gelbigel 18.02.10, 15:18 Wypowiedzcie się na ten temat. A ja wam potem powiem moje zastrzeżenia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karmelowa_mumi Re: Czy wegerianie piją Colę? 19.02.10, 20:17 a co? za dużo tam mięsnych składników? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Czy wegerianie piją Colę? 20.02.10, 14:04 Widzialem, ze pija. Ja nie pije, bo kwas niszczy zeby, jest za slodka i w ogole mi nie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: Czy wegerianie piją Colę? 21.02.10, 15:09 Wegetarianie w ogóle nic nie piją. Są ponad to. Odpowiedz Link Zgłoś
nowa.era weganie raczej nie piją coli 23.02.10, 13:33 Weganie piją soki owocowe, warzywne i wodę mineralną. Herbata i kawa też mogą być ;) Cola nie powinna być (zbyt sztuczna, przecukrzona, naładowana uzależniaczami). Odpowiedz Link Zgłoś
gelbigel Kwas fosforowy 23.02.10, 21:09 Kwas fosforowy jako składnik napojów gazowanych: "W przemyśle otrzymuje się go w wyniku działania kwasu siarkowego(VI) na ortofosforan(V) wapnia, którego źródłem są minerały apatyt i fosforyt a czasami także zmielone kości zwierząt" Skąd wiecie jak pozyskuje się go w przemyśle spożywczym? Jak wiadomo im taniej tym lepiej, co pozyskuje się z kości milionów ubitych zwierząt? Odpowiedz Link Zgłoś
nowa.era Re: Kwas fosforowy 24.02.10, 14:53 gelbigel napisał: > Kwas fosforowy jako składnik napojów gazowanych: > > "W przemyśle otrzymuje się go w wyniku działania kwasu siarkowego(VI) na > ortofosforan(V) wapnia, którego źródłem są minerały apatyt i fosforyt a czasam > i > także zmielone kości zwierząt" > > Skąd wiecie jak pozyskuje się go w przemyśle spożywczym? Jak wiadomo im taniej > tym lepiej, co pozyskuje się z kości milionów ubitych zwierząt? Wiadomo. Więc nie pijemy "dziwnych" napojów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 Re: Kwas fosforowy 24.02.10, 19:48 nowa.era napisała: > Wiadomo. Więc nie pijemy "dziwnych" napojów ;) ale wiadomo dopiero od coś 18-tu godzin... to co - dopiero od 18-tu godzin nie pijemy? Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo44 no i czy wiadomo... 26.02.10, 12:49 nowa.era napisała: > > Skąd wiecie jak pozyskuje się go w przemyśle spożywczym? Jak >>wiadomo im taniejtym lepiej, co pozyskuje się z kości milionów >>ubitych zwierząt? > Wiadomo. Więc nie pijemy "dziwnych" napojów ;) nie pijecie "dziwnych napojów" - hmm - niestety to nie koniec problemu... "kwas fosforowy wykorzystuje się w przemyśle spożywczym (jako dodatek do napojów gazowanych [antyutleniacz] - symbol E 338), do wytwarzania fosforanowych powłok ochronnych na metalach, do wytwarzania wielu środków farmaceutycznych. Kwas fosforowy jest również używany do oczyszczania soków w cukrownictwie, jako płyn do lutowania, w stomatologii, do wyrobu kitów porcelanowych, w lecznictwie i laboratoriach analitycznych. cukru nie jecie? farmaceutyków nie zażywacie? do stomatologa nie chodzicie? nie leczycie się? Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: no i czy wiadomo... 01.03.10, 11:10 Idac dalej tym tropem - resztki padlych zwierzat sa wykorzystywane przez rosnace na nawozie rosliny. Czy jesli atom mineralu, ktory wciagnela sobie z woda roslinka znajdowal sie kiedys w ciele zwierzecia, to ta roslina wciaz jest weganska?:) Odpowiedz Link Zgłoś