amanita83 26.10.05, 18:20 Czy moze ktos sie podzielic ze mna przepisami na ww potrawy? Zalezy mi na tym zeby byly wyprobowane. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gangsta.eve Re: kotlety z soczewicy 26.10.05, 18:42 Proszę bardzo! Gotujesz soczewicę (jaką chcesz) aż do miękkości i miksujesz na gładką pastę albo gnieciesz ją ubijakiem do ziemniaków. Podsmażasz w międzyczasie cebulkę. Soczewicę solisz, dodajesz cebulkę, garsć mąki trochę bułki tartej oraz jajko ( jeśli nie jesz jajek to daj więcej mąki- tak, aby kotlety nie 'rozlatywały' się w czasie smażenia). Mieszasz wszystko i nakładając na patelnię 'packi' łyżką smażysz na nie za głębokim oleju. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: falafel, dal i kotlety z soczewicy 26.10.05, 19:59 puszkkka.spinacz.pl/szukaj_n.php3 Tu masz przepisy na roznego rodzaju kotlety, wszystkie podobno sprawdzone. A tu podaje przepis na dahl, ktory czesto sobie przyrzadzam (lub moj chlopak przyrzadza): 1 i 1/4 kubka czerwonej soczewicy 2 lyzki oliwy 1 cebula 2 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego imbiru 1 lyzeczka kurkumy 1 lyzeczka garam masali 2 szklanki wody Soczewice namoczyc w wodzie przez noc (8-10 godzin). Pokrojona cebule smazyc na oleju, az sie zeszkli. Dodac czosnek, imbir, przyprawy, smazyc mieszajac, przez minute. Dodac soczewice i wode, zagotowac. Zmniejszyc ogien i gotowac, mieszajac od czasu do czasu, 15-20 minut, az woda bedzie wchlonieta. Gotowe! Podawac, z czym masz ochote (ja podaje z upieczonymi slodkimi ziemniakami, z brazowym ryzem, czasem z pelnoziarnistymi tortillami, innymi warzywami w sosie curry). A przepis pochodzi z najlepszej, wedlug mnie, ksiazki kucharskiej "Dania jarskie. Wielka ksiega kucharska" wydanej przez Koenemann. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-ka Re: falafel, dal i kotlety z soczewicy 30.10.05, 07:36 Przepis na falafele: kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,44764882,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Trzeba zmiksować dość drobno wszystkie składniki (wtedy łatwiej ukształtować kotleciki). Bardzo pyszne - przepis testowany regularnie. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś