Dodaj do ulubionych

wegetariańskie wesele?

05.10.04, 12:20
wegetariańskie wesele - czy to przejdzie w Polsce?

wyjątkowo bywają wesela bez alkoholu ale bez mięsa?

co o tym sądzicie??
Obserwuj wątek
    • Gość: slawek Re: wegetariańskie wesele? IP: *.icpnet.pl 05.10.04, 12:51
      margala napisał:

> wegetariańskie wesele - czy to przejdzie w Polsce?
      >
      > wyjątkowo bywają wesela bez alkoholu ale bez mięsa?
      >
      > co o tym sądzicie??
      >

Wystarczy znaleźć samych wegetarian ;) jako gości .

Slawek
      • sol_bianca Re: wegetariańskie wesele? 08.10.04, 11:04
        Gość portalu: slawek napisał(a):
        > Wystarczy znaleźć samych wegetarian ;) jako gości .
        >
        > Slawek

Tak się składa, że o ile wegetarianie NA PEWNO nie skusą się na weselny (mięsny)
        gulasz, to nie-wegetarianie mogą zjeść coś bezmięsnego. Skoro wiele osób nie je
        mięsa w piątki (post), to z okazji wesela też chyba mogą? A jak jedzonko będzie
        dobre, to nawet nie zauważą że im czegoś brakuje.
        • Gość: slawek Re: wegetariańskie wesele? IP: *.icpnet.pl 08.10.04, 15:20
          sol_bianca napisała:
          > Tak się składa, że o ile wegetarianie NA PEWNO nie skusą się na weselny
          (mięsny
          > )
          > gulasz, to nie-wegetarianie mogą zjeść coś bezmięsnego. Skoro wiele osób nie
          je
          > mięsa w piątki (post), to z okazji wesela też chyba mogą? A jak jedzonko
          będzie
          > dobre, to nawet nie zauważą że im czegoś brakuje.

Hmmm ty chyba czegoś nie rozumiesz :( wesele jest poczęstunkiem dla gości
          którzy przyjdą uczcić Uroczystość Zaślubin ;) czyli robisz poczęstunek pod
          gości a nie pod fanaberie Panny Młodej . Jezeli np. do mnie mieliby przyjść
          goście wegetarianie to ja opstarałbym się o odpowiednie menu dla nich , bo
          zalezałoby mi na tym zeby się dobrze czuli .

Slawek
    • Gość: Magda Re: wegetariańskie wesele? IP: 217.8.190.* 05.10.04, 14:35
      Moje wesele bylo czysto wegetarianskie. Wśrod gości wege byłam tylko ja i mój mąż.
      Wszystkim smakowało, najedli się do syta, nie narzekali. Były nowatorskie pyszności i bardziej
      "tradycyjne" potrawy, np. bigos (z soją) pod wódeczkę. Wesele było w sierpniu i przy bogactwie
      jesiennych warzyw udało się skomponować naprawdę ciekawy jadlospis. W dodatku potraw bylo
      mnóstwo, bo warzywa w tym czasie są taniutkie i "osobostawka" w restauracji wystarczyła na
      pokaźne menu :)
      Pozdrawiam
      Magda
      • kraxa Re: wegetariańskie wesele? 05.10.04, 14:47
        No tak, ale chyba nie jest latwo znalezc knajpe, która zaserwuje takie
        jedzenie. W koncu chodzi te| o inne warunki-polozenie, wystroj, atmosfere.
        Pomysl dobry, ale w polskiej przasnej rzeczywistosci nie wierze w realizacje.
        Sama niedawno byBam na weselu, gdzie organizatorzy (hotel) zadeklarowali sie,
        ze sa w stanie uwzgldni ewentualne wegetarianskie gusta gosci. Posród
        zaproszonych oprócz mnie znalazly sie jeszcze dwie takie osoby- i wiecie co?
        Zamiast rosolu dostalismy krem z brokulow- z krewetkami, mus z lososia, a
        zamiast mies rybe w warzywach. Na szczescie byly sery i warzywne dodatki do
        mies, to miaBam co jesc...
        • Gość: Magda Re: wegetariańskie wesele? IP: 217.8.190.* 05.10.04, 15:52
          Ja szukając knajpy na wegetarianskie wesele odwiedzilam trzy (Wroclaw) i w żadnej nie bylo
          problemu. Kiedy zdecydowałam się na jedną z nich, szefowa kuchni przedstawila mi propozycję
          menu, łącznie z przystawkami. Wcześniej zapytała, czy "bez ryb" :) Wprowadziłam drobne
          korekty do jadłospisu i było ok.
          Wydaje mi się, że nieco inna jest sytuacja, gdy organizatorzy są pelni dobrych chęci, ale sami
          nie są wege. Nie dopilnowali, bo aż tak ich to nie interesowalo.
          Pozdrowienia
          Magda
        • sol_bianca Re: wegetariańskie wesele? 08.10.04, 11:05
          To się nie wierzy w "deklaracje", tylko z góry ustala szczegółowe menu i już.
      • margala jakie dania? 06.10.04, 12:47
        możeci epodac przykłady dań wegetariańskich, którymi zachwyca się nie tylko
        wegetarianie?
    • caprice83 Re: wegetariańskie wesele? 05.10.04, 18:30
      Mysle ze to bardzo dobry pomysł.
      Ja jeśli miałabym wychodzić za mąż to również takie wesele bym sobie życzyła. I
      mimo iż mój chłopka nie jest wege to nie ma nic przeciwko temu.
      • Gość: slawek Re: wegetariańskie wesele? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 20:46
        caprice83 napisała:

> Mysle ze to bardzo dobry pomysł.
        > Ja jeśli miałabym wychodzić za mąż to również takie wesele bym sobie życzyła.
        I
        >
        > mimo iż mój chłopka nie jest wege to nie ma nic przeciwko temu.
        >

Dobrze by było spytać jeszcze np. gości ;) bo moze częsć nie chciałaby wtedy
        przyjść, a tak jak przyjdą to oczywiście pochwalą , grzeczność tego wymaga
        wobec Pary Młodej

Slawek
        caprice ale czy nie wydaje ci się ze wesele to zrobią ci twoi rodzice mordercy
        i ze pewnie nie zrobią takiego numeru innej twojej rodzinie tez morderców ;) no
        chyba ze się mylę i jak juz zostaniesz adwokatem to to ty bedziesz rozdawała
        karty na swoim weselu ;)
      • Gość: Smakosz Re: wegetariańskie wesele? IP: 193.0.68.* 07.10.04, 14:06
        Caprice, żyjesz z rzeźnikiem?! Jak możesz... Jesteś hańbą dla wegetarian...
    • tripper Re: wegetariańskie wesele? 06.10.04, 14:43
      mysle, ze to zajebisty pomysl. to Twoje wesele i Ty decydujesz. bardziej mnie
      szokuje wesele bez alkoholu!!!
      • margala Re: wegetariańskie wesele? 07.10.04, 15:37
        tripper napisał:

> mysle, ze to zajebisty pomysl. to Twoje wesele i Ty decydujesz. bardziej mnie
        > szokuje wesele bez alkoholu!!!

mnie też
    • Gość: weselnik Re: wegetariańskie wesele? IP: 200.207.168.* 07.10.04, 16:33
      tak ale sobie zrob takie wegetarianskie wesele a nam weselnikom dawaj kielbase,
      boczek i skrzynie wodki i piwo na poprawiny! Wiadra do rzygania tez.
    • pastoris1 Re: wegetariańskie wesele? 08.10.04, 21:29
      U mnie w rodzinie na wegetarian składają sie dwie osoby. Ja i moja ciotka. Nie
      mniej jednak mąż i jego rodzina jest jak najbardziej miesożerna i to do takiego
      stopnia iż sami mają ferme gdzie hoduja male istotki na porzarcie ich przez
      innych. Na naszym weselu było wiec wiele sałatek, bezmiesnych przystawek,
      owoców, warzywna zupa i pokażne zielone talerze okraszone niewielką ilościa
      miesa. Odrazu powiem iż moja rodzina jest do takiego menu przyzwyczajona lata
      praktyki i nacisków ze strony mojej i ciotki natomiast rodzina meza nie za
      bardzo sie na to zapatrzyła. Sałatka pod wódeczkę? Jakoś nie wypada ;-) Nie
      mniej jednak maz lubi moja kuchnie a ja jego ;-)
    • Gość: Kari Wegetarianie na weselu nie-wege IP: 82.160.68.* 09.10.04, 14:09
      Bylam 3 tyg temu na weselu mojej przyjacilki ze studiow.
      Przygotowalam sie psychicznie na jedenie mandarynek caly wieczor, a tu
      niespodzianka.
      Specjalnie dla mnie i jeszcze dwoch innych osob, byly dania bezpisne, pyszne :)
      Bylam mile zaskoczona :)
      • margala Re: Wegetarianie na weselu nie-wege 15.10.04, 15:32
        jakie dania?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka