Gość: Bernał IP: 172.25.35.* 16.07.02, 14:09 Witam, Jestem wegetarianinem od około 2 lat. Jak dotąd czuję się z tym bardzo dobrze, ale ostatnio miewam kłopoty z koncentracją. Drodzy wegetarianie pomóżcie! Czego brakuje w mojej diecie? POMOŻECIE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: czeko Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.chello.pl 18.07.02, 19:40 Mg i Fe, tak mi się wydaje, że to one za to odpowiadają. Poza tym sa rózne Plusse np. stres, do szklanki, rozpuszczasz i w pseudopomarańczowej cieczy masz brakujące składniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernał Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.07.02, 13:37 Dzięki za pomoc. W końcu się ktoś odezwał:) Od plussssza to się chyba już uzależniłem :) ps. a potem znowu ktoś napisze, że wegetarianie to tylko, w kółko jakieś odżywki i tabletki wchłaniają...:) Odpowiedz Link Zgłoś
android Re: Kłopoty z koncentracją 20.07.02, 16:14 I będzie miał racje, bo zamiast zjeść codziennie kostke czekolady z przechami lub np gorzką i dodatkowo orzechy, to pakujesz w siebie jakieś świństwa - czytałeś ulotke pluszsza?Jak nie to przeczytaj a gwarantuję, że połowy tego co jest w środku nie ma na etykiecie. Pij również zielona herbatę, która usprawnia wiele procesów organizmu, uprawiaj sport np. bieganie lub jazdę na rowerze - kłopoty z koncentrają to nie tylko brak magnezu i fosforu lub niedotlenienie organizmu - śpij przy otwartym oknie, to nie szkodzi a pomaga - lecz takż estress, tak więc wyeliminuj ze swego życia czynniki stresogenne - oczywiście w miarę możliwości.Żebyś czasami nie rozstał się nagle żoną lub dziewczyną... ;)))) Pozdrawiam. android Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernał Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 09:07 hmm... Dzięki dzięki za pomoc. W ogóle nie jem czekolady. Nie wiem czemu. A sport... hehe. Nigdny nie uprawiałem sportu. Chyba, że "podnoszenie ciężarów"...No muszę się za siebie wziąść. DZIĘKI za informację! Pozdr, BernAł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szaman Re: Kłopoty z koncentracją IP: 62.233.167.* 29.07.02, 16:44 Najlepiej idz do lekarza, zeby Cie skierowal na badania krwi. Jesli Ci czegos brakuje, to Ci powiedza tam i wtedy bedziesz wiedzial co uzupelniac. A rad "fachowcow" lepiej nie sluchaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernał Re: Kłopoty z koncentracją IP: 172.25.35.* 30.07.02, 09:38 racja racja, dzięki! Ale i tak pewnie nie pujdę:))) Jak mam iś do lekarza to od razu mi lepiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
android Re: Kłopoty z koncentracją 30.07.02, 15:49 Gość portalu: Szaman napisał(a): > Najlepiej idz do lekarza, zeby Cie skierowal na badania krwi. Jesli Ci czegos > brakuje, to Ci powiedza tam i wtedy bedziesz wiedzial co uzupelniac. A > rad "fachowcow" lepiej nie sluchaj. Alez drogi Szamanie, synu wodza, niekt tu nie traktuje swych wypowiedzi w kategoriach "fachowych porad".Mysle, ze kazdy kto zadaje pytania zawiazujace do kwestii zdrowotnych liczy sie z tym, ze podstawa jest wizyta u lekarza i zaczerpniecie opini specjalisty. Uwagi czlonkow forum moga stanowic jedynie dopelnienie. a co zielonej herabty i nocnego wypoczynku przy otwartym oknie, to wiekszosc lekarzy zgodzi sie, ze takie postepowanie ma sens i nie zaszkodzi, zgodnie z zasada - primum non nocere. android Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 11:35 po co ci sztuczne witaminy w postaci plusza ? zjedz lepiej kawałek treściwego mięsa, tam znajdziesz wszystko i nie będziesz musiał szprycować się tą chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.jastrzebie.com.pl 30.07.02, 18:58 Gość portalu: Bernał napisał(a): > Witam, > Jestem wegetarianinem od około 2 lat. Jak dotąd czuję się z tym bardzo > dobrze, ale ostatnio miewam kłopoty z koncentracją. > > Drodzy wegetarianie pomóżcie! Czego brakuje w mojej diecie? > POMOŻECIE? Byc może,mimo że nie jesz mięsa odżywiasz sie zle. Być może w twojej diecie wegetariańskiej nie jest zachowana równowaga kwasowo- zasadowa.A byc może zle łączysz pokarmy.Jeżeli chcesz stosować wegetarianizm na stałe musisz przestrzegać właśnie tej zasady(food combining).Pokarmy wegetariańskie niewłaściwie dobrane również mogą na dłuższą metę szkodzić.Są zestawy dopuszczalne są również złe i niewskazane(złe są zestawy a nie poszczególne składniki zestawów).Np.złymi zestawami są: białko+skrobia białko+cukier warzywa+owoce tłuszcz+skrobia Dobrymi np. warzywa+skrobia warzywa+białko warzywa+tłuszcz Inną przyczyna może być to,że zle kompletujesz aminokwasy roślinne a przez to i białka -jego nadmiar tak samo szkodzi jak niedobór. Nadmierne spożycie białka wzmacnia zapotrzebowanie na witamine B-12,która wprawdzie wytwarzana w przewodzie pokarmowym wystarczy do niewielkiego (optymalnego)spożycia białka przy dużym może być niewystarczajaca. Jeżeli chcesz taką dietę stosować dłużej,musisz wiedzieć co i kiedy jeść.Aż dojdziesz do etapu,że organizm bezbłędnie sam Ci będzie podpowiadał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 02.08.02, 11:29 Brakuje ci mięsa, ryb, jajek itp. Każdy powinien jeść to co lubi, to czego domaga sie organizm w rozsądnych ilościach a nie napychać żołądek trawą i innymi, to zalega w jelitach i fermentuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jar Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.jastrzebie.com.pl 04.08.02, 18:13 Gość portalu: Ola napisał(a): > Brakuje ci mięsa, ryb, jajek itp. > Każdy powinien jeść to co lubi, to czego domaga sie organizm w rozsądnych > ilościach a nie napychać żołądek trawą i innymi, to zalega w jelitach i > fermentuje Mięso tez zalega i to znacznie dłużej.A zamiast fermentacji zachodzi w jelitach procec gnicia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek rozumny Re: Kłopoty z koncentracją IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 02.08.02, 18:08 to proste, brakuje ci mięsa, które jest odpowiednie za dobrą pamięć i koncentrację. I nie pomoże tu żaden plusssz( on tylko może zaszkodzić, a jak się go pije w dłużej to skutki są odwrotne od zamierzonych, boli głowa i wpływa żle na zdrowie).Vitaminy w tabletkach są sztuczne i lepsze są naturalne pokarmy, a łykanie vitamin to nie to samo co zjedzenie mięsa. Vitaminami w tabletkach można tylko wspomagać żywienie. A tobie poprostu brakuje mięsa.Moja znajoma chciała spróbować przejść na wegetarianizm i nie jedząc mięsa przez trzy tygodnie strasznie piekły, bolały ją oczy i miała je cały czas zmęczone chociaż łykała vitaminę A i jadła marchew,poprostu brakowało jej mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula chłopcze nierozumny! IP: *.cedler.com.pl / 192.168.0.* 05.08.02, 07:35 Rany, jakiś Ty mądry! Wszystkie rozumy pozjadałeś. Jeżeli myślisz że nie jedzenie przez 3 tygodnie czegokolwiek może powodować skutki uboczne, to udowadniasz tym, że nie masz pojęcia o czym piszesz. Przejdź lepiej na inne forum, może o piłce nożnej, bo tu tylko się ośmieszasz. Poza tym: ja nie jem mięsa od 11 lat i jakoś nie szczypią mnie oczy. Nie przyszło Ci do głowy, że może np. była uczulona? Daj sobie lepiej spokój;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BernAł Re: Kłopoty z koncentracją IP: 172.25.35.* 14.08.02, 14:06 ble ble ble. To jest tak że jak się nie je mięcha to każdą dolegliwość ktoś noże zgonić właśnie na to.... ja nie chcę mieć nikogo na sumieniu. Nie bój się o mnie poradzę sobie. Tym bardziej, że wegetarianie mi świetnie doradzają mięsożerco jeden :-P Odpowiedz Link Zgłoś
vegge Re: Kłopoty z koncentracją 14.08.02, 16:29 nie-wegetarianie maja zawsze jedna "madra" odpowiedz na wszystkie problemy: jedz mieso. moze to agenda przetworni miesa? :-P to tak jakby na wszystkie problemy psychiczne ludzi polecac wodke :-)))))). Odpowiedz Link Zgłoś