Gość: TYTF IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 20:55 ostatnio mam klimat na robienie sobie samej kosmetykow, moze wiecie jak mozna zrobic samemu mydlo? wiem ze podobno nie jest to zbyt trudne. macie moze jakies fajne przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rycho Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 22.07.03, 21:23 Wegetariańskie czy dowolne?Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYTF Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 22.07.03, 22:28 wiesz, zawsze myslalam ze wegetarianie kochaja nature i byc moze wsrod takich wegetarian znajduja sie tacy ktorzy wiedza jak zrobic mydlo, takie do mycia, nie wnikam do czego Ty je uzywasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 23.07.03, 00:26 Ja myślałem o mydle do mycia,nie wnikam w to co jeszcze można z nim wyczyniać.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYTF Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 08:41 nie, nie chodzilo mi o mydlo z tluszczu ludzkiego wiec chyba jednak o wegetarianskie chodzilo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.acn.pl / 10.72.2.* 23.07.03, 08:49 Co Ci przyszło do głowy z tym tłuszczem ludzkim?Jakie to jest mydło wegetariańskie?Czym powinno sę charakteryzować?Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... 23.07.03, 12:03 Gość portalu: TYTF napisał(a): > ostatnio mam klimat na robienie sobie samej kosmetykow, moze wiecie jak mozna > zrobic samemu mydlo? wiem ze podobno nie jest to zbyt trudne. macie moze > jakies fajne przepisy? 2 zł to nie dużo. Nie masz? Czy nie masz piątej klepki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYTF Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz-sowinskiego.sdi.tpnet.pl 23.07.03, 15:54 nie zawsze chodzi o pieniadze, przyszlo ci to do glowy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aya Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 21:28 Zajrzyj do takiej książki, nazywa sie toto 'Wielka księga ziół', kremy i toniki były na pewno, co do mydel nie jestem pewna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.chello.pl 23.07.03, 21:39 Zazwyczaj mydło otrzymuje się przez gotowanie tłuszczów z wodorotlenkami - sodowym lub potasowym. Czy z olejów roślinnych wyjdzie dobre mydło, nie wiem. Zrób eksperyment, będziesz wiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... 24.07.03, 13:26 Gość portalu: TYTF napisał(a): > nie zawsze chodzi o pieniadze, przyszlo ci to do glowy? A Tobie o co chodzi? Dlaczego chcesz robic mydlo, a nie np. kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
drmengele sluchaj, chwieju, to jest latwe 23.07.03, 21:44 ale mistrza w tym nie przeskoczysz. Ja robilem mydlo jak ty nawet nie byles zygota w planie. najlepiej zbierz troche tluszczu (zrodlo wiadome, hmhm), pogotuj i dodaj sody kaustycznej. Jak zgestnieje mozesz dodac zapachy i lej do foremek. Warto robic bo nic sie nie marnuje. Oryginalny przepis ciagle znajduje sie na miejscu bylego obozu. Heil! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.lodz.mm.pl 01.08.03, 19:50 Zajrzyj tutaj groups.google.com/groups?q=soap&hl=en&lr=&ie=UTF-8&selm=1TfAa.23996%24A17.1806752%40twister.austin.rr.com&rnum=10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: una Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.03, 01:41 do mycia twarzy, choc to nie mydlo, swietnie nadaja sie platki owsiane- zalac kilka lyzek, ze 2, woda ciepla na 20 minut- potem myc nad miseczka, bo zatyka odplyw :)- swietnie sie pieni i oczyszcza. polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymalna Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... IP: *.dolsat.pl 13.08.03, 00:41 wiesz co??? musisz wziac troszeczke tłuszczu(((smalec margaryna!!))..i zasady sodowej NaOH lub potasowej KOH ..gotujesz to wszystko cholera nie pamietam..ile czasu dosc sporo...dodajesz oczywiscie wody!!..do tej ciapki....pozniej przeprowadzasz proces zmydlania ~~ to sie fachowo nazywa!! (czyli wysalasz zwykłym chlorkiem sodu -sola kuchenna!!)sypiesz troche.. i czekasz troszke czasu! no i nie wiem kiedy jakis zapach!!ale wyjdzie ci takie podobne do szarego..ja robiłam kiedys dawno temu na pracowni i wyszło!! :)))) trzymaj sie cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
procenka Re: JAK ZROBIĆ SAMEMU MYDŁO..... 17.08.03, 03:09 jest jeszcze cos takiego jak mydlnica lekarska - taka roslina. z jej korzenia saczy sie sok, kt mozna z powodzeniem stosowac jako zel-mydlo w plynie do twarzy (chyba ma dzialanie bakteriobojcze) a mydlo z ludzkiego tluszczu - brad pitt z "fight clubu" :-) pro Odpowiedz Link Zgłoś