      - kanały informacji o mobbingu są w firmie zablokowane,
      - zarządzający firmą nie przywiązują należytej wagi do kształtowania kultury firmy i
      przestrzegania praw pracowniczych,
      - w firmie zz są słabe,.....
      - walka z pojedynczymi przypadkami mobbingu nie jest skutecznie prowadzona
      - a w skali firmy nie wypracowano i nie stosuje się programu likwidacji zjawiska mobbingu.
      Jeśli miał bym oceniać mobbing (każdym banku, patrz forum pracowników PeKaO)
      to w banku mamy większość tych wyżej wymienionych powodów, przyczyn pierwotnych istnienia przypadków mobbingu .
      Nie wiem w jakim stopniu w naszym banku zjawisko mobbingu występuje i jaki jest postęp w zaliczeniu tego zjawiska. Z wypowiedzi na tym forum wynika, że bardzo wiele zrobiono by przypadki mobbingu maksymalnie ograniczyć.
      Sądzę, że wiele może tu pomóc - wartościowanie pracy, czytelne systemy planowania i rozliczania sprzedaży , w tym w zakresie zadań indywidualnych, rozliczanie i premiowania, usuwanie kategoryczne z banku winnych mobbingowania, poprawa kultury nadzoru w pionie sprzedaży i audytu.
      Zjawisko mobbingu jest groźne nawet wtedy gdy nie występuję masowo.
      Dlatego zgadzam się z Tobą exwokerze - "Bez zmian strukturalnych mobbing będzie narastał".
      Nie wiem tylko skąd wiesz, że on narasta ?
      Z liczby i opisu przypadków mobbingu zgłaszanych na wątku "Mobbing" nie wynika by zjawisko to miało tendencje rosnącą.
      ------------------------------------------------------------poniżej pozwolę sobie przekazać
      spostrzeżenia ogólne, naukowe, wybrane z adresu :konferencjaterapiizajeciowej.pl/artykul,2661,przyczyny-mobbingu.html
      Sam jeszcze tej kopii nie przeczytałem. Sądzę jednak, że może to przydać się w dalszej dyskusji:

PRZYCZYNY MOBBINGU

Cel mobbingu to eliminacja z zakładu pracy niewygodnego pracownika. Tego typu eliminacja odbywa się poprzez zmuszanie pracownika do rezygnacji z pracy poprzez zastraszanie, poniżanie oraz lekceważenie.
      Przyczyny mobbingu:
      I. Pośrednie:
      pogorszenie materialnych warunków społeczeństwa,
      wzrost bezrobocia,
      obniżanie kosztów w prywatnych firmach,
      wykorzystywanie pracownika za najmniejszą płacę,
      stosowanie złych metod w zarządzaniu,
      brak nadzoru nad pracownikami średnich i wyższych stanowisk przez przełożonych,
      manipulacja przepisami.
      II. Bezpośrednie:
      Strach:
      chęć pozostania za wszelką cenę na stanowisku,
      strach przed wyjściem na światło dzienne nieprawidłowości np. finansowych,
      korupcja,
      zbieranie podporządkowanych osób w celu robienia interesów niezgodnych z zasadmi,
      brak kompetencji.
      Osobowość:
      żądza władzy agresora,
      bezwzględne podporządkowanie sobie osób,
      zazdrość (np. wygląd, wiek itp.),
      negacja odmiennych opinii,
      podnoszenie własnej wartości poprzez poniżanie pracowników,
      molestowanie seksualne w ramach obowiązków oraz wynagrodzenia.

• skuter44 Re: Geneza mobbingu 08.08.12, 12:52
        Exworkerze. Uspokój się. Ja cię nie atakuję. Mamy tu inne pola walki. Na marginesie dyskusji merytorycznej chcę Tobie i twoim adwersarzom pokazać jedynie, że wymagając od nas (tej "reszty" uczestników) przestrzegania zasad dyskutowania powinniśmy rozpocząć od siebie, swoich poprawnych zachowań.
        Ale zauważ, bo to jest najważniejsze, odpowiadając na hasła Twoich wątków włączyłem się tym sposobem wodzenie (efektami ) prowadzonych. Wyrażam tu być może odosobnione poglądy i tym samym narażę się na ataki z różnych stron. Trudno. Lubię mieć swoje zdanie.
        • skuter44 Re: Geneza mobbingu 08.08.12, 13:05
          errata do poprzedniego wpisu.

Re: Geneza mobbingu
          skuter44 08.08.12, 12:52 Odpowiedz
          Exworkerze. Uspokój się. Ja cię nie atakuję. Mamy tu inne pola walki. Na marginesie dyskusji merytorycznej chcę Tobie i twoim adwersarzom pokazać jedynie, że wymagając od nas (tej "reszty" uczestników) przestrzegania zasad dyskutowania powinniśmy rozpocząć od siebie, swoich poprawnych zachowań.
          Ale zauważ, bo to jest najważniejsze, odpowiadając na hasła Twoich wątków włączyłem się tym sposobem do ustalenia przyczyn mobbingu w banku . Nie wiem jaki jest stan zwalczania zjawiska mobbingu w banku i efekty prowadzonych działań anty mobbingowych. Wyrażam tu być może odosobnione poglądy i tym samym narażę się na ataki z różnych stron. Trudno. Lubię mieć swoje zdanie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka