misiek_wz 21.01.07, 11:27 Macie moze informacje kiedy i w jakiej formie zaczna sie ponownie szkolenia z Alnovy? Czy moze Szanowny Pan Misinski juz szystko rozpier........... misiek Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pinesska44 Re: szkolenia Alnova 22.01.07, 16:25 Co do tego kiedy - to nie wiadomo bo szanowny geniusz Pan M. gra na zwłokę - a chodzi chyba najbardziej o rozwiązanie umów z ośrodkami szkoleniowymi. Jeżeli chodzi o formę - to szanowny Pan M. wpadł na genialny pomysł żeby szkolenia odbywały się w oddziałach na dodatek w tempie ekspresowym - co nie wróży nic dobrego ... (resztę może sobie każdy dopowiedzieć - szykuje się powtórka z wdrażania ZORB-y tylko w znacznie gorszym wydaniu) Tak więc Szanowny Pan M. jest na dobrej drodze by wszystko rozpier ..... Odpowiedz Link
tmsk Re: szkolenia Alnova 23.01.07, 23:51 ..........niestety ....ale sama prawda... jestem trenerem, i jestem bardzo zaangażowana w cały projekt szkoleń...więc obecna forma....i pomysły P.M...przerażają mnie i moich kolegów trenerów. niedługo okaże się ilu z pośrod nas ....zostanie....PANIE M...CZY BIERZE PAN TO POD UWAGę? Odpowiedz Link
misiek_wz Re: szkolenia Alnova 24.01.07, 16:50 Miałem już przyjemność, brania udziału w szkoleniu podstawowym - Rembertów. 5 dni załadowane materiałem w sposób maksymalny, ale panująca rewelacyjna atmosfera i naprawde Super trenerzy ( w moim przypadku 2 Super Trenerki - pozdrawiam ) przygotowani do pełnienia tej funcji w sposób perfekcyjny gwanarantowały niewątpliwy sukces całej operacji. Naprawde mnostwo z tego co przecwiczyłem zostało mi w głowie. Wiec mam cichą nadzieje, że szkolenia pozostaną własnie w tej sprawdzonej juz formie. misiek Odpowiedz Link
tmsk Re: szkolenia Alnova 24.01.07, 18:12 miło to słyszec ...ja już prowadziłam takie jedno szkolenie, jako trener :) ciesze się że jest taki odbiór szkoleń...w STAREJ FORMIE. miałam też duzo szczęścia.....pomimo grupy...w której było 3 informatyków (typowych :)) co rodziło pewne obawy.......udało sie stworzyc fajną twórczą atmosferę... i naprawdę żal było wyjeżdzac....łezka woku się zakręciła... ....wydaje mi sie że tylko takie szkolenia (naprawdę intensywne) mają szanse przynieśc porządany efekt! pozdrawiam wszystkich.....których miałam przyjemnośc szkolic tmsk Odpowiedz Link
josei Panie Prezesie czy Pan zdaje sobie z tego sprawę? 28.01.07, 21:46 Może Jak Pan Prezez Juszczak czyta to forum to zainteresowałby się absurdalnymi pomysłami Pana Misińskiego. Trzy dni szkoleń w oddziałach? Co to za bzdura? Większość z nas pamięta jak wchodziła Zorba i jaki po tych wdrożeniach pozostał niesmak. A to były tylko podstawy? Co z klientami którzy będa obsługiwani przez cały dzień/os bo pracownik nie został przeszkolony. Sai na pewno się nie nauczymy bo i tak już musimy siedzieć po godzinach. TMSK, to trenerzy będa za nieudane wdrożenie odpowiedzialni, zobaczysz. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Panie Prezesie czy Pan zdaje sobie z tego spr 28.01.07, 21:53 Mam pytanie nt. jakość i przydatności trenerów ?. Czy ta sprawa wypaliła? Moim zdaniem pomysł z trenerami był od początku niewydarzony. Oderwano od sprzedaży dobrych sprzedawców pogarszając i tak złą sytuacje (jesli chodzi o liczbe sprzedawców w stos. do zadań sprzedażowych) Czy nie mozna bło zostawić przez rok dwa informatyków w oddziałach w celu przeszkolenia pracowników z nowego ZSI. Nikt tego nie jest w stanie lepiej zrobić od miejscowych informatyków. Odpowiedz Link
smoku77 Re: Panie Prezesie czy Pan zdaje sobie z tego spr 28.01.07, 22:07 Mam pytanie nt. jakość i przydatności trenerów ?. > Czy ta sprawa wypaliła? MYŚLĘ ŻE TRENERZY ZOSTALI DOBRZE PRZESZKOLENI, W KOŃCU CAŁY CZAS CIĘZKO PRACUJĄ NAD POGŁĘBIANIEM WIEDZY. NIE ROZUMIE PYTANIA "CZY TA SPRAWA WYPALIŁA" ? w jakim sensie skoro nie mogliśmy sprawdzić efektywności bo ZSI nie weszło jeszcze w oddziałach?! Jak informatycy mogą szkolić skoro nie mają pojęcia o naszych produktach od strony sprzedaży. Chyba podobnie myśli pan M. skoro chce pokazać ludziom jak się klika myszą po ZSI bo nic innego nie nauczysz przez 3 dni. Informatycy uważam się nie nadają do tego i tyle Odpowiedz Link
tmsk Re: Panie Prezesie czy Pan zdaje sobie z tego spr 30.01.07, 18:30 Pomysł nie był NIEWYDARZONY.tylko z założenia my mieliśmy jako sprzedawcy miec pomoc.....w oddziałach a jest wręcz przeciwnie...... to że jest się trenerem bardzo kłuje w oczy..........począwszy od dyrekcji....a na kolegach skończywszy......... Odpowiedz Link
tmsk Re: Panie Prezesie czy Pan zdaje sobie z tego spr 30.01.07, 18:26 .........bardzo bym chciałą jako JESZCZE TRENER i JESZCZE PRACOWNIK PKO....żeby ktoś pomyślał troche o pomysłach Pana M. :) wiem josei........że potem piwko spijac będą trenerzy.........ale jeżeli to tak bedzie miało wyglądac to nie będzie to mój problem........już....najgorsze jest to że ja widziałm jak szkolenie "w starej wersji" że sa efekty....że ludzie po tygodniu ostrej pracy do 20 codziennie.......wiedzą już co nieco.......a co ważne nie sa zniecheceni wręcz przeciwnie..... Odpowiedz Link
misiek_wz Re: Panie Prezesie czy Pan zdaje sobie z tego spr 11.02.07, 16:20 tmsk napisała: > .........bardzo bym chciałą jako JESZCZE TRENER i JESZCZE PRACOWNIK PKO....żeby > ktoś pomyślał troche o pomysłach Pana M. :) > wiem josei........że potem piwko spijac będą trenerzy.........ale jeżeli to tak > bedzie miało wyglądac to nie będzie to mój problem........już....najgorsze jest > to że ja widziałm jak szkolenie "w starej wersji" że sa efekty....że ludzie po > tygodniu ostrej pracy do 20 codziennie.......wiedzą już co nieco.......a co > ważne nie sa zniecheceni wręcz przeciwnie..... Dokladnie tak jest , potrzymuje wszystko co napisała TMSK: bylo 5 dni ciezkiej nauki os rana do 20 masa przerobionego materialu, ale tempo i zakres wiedzy dostosowany do mozliwosci przecietnego pracownika tego Banku. I musze stwierdzic ze po prawie 4 miesiacach od szkolenia w glowie zostalo mi bardzo wiele z tego czego sie tam dowiedzialem. Ja wiem ze Dyrektorowi Misinskiemu chodzi zapewne o ograniczenie kosztów szkolen i wdrozenia ZSI, ale potem po wdrozeniu to nie On bedzie swiecil przed klientami oczami jak pracownicy po "jego" szkoleniu nie beda nic z tego wiedziec. Juz widze u kasjerow te sciagawki w stylu: ...2 razy wcisnij enter potem 2 razy strzałka w dół..... kompletna paranoja Odpowiedz Link
klusek_klusek Re: szkolenia Alnova 26.01.07, 00:58 ... w tych samych ośrodkach szkolił się PBH z profila jaka fajna zbieżność ???. A Rembertów to przecież betony...:) Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 26.01.07, 05:58 Myślę, że M (tak tu obciążany .... indolencją, błędnymi decyzjami) nie jest szefem nie zastępowalnym. Odpowiedz Link
smoku77 Re: szkolenia Alnova 28.01.07, 22:30 A kto to zrobi? Moze my? Interesujące, jak masz taką propozycję powiedz jak ją zrealizować:) Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 29.01.07, 00:25 Ja pytam z ciekawośći. Nie wiem jak jest teraz. Jestem dość dawno poza bankiem. Jedno wiem, ze każdy powinien robic to na czym sie zna. Jeśli trener przeszkoli dobrze sprzedawców z korzystania z ZSI do celów sprzedaży a Alnova jest inna informatycznie od ZORBY i szkolic z zakresu Alnovy będą trenerzy, to dobrze tego nie widzę. Opieka informatyków wpoczatkowym okresie wdrazania Alnovy (wg mnie) powinna byc codzienna i blisko - w oddziale. Odpowiedz Link
tmsk Re: szkolenia Alnova 30.01.07, 18:36 trener ma stosując odpowiednią metodyką nauczyc i pokazac zasygnalizowac co to takiego.............zsi mam kolegów trenerów.......informatyków.sprawdzają się w tej roli świetnie......ale wielu rzeczy nie mają prawa wiedziec (produkty itd) tak jak ja nie wiem o ich pracy.............. informatycy moim zdaniem bardzo by mogli tu pomóc......sama widziałąm.....jak szkoliłam miałam wśród uczestników 3 super sympatycznych informatyków......i zawsze te kwestie czysto techniczne.chętnie tłumaczyli pozostałym uczestnikom...........szkoda że wielu z informatykom zamknięto drogę do tego żeby byc trenerami........no cóż taki bank Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 30.01.07, 20:09 Czytacie. Trener szkoli z całości problematyki i pyta uczestników-infrormatyków o sprawy techniczne. A jak by ich nie było w grupie szkoleniowej ? To co by było? Sytuacje można by odwrócić. Te praktyczne ale krytyczne wypowiedzi .... idą w kierunku mojego poglądu na poruszany temat, którego motto jest nastepujące: NIECH KAżDY ROBI TO NA CZYM ZNA SIĘ NAJLEPIEJ. Odpowiedz Link
smoku77 Re: szkolenia Alnova 30.01.07, 21:15 Nie rozumie czemu ty tu takie banały wygłaszasz? tmsk wydaje mi się że nie naisała że się pytała jako trener informatyków o wyjaśnianie kwestii technicznych. Ja to zrozumiałem tak że informatycy się właczali aktywnie w szkolenie. Co do motta powinieneś wziąć je bardzo do siebie i nie wypowiadać się w kwestich o których kompletnie nie masz pojecia. Ja nie widze tego żeby dwóch informatyków z mojego oddziału stalo za 200 pracownikami i im tłumczyło jak maja coś zrobić to nie realne. Wolałbym jednak byc przeszkolony w sposób który był zaplanowany pierwotnie Odpowiedz Link
tmsk Re: szkolenia Alnova 30.01.07, 21:37 dzięki smoku77 dokładnie ...chodziło mi o aktywny udział, zresztą nie tylko informatyków....mądry prowadzący...wykorzysta doświadczenie i wiedzę uczestników.......a ponieważ każdy z nas zajmował się czymś innym w banku, korzystaliśmy wzajemnie z własnych doświadczeń. bo co innego przekazac samą teorię a co innego przełożenie tego w praktyce.te szkolenia mają na celu pokazanie jak można ten system wykorzystac w pracy w praktyce...........jakie są jego funkcjonalności. a jak byli już w grupie informatycy......to uczestnicy pytali się o wszystko......co ich z tej dziedziny interesowało! to tyle :) Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 30.01.07, 22:43 Myślę tradycyjnie i patrzę wstecz. Wdrażaniem i szkoleniem z osługi ZORBY zajmowali się informatycy i księgowi. Wszyscy ulokowani w oddziale operacyjnym. I przebiegało to sprawnie a wynik szkoleń był dobry. Bardzo jesteście przemądrzali. Zabraniacie mieć swego zdania, nawet jeśli jestem w błędzie . Ba , nie mogę sie głupio czy madrze... ale wypowiadać !!!. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji by studenci poprawiali wykładowcę. Pisząc ostro...."Co do motta powinieneś wziąć je bardzo do siebie i nie wypowiadać się w kwestiach o których kompletnie nie masz pojęcia ".... .... nawet jeśli macie rację.... zauważcie, że ja tu "nie pracuję, nie szkolę... lecz wypowiadam się jedynie na temat organizacji szkolenia z zakresu wdrażania ZSI". Aby to czynić nie trzeba być ani trenerem ani informatykiem. Szkolony byłem przez dziesiątki lat i dziesiątki lat sam organizowałem szkolenia i szkoliłem, robie to do dziś (z powodzeniem). Nikt z Was nie przekonał mnie jednak, że omawiana organizacja szkolenia jest prawidłowa. Jeśli by tak było nie słyszał bym od b.współpracowników tak wielu uwag. Nie dowiedziałem się dlaczego nie mam racji. Zostałem przegoniony z tej dyskusji, w której (w części merytorycznej) przecież nie istniałem. Przykro mi. Nie sądzę by otoczenie Was bardzo lubiło, z powodu takiego oschlego stosunku do współpracowników. Odpowiedz Link
agi744 Re: szkolenia Alnova 01.02.07, 10:29 czuk1, zejdz na ziemię! Wynik "szkoleń" przy wdrażaniu Zorby nie był dobry, ale beznadziejny. Nie słyszałam jeszcze żadnej pozytywnej opinii od człowieka pracującego w tym systemie (a trochę ich popytałam). Wszyscy zgodnie twierdzili, że szkoleń nie było, i wszystkiego musieli uczyć sie sami, albo podpartywać u koleżanki obok. A co do informatyków jako szkolących z Alnovy: Pracownicy pracujący w systemie mają umiec go obsłużyć (tylko i aż), nie muszą znać tajników jego działania, zatem nie potrzebują wybitnie specjalistycznej wiedzy informatyków. Potrzebuja za to kogoś, kto tak jak oni na co dzień spotyka sie z klientem i powie im jak najsutecznie zarejestrować w sytemie to co trzeba tak jak trzeba i taka właśnie osobą jest trener. Jeżeli organizowałeś jakiekolwiek szklenie i je prowadziłes to wiesz doskonale, że osoba stawiana w zupełnie nowej sytuacji chce być na to przygotowana, żeby skupić sie na pracy, a nie na tym, czy "pomocnicy szkolący w oddziale" pojawią się akurat wtedy, kiedy będzie ich potrzebował wykonac kolejna operację i czy zrozumie cokolwiek z tego co mu w biegu (do kolejnego potrzebujacego ) powiedzą. Zostawmy informatyków i księgowych w spokoju (z reszta przecież ich też musi ktoś przeszkolić z systemu) niech sie zajmą swoimi zadaniami a nas niech szkolą trenerzy jak w każdej normalnej eropejskiej firmie. szczególnie, z ezostali juz do tego przygotowani... Odpowiedz Link
lasso5 Re: szkolenia Alnova 01.02.07, 17:57 Agi744 To może Ty zejdź na ziemię !!! Twórczy i dodatkowo powiem niezły bałagan aby nie powiedzieć burdel przy ZORBIE to i był. Oczywiście było pospolite ruszenie zbytnio pewnie stresujące i angażujące biznes. Ale w 2 lata w największym polskim banku wdrożono system rozproszony, który generalnie wdraża się metodologicznie trudniej niż scentralizowany. A obecnie mija pewnie 2,5 roku i co ? Jakiś sukces wdrożeniowy za wyjątkiem jednego mini oddzialiku z którego zwiewają klienci? Oprócz wyedukowania rzeszy trenerów na nieaktualnej wersji systemu gdzie większa część kompetencji to nie szkolenia z systemu ale z prania i czyszczenia mózgu ? A gdzieś Ty widział europejska firmę w której znacząca cześć i najaktywniejsza sprzedaży czyli tego co najważniejsze i powinno zarabiać forsę i coraz więcej forsy przekształca się w profesjonalnych nauczycieli ? I gdy wreszcie nastąpi koniczność wybrania biznes i obsługa klientów czy szkolenia innych pracowników to co powinno być wybrane? Europejsko to albo kupuje się ludzi do szkoleń z zewnątrz lub angażuje jakieś własne służby zaplecza a na biznes się chucha i dmucha aby na to wszystko zarobił... Odpowiedz Link
smoku77 do czuk1 01.02.07, 18:03 Agi744, zgadzam się z Tobą w zupełności, ale czuk1 chyba tego nie pamieta albo sam był wpółtwórcą szkoleń z Z. ze ich tak broni. CZuk1 napisał: "Myślę tradycyjnie i patrzę wstecz. Wdrażaniem i szkoleniem z osługi ZORBY zajmowali się informatycy i księgowi. Wszyscy ulokowani w oddziale operacyjnym. I przebiegało to sprawnie a wynik szkoleń był dobry." TO DLACZEGO, SKORO SZKOLENIA PRZEBIEGAŁY SPRAWNIE, NIKT NIE JEST Z NICH ZADOWOLONY I WSPOMINA TO JAKO NAJWIĘKSZY BŁAD? CZEMU RAPORT Z TYCH SZKOLEŃ JEST TAK NEGATYWNY? "Bardzo jesteście przemądrzali. Zabraniacie mieć swego zdania, nawet jeśli jestem w błędzie . Ba , nie mogę sie głupio czy madrze... ale wypowiadać !!!. Jakoś nie mogę sobie wyobrazić sytuacji by studenci poprawiali wykładowcę. Pisząc ostro...."Co do motta powinieneś wziąć je bardzo do siebie i nie wypowiadać się w kwestiach o których kompletnie nie masz pojęcia ".... .... nawet jeśli macie rację.... zauważcie, że ja tu "nie pracuję, nie szkolę... lecz wypowiadam się jedynie na temat organizacji szkolenia z zakresu wdrażania ZSI". Aby to czynić nie trzeba być ani trenerem ani informatykiem. Szkolony byłem przez dziesiątki lat i dziesiątki lat sam organizowałem szkolenia i szkoliłem, robie to do dziś (z powodzeniem). Nikt z Was nie przekonał mnie jednak, że omawiana organizacja szkolenia jest prawidłowa. Jeśli by tak było nie słyszał bym od b.współpracowników tak wielu uwag." MY BRONIMY TEJ KONCEPCJI A TY INNEJ. JAKIE UWAGI SŁYSZAŁEŚ SKORO NIKT JESZCZE OPRÓCZ JEDNEGO ODDZIAŁU NIE BYŁ PRZESZKOLONY? Nie dowiedziałem się dlaczego nie mam racji. Zostałem przegoniony z tej dyskusji, w której (w części merytorycznej) przecież nie istniałem. Przykro mi. Nie sądzę by otoczenie Was bardzo lubiło, z powodu takiego oschlego stosunku do współpracowników. JAK MOŻESZ SIĘ WYPOWIADAĆ NA TEMAT TEGO CZY KTOŚ KOGOŚ LUBI CZY NIE SKORO NAS NIE ZNASZ. JAK MOŻESZ SZKOLIĆ LUDZI SKORO KAŻDĄ KONTRĘ PRZYJMUJESZ JAKO ATAK NA SIEBIE I BRONISZ SIĘ BARDZO AGRESYWNIE? NA SZKOLENIACH TEŻ TAK SIĘ ZACHOWUJESZ BO NIE SĄDZE ŻeBY WSZYSCY OD POCZĄTKU DO KOŃCA SIĘ ZAWSZE Z TOBĄ ZGADZALI? Agi744 wyjaśnił chyba w sposób prosty i zrozumiały dlaczego tego typu szkoleń nie powinno się przeprowadzać w sposób w jaki to widzi p.M ani dlaczego nie są potrzebni do tego informatycy, których zresztą coraz mniej, zwłaszcza w małych oddziałach. Odpowiedz Link
misiek_wz Re: szkolenia Alnova 10.02.07, 22:17 Od wdrozenia Zorby w oddzialach minęło ponad 10 lat. Wtedy byly inne czasy, ludzie mieli wiecej szasu, nie bylo takiej nagonki na wyniki i sprzedaz jak w tej chwili. To ze wtedy dalo sie zrobic to w oddzialach to naprawde istny cud. W obecnych warunkach tego typu rozwiazanie widze naprawde czarno a jeszcze zaplanowane samoksztalecenie pracowników - czysta utopia. Ludzie na osbsludze nie maja czasu wyjsc do WC czy po prostu zjesc sniadanie a tu zaklada sie ze beda w wolnym czasie rozwiazywac zadania z ZSI. Co do udzialu informatykow w szkoleniach ZSI to uwazam ze ktos popelnil powazny blad (Dyrektorzy CIT) nie pozwalajac na udzial w rekrutacji na supertrenerów. Wiekszosc informatykow jesli tylko chce potrafi mowic prostym zrozumialym dla wszyztkich jezykiem, a chyba nowa wiedze przyswajaja naprawde bardzo szybko. Szkoda ze taki potencjal zostal skierowany na lawke rezerwowych. misiek Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 11.02.07, 10:49 Kolejna wypowiedź wspierająca moje uwagi. Czy to normalne, że informatycy szkoleni są przez przez ludzi bez przygotowania informatycznego? Co najwyżej pomagają szkolącemu ale jako jego słuchacza???!! Odpowiedz Link
el1000 Re: szkolenia Alnova 11.02.07, 13:20 Po co tracić czas na szkolenie ludzi przeznaczonych do odstrzału. Murzyn zrobił swoje, murzyn może odejść. Odpowiedz Link
daronnn Re: szkolenia Alnova 12.02.07, 22:09 Panie czuk1. Sam napisales w jednej ze swoich wczesniejszych wypowiedzi: "Nie wiem jak jest teraz. Jestem dość dawno poza bankiem." i chyba jest to jedyne sensowne zadnie ktore napisales. Przypuszczam ze wywodzisz sie z czasow w ktorych komuptery to byla nowosc i koniecznym bylo uczenie przez informatykow jak poslugiwac sie myszka, klawiatura, jak uruchomic jakis program itp. Obecnie chyba kazdy juz to potrafi!!! Nie wyobrazam zeby informatyk uczyl w jaki sposob obslugiwac produkty bankowe w systemie poniewaz sie na tym nie zna. Duzo lepiej robia to osoby ktore na codzien pracuja w systemie bankowym. W przypadku Alnovy jedyna rzecza przy której może wykazać się informatyk to instalacja klienta Citrix na stacji roboczej oraz ewentualna konfiguracja cash dispensera/drukarki. Osobiscie rowniez uwazam ze rezygnacja z poczatkowej formy szkolen to duzy krok w tyl. A byla szansa zeby w PKO zrobiono cos pozadnie a nie po lebkach z nadzieja ze jakos to bedzie. Odpowiedz Link
majki32 Re: szkolenia Alnova 13.02.07, 08:05 daronnn: nawet nie wiesz w jakim jestes bledzie. Niestety musze Cie rozczarowac ale nie kazdy to potrafi. Widac ze nie za bardzo masz rozeznanie co do poziomu wiedzy informatycznej pracownikow naszego Banku. Zapewniam Cie ze jest masa osob ktora nie rozroznia prawego od lewego przycisku myszy, pojedynczego klikniecia od podwojnego itd itd. Nie byloby w tym nic dziwnego, gdyby to dotyczylo starych pracownikow, ktorzy sa wychowani na liczydlach i bez komputerow. Ale jak przychodzi nowy pracownik zaraz po szkole i tego nie potrafi, to ja jestem ciekaw kto weryfikuje przy przyjmowaniu do pracy u tych pracownikow punkt w CV w ktorym wszyscy pisza "biegla znajomosc Windows i MS Office" :)) Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 13.02.07, 12:56 Na dole (niestety) jest tak jak pisze Majki32. Absolwenci wyższych studiów ekonomicznych, stażyści, praktykanci (Z REGUŁY)przychodzą do banku z zerową bądź jedynie formalną - a nie praktyczną - umiejętnością obsługi komuputera. Duża część pracowników wyuczyła sie biegle obsługiwać ZORBĘ i swoje programy (programiki)użytkowe. Wprowadzenie nowego systemu ALNOVA powinno być poprzedzone gruntownym szkoleniem informatycznym , w takim zakresie aby statystyczny pracownik sprzedażowy banku, ten - w jednej osobie : kasjer-analityk-doradca-administrator ZSI mógł żyć w zgodzie z komputerem a przede wszystkim z niego swobodnie korzystać w pracy. Szkolenie to jest konieczne tym bardziej teraz kiedy oddziały zostały pozbawione opieki informatykow. I takiego (informatycznego) szkolenia nie zrobią super trenerzy. Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 13.02.07, 09:17 Daronnn obrażasz mnie. Ale nie Ty pierwszy, pisząc: "chyba jest to jedyne sensowne zadnie ktore napisałeś" . Takie opinie olewam. Choć jestem człowiekiem skromnym ( i błędów ortograficznych nie robię)mam o sobie lepsze zdanie. Pisząc Daronnnie: ...". Przypuszczam ze wywodzisz sie z czasow w ktorych komuptery to byla nowosc i koniecznym bylo uczenie przez informatykow jak poslugiwac sie myszka, klawiatura, jak uruchomic jakis program itp."....twierdzisz, że mój wiek i pochodzenie mają wpływ na poglądy o banku w którym pracowałem w okresie rozwoju od Kasy do Nowoczesnego Banku, do typowania (z łapanki) kandydatów na trenerów? Ile prostoty trzeba mieć w sobie by tak napisać ? I wykształcenie oraz stanowisko nie ma wpływu na takie pisanie. Poglądy na tematy poruszane mają inne osoby, nie tylko ja. Pisza tu one ale z nimi polemiki nie ma? Odpowiedz Link
lasso5 Re: szkolenia Alnova 01.02.07, 18:41 Tak jak kazdy :-) Tylko, że facet wdrożył efektywnie ZORBĘ w ciągu 2-ch lat, idąc oczywiście w większości po bandzie i szarżą a obecnie po dwóch latach jest generalnie kicha oprócz fajniutkich szkoleń dla trenerów na nieaktualnej wersji systemu :-) Odpowiedz Link
pinesska44 Re: szkolenia Alnova 01.02.07, 20:51 Ten facet, który piszesz że wdrożył efektywnie ZORBĘ miał nie dość że negatywną opinie z NIK-u za wdrożenie ZORB-y to teraz jeszcze swoją koncepcję szkoleń w oddziałach żywcem ściąnął z projektu wdrożeń stworzonego jakieś 2 lata temu przez SOFTBANK. Moje zdanie jest takie, że skoro ktoś zaczął już wdrażać jakąś koncepcje i prace oraz środki zostały już w to tak mocno zaangażowane to sprawę trzeba doprowadzić do końca w takiej formie jak zostało to zaplanowane - ewentualnie wnosząc jakieś drobne zmiany a nie przeprowadzać jakieś rewolucje i ponosic nowe koszty. Poza tym czy w oddziałach są tak naprawdę dobre warunki do przeprowadzania szkoleń masowych - przecież większość Oddziałów to ruina i ciasnota (nawet w tych nowych placówkach). Odpowiedz Link
josei Re: szkolenia Alnova 25.01.07, 21:03 pan M własną koncepcję i żadne argumenty do niego nie przemawiają więc lepiej chyba nastawić się na najgorsze Odpowiedz Link
akakaka61 Re: szkolenia Alnova 01.02.07, 23:29 Witam,szanowne Kolażanki i Koledzy nie wiem czemu tyle pesymizmu w waszych wypowiedziach, nsz Bank był jest i będzie, cały czas się rozwija i wiadomo że czasami są jakieś zakręty, trzeba na to spojrzeć pozytywnie wyszkolono dużą liczbę trenerów i supertrenerów mających doskonałą wiedzę i predyspozycje do daslszej jej dystrybucji dla pozostałych naszych ludzi w Oddziach czasami może trzeba odwołac sie do pzreszłości i opierając się na poczynionych tam błędach ( o których piszecie )dokonać drobnych modyfikacji tak aby sprostać nowym wyzwaniom. Niektórym niedowiarkom tym bardziej pesymistycznym moze warto przypomnieć iż w Alnovie jest nie tylko mały oddział jak go ktoś nazwał ale kartoteki wszystkich Klientów banku. To naszym wspólnym wysiłkiem ub rocznym udało się do tego doprowadzić.Chyba wszyscy sie zgodzimy że ten nowy system jest nieporównywalny do Zorby, to nie system księgowy a transakcyjny, widzimy w ramach kolejnych wersji coraz więcej funkcjonalności.Heja Odpowiedz Link
majki32 Re: szkolenia Alnova 02.02.07, 07:29 Oj, strasznie optymistyczny post :) Przepisanie adresówki, a przepisanie oddziału do alnovy jest nijak nieporównywalne. To po pierwsze. Po drugie alnova podejrzewam ze nigdy nie dojdzie do poziomu funkcjonalnosci zorby (jaka by ona nie była). Zorba jest jedna i robisz w niej wszystko. Wejdzie alnova i bedziesz robic to samo tyle ze nie w jednym a w trzech systemach (mowie tylko o systemie księgowym, nie liczę w ogóle systemów "dookólnych" typu intragraf czy inne potrzebne do sprzedazy) Odpowiedz Link
czuk1 Re: szkolenia Alnova 03.02.07, 21:37 Trochę z ostatnich Państwa wypowiedzi więcej dowiedziałem się o stanie organizacji szkoleń z Alnovy. Szczególnie przekonuje mnie, że zastosowane zostały rozwiązania zachodnie. Nie będę dalej dokonywał ocen, porównań i rozkładał na czynniki pierwsze poszczególnych wypowiedzi. Faktycznie jestem oderwany od aktualności szkoleniowych i powtarzam opinie negatywne o obecnym systemie szkoleniowym. Jedno jest pewne, że nie uzyskamy obiektywnych odpowiedzi na temat tych szkoleń, bo punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. A wypowiadają się tu SUPER FACHOWCY, w tym trenerzy wybierani często do tej roboty w taki sposób jak teraz wybiera się na stanowisko prezesa. Cieszę się, że zdania na poruszany temat są jednak .... między fachowcami... podzielone. Na Smoki zostało rzucone skutecznie Lasso. Odpowiedz Link
yuliana Re: szkolenia Alnova 14.02.07, 22:24 Dotychczasowy pomysl na realizowanie szkolen polegajacy na tym, ze Bank wynajmowal osrodki moim zdaniem nie sprawdzil sie (nie mial szans). Najpierw kilka miesiecy prac komisji, ktora typowala lokalizacje. Strata czasu gdyz - 1 - jak w wiekszosci komisji znalezli sie tam ludzie z lapanki 2 - nawet jezeli cos sensownego wymyslili to i tak decydenci (przedstwaiwcieli Biura ZSI) mieli to gdzies. [Arogancja tej organiazcji jest na prawde ogromna] 3 - Jakosc podpisywanych umow z osrodkami byla zalosna (niejednoznaczosc zapisow) Zamiast takiej szopki od razu Bank powinien zlecic szkolenia Konsorcjum (Prokom posiada przeciez w swoim portfolio firmę szkoleniową) Oczywiscie recepta Pana Misińskiego na uzdrowienie sytuacji to zadne rozwiązanie. Moze i mial on jakis udzial przy wdrozeniu Zorby ale fachowcem to on jest jedynie w kategorii dlugodystansowego utrzymywania sie na powierzchni pomimo kolejnych wyborow i zmiennych opcji politycznych. Nie wiem, czy ktos z Was mial okazje slyszec jego wypowiedzi podczas roznego rodzaju prezentacjo-szkolen wyjazdowych najczesciej, kiedy to zalany w trupa obrazal regularnie zaproszonych spoza Banku gosci. Jazeli jakas firma chciala miec spokoj podczas swojego wystapienia to ktorys z jej przedstaswicieli wyciagal go do baru na malego. Przepraszam za odejscie od meritum, ale mam na KM uczulenie. Odpowiedz Link