nu-ala 10.10.05, 21:03 nieznośnie...od tygodnia.na całym ciele.czy to może być np.uczulenie na soję związane ze zbyt jednorodną dietą(od 6 lat prawie bezustannie jem kotlety sojowe)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
are.1 Re: swędzi mnie skóra 10.10.05, 21:30 Mysle ze w tej soi masz duzo pestycydow i to one to powoduja (tak sie czesto zdarza z zielona herbata). Produkty ze sklepow z tzw. zdrowa zywnoscia czesto maja w 3 i troche pestycydow. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: swędzi mnie skóra 11.10.05, 11:00 Od 6 lat kotlety sojowe? Bezustannie? A ja się potem dziwię, że sporo moich znajomych ma schemat: wegetarianin = wyłącznie soja. Myślę że to może być alergia, wynikająca niestety z Twojej winy. Jakakolwiek jednostajność w diecie nie jest specjalnie zdrowa. Kuchnia wegetariańska jest jak najbardziej urozmaicona, tylko trzeba się postarać i ruszyć głową. Kotleciki można sobie zrobic samemu z ciecierzycy, soczewicy, grochu, różnych gatunków fasoli, kasz, jajek, czy nawet płatków owsianych; poza tym warzyw czy owoców jest teraz mnóstwo. Chyba bym zwariowała jedząc tak monotonnie, naprawdę! Pomijając już aspekty zdrowotne (typu właśnie alergie!), jestem zbyt duzym łakomczuchem i za bardzo lubię jeść :) Więc kotlety sojowe jem raz na 4-6 tygodni, jak mam straszną ochotę (a jestem wege ponad 6,5 roku :)) pozdrawiam Martva Odpowiedz Link Zgłoś
are.1 Re: swędzi mnie skóra 11.10.05, 18:56 Sorry, przeczytalem ze od 6 tygodni. Ale lepiej faktycznie zrezygnuj z junk-foodu ze sklepow ze zdrowa zywnoscia i urozmaicaj diete. Np z ksiazek dr M Tombaka. Odpowiedz Link Zgłoś