27.09.11, 19:08
Mam pytanie do wegetarian. Mowicie, że nie jadacie mięsa ze względu na wspołczucie. A jak podchodzicie do kwesti polowania jednych zwierząt w naturze na inne, do tego, że w przyrodzie są takie a nie inne łańcuchy pokarmowe, że lew poluje na antylopę i ją zjada? Czy czujecie współczucie także w tym przypadku?
I jeszcze - czy zbijacie owady typu komary, muchy itp, czy może te stworzenia już wasza empatia nie obejmuje?
Wątek zakladam całkiem na serio. Po prostu chcę wiedzieć jak to jest z tą empatią u was. Czy jest wybiórcza czy totalna.
Obserwuj wątek
    • yuka66 Re: Empatia 28.09.11, 11:36
      Ja mogę napisać o sobie - współczuję antylopie zjadanej przez tygrysa, ale nie potępiam tygrysa, jest zwierzęciem mięsożernym. Co do komarów, nie zabijam ich masowo tzn nie używam żadnych psikaczy w sprayu, mam moskitiery w oknach, ale jak mi jakiś w nocy zaplącze i bzyczy nad uchem i gryzie, to go zabijam (jak mi się uda). Moja córka natomiast nie zabija, pozwala im się żywić swoją krwi, co kładę na karb jej wieku i idealistycznego podejścia to świata.
    • feel_good_inc Re: Empatia 28.09.11, 13:45
      rrt22 napisała:
      > Mam pytanie do wegetarian. Mowicie, że nie jadacie mięsa ze względu na wspołczu
      > cie. A jak podchodzicie do kwesti polowania jednych zwierząt w naturze na inne,
      > do tego, że w przyrodzie są takie a nie inne łańcuchy pokarmowe, że lew poluje
      > na antylopę i ją zjada? Czy czujecie współczucie także w tym przypadku?
      > I jeszcze - czy zbijacie owady typu komary, muchy itp, czy może te stworzenia j
      > uż wasza empatia nie obejmuje?

Kalafior ma układ czuciowy, ale nie ma pyszczka, którym mógłby się drzeć, że go kroją ani oczek, które smutno by patrzyły, więc mordowanie go jest dużo bardziej etyczne niż krowy czy kurczaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka