tommason 08.10.11, 13:08 Jestem wegetarianinem od prawie miesiąca, wiem że to krótki okres, ale znajoma nastraszyła mnie że jesli nie będę przyjmował jakichś suplementów żelaza to nabawię się anemii... bierzecie żelazo w tabletkach??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ronkasa Re: Niedobory żelaza 08.10.11, 13:28 Nie, nie bierzemy żelaza ani innych Beee dwunastek. Suplementacja jest potrzebna, gdy badania i lekarze stwierdzą takową potrzebę. Inaczej, możesz się zamienić w żelaznego rycerzyka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
manesi Re: Niedobory żelaza 09.10.11, 01:03 Poczytaj co ma dużo żelaza i jedz to i nie będziesz mieć problemu. B12 natomiat należy brać. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Niedobory żelaza 09.10.11, 15:12 ja nie biorę b12, jestem wege od roku 1988. nie mam niedoborów, od czasu do czasu robię sobie badania krwi i jest oki. Co więCej - keidy zrezygnowałam z produktów mlecznych, jest jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tommason Re: Niedobory żelaza 13.10.11, 17:49 dzięki wszystkim za odpowiedzi, boje się o ten poziom żelaza bo już kiedyś miałem anemię no ale jakby co to w domu mam jeszcze suplement witamin i żelaza chelatowego więc się jakoś poratuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
black_and_gold Re: Niedobory żelaza 21.05.16, 20:21 manesi napisała: > Poczytaj co ma dużo żelaza i jedz to i nie będziesz mieć problemu. B12 natomiat > należy brać. co więcej, nawet osoby jedzące mięso i nabiał mogą mieć niedobory B12 i powinni brać suplement Odpowiedz Link Zgłoś
anastazzjaa Re: Niedobory żelaza 30.11.11, 13:40 dobrze byłoby gdybyś zaopatrzył się w jakiś sprawdzony suplement żelaza, ja przyjmowałam swego czasu chelaferr Odpowiedz Link Zgłoś
krysmaci Re: Niedobory żelaza 11.08.15, 14:54 Też mam ten suplement tylko że w nazwie ma jeszcze forte. Bardzo dobrze się wchłania Odpowiedz Link Zgłoś
vegabutik.com Re: Niedobory żelaza 09.12.11, 15:21 Żelazo, które spożywamy wraz z jedzeniem posiada dwie formy – hemową i niehemową. Uważa się, że forma hemowa jest tą lepiej przyswajalną, jednak znajduje się ona jedynie w produktach odzwierzęcych – głównie w czerwonym mięsie. Natomiast formę niehemową zawiera żywność roślinna. Żelazo niehemowe jest przyswajalne w mniejszym stopniu, ale także przydatne. Co więcej, można bardzo prosto zwiększyć wchłanialność. Jest na to bardzo łatwy sposób – wraz z pokarmem bogatym w żelazo należy spożywać taki, który zawiera witaminę C. Może ona bowiem zwiększyć przyswajanie żelaza nawet 10-krotnie! Badania dowiodły, że osoby, które zwiększyły spożycie witaminy C, wychodziły z anemii, mimo że nie suplementowały żelaza! Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Re: Niedobory żelaza 10.12.11, 22:44 Jestem wege prawie 30 lat. Żadnych niedoborów, żelazne zdrowie, uprawiam sporty wytrzymałościowe. Jem mało, prawie same warzywa, orzechy, migdały, banany, jabłka, chleb z pestkami dyni, żadnych suplementów. Naprawdę, tyle jest dobrych rzeczy! Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Re: Niedobory żelaza 28.12.11, 19:28 tommason napisał: > ... bierzecie żelazo w tabletkach??? zażywam, aczkolwiek sporadycznie, raz na 3-4 dni. Także inne witaminy i minerały czasem łykam. Dietetyczką nie jestem, gotuję i jem, to co lubię i na co akurat mam ochotę, więc zdarza się, że nie zawsze dostarczam organizmowi potrzebną dawkę żelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
malwinkaa1980 Re: Niedobory żelaza 28.01.12, 02:27 wystarczy odpowiednio dbać o zbilansowaną dietę. ja biorę żelazo w tabletkach, ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie jadam regularnie. dobrze zbilansowane posiłki zastępują takie suplementy. Odpowiedz Link Zgłoś
t_winski Re: Niedobory żelaza 28.01.12, 12:33 Jestem weganinem, biorę Supradyn (ma też żelazo). Odpowiedz Link Zgłoś
t_winski Re: Niedobory żelaza 08.04.16, 19:14 t_winski napisał: >biorę Supradyn Już nie, od kilku lat biorę wegańską multiwitaminę z minerałami (bo np. ma więcej witaminy B12). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Niedobory żelaza 31.01.12, 17:16 Jestem wegetarianka od 18 lat. Mam przyjaciela co od 31 lat nie jada miesa i jest beszczelnie zdrowy. Nie nudz z tym zelazem tylko odzywiaj sie wlasciwie. B12 to jakies tam moze wyzwanie, ale zelazo e tam........ Odpowiedz Link Zgłoś
karolinaszymonicka Re: Niedobory żelaza 27.02.14, 22:33 Ja przyjmowałam Floradix żelazo i witaminy. Jego naturalny skład do mnie przemówil. Jest to tonik, który nie barwi zębów i nie powoduje zaparć a poza tym jest bardzo dobrze przyswajalny przez organizm bo jest w postaci plynnej i zawiera wit c. Zawiera także witaminy z grupy B przez co dobrze wpływa na kondycje układu nerwowego, skóry , włosów i paznokci. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kran Re: Niedobory żelaza 28.02.14, 10:17 Ja i moje dzieci jesteśmy wege. My z synem mamy dobre wyniki krwi a córka niedobór żelaza. Ale ma skłonności do anemii od lat i czy jadła mięso czy nie musiała w zasadzie cały czas brać żelazo. Tak że brak żelaza nie musi być związany z jedzeniem tylko sałaty:))) Odpowiedz Link Zgłoś
lol66la Re: Niedobory żelaza 25.03.15, 12:15 nie koniecznie w tabletkach, bogaty w żelazo i kwas foliowy jest sok z buraków bądx pietruszki, więc nic się nie przejmuj :) Odpowiedz Link Zgłoś
ani87 Re: Niedobory żelaza 25.03.15, 13:15 To bez urazy, ale nie jesteś chyba wegetarianinem, tylko kolejną osoba, która nie je mięsa. Wegetarianizm opiera się na ściśle zbilansowanej diecie uzupełniającej wszystkie składniki. Poczytaj na dobrych stronach, tu masz dużo o diecie kuchniavege.wordpress.com/, jak zbilansować i przykłady przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Niedobory żelaza 01.05.15, 16:31 nie biorę i nie zamierzam - przed okresem piję koktail ze spiruliną a na co dzień po prostu jem dużo produktów z wit C i zielonych warzyw oraz całej reszty która żelazo zawiera - np. 100g nasion amarantusa ( po ugotowaniu wyglądają jak kawior) zawiera 50% dziennej zalecanej dawki żelaza Odpowiedz Link Zgłoś
karinagradowa Re: Niedobory żelaza 04.05.15, 10:16 Jeśli twój wegetarianizm polega jedynie na odstawieniu mięsa bez żadnych innych zmian w diecie to faktycznie możesz się w dłuższym czasie nabawić niedoborów. Podpowiem, że oprócz naturalnych składników zawierających żelazo (np. suszone grzyby), w sklepach są do kupienia płatki śniadaniowe wzbogacone w żelazo. Odpowiedz Link Zgłoś
alfredo302 Re: Niedobory żelaza 05.05.15, 14:08 kiedy bylam nastoalatka, bawilam się w vegetarianizm, ale wtedy to sie skonczyło własnie roznymi niedoborami . sporo wtedy schudłam ale po tym rodzice zabrali mnie do lekarza. z perksektywy czasu stwierdzam, ze jednak ciezko nie jesc miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
managerka_chaosu Re: Niedobory żelaza 12.05.15, 23:12 ja biorę wspomniany wyżej Floradix Żelazo jak mnie najdzie fantazja. Genialnie się przyswaja. Odpowiedz Link Zgłoś
alkaona Re: Niedobory żelaza 26.07.15, 22:40 Chela ferr forte to bardzo fajny suplement, jak dla mnie lepszy niż inne leki z żelazem, bo nie odczuwam takich skutków ubocznych jak w innych przypadkach i ma jeszcze wit B6 i B12 Odpowiedz Link Zgłoś
bunny_girl Re: Niedobory żelaza 04.08.15, 15:27 Potwierdzam!! Też wciągam Chela ferr forte- ma witaminki dodatkowo i kwas foliowy, dla mnie nr 1 Odpowiedz Link Zgłoś
miss_little_me Re: Niedobory żelaza 02.09.15, 17:08 też stosuję chela ferr, mnie pomaga, wyniki mam już lepsze. a, że myślimy o dziecku, to kwaas foliowy w składzie to idealna sprawa :D Odpowiedz Link Zgłoś
jowita84 Re: Niedobory żelaza 02.10.15, 22:40 ja się mnóstwo dobrego naczytałam nt tego chela ferru (chella ferra?), też go zaczęłam brać, teraz mogę napisać po pierwszysh badaniach, że wyniki mi się poprawiły- nie jest to jeszcze ideał, ale jest znaczna poprawa- lekarz stwierdził, że to dobry wynik, więc jestem mega zadowolona i będę brała dalej- no i fajny jest pozostały skład, na pewno dla kobitek wszystkich na plus :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.a.l.a_syrenka Re: Niedobory żelaza 20.05.15, 16:51 Ja też przeszłam na dietę wegetariańską gdy miałam naście lat. Wyniki mam ok od zawsze. Gdybym we wczesnym dzieciństwie nie nabawiła się problemów ze zdrowiem, to teraz mogłabym góry.przenosić, a tak to tylko pagorki;-) Za to moja miesozerna ciotka nie może wyjść z anemii i już chyba się poddała. Trzeba jeść z głową :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marmurekk Re: Niedobory żelaza 06.10.15, 12:57 Często się to zdarza, jeśli nie zbilansujesz diety. Jeśli będziesz jadł pełnowartościowe posiłki : nie ziemniaki z surówką to powinno wszystko być w porządku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ceo45 Re: Niedobory żelaza 15.10.15, 11:34 też nie jadam zbyt wiele mięsa, szpinaku nie lubię więc też muszę uzupełniać. Chela Ferr mi podchodzi póki co. Pół roku sobie biorę je już i wyniki mam w normie. Ani anemii ani nic :) Odpowiedz Link Zgłoś
basia885 Re: Niedobory żelaza 18.10.15, 16:53 Ja , jak byłam w ciązy to musiałąm to brać ;) fajnie bo kapsułki sa małe ;) więc dobre się to łyka ;) i łądnie wyniki po tym idą w górę ;) no i chella fer forte nie jest takie drogie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
t_winski Re: Niedobory żelaza 16.10.15, 22:29 Kobiety mają większe zapotrzebowanie na żelazo i kwas foliowy. Odpowiedz Link Zgłoś
zenobi11 Re: Niedobory żelaza 20.10.15, 12:23 kluczowa jest chyba dobrze dobrana dieta Odpowiedz Link Zgłoś
kosmotynka Re: Niedobory żelaza 08.02.16, 14:05 Ja kiedyś miałam problemy z żelazem i dość długo leczyłam się z anemii. Ale wtedy miałam przepisane żelazo na receptę. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon.kr Re: Niedobory żelaza 15.03.16, 23:31 Chela-ferr od olimpu bardzo dobrze się sprawdza. Po zabiegu w szpitalu miałam spore niedobory żelaza we krwi i po miesiącu regularnego stosowania wszystko wróciło do normy, opłacalny zakup na 100 % ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon.kr Re: Niedobory żelaza 03.04.16, 21:44 Na moje niedobory żelaza brałam ponad miesiąc suplement chela ferr bio complex. Muszę przyznać, że sprawdził się wręcz wyśmienicie, cieszy mnie również fakt, że jest to suplement polskiej firmy, która działa na naszym rynku od bardzo dawna. Chela ferr przekonało mnie do kupna również innych supli od olimpu :) Odpowiedz Link Zgłoś