Dodaj do ulubionych

Uwaga wegetarianie !

04.05.08, 00:47
Naukowcy ustalili, iż brak białek zwierzęcych w diecie grozi udarem krwotocznym mózgu !!!

"W lutowym numerze "Circulation", pisma American Heart Association, ukazała się publikacja autorstwa dr Meir Stampfer i współpracowników, przedstawiająca wyniki analizy danych zgromadzonych w Nurses' Health Study, dotyczących zdrowia 85 000 kobiet.
Wynika z niej, że kobiety z nadciśnieniem tętniczym, unikające w swojej diecie tłuszczów i białka zwierzęcego mają wyraźnie zwiększone ryzyko udarów krwotocznych mózgu."
resmedica.pl/archiwum4.html#informacja5

S.
Obserwuj wątek
    • mii.krogulska Re: Uwaga wegetarianie ! 04.05.08, 01:26
      Witam,
      tak się cieszę, że ktoś się o mnie martwi :)

Pozdrawiam, Mii
    • brumbak111 Re: Uwaga nie -wegetarianie ! 04.05.08, 09:30
      Naukowcy ustalili ,że dieta obfitujaca w mieso podwyższa ryzyko wylewu krwi
      do mózgu.
      Obserwacja objęto 88 tysiecy kobiet w USA przez okres prawie 25 lat.
      Kobiety ktorych dieta byla przeważająco roslinna ( z ograniczeniem miesa)
      miały o 18 procent mniejsze ryzyko wylewu niż kobiety na tradycyjnej diecie
      amerykańskiej oraz o 24% mniejsze ryzyko zawału.

polecam też inny artykuł autorstwa osoby jadającej mieso:

10 reasons to eat more like a vegetarian - includes related information on how
      to eat less meat

findarticles.com/p/articles/mi_m0813/is_n8_v23/ai_18743730
      • brumbak111 Re: Uwaga nie -wegetarianie ! 04.05.08, 09:41
        April 14, 2008
        edition.cnn.com/2008/HEALTH/conditions/04/14/diet.heart.benefits.ap/
      • snajper55 Re: Uwaga nie -wegetarianie ! 04.05.08, 15:49
        brumbak111 napisał:

> Naukowcy ustalili ,że dieta obfitujaca w mieso podwyższa ryzyko wylewu
        > krwi do mózgu.

Wystarczy nie obżerać się mięsem aby dieta w mięso nie OBFITOWAŁA. Mięso, jak
        wszystko inne, trzeba jeść z umiarem. A jak wykazały badania naukowe, mięso jeść
        trzeba, gdyż niejedzenie mięsa grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

S.
        • brumbak111 Re: Uwaga nie -wegetarianie ! 05.05.08, 18:48
          snajper55 napisał:

>
          . A jak wykazały badania naukowe, mięso jeść
          > trzeba, gdyż niejedzenie mięsa grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
          > ............
          ależ z ciebie wyłazi ideologia miesożerstwa
          za grosz racjonalnego podejścia i akceptacji faktów

nieprawda: nie ma takich badan które by wykazały koniecznośc jedzenia miesa
          przez ludzi
          jest to pokarm z wyboru -bez którego bez żadnej szkody dla zdrowia a często
          takze z pożytkiem -mozna się obejśc

oto stanowisko amerykańskiego i kanadyjskiego stowarzyszenia dietetyków w tej
          sprawie( większośc dieteteyków członków stowarzyszenia jada mieso)

" Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all
          stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy,
          childhood, and adolescence.
          www.eatright.org/Public/GovernmentAffairs/92_17084.cfm

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=353&w=16124608&a=16336708
          • misiu-1 Re: Uwaga nie -wegetarianie ! 05.05.08, 19:28
            B***baczku, kto jak kto, ale ty masz tu najmniejsze prawo do zarzucania innym ideologicznego podejścia i braku racjonalizmu. Cała twoja forumowa "tfurczość" to kwintesencja ideologicznego braku racjonalizmu.
            Niejedzenie mięsa grozi poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Zerknij sobie do słownika i sprawdź znaczenie słowa "grozi".
            Formułka "well-planned.. itd", którą klepiesz jak mantrę, nie dowodzi braku ryzyka związanego z brakiem produktów zwierzęcych w diecie. Wręcz odwrotnie - wskazuje na dobre zaplanowanie, jako warunek konieczny, którego zaniedbanie może doprowadzić do przykrych konsekwencji. Jeśli większość dietetyków - autorów tej formułki - to mięsożercy, tym bardziej przemawia to przeciwko diecie wegetariańskiej i wskazuje, że przyczyną takiego stanowiska była presja politycznej poprawności i organizacji "obrońców zwierząt".
          • mgla_1 Re: Uwaga nie -wegetarianie ! 25.07.08, 07:58
            "nieprawda: nie ma takich badan które by wykazały koniecznośc jedzenia miesa
            przez ludzi
            jest to pokarm z wyboru -bez którego bez żadnej szkody dla zdrowia a często
            takze z pożytkiem -mozna się obejśc"

Jeżeli nie można jeść roślin strączkowych ani produktów z mleka to niestety
            pozostaje jedzenie mięsa.
    • hiperrealizm Dna moczanowa 04.05.08, 11:49
      No badź tu mądry! Jakie podagra to udar mózgu!
      blubit.com.pl/science/10/index.htm
      • snajper55 Re: Dna moczanowa 04.05.08, 15:52
        hiperrealizm napisał:

> No badź tu mądry! Jakie podagra to udar mózgu!

"Dna jest typową chorobą cywilizacyjną, związaną ze sposobem odżywiania: dużo
        mięsa (zwłaszcza wieprzowiny), nadmiar potraw tłustych, bogatych w białko,
        nadmierne spożycie alkoholu i kawy. Obfita uczta mocno zakrapiana alkoholem
        bardzo często kończy się ostrym atakiem artretyzmu. Dlatego dna bywa nazywana
        "chorobą bogaczy". Z drugiej strony czynnikiem wyzwalającym dnę mogą być także
        przesadne i źle przeprowadzone kuracje głodowe."

Wyjście jest jedno - dieta zrównoważona, bez fanatycznego obżerania się czy
        odmawiania sobie ważnych składników, takich jak białko zwierzęce. Wszelki
        nadmiar czy brak pewnych składników ma opłakane konsekwencje. Czy będziemy się
        przejadać mięsem, czy sobie go odmawiać, konsekwencje będą tak samo tragiczne.

S.
        • znana.jako.ggigus no no 04.05.08, 18:08
          wlasnie niedawno mialam badana krew, wg slow mojej lekarki, ktora wie, ze jestem
          wege i ze znacznie ograniczylam spozycie sera, bede zyla 100 lat
          mam optymalne wyniki w wielu zakresach, np. cholesterol, poziom cukru czy
          tluszczu, a tu grozi mi udar
          prawie ze jak w banku
          hm...
        • hiperrealizm max 50g białka dziennie 04.05.08, 19:42
          twoim zdanie to jest dieta zrownowazona?
          ===
          Zwaz sobie 50g np. kurczaka.
          Zobaczysz ile to jest a potem bedziemuy rozmawiac o rownowadze.
          PS
          Snajpier ja wiem co mówię bo przez pewnien czas na takiej diecie
          jechałem (bo musiałem).
          • snajper55 Re: max 50g białka dziennie 04.05.08, 20:17
            hiperrealizm napisał:

> Snajpier ja wiem co mówię bo przez pewnien czas na takiej diecie
            > jechałem (bo musiałem).

:) Też trochę z dietami się otrzaskałem. Kilka lat jechałem na diecie
            niskobiałkowej. Kazano mi jeść właśnie białko zwierzęce, jako pełnowartościowe a
            nie roślinne. Takie są aktualne zalecenia medycyny. Dlatego gdy czytam takiego
            brumbaka, to mi się uśmiech politowania jawi na ustach. Teoretyk... Wiem też
            jakie są skutki zbyt małej ilości odpowiednich białek w diecie. Mało ciekawe.

S.
    • martvica Re: Uwaga wegetarianie ! 05.05.08, 17:23
      > Wynika z niej, że kobiety z nadciśnieniem tętniczym, unikające w swojej diecie

Ufff, zaczynam się cieszyć z mojego żabiego ciśnienia :D
    • are.1 Re: Uwaga wegetarianie ! 28.05.08, 00:28
      Z 2001... Musiales sie niezle nagrzebac, zeby to odkopać...
      • snajper55 Re: Uwaga wegetarianie ! 28.05.08, 10:48
        are.1 napisał:

> Z 2001... Musiales sie niezle nagrzebac, zeby to odkopać...

Wiesz, stron internetowych nie trzeba przeglądać w porządku chronologicznym.
        Naprawdę.

S.
    • 8n Re: Uwaga wegetarianie ! 14.06.08, 22:56
      uwaga, uwaga. ja mialam ostatnio spory problem. krew lała się ze mnie ponad 20 dni. pani doktor powiedziała, że to przez brak białka :/ mój organizm nie ma sie z czego odbudowywac

jest jakie sbialko w tabletkach?
      • snajper55 Re: Uwaga wegetarianie ! 16.06.08, 23:45
        8n napisała:

> jest jakie sbialko w tabletkach?

Jest, ale nie jest zalecane przez dietetyków. Można je dostać (pod różnymi
        nazwami handlowymi) w McDonald's czy Burger King. Podają je w bułkach ze
        śladowymi ilościami zieleniny.

S.
    • poughkeepsie Re: Uwaga wegetarianie ! 01.08.08, 12:04
      naprawdę zadziwiają mnie ludzie, którzy z uporem maniaka ciągle twierdzą, że
      niejedzenia mięsa szkodzi. Wielokrotnie i ciągle udowadnia się, że wręcz
      przeciwnie, że jest do zdrowsza dieta, przedłużająca życie i poprawiająca stan
      zdrowia. Chcesz jeść mięso to jedz, ale nie rozpowszechniaj tych farmazonów o
      białkach, które wzięły się z badań przeprowadzonych przed dwóch naukowców na
      początku XXw na szczurach! A tak na marginesie to jakim cudem żyje tylu
      Hindusów, którzy całe pokolenia od tysięcy lat są wegetarianami?
      • snajper55 Re: Uwaga wegetarianie ! 01.08.08, 13:14
        poughkeepsie napisała:

> naprawdę zadziwiają mnie ludzie, którzy z uporem maniaka ciągle twierdzą, że
        > niejedzenia mięsa szkodzi. Wielokrotnie i ciągle udowadnia się, że wręcz
        > przeciwnie, że jest do zdrowsza dieta, przedłużająca życie i poprawiająca stan
        > zdrowia.

Nie udowadnia się, tylko wegetarianie usiłują dowieść, ale faktów nie udaje im
        się zanegować. Nic w tym zresztą dziwnego.

S.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka