blackqueen 03.07.07, 19:43 Witam! Które kisiele o "czerwonych" smakach np. wiśniowe, malinowe itp. nie zawierają koszeliny? Sa takie firmy, które jej nie używają do produkcji? Bo jak na razie co sprawdzam, to wszędzie jest w składzie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martvica Re: "czerwony" smak 03.07.07, 20:21 A nie jest tak, że koszenila jest z robali, a czerwień koszenilowa jest 'czysta' tzn chemiczna? Odpowiedz Link Zgłoś
blackqueen Re: "czerwony" smak 03.07.07, 21:51 Hmm w takim razie nie wiem, ale np. na opakowaniu jogurtu Mlekovity jest napisane "barwnik koszenila", czyli co? Pochodzenia zwierzęcego czy nie? Mnie się wydaje, że nie ma różnicy jak to nazwać, i tak jest z robaczków. Choć teraz to już pewności nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: "czerwony" smak 03.07.07, 22:03 Pogooglaj :) Mnie się wydaje że czerwień koszenilowa to syntetyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
blackqueen Re: "czerwony" smak 03.07.07, 22:38 Googlowałam i co z tego?;) Tu www.wegetarianie.pl/XForum-print-fid-6-tid- 1022.html i na food-info (któremu właściwie ufam) i ta czerwień to niby syntetyk, ale... Skoro na opakowaniach raz piszą tak, raz tak, to ciężko wyczuć, czy producent użył koszenili czy sztucznego odpowiednika. I w tym cały problem chyba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: "czerwony" smak 04.07.07, 09:37 Myślę że to jak z podpuszczką, syntetyczna jest tańsza. Odpowiedz Link Zgłoś
m.rycho Re: "czerwony" smak 04.07.07, 10:07 Co to za problem z ugotowaniem kiślu wegetariańskiego? Wystarczy sok owocowy,trochę cukru i mąki ziemniaczanej i jest kisiel w stu procentach wegetariański. "Ludzie mają niezwykłą potrzebę szukania diabła u innych,żeby nie musieć dostrzegać go w sobie samych." Javier Cercas Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: "czerwony" smak 03.07.07, 22:55 Czy myślisz, że chleb jest bardziej wegetariański niż koszenila? Odpowiedz Link Zgłoś