Dodaj do ulubionych

agar-agar zamiast zelatyny

14.02.08, 23:52
witam serdecznie wszystkich ktorzy sa w stanie mi pomoc.
mianowicie chodzi o to,ile agaru dac,majac w przepisie 2 lyzeczki
zelatyny (a chce zamist niej uzyc agaru)...czy tak samo 2 lyzeczki?
bo mi sie cosik wydaje,ze one maja zupelni inna wydajnosc (na
opakowaniu zelatyny 20 g jest napisane ze starcza na 1 litr plynu) a
na opakowaniu agaru,ze n 1 litr wziac 2 lyzeczki...wiec moze
przeliczyc to,i dac tylko ciut ponad pol lyzeczki agaru zamist dwoch
zelatyny? pomozcie,bo ja sie zakrecilam troche...ehh...pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • paniena Re: agar-agar zamiast zelatyny 26.03.08, 14:02
      SuperCook Vege-Gel is a vegetarian setting agent for use in a wide
      variety of sweet and savoury recipes - soufflés, jellies, mousses,
      cheesecakes, terrines, flans and pies.

      It is an excellent vegetarian alternative to Gelatine but it's usage
      is slightly different therefore it cannot be directly substituted
      and it may be necessary to adapt your recipe. Detailed instructions
      are given on the pack.

      For best results substitute low fat alternatives for some of the
      high fat ingredients in your recipes e.g. fromage frais in place of
      cream.

      Vege -Gel is packed in individual sachets to keep the product fresh
      for each use.

      Each 25g pack contains 4 sachets - each sachet is sufficient to set
      one pint (czyli 0.56 litra)

    • giggus agar-agar 29.03.08, 01:07
      zawsze oznacza troche niespodzianke
      raz robilam pudding i bylo oki, a drugi raz moglam wybijac puddingiem okna
      ta sama ilosc proszku, ale raz w sklepie autentycznego Chinczyka, a raz w
      supermarkecie kupiony agar-agar

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka