Dodaj do ulubionych

''NOWE'' PPI

30.12.08, 22:04
Karty kredytowe 10%,rach.oszczędnościowy 5%,kredyt odnawialny 5%
Depozyty bez zmian.Zadowoleni?Szczęśliwi?Ręce opadają....
Obserwuj wątek
    • mona-mour Re: ''NOWE'' PPI 30.12.08, 22:20
      czy ktoś wie jak liczony jest przyrost depozytów?
      • fight_till_death Re: ''NOWE'' PPI 30.12.08, 23:00
        W miśkach prosto: stan środków na wszystkich rachunkach (bieżących i
        terminowych) klientów MSP na koniec kwartału (np. 31 grudnia) minus
        takiż sam stan, tylko wg stanu na koniec poprzedniego kwartału (np.
        30 września).
        Przy okazji: wyznaczenie tego celu jako indywidualnego zadania
        pracownika nie wytrzymuje żadnej merytorycznej krytyki i świadczy o
        żenującym poziomie intelektualnym centrali.
        • venus8 Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 00:37
          Co do premii, to chyba ktos wysoko siedzący założył w zeszłym roku-2
          lata temu, że na tym sobie zaoszczędzi... na wskaźnikach, czysto
          finansowo. Bo nie rozumiem intencji - po co komu skutek w postaci
          demotywacji i przygnębienia pracowników (jeśli z góry wiedzą, że
          premii nie osiągną). No i w dłuższym okresie wyniki spadną. Chyba,
          że będzie stało się z batem, ale przecież pracownik zadowolony
          pracuje o wiele lepiej, a ogólne dobre samopoczucie i szacunek dla
          innych jest zaraźliwy.

I jak powinno być z tymi celami, indywidualne czy zespołowe byłyby
          lepsze?
      • fight_till_death Re: ''NOWE'' PPI 31.12.08, 00:05
        Zapomniałem dodać, że w ten sposób wylicza się kwotę przyrostu na
        poziomie oddziału. Natomiast wykonanie dla poszczególnych
        pracowników, przyrost depozytów oblicza się dzieląc przyrost
        depozytów dla oddziału (o ile wystąpił) przez liczbę pracowników w
        oddziale, którzy mają nałożony plan z tego "produktu". Każdy dostaje
        po równo.
        Tak to przynajmniej wygląda na dziś w miśkach. Jak to robią w innych
        biznesach i jak będzie w przyszłym roku - nie wiem.
        • bru-no Re: ''NOWE'' PPI 01.01.09, 16:39
          a kasjerom od I do PPI dochodzą rachunki oszczędnościowe (ciekawe
          ile sztuk), przecież jak wejsdzie nowa ksiązeczka od 19.01 to r-ku
          nikt nie zalozy. I o to chodzi, znowu pójdą pracownicy bez premii,
          tylko pogratulowac takich pomysłów
        • mona-mour Re: ''NOWE'' PPI 05.01.09, 19:15
          dzięki, no i jak sie to ma do superoferty depozytowej i miśkiach
          gdzie grube pieniądze uciekają do włochów bo nasz oferta dla firm to
          dno
    • sznikers23 Re: ''NOWE'' PPI 09.01.09, 21:10
      Mamy już dziś jakby nie patrzeć 9 stycznia, czyli szybko licząc 1/6
      kwartału i dopiero ujrzałem swoje plany. Są one praktycznie już
      teraz nie do zrobienia, więc praktycznie na tzw. dzień dobry się
      poddaję. Po co sobie pruć flaki i mieć ... 30% - śmieszne :(
      • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 09.01.09, 21:35
        To było do przewidzenia,że coś wymyślą,aby nam dać po łapach.U nas w Oddziale
        wszystkim sie w 4 kwartale udało wyrobić ponad 100%,tego sie chyba nie
        spodziewali.Więc co?Trzeba ujajić tych białych murzynów,aby sobie za dużo nie
        myśleli.A przyrost depozytów?W poprz.kwartale był/u nas/240 000,a teraz 1390
        000,kto to zdoła wyrobić?Poddaję się.
        • lukaj1953 Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 11:44
          przyrost w op mamy identyczny -(5 osób z dyr) i też się poddajemy.To
          jest nie do zrobienia

• liwia1985 Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 15:09
            U nas w OP przyrost depozytów prawie 4.000.000,00 nawet nie ma co
            komentować.
            • krowa66 Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 15:19
              o to chodziło -o premii zapomnijcie!Zdrowia szkoda.A u nas takie kolejki,że
              strach rozmawic z klientem ,bo zaraz awantura.miłego odpoczynku....
              • maxkam Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 18:11
                Lepiej robić nadgodziny koledzy i koleżanki...
                • okrycha Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 18:18
                  Kochani,na stronce PPI jest informacja,że przyrost depozytów
                  obejmuje oddział,więc kwota dotyczy całego oddziału,a nie
                  poszczególnych pracowników.Po co tak uwzględniono,nie wiem,ale to,co
                  widnieje,trzeba podzielic na ilośc pracowników i dopiero zobrazuje
                  to plan do wykonania.
                  • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 18:27
                    Ja rozumiem,ale ta np.1/4 musi być z zewnątrz,prawda?
                • tola2009 Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 18:41
                  Maxtam o jakich nadliczbówkach mówisz?U nas w oddziale siedzimy codziennie
                  godzinę, a czasem dwie dłużej w imię ojczyzny.
                  • bru-no Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 19:25
                    kto wykona ten gigantyczny plan z książeczek??????? chyba że z tych
                    poprzednich rolowanych
                    • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 20:20
                      Ciekawe,co wymyślą,jak nam ,mimo wszystko uda się wypracować te premie?
                      Czego Wam i sobie życzę.
                      • elzsuj Re: ''NOWE'' PPI 10.01.09, 20:34
                        Ja już odpuściłam ... zresztą dwóch poprzednich premii też nie
                        dostałam, za zeszły kwartał również - tak jak 4/5 pracowników z
                        mojego oddziału. 800 tyś książeczk mieszkaniowych na łepka poprostu
                        nierealne. To są jakieś kpiny! Najbardziej bawi mnie to,że nadają
                        również plany sprzedażowe osobom nie będącym na obsłudze jak np:
                        analitykom, czy naczelnikom.
                        • k.5 Re: ''NOWE'' PPI 11.01.09, 12:13
                          Najbardziej drażni mnie przyrost depozytów. Tu nie mam żadnej
                          kontroli, bo nawet, jeśli sama wykonam na wysokim poziomie to i tak
                          mogę mieć zero, bo oddział nie wykonał albo nasze lokaty klienci
                          likwidowali w innych oddziałach. A najgorsze, że te depozyty są, w
                          PPI wysoko punktowane. Mam wrażenie, że depozytami można
                          manipulować, bo tak naprawdę pracownik nie jest w stanie sprawdzić
                          czy zostało dobrze naliczone. Pozostałe produkty ok., tu są jasne
                          zasady gry.
                  • maxkam Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 16:00
                    Wszystko z gestii dyrektora, czy podpisze przepracowane godziny. U nas nie ma z
                    tym żadnych problemów. Od lutego będe brał sporo nadgodzin i myśle że spokojnie
                    400-500 zl dodatkowo co miesiąc zarobie ;-)
    • lukaj1953 Re: ''NOWE'' PPI 11.01.09, 14:29
      moja propozycja -odpuszczamy, ale wszyscy - może "góra"pójdzie po
      rozum do główy?
      • k.5 Re: ''NOWE'' PPI 11.01.09, 16:49
        Można nic nie robić i czekać aż nas zwolnią albo walczyć o
        przetrwanie. Wybór należy do nas. Nikt nie obiecywał, że będzie
        łatwo i przyjemnie. Ja jedynie oczekuje jasnych zasad gry.
    • fajnytymoteusz Re: ''NOWE'' PPI 11.01.09, 20:11
      ja juz nie mam sił robie co moge ale co z tego zelokat mam duzojak
      ogolnie plann za ikww 90%no ico z premia nowe ppi oduszczam nie
      warto niech mnie tylko nikt nie dreczy i codziennie nie spowiada
      • sznikers23 Re: ''NOWE'' PPI 11.01.09, 21:24
        Do tej pory nie było kwartału, w którym nie wykonałem planu choćby w
        70% (od kiedy weszło PPI), jednak teraz mija się z celem walka o ...
        no właśnie o co? :(
        • maxkam Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 16:02
          ... walko o 18% premii <lol> żenada (mówie o kasjerach)
          • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 19:46
            Witam!Od końca ubiegłego roku wszyscy kasjerzy są doradcami z funkcją kasjera i
            maja prawo do premii w takiej wysokości jak doradcy/czyli za 100% wyk.planu-25%
            premii,itd./Dwa razy pytałam mojego szefa i dwa razy potwierdził,że tak
            jest.Chyba,że jest niedoinformowany,albo źle interpretuje przepisy.
            • elzsuj Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 20:21
              Tak jest rzeczywiście, ale tylko w OP. W dużych oddziałach nadal są
              kasjero-dysponęci i nam należy się tylko max 18%.
              Zresztą ja już odpuściłam i od jakiegoś czasu mam to gdzieś ...0
              motywacji do starań!
              • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 20:30
                No to coś tu nie gra,nasi kasjerzy mają w zadaniach kredyty,superkredyty,których
                nie zrobią,bo po pierwsze nie potrafią,a po drugie nie mają uprawnień.Jak zwykle
                spadnie to na mnie ,a oni przy odrobinie szczęścia mogą mieć większy % wykonania
                planu.Nie zazdroszczę nikomu kasy,ale do chol....jest to niesprawiedliwe.Z
                pewnością narażę się niejednej osobie,ale zagaić 30 000,kredytów,a zrobić 720
                000 z tą sama wagą to jest chwyt poniżej pasa.Nie wspomnę KK i innych....

• wszystko_na_sprzedaz Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 21:40
              Co za głupoty wciskasz w usta swojego dyrektora????? Za organizację pracy w oddziale odpowiada Dyrektor Oddziału Samodzielnego i on ma w ręku moc zmiany ksjerów dysponentów na doradców z funkcją kasjera. Pytałaś koleżaki/kolegów na kasie czy dostali zmianę angażu??? Bez tego nie mogą zmienić stanowiska ani przyporządkowania w PPI. Stanowisko doradcy z funkcją kasjera wynika z supereksspresu i "usprawnień" z niego wynikających.
              • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 21:57
                Halo!Czy do mnie te impertynencje?Ja nic nikomu nie wciskam,nasi kasjerzy,bodaj
                od października,nazywają się też-doradca,nawet dzisiaj obejrzałam sobie ich
                pieczątki imienne.I nie wciska nic w usta swojego Dyrektora,dwa razy
                potwierdził,że jesteśmy teraz wszyscy na równo.Zanim wybuchniesz,weź napij się
                wody.Pozdrawiam.
                • wszystko_na_sprzedaz Re: ''NOWE'' PPI 12.01.09, 23:38
                  Tak do Ciebie te impertynencje. Pisz konkretnie o co Ci chodzi to nie będzie nieporozumień. Z Twojego poprzedniego posta wynika, według mnie, uogólnienie z którego można wnioskować iż tak jest w całym banku. Jeśli w Twoim oddziale zmieniono ludziom stanwiska to nie zanczy, że tak jest wszędzie. Inna rzecz, że jak zmieniono stanowiska na doradców z funkcją kasjera, a ci majka kasę jak każdy doradca, a potem dano 30000 PLN planu na kredyty, no to standardowi doradcy są nieźle w dupę przy swoich około 700 000 Pln. Kolo dyrektor chyba nie rozumie co zrobił.
                  • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 13.01.09, 18:50
                    Wiesz co,przykro mi,że tak sie tu prowadzi dyskusje,za co Ty mnie człowieku
                    opieprzać,napisałam co jest w naszym mieście,czyli we wszystkich oddziałach /OS
                    iOP/,kasjerzy dostali w październiku pismo z ROD,że są teraz doradcami z funkcją
                    kasjera z zachowaniem dotychczasowych poborów.I tak podobno jest odkąd
                    wprowadzono SUPEREXPRES.A co jest gdzie indziej,tego nie wiem.Jeśli nie masz się
                    na kim wyładować,to proponuję pójście na siłownię,podobno pomaga.
                    • lukaj1953 Re: ''NOWE'' PPI 13.01.09, 19:36
                      to nie mogło być tak,że przyszło z ROD, ale każdy OP czy OS
                      mógł "zrobić" ze swoich kasjerów doradców z f-cją kasjera
                      dysp.Premia oczywiście jak doradcy, ale podział planów powinien być
                      uczciwszy!
                      • lukaj1953 Re: ''NOWE'' PPI 13.01.09, 19:37
                        oczywiście podział planów w oddziale "młoda duchem'
                        • mloda_duchem54 Re: ''NOWE'' PPI 13.01.09, 19:55
                          Dziękuje Lukajowi za wsparcie ,być może to sie wszystko dzieje na wniosek Dyr
                          OS,ale podpis pod pismem był Dyr.ROD.Nie miałam pojęcia,że w innych oddziałach
                          jest inaczej,bo i skąd.Myślę,że w OP po wprowadzeniu dyspenserów i odpowiednim
                          szkoleniu wszyscy będą robic wszystko.Ale moim skromnym zdaniem,kto jest do
                          wszystkiego,ten jest do niczego.
                          • elzsuj Re: ''NOWE'' PPI 14.01.09, 09:50
                            Zgadzam się z Tobą, że jak ktoś jest od wyszystkiego to i do
                            niczego, ale w tym banku dochodzi do takich absurdów, że boli
                            głowa.A wszystko po to, żeby nie dać ludzim premii...
                            W moim oddziale w PPI kasjerzy mają kredyty, karty kredytowe , ROR-y
                            i RO, nie mówiąc już o depozytach i książeczkach mieszkaniowych.
                            A niby w jaki sposób kasjer ma zrobić kredyt, jeśli nie ma do tego
                            uprawnień ... ale jest to niestety celowe działanie
                            • lukaj1953 Re: ''NOWE'' PPI 16.01.09, 19:33
                              kasjer w OP powinien mieć wszystkie uprawnienia/kasjer,doradca,tfi/
                              no i oczywiście ujęte to wszystko w zakresie czynności.Trzeba go
                              tylko przeszkolić ze spraw kredytowych.W alnowie 'zrobienie"kredytu
                              odnawialnego,czy pożyczki jest dużo prostsze.
                              • elzsuj Re: ''NOWE'' PPI 16.01.09, 20:41
                                Tak,ale w OS nie! Kasjer ma dostęp prócz czynności kasowych do
                                skarbca. Przynajmniej tak jest u mnie.
                                • bru-no Re: ''NOWE'' PPI 18.01.09, 11:02
                                  ok, kasjerom dokłada się co raz więcej czynności, które wykonuje
                                  aktualnie doradca np. zakłądanie ror-oów, udzielanie kredytów,
                                  zamawianie kart debetowych itd. a kiedy będzie zrównanie
                                  stawek?????????? co dołozono doradcom z czynności kasowych?
                                  • wszystko_na_sprzedaz Re: ''NOWE'' PPI 18.01.09, 14:12
                                    bru-no, jest stanowisko doradca z funkcją kasjera.
                                    Idź do szefa swojego i powiedz, że chciałbyś być takim doradcą.
                                    Takie samo rozliczanie jak normalnego doradcy i te same procenty przy premii. Tylko potem nie będziesz mógł narzekać, że dostałeś
                                    więcej planu kredytów i kart kredytowych i rachunków niż obecnie.
                                    U mnie w oddziale był wybór zostajesz przy kasjerze dysponencie
                                    i masz plan tak jak obecnie (mniejsze ilości kart kredytowych i kredytów konsumpcyjnych), albo zostajesz doradcą z funkcją kasjera i dostajesz plan niewiele mniejszy niż doradca. Efekt nikt nie chciał zostać doradcą.
                                    • agnieszka2000 Re: ''NOWE'' PPI 19.01.09, 19:19
                                      Ech, ludzie. Zawsze będzie Wam źle. A co powiecie na doradcę z funkją skarbnika? Skarbników już nie ma od dawna - kto zostaje? Doradca. Zasuwa do skarbca, traci czas a później brakuje mu na wykonanie kredytów nie tylko swoich, ale i Waszych. Przychodzi pierwszy, wychodzi ostatni - bo kiedy Wy juz lecicie do domków, on zamyka dopiero skarbiec. Nigdzie nie jest lekko. Jeszcze powiem, że dostaje planów na pożyczkę i ssk tyle, ile doradca na kredyty mieszkaniowe. Fajnie jest, nie ma co zazdrościć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka