Dodaj do ulubionych

Wszystko o witaminie B12

IP: 128.250.211.* 22.03.04, 00:02
Zobacz:
www.surawka.republika.pl

Artykuły
koniec listy:

Wszystko o witaminie B12

Przewodnik po witaminie B12 w wersji polskiej.

Co do wykresów proszę: zobaczyć w orginale angielskim
www.veganhealth.org/b12/b12/
Przyjemnej lektury

Pozdrowienia

Jędruś
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycho Re: Wszystko o witaminie B12 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.04, 08:17
      Wiedza ze źródeł propagandowych jest,delikatnie mówiąc,tendencyjna.Pozdr Rycho
      • Gość: Jędruś Do Rycho IP: 128.250.211.* 22.03.04, 10:18
        Rycho;

Znajdź lepsze źródło witaminy B12.

Powodzenia w poszukiwaniach

Jędruś
        • Gość: Rycho Re: Do Jędruś IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.04, 22:24
          Aż tak bardzo nie wnikam w szcegóły tego co zjadam.Kieruję się własnymi
          zachciankami i jem to na co w danej chwili mam ochotę,a jakie to ma witaminy i
          inne składniki to sprawa mało istotna z mojego punktu widzenia.Staram się tylko
          by to było świeże, czyste i urozmaicone bo na nic innego nie mam wpływu.Może to
          ci się wydać dziwne,ale z tego co wy wegetarianie piszecie też czasami
          korzystam by urozmaicić swoje menu.Pozdr Rycho
          • Gość: Jędruś Do Rycho IP: 128.250.211.* 22.03.04, 23:42
            Rycho
            Wiadomość otrzymałem

Pozdrowienia

Jędruś
            • irokezik Re: Do Rycho 23.03.04, 15:24
              Po polsku mówi się:
              Rycho!
              lub do Rycha
              • Gość: Jędruś Do Irokazika IP: 128.250.211.* 23.03.04, 23:42
                Irokezik
                Na ww. temat niech się Rycho wypowie.
                Po drugie jest to nie imię ale ksywa albo nick,

Pozdrowienia
                Jędruś
                • irokezik Re: Do Irokezika 24.03.04, 09:15
                  Ale ksywy i nicki odmienia się wg zasad ogólnie przyjętych w języku polskim.
                  • Gość: Jędruś Re: Do Irokezika IP: 128.250.211.* 25.03.04, 22:04
                    Irokezik
                    To jest twoja wola.
                    Możesz nawet z błędami pisać.
                    Zasady są dla ludzi a nie ludzie dla zasad.

Pozdrowienia
                    Jędruś
                    • irokezik Re: Do Irokezika 26.03.04, 21:01
                      Gość portalu: Jędruś napisał(a):

> Irokezik
                      > To jest twoja wola.
                      > Możesz nawet z błędami pisać.
                      > Zasady są dla ludzi a nie ludzie dla zasad.

Jesteś palantem.
                      Takie są zasady językowe i pisząc trzeba się starać ich przestrzegać.
                      Nie należy pisać z błędami.
                      I przestań mnie nawiedzony neofito wegański pozdrawiać.
                      Nie życzę sobie tego.
                      Bez pozdrowień.
        • irokezik Źródła witaminy B12 23.03.04, 15:34
          Trochę wiedzy fachowej.
          (każdy podręcznik MEDYCZNY)
          Człowiek jest uzależniony od dowozu witaminy B12 z pożywieniem mięsno-
          nabiałowym (wątroba, mięso, mleko jaja).
          Kwas foliowy zawarty jest w mięsie i warzywach.
          I teraz co jest bardziej naturalne, czy spożywanie tych produktów (w
          umiarkowanych ilościach, czy faszerowanie się preparatami witaminowymi, czy
          domięśniowe lub dożylne inekcje witaminy B12.
          Oczywiście (znów trochę fachowej wiedzy za darmo) trzeba wykluczyć jako
          przyczynę niedoboru witaminy B12 nie tylko dietę wegańską ale także stany po
          resekcji żołądka, zespół ślepej pętli, zespoły złego wchłąniania, pasożyty,
          chorobę Adisona-Biermera.
          A jeśli chodzi o kwas foliowy: alkoholizm, monotonne pożywienie, hemolizę,
          ciążę, zzw, leki.
          Rzecz jasna do Niedokrwistości z niedoboru witaminy B12 prowadzić może tylko
          ściśle jarska, fanatyczna wegańska dieta, co jest rzadkością z uwagi na rzadkie
          występowanie tego typu fanatyków.
          • Gość: Jędruś Re: Źródła witaminy B12 IP: 128.250.211.* 23.03.04, 23:47
            Irokezik
            Z którego roku są podręczniki, które tutaj cytujesz?
            W surawce są najnowsze dane o witaminie B12.
            Po drugie: witamina B12 jest w pożywieniu ale trzeba B12 z niego zaabsorbować.
            Zobacz: Osoby po 50-tce (4 rozdział)
            Analogi witaminy B12
            Poczekaj do 50-tki zobaczymy co wtedy powiesz.

Pozdrowienia
            Jędruś
            • irokezik Re: Źródła witaminy B12 24.03.04, 09:14
              To są podręczniki z tego wieku.
              A te dane to dowolny wybór fanatyków.
              A żeby na te tematy się wypowiadać trzeba mieć trochę wiedzy o medycynie,
              fizjologii itp.
              Takiemu laikowi jak Ty można wszystko wmówić.
              I przeczytaj mój post ze zrozumieniem. PROSZĘ.
              • Gość: Jędruś Re: Źródła witaminy B12 IP: 128.250.211.* 25.03.04, 00:03
                Irokezik
                Już ci powiedziałem:
                poczekaj do 50-tki, poczekamy zobaczymy, chciałby wtedy z tobą porozmawiać.
                Przeczytaj uważnie 4 rozdział, przez kogo to jest rekomendowane.

Pozdrowienia

Jędruś
                • irokezik Re: Źródła witaminy B12 26.03.04, 21:05
                  Ja czytam literaturę fachową a nie propagandę wegetariańską.
                  A że w pewnych sytuacjach stosuje się suplementację witaminy B12, czy to
                  leczniczo czy profilaktycznie to inna sprawa.
                  Najważniejsze to zróżnicowana naturalna, OPTYMALNA dieta.
                  Jedz sobie sam co chcesz tylko nie uważaj się przez to za lepszego i nie
                  dorabiaj do tego ideologii.
                  A-ha i dlaczego mam czekać do 50-tki.
                  Jak tacy jak Ty nie będą chcieli mnie słuchać, to tylko ich problem i strata.
                  • Gość: Jędruś Re: Źródła witaminy B12 IP: 128.250.211.* 26.03.04, 21:38
                    Irokezik;
                    Nawet witamina B12 gryzie cię.

Pozdrowienia
                    Jędruś
                    • irokezik Re: Źródła witaminy B12 27.03.04, 23:41
                      Mnie nie gryzie. Raczej Ciebie i Tobie pododnych.
                      Bo ten przykład dowodzi, że człowiek jest wszystkożerny. Przed erą przemysłu
                      farmaceutycznego dowóz witaminy B12 (NIEZBĘDNEJ DLA ZDROWIA) był uzależniony od
                      diety mięsno-nabiałowej.
                      Rozwój przemysłu farmaceutycznego, który na tym, także dzięki weganom zarabia
                      zapewnił możliwość substytucji. Jak poznali oni nieco fizjologii to zaczęli ją
                      stosować (niektórzy).
                      Ale bez sytnetycznej witaminy B12 człowiek musiałby żywić się mięsem.
                      A produkcja tej witaminy też niesie zanieczyszczenia.
                      Czyli człowiek z natury jest wszystkożerny.
                      C.B.D.O.
                      Ale ponieważ jest o szczebel rozwoju wyżej niż inne zwierzęta spożywa posiłki:
                      dla zaspokojenia głodu, dla dostarczenia niezbędnych substancji i dla
                      przyjemności.
                      Może też świadmomie nie dostarczać sobie przyjemności związanych z jedzeniem.
                      Jeśli nie zmusza do tego innych, w tym dzieci to dobrze. Byle tylko nie wiązało
                      się to z sektami. A jak uzupełnia substancje kórych przez niepełnowartościową
                      dietę jest pozbawiony tym lepiej.
                      A co do homocysteiny, to jej poziom obniża głównie kwas foliowy, kórego jest
                      nadto i w mięsie, i warzywach.
                      • Gość: Jędruś Re: Irokezik IP: 128.250.211.* 28.03.04, 01:41
                        Irokezik
                        Z polemiką o witaminie B12 to do Jacka Norrisa.
                        Powtarzam, zobacz rozdział 4
                        Będziesz miał 50 latek zobaczymy, poczekamy.

Pozdrowienia
                        Jędruś
                        • irokezik Re: Irokezik 28.03.04, 08:33
                          Nie zrozumiałeś mojego postu.
                          A może nie przyjmujesz go do wiadomości, bo jest prawdziwy i niewygodny.
                          Dalsza dyskusja z Tobą na ten temat nie ma sensu.
                          I przestań mnie do k... nędzy pozdrawiać.
                          bez pozdrowień i poważania
                          • Gość: misiu Re: Irokezik IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.03.04, 09:20
                            Irokezik, daj sobie spokój z Jędrusiem. To tylko jakiś kiepski program
                            komputerowy o bardzo ograniczonym zasobie frazeologii, update-owanym raz na
                            miesiąc, a pozdrowienia dla zasady ma wmontowane na stałe. Wystarczy poczytać:
                            - "gryzie cię xxxx"
                            - "poczekaj do 50-ki"
                            - "poczytaj rozdział 4"
                            - "talk to tlenek magnezu"
                            - "po czym xxxx pozna xxxx? bo sam jest xxxx"
                            - "zanucić ci cos?"

Dwa ostatnie to jeszcze wersja 1.0 Prawdopodobnie w wersji 0.9 był pozytywką do
                            usypiania dzieci. :-)
                            Stąd się właśnie bierze głębokość jego komentarzy. ;-)
                            • irokezik Re: Irokezik 28.03.04, 20:33
                              Święte słowa.
                              Ma on 3 zwoje, jeden każący mu wpisywać stale pozdrowienia (nie loguje się więc
                              nie jest to automatycznie).
                              I 2 gdzie powtarza swoje frazesy. Proponowałem rzeczową dyskusję o roli,
                              niedoborze, źródłach Vit. B12 i kwasu foliowego, o leczeniu ich niedoborów o
                              ich suplemetacji i homocysteinie. W odpowiedzi był rozdział 4 i 50-tka.
                              • Gość: Jędruś Re: Irokezik IP: 128.250.211.* 29.03.04, 02:01
                                irokezik napisał:

> Święte słowa.
                                > Ma on 3 zwoje, jeden każący mu wpisywać stale pozdrowienia (nie loguje się
                                więc> nie jest to automatycznie

J: zazdrościsz że mam aż 3 zwoje
                                >
                                ).
                                > I 2 gdzie powtarza swoje frazesy. Proponowałem rzeczową dyskusję o roli,

J: dyskusja o witaminie B12 się skończyła (www.surawka.republika.pl)

> niedoborze, źródłach Vit. B12 i kwasu foliowego, o leczeniu ich niedoborów o
                                > ich suplemetacji i homocysteinie. W odpowiedzi był rozdział 4 i 50-tka.

przeczytaj uważnie od początku do końca ww. tłumaczenie wtedy ci przejdzie

Pozdrowienia
                                Jędruś
                                • irokezik Re: Irokezik 31.03.04, 23:40
                                  Gość portalu: Jędruś napisał(a):

> J: dyskusja o witaminie B12 się skończyła (www.surawka.republika.pl)
                                  Dla Cibei tak. Ja nie wierzę w strony wegetarińskie.
                                  Ja poważam rzetelna wiedzę. Ty wierzysz w to co jest tam napisane. Nie masz
                                  także podstaw merytorycznych do dyskusji. Więc dalsza nie ma sensu.
                                  > przeczytaj uważnie od początku do końca ww. tłumaczenie wtedy ci przejdzie
                                  Proponuję byś Ty czytał to na klęczkach.
                                  Na prawdziwą wiedzę nie namawiam, bo nie warto.

• irokezik Re: Irokezik (P.S.) 31.03.04, 23:48
                                  I nigdzie nie napisałem, że w pewnych sytuacjach jestem za suplementacją
                                  witaminy B12 niezależnie od diety (nawet optymalnej) i wieku.
                                  Inne symptomy związane z niedoborami witaminy B12:
                                  A niektóre objawy niedoboru (Z Twoich Stron) mogą pasować do Ciebie. Miłego
                                  zażywania tabletek, ja wolę wątróbkę

nerwowość1
                                  lekka depressia1
                                  zaskakujące zmiany w zachowaniu1
                                  paranoja1
                                  nadmierne odruchy1
                                  gorączka3
                                  zaniki pamięci5

• irokezik D.U. witaminy B12 04.04.04, 18:33
                          Vitamina B12 jak każdy lek może dawać objawy uboczne:
                          uczucie obrzęku całego ciała, wstrząs anafilaktyczny, opisano pojedyncze zgony,
                          niewydolność serca, obrzęk płuc, zakrzepica obwodowych naczyń krwionośnych,
                          czerwienica prawdziwa, biegunka, może zaostrzyć wrodzony zanik nerwu
                          wzrokowego, hipokaliemię, a u wcześniaków zaburzenia odddychania.
                          Tak więc leczenie, zapobieganie i suplementacja powinny być prowadzone pod
                          nadzorem lekarskim. I jeśli można lepiej te stany wyrównywać dietą, a nie
                          zażywać na własną rękę w imię własnych fanaberii żywieniowych lub nie daj Boże
                          pod kontrolą Jędrusia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka