Dodaj do ulubionych

JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO.....

IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 20:55
ostatnio mam klimat na robienie sobie samej kosmetykow, moze wiecie jak mozna
zrobic samemu mydlo? wiem ze podobno nie jest to zbyt trudne. macie moze
jakies fajne przepisy?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rycho Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.07.03, 21:23
      Wegetariańskie czy dowolne?Pozdr
      • Gość: TYTF Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 22:28
        wiesz, zawsze myslalam ze wegetarianie kochaja nature i byc moze wsrod takich
        wegetarian znajduja sie tacy ktorzy wiedza jak zrobic mydlo, takie do mycia,
        nie wnikam do czego Ty je uzywasz...
        • Gość: Rycho Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 23.07.03, 00:26
          Ja myślałem o mydle do mycia,nie wnikam w to co jeszcze można z nim
          wyczyniać.Pozdr
          • Gość: TYTF Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 08:41
            nie, nie chodzilo mi o mydlo z tluszczu ludzkiego wiec chyba jednak o
            wegetarianskie chodzilo
            • Gość: Rycho Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 23.07.03, 08:49
              Co Ci przyszło do głowy z tym tłuszczem ludzkim?Jakie to jest mydło
              wegetariańskie?Czym powinno sę charakteryzować?Pozdr
    • baky Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... 23.07.03, 12:03
      Gość portalu: TYTF napisał(a):

> ostatnio mam klimat na robienie sobie samej kosmetykow, moze wiecie jak mozna
      > zrobic samemu mydlo? wiem ze podobno nie jest to zbyt trudne. macie moze
      > jakies fajne przepisy?

2 zł to nie dużo. Nie masz? Czy nie masz piątej klepki?
      • Gość: TYTF Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 15:54
        nie zawsze chodzi o pieniadze, przyszlo ci to do glowy?
        • Gość: aya Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 21:28
          Zajrzyj do takiej książki, nazywa sie toto 'Wielka księga ziół', kremy i toniki
          były na pewno, co do mydel nie jestem pewna:)
        • Gość: misiu Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.chello.pl 23.07.03, 21:39
          Zazwyczaj mydło otrzymuje się przez gotowanie tłuszczów z wodorotlenkami -
          sodowym lub potasowym. Czy z olejów roślinnych wyjdzie dobre mydło, nie wiem.
          Zrób eksperyment, będziesz wiedział.
        • baky Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... 24.07.03, 13:26
          Gość portalu: TYTF napisał(a):

> nie zawsze chodzi o pieniadze, przyszlo ci to do glowy?

A Tobie o co chodzi? Dlaczego chcesz robic mydlo, a nie np. kupic?

• drmengele sluchaj, chwieju, to jest latwe 23.07.03, 21:44
      ale mistrza w tym nie przeskoczysz. Ja robilem mydlo jak ty nawet nie byles
      zygota w planie. najlepiej zbierz troche tluszczu (zrodlo wiadome, hmhm),
      pogotuj i dodaj sody kaustycznej. Jak zgestnieje mozesz dodac zapachy i lej do
      foremek. Warto robic bo nic sie nie marnuje. Oryginalny przepis ciagle znajduje
      sie na miejscu bylego obozu. Heil!
    • Gość: gosia Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz.mm.pl 01.08.03, 19:50
      Zajrzyj tutaj

groups.google.com/groups?q=soap&hl=en&lr=&ie=UTF-8&selm=1TfAa.23996%24A17.1806752%40twister.austin.rr.com&rnum=10

• Gość: una Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 01:41
        do mycia twarzy, choc to nie mydlo, swietnie nadaja sie platki owsiane- zalac
        kilka lyzek, ze 2, woda ciepla na 20 minut- potem myc nad miseczka, bo zatyka
        odplyw :)- swietnie sie pieni i oczyszcza.
        polecam!
    • Gość: optymalna Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.dolsat.pl 13.08.03, 00:41
      wiesz co??? musisz wziac troszeczke tłuszczu(((smalec margaryna!!))..i zasady
      sodowej NaOH lub potasowej KOH ..gotujesz to wszystko cholera nie
      pamietam..ile czasu dosc sporo...dodajesz oczywiscie wody!!..do tej
      ciapki....pozniej przeprowadzasz proces zmydlania ~~ to sie fachowo nazywa!!
      (czyli wysalasz zwykłym chlorkiem sodu -sola kuchenna!!)sypiesz troche.. i
      czekasz troszke czasu! no i nie wiem kiedy jakis zapach!!ale wyjdzie ci takie
      podobne do szarego..ja robiłam kiedys dawno temu na pracowni i wyszło!! :))))
      trzymaj sie cieplutko!
      • procenka Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... 17.08.03, 03:09
        jest jeszcze cos takiego jak mydlnica lekarska - taka roslina. z jej korzenia
        saczy sie sok, kt mozna z powodzeniem stosowac jako zel-mydlo w plynie do
        twarzy (chyba ma dzialanie bakteriobojcze)

a mydlo z ludzkiego tluszczu - brad pitt z "fight clubu" :-)

pro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka