Dodaj do ulubionych

Kościół w Mysiadle

24.09.14, 22:14
Dziwi w tej sprawie decyzja radnego Mirosława Wilusza, który głosował za oddaniem działki Archidiecezji Warszawskiej. Dokładnie rok temu Pan radny był przeciwnego zdania i na łamach Kuriera Południowego udzielił następującej wypowiedzi w tej sprawie: „Ludziom nie podoba się wysokość bonifikaty, tym bardziej, że gminie pieniądze bardzo by się w tej chwili przydały. Zdziwienie budzi także lokalizacja i wielkość nieruchomości”.
Obserwuj wątek
    • marta430 Re: Kościół w Mysiadle 25.09.14, 07:54
      A może na forum naszej wsi zadamy pytanie gdzie byli nasi radni? Bo z tego, co wyczytałam na FB pan Otręba i pani Rogowska po raz kolejny nie uczestniczyli w sesji a diety pobierają.
    • mwilusz Re: Kościół w Mysiadle 25.09.14, 10:54
      Bardzo chętnie odpowiem na to pytanie. Tak jak w poprzednim roku, również zrobię to na spotkaniu wiejskim w Mysiadle ( 13 października 2014). Ponadto tym razem glosowałem po…konsultacjach z mieszkańcami/wspólnotami, glosowałem nad 0, 7ha a nie 1, 5ha, nad lokalizacją gdzie MPZP z 2001 dopuszcza obiekty kulty religijnego i teren zielony itd…itd.
      Wypracowany kompromis, powinien satysfakcjonować większość mieszkańców. Proszę pamiętać, że proces tworzenia parafii, Mysiadło zainicjowany został jeszcze w latach 90. Dzisiaj, szanując trud i wysiłek podjęty przez naszych mieszkańców w poprzednich latach, zamykamy ten rozdział.
      Serdecznie pozdrawiam
      mirekwilusz.pl/
      • ordyl Re: Kościół w Mysiadle 25.09.14, 15:58
        o tym właśnie mówiłem że zmieniłeś zdanie. Co więcej moim zdaniem sytuacja się nie zmieniła do tej z przed roku. I temat wcale nie jest zakończony bo tak naprawdę dopiero się zaczyna.
        • mwilusz Re: Kościół w Mysiadle 25.09.14, 16:42
          „czyli nie ma ani słowa z zbiorniku retencyjnym terenach zielonych ani innych wynikających z potrzeb mieszkańców”

Poniżej kilka cytatów, co dopuszcza proponowany plan zagospodarowania przestrzennego terenu KPGO.
          „Dla terenów zabudowy usługowej i zieleni urządzonej, oznaczonych symbolami 1U/Z, 2U/Z ustala się zabudowa usługowa, w tym z zakresu budynków użyteczności publicznej, oraz usługi handlu o powierzchni sprzedaży poniżej 2000 m2, sportu, turystyki, rekreacji, służby zdrowia, galerie handlowe, hotele, restauracje, kawiarnie, kina, biura, oceanaria, parki technologiczne, parki zieleni, zbiorniki retencyjne itp.
          Dla terenu zabudowy usługowej i zieleni urządzonej, oznaczonego symbolem 4U/Z ustala się: zabudowa usługowa, w tym z zakresu budynków użyteczności publicznej, oraz usługi handlu o powierzchni sprzedaży powyżej 2000 m2, sportu, turystyki, rekreacji, służby zdrowia, galerie handlowe, hotele, restauracje, kawiarnie, kina, biura, oceanaria, parki technologiczne, parki zieleni, zbiorniki retencyjne itp.

Serdecznie pozdrawiam
          M.W.
          • mwilusz Re: Kościół w Mysiadle 25.09.14, 16:44
            pomyliłem fora:) ten wątek nie dotyczy tej dyskusji:)
      • kriss_o_poranku Re: Kościół w Mysiadle 06.10.14, 08:42
        0,7 ha + gmina zrobi teren ( zieleń, parkingi itp) wokół kościoła czyli i tak co najmniej 1,5 ha.
        ponadto należy dodać, że tak się Państwo spieszyli przed wyborami, że nawet poprawnie uchwały nie potraficie napisać - a co więcej, żaden z radnych chyba nie sprawdził księgi wieczystej ?

I najważniejsze pytanie, czy ktokolwiek z radnych widział wniosek Archidiecezji? Czy Pan go widział ?
      • kriss_o_poranku Re: Kościół w Mysiadle 06.10.14, 08:50
        Konsultacje z mieszkańcami i wspólnotami - chyba raczy Pan żartować ? gdzie takie konsultacje się odbyły i z kim?
        Chyba między Plebanem i Wójtem !!!
        • kazpil Re: Kościół w Mysiadle 16.10.14, 19:24
          Kościół to nie spalarnia śmieci czy oczyszczalnia ścieków, tylko obiekt tak samo potrzebny w każdej miejscowości jak szkoła, sklep, czy chodnik
          • owrank Re: Kościół w Mysiadle 17.10.14, 10:21
            akurat oczyszczalnia ścieków jest o niebo ważniejsza niż kościół.

Dyskusja nie toczy się wokół tego czy kościół jest potrzebny tylko dlaczego ma być finansowany z pieniędzy podatników, którzy za grunty pod budowę nowej szkoły musieli sporo zapłacić, a teraz z kompletnie niewiadomych przyczyn mają wydać grunt ZA DARMO NA ZAWSZE prywatnej organizacji.

• kazpil Re: Kościół w Mysiadle 20.10.14, 21:33
              dyskusja zbacza na jakieś konsultacje społeczne, które dotyczą zazwyczaj obiektów uciążliwych dla otoczenia dużo bardziej niż kościół.
              • owrank Re: Kościół w Mysiadle 21.10.14, 13:33
                konsultacje społeczne ? a są jakieś ?

czy masz na myśli wyłożenie planu co pozwala na wyrażenia opinii na temat zmian w planie zagospodarowania, i co jest OBOWIĄZKOWYM etapem wprowadzania każdej zmiany do planu zagospodarowania ?

• kazpil Re: Kościół w Mysiadle 21.10.14, 22:47
                  Lesznowola ma plan zagospodarowania od ponad 10 lat, uwzględniający nową parafię, więc o jakie zmiany chodzi?
                  • owrank Re: Kościół w Mysiadle 22.10.14, 00:33
                    to ja się pytam o jakich "konsultacjach społecznych" mowa, które to podobno gdzieś zbaczają
              • ewa.pasz Re: Kościół w Mysiadle 06.12.14, 13:25
                to jak mam miec pod domem kościół i oczyszczalnię to z dwojga złego wybieram kościół ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka