Dodaj do ulubionych

Jaka potrawa z mlekiem kokosowym?

06.09.13, 21:14
Nie jestem wege, ale coraz częściej świadomie ukrócam posiłki z mięsem.Najlepiej bym zrezygnowała, ale dzieci kochają mięso.
nigdy nie robiłam nic z mlekiem kokosowym, moglibyście mi podac jakis przepis?najlepiej coś obiadowego, nie na slodko.
Będe wdzięczna ;)
Obserwuj wątek
    • jan.kran Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 07.09.13, 09:25
      Znalazlam taki przepis w necie , nie robilam ale dzis sprobuje:) Brzmi zacnie.

kuchniaww.blogspot.no/2010/01/curry-z-mlekiem-kokosowym-tofu-i.html
      Z tym ze ta pietruszka mi srednio pasuje dam swieza kolendre , ale uwaga , ma specyficzny smak i wielu osobom nie pasuje.
      • jan.kran Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 07.09.13, 09:36
        Do powyzszego przepisu dodam swiezy imbir tylko taki uzywam.

Z reguly nie podaje przepisow ktorych sama nie sprawdzialam ale znalazlam jeszcze jeden prpsty i ciekawy , tez niebawem wyprobuje:

www.gotujmy.pl/soczewica-z-mlekiem-kokosowym,przepisy,46928.html
        • jan.kran Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 07.09.13, 09:39
          Caamomile , na sasiednim forum bylo pytanie od osoby ktora tez chce ograniczyc mieso.
          Rzuce Ci link jest tam sporo przepisow wege.
          Forum jest otwarte:)

forum.gazeta.pl/forum/w,48129,146142461,146142461,A_kto_z_Was_jest_Vege_i_podzieli_sie_ze_mna.html
          • maja-3 Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 07.09.13, 16:08
            A oto mój prosty przepis. Zebrałam razem: różyczki kalafiora, paseczki papryki zielonej i białej, trochę fasolki szparagowej, troszkę cukinii i ziemniaczków (pokrojone w talarki), odrobinę czosnku i grilową sojową kiełbaskę. Wrzuciłam to wszystko na patelnię, podsmażyłam minutę lub dwie, po czym dolałam trochę wody i soli do smaku. Jak się trochę poddusiło, dodałam pół małej puszki mleczka kokosowego i ćwierć łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry (można jeszcze mniej, wedle uznania, bo pasta jest b. ostra). Jeszcze chwilkę popyrkało (w razie potrzeby trzeba dolać odrobinę wody) aż warzywka będą chrupkie (ale nie twarde). Danie jest proste, bardzo dobre i można je do woli modyfikować. Smacznego!
            • art-tu Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 15.09.13, 09:02
              ostano miałam resztkę mleka kokosowego po potrawie tajskiej, dodałam do niego (tego mleka) jajko i ciut mąki
              wyszły super aromatyczne naleśniki
    • jan.kran Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 15.09.13, 18:46
      kuchniaww.blogspot.no/2010/01/curry-z-mlekiem-kokosowym-tofu-i.html
      Zrobilam i wyszlo swietne :)
      Ale podarowalam sobie pietruszke i dodalam swiezy imbir , nie do porownania z proszkiem. Orzechy najpierw uprazylam na suchej patelni , do calej potrawy uzywalam nie oleju ale ghi.
      Pieprz ziolowy opuscilam ale dalam garam masala i curry. I czosnek.
      Czesc zjedlismy z chinskim makaronem czesc z ryzem.
    • fantazjesmaku Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 23.09.13, 19:08
      Witam,
      Ja polecam mój dzisiejszy wpis na bloga, no i mój dzisiejszy obiadek:

fantazjesmaku.weebly.com/krem-z-dyni.html
      pozdrawiam
      • edyta_cz85 Re: Jaka potrawa z mlekiem kokosowym? 24.09.13, 11:55
        Prezentuje się bardzo smacznie!
        Spróbuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka