18.10.06, 17:45
Drogie uczestniczki forum mieszkajace w Turcji. Jak to jest z psem w Turcji
mieszkajac w bloku. Tzn. Czy rzeczywiscie trzeba miec pozwolenie zeby moc
trzymac psa w bloku? Slyszalam tez,ze podobno jak mieszkancy bloku sie na to
nie zgodza to nie ma mowy o psie.Pozdrawiam serdeczniesmile
Obserwuj wątek
    • basiaistanbul Re: Piesio 18.10.06, 18:46
      smilepierwszy raz slysze o takim pozwoleniu,mysle ze takiego pozwolenia nie
      potrzeba,ale zalezy gdzie sie mieszka,a do tego mimo ze mialam psa w Polsce i
      kocham psy,to jednak w İstanbule nie zdecydowalaym sie na posiadanie psa w
      domu,zbyt goracy klimat,do tego biedny by musial stale chodzic na smyczy,chyba
      ze mieszkalabym w domu z ogrodkiemsmile
      Wedlug mojego meza jezeli nikomu nie bedzie przeszkadzal pies i nie bedzie
      halasu,to mozna miec.
      pozdrawiam
      Basia
      • stefanya Re: Piesio 18.10.06, 19:16
        Dzieki za odpowiedz. Mysle nad tym zeby zamieszkac kiedys tzn niedlugo w
        Turcji. Kocham psy i tam tez chcialabym miec psa. Ale masz racje w Istanbule
        bez swojego domu i szczegolnie bez ogrodka to mordega dla psa. No i nie ma za
        bardzo gdzie z nim wychodzic. Nie wiem czy slyszalas moze co pisali w gazetach
        w sierpniu jak pewnej angielskiej rodzince ktora mieszkala w alanyi( miala tam
        swoje mieszkanie) jacys wstretni sasiedzi podpalili psa w budzie bo im
        przeszkadzal. Pozniej zrobili temu biednemu piesiowi zdjecie, taki byl smutny
        caly popodpalany w plastrach i w bandazu ale na szczescie przezyl. Stad bylo
        moje pytanie czy trzeba miec jakies pozwolenie.
        • basiaistanbul Re: Piesio 18.10.06, 19:23
          Jak na calym swiecie nie wszyscy sasiedzi kochaja zwierzeta.NiESTETYsad
          pozdrawiam
          Basia
          • magcom12 Re: Piesio 18.10.06, 21:07
            witam Was
            z moich obserwacji wynika ze ogolnie Turcy nie przepadaja za psami w domu ale
            nie trzeba uogolniac.w rodzinie mojego meza siostra kupila sobie psa(mieszkaja
            s istambule w bloku)a ich mama ktora mieszka pietro nizej przestala do nich
            przychodzic wlasnie z tego wzgledu.teraz ramazan wiec w ogole sie bardzo
            pilnuja i boja sie ze od psa sie zabrudza przed modlitwami.siostra codziennie
            odkurza myje psa itd ale mamie nie da sie przemowic.
            wiec wydaje mi sie ze mlodzi ludzie na poziomie nic nie beda mieli przeciwko
            ale starszej daty lub b religijnych nie da sie prxzekonac co do psa w domu.
            nie wiem w czym pszezkadzal ten biedny pies o kt pisalas sasiadom bo zabrudzic
            przez podworko sie nie mogli.
            nie wiem z czego to wynika ze Turcy w swoich domach naprawde b dbaja o czystosc
            ale na ulicy nikogo nie dziwi ze wyrzucaja wszystko na chodnik,z jadacego
            samochodu itd.mi to powiem szczeze b przeszkadzalo.niby we wloszech czy
            hiszpanii tez wyrzucaja wiele rzeczy bezp na ulice ale w nocy sluzby pozadkowe
            wszystko dokladnie sprzatsja i nastepnego dnia jest czysto czego nie mozna
            powiedziec o tr.
            co do rasy psa chyba przydalo by sie wybrac taka kt wysokie temp nie
            przeszkadzaja widzialam w atlasie psow pies pasterski poch z anatolii.ale moi
            znajomi z alanii kupili sobie nie pamietam nazwy rasy ten niebieskooki co
            ciagnie zaprzegi san na biegunie i byla to naprawde gruba pomylka.
            magda
            • basiaistanbul Re: Piesio 18.10.06, 22:31
              Magdo masz racje ,czasami ze wzgledow religijnych w domu nie wolno trzymac psa.
              interesujaca strona na ten temat...

www.planetaislam.com/praktyka/psy.html
              pozdrawiam
              Basia
            • stefanya Re: Piesio 18.10.06, 22:35
              smile)))) Ten pasterski pies z analolii to Kangal i jest tak ogromny ze napewno
              nie nadawalby sie do domu. Typowo pasterski pies do pilnowania stadasmile
              Natomiast ten drugi niebieskooki to pewnie husky i masz racje one sa sliczne
              milusie ale lepiej jednak czuja sie w zimnym klimacie.
              • stefanya Re: Piesio 18.10.06, 22:42
                Basiu fajnie ze podrzucilas ta strone teraz juz wiem dokladnie dlaczego wielu
                muzułmanów nie toleruje psow. Oczywiscie nie zgadzam sie calkowicie z trescia
                no ale coz w koncu zostalam wychowana w calkiem innej kulturze, religii. Ja na
                przyklad dla odmiany nie toleruje kotów ktore sa tam szczegolnie
                lubiane.pozdrawiamsmile
                • sommak Re: Piesio 19.10.06, 01:44
                  Witam Was serdecznie prosto z Alanyi!
                  Ja osobiscie posiadam psa-Gordona Settera(setter szkocki-przy okazji zapraszam
                  Was na strone hodowli,z ktorej pochodzi nasza wspaniala
                  sunia:www.klanbasow.wyzel.pl-jak juz wejdziecie na glowna strone,po prawej
                  pojawia sie imiona pieskow,Tonnelle-Nelly,to nasza mala pociecha).
                  Jak narazie nie mielismy wiekszych problemow z psiakiem,ale faktycznie
                  otoczenie,w ktorym sie mieszka jest bardzo wazne.W naszym starym mieszkaniu
                  prawie wszyscy sasiedzi jak jeden maz i zona bali sie naszego psiaka,a juz
                  napewno nikt nie wsiadl razem z nami do windy.Teraz mieszkamy w okolicy,gdzie
                  jest bardzo duzo obcokrajowcow,glownie Anglikow-tylko na naszym pietrze sa 3
                  psy!Nikt sie nie burzy,wrecz okolicznimieszkancy machaja do nas na powitanie
                  jak idziemy na spacer.Mamy tez pod blokiem uliczna sunie,ktora dokarmiamy,a jak
                  jeden z jej szczeniakow mial wypadek samochodowy-sasiadka Turczynka biegala z
                  nim do weterynarza,karmila,urzadzila mala zagrode do czasu az wydobrzal,a w
                  koncu oddala psiaki swoim znajomym pod opieke.Fakt,ze jedna z rodzin bardzo sie
                  burzyla,urzadzala dziewczynie awantury,co by jak najszybciej sie zwierzakow
                  pozbyla.Nie mozna generalizowac-wszystko zalezy od ludzi,ale fakt,ze nie we
                  wszystkich apartamentowcach akceptuja posiadaczy psow i ich pupilow.Jezdzimy
                  czesto do Antalyi,gdzie mieszkaja rodzice mojego meza-tam tez wielu ludzi
                  spaceruje z psami i sa to glownie Turcy.Malo tego-sa tam calkiem niezli
                  weterynarze.
                  Moj pies,jest psem do polowan,nawet ma odpowiedni certyfikat-tych zdolnosci tu
                  niestety nie wykorzystuje.Ale wieczorami idziemy na plaze,gdzie moze sie do
                  woli wybiegac,uwielbia tez plywac.
                  Zeszlej zimy odbylismy podroz po pd-zach wybrzezu Turcji,wpuscili nas z psem
                  nawet do Efezu(kilka zdjec mozecie obejrzec na stronie internetowej hodowli-
                  sorry za pomylki w nazwach miejscowosci,ale to wlasciciele hodowli zarzadzaja
                  strona).
                  Napewno mamy troche szczescia,narazie nie bylo problemow z psem w domu i
                  okolicy,nalezy sie jednak dobrze zorientowac czy potencjali sasiedzi nie beda
                  robic problemow.
                  A propos upalow,nasza sunia powoli sie przystosowuje-nie doradzam ras pn typu
                  husky,ktoras z was o tym wspomniala,a poza tym doradzam rozeznac sie nieco w
                  specyfice rasy,jest to bardzo wazne,bo czasami gabaryty psa nie swiadcza
                  zupelnie o jego charakterze,i duzy psiak moze przystosowac sie do zycia w domu
                  rownie latwo jak maly.Trzeba pamietac o zapewnieniu mu odpowiedniej ilosci
                  ruchu.Ja zawsze powtarzam ,ze pies to nie tylko czlonek rodziny,ale trzeba
                  traktowac go troche jak dziecko,a to oznacza,ze pies nie moze siedziec 12 godz
                  sam w domu,jesli duzo pracujecie,lepiej zafundowac sobie chomika.
                  Alez sie rozpisalamsmile
                  Pozdrawiam serdecznie i jesli potrzebujecie jakichs porad odnosnie psow piszcie-
                  niejeden problem tego typu przerobilismy,a i wiedza z Polski nie poszla w las.
                  • magcom12 Re: Piesio 19.10.06, 07:55
                    widac tureckie spoleczenstwo powoli przystosowuje sie i bedzie coraz lepiej i
                    coraz mniej roznic dzielic. na pocieszenie dodam ze spotkalam sie w marmaris z
                    akcja sterylizacji bezdomnych kotow kt w tr jest mnostwo.mile mnie zaskoczyl
                    fakt ze w 5* hotelu gdzie poza sezonem przebywali gl Turcy byla propagowana
                    akcja zbierania pieniedzy na ten cel.i z gazetki gdzie pokazywano ile juz tych
                    kotow wysteryloizowano wynikalo ze akcja spotkala sie z duzym poparciem.mysle
                    ze nedzie coraz lepiej pod tym wzgl i nie ma co wyrzekac sie posiadania pupila
                    ze wzgledu na widzimi sie sasiadow.przywykna
    • kiranna Re: Piesio 19.10.06, 12:42
      nie slyszalam, zeby na posiadanie psa potrzebna byla czyjas zgoda, ale czytalam
      o przypadkach wytoczenia procesu wlascicielowi glosnego szczekacza przez
      sasiadow i sprawa zakonczyla sie niestety oddaniem zwierzecia. sama specyfika
      posiadania psa w Turcji jest inna, przyznacie, wlasnie ze wzgledu na religie.
      na moim osiedlu jest bardzo wiele psow, chyba tylko rasowce, ale rzadko kiedy
      psy sa spuszczane ze smyczy, raczej nie wolno im rowniez wchodzic do parkow,
      wyprowadzane sa na trawniki i skwerki. i rzecz najwazniejsza - wlasciciel ma
      obowiazek sprzatac po swoim pupilku. dzieki temu bez przeszkod mozna wejsc na
      trawe czy do piaskownicy wink
      na naszym osiedlu jest tez schronisko dla psow i kilka klinik weterynaryjnych,
      ktore sie opiekuja nimi, z tego co wiem, bezplatnie. nigdy nie widzialam tu
      bezpanskiego psa. od czasu do czasu schronisko prosi o wsparcie i wiem, ze
      ludzie chetnie pomagaja, finansowo badz przynoszac jedzenie, koce, itp. sa tez
      i protesty, pod jedna z takich prosb ktos sie podpisal, ze najpierw powinni sie
      zainteresowac biednymi, a potem zwierzetami.

szkoda, ze nie odzywa sie juz Agnieszka, choc zawsze gdy sie spotkamy obiecuje,
      ze do nas znow zajrzy wink ona ma 3 yorki, ktore wygrywaja wystawy w Turcji, koty
      (ostatnio byly 2) i wielka papuge w domu. z tego co wiem, nikomu to nie
      przeszkadza.
      sama chetnie wzielabym zwierzaka do domu, ale my jestesmy ciagle w podrozy i
      nie byloby z kim go zostawiac, a zabierac tez nie wszedzie mozna. niektore
      kraje wymagaja kilkumiesiecznej kwarantanny.
      • sommak Re: Piesio 19.10.06, 14:29
        Mam pytanko,piszesz Kiranna o wystawach psow w Turcji,czy wiesz cos wiecej na
        ten temat lub znasz jakas strone internetowa,gdzie moglabym sie cos wiecej na
        ten temat dowiedziec?Nasza Nelly wygrywala wystawy w Polsce,myslelismy,zeby
        tutaj tez sprobowac,ale nie udalo nam sie jak narazie nic dowiedziec.Bede
        wdzieczna za pomoc!
        • kiranna Re: Piesio 19.10.06, 19:14
          Niestety, nie orientuje sie w temacie wystaw psow w Turcji. W Polsce wiele lat
          temu wystawialam ... kota smile))
          Google wyrzucily mi taka stronke: www.havhav.com i fragment dyskusji na forum
          nt wystawy psow w Izmirze, ktora odbyla sie 5 pazdziernika br. Moze tam sprobuj
          spytac?
          Poszukaj tez w sieci pod haslem "kopek guzellik yarismasi", nie wiem dlaczego z
          Polski nie moge sie dostac na niektore tureckie stronki, mimo ze google
          wyrzucaja mi linki do nich sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka